Homepagina » Universum » Superholte: Wetenschappers hebben een onverklaarbaar gat in het heelal ontdekt
Supervoid: Wetenschappers hebben een onverklaarbaar gat in het heelal ontdekt

Superholte: Wetenschappers hebben een onverklaarbaar gat in het heelal ontdekt

Jarenlang zochten wetenschappers naar een verklaring voor de ongewoon lage temperatuur van een enorm stuk substantie in de ruimte. Die substantie blijkt nu een reusachtig leeg gat te zijn.

Deze grootst denkbare structuur in het heelal is een leeg gat van ongeveer 1,8 miljard lichtjaar in doorsnee. Helemaal vacuüm is de zogeheten ‘superholte’ echter niet. De zone bevat zo’n 20 procent minder materie dan ons deel van het universum.

De grote luchtbel is de grootste individuele structuur die ooit door de mens is waargenomen, aldus hoofdonderzoeker István Szapudi van de Universiteit van Hawaï in Manoa tegenover The Guardian. Het gat kwam aan het licht toen astronomen ontdekten dat in het gebied rond de bel zo’n 10.000 sterrenstelsels ‘vermist’ waren.

De holte bevindt zich rond de zogeheten cold spot (koude plek) die 10 jaar geleden werd ontdekt. Deze plek deed velen de wenkbrauwen fronsen. “De vraag was wat er precies voor zorgde dat de temperatuur er zo laag was, en of de verklaring al dan niet voor compleet nieuwe inzichten in de organisatie van ons universum zou zorgen,” zei professor Carlos Frenk van de Universiteit van Durham.

De lage temperatuur in de cold spot is maar voor 10 procent te verklaren door het gebrek aan materie, wat mogelijk wijst op het bestaan van ‘exotische natuurkundewetten’. Daarnaast zouden de lage temperatuur en het gebrek aan materie in de luchtbel ‘onafhankelijk bewijs’ kunnen zijn voor het bestaan van donkere energie.

[BBC]


Vind je dit interessant? Deel het dan met je vrienden op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

30 reacties

 1. O mijn god, proberen ze nogsteeds het bewijs voor hun heilige graal te vinden de “donkere materie”, om maar hun hele mislukte theorie voor hoe het universum in mekaar zit logisch te krijgen.

  0 likes
  • Dat is het mooie van wetenschap, bewijzen proberen te verzamelen om een “mislukte” theorie onderuit te halen / dan wel sluitend te maken…tot uiteindelijk de theorie volledig van tafel kan ivm niet kloppend met de werkelijkheid of juist wel correct.

   Maar volgens jou moet men maar stoppen met het zoeken naar antwoorden op “mislukte” theorieën?

   2 likes
   • Nee hoor, natuurlijk niet. Ik ben echter zeer sceptisch over het concept van Donkere materie. Dat is alles. Ik hoop dat dat mag?

    0 likes
    • Donkere materie is geen concept. Het is de naam die wordt gegeven aan de waarnemingen dat volgens de wetten van Newton (0f, zo je wilt, de algemene relativiteitstheorie) uit de beweging van de sterren en sterrenstelsels volgt dat er meer massa moet zijn dan we in enige golflengte kunnen waarnemen.
     Meer wordt er niet mee bedoeld.

     2 likes
 2. Geloof niet dat dit een authentieke sterrenfoto is. Als je ‘m zo bekijkt lijkt het er meer op dat hier iemand een beetje creatief is geweest met Photoshop. Een ronde zwarte vlek maken in een wellicht originele foto en er dan een witte aura omheen tekenen kan iedereen.

  Die wetenschappers zullen wel bijna door hun subsidie heen zijn…

  0 likes
  • Dit is inderdaad geen foto, maar een artistiek weergave van een zwart gat. en dat heeft ook niets met dit artikel te maken. gewoon een leuk plaatje, dat twee jaar geleden werd gebruikt in een artikel van Nature over een super zwart gat, gekoppeld aan de Big Bang

   2 likes
  • Wauw Mike, jij bent wel heel simpel van stof.

   1 likes
 3. We kunnen hier op elkaar katten maar 1 ding is duidelijk. De zogenaamde wetenschap blijkt steeds meer gebaseerd op axioma’s en wankele fundamenten. Dankzij verbeterde meetinstrumenten beschikken we over toenemende kennis. Maar met die kennis groeit ook de chaos en verwarring. Om onze realiteit goed te kunnen begrijpen zou je er eigenlijk boven moeten staan. Dat is vanuit de materiele wereld helaas onmogelijk.

  0 likes
  • Zo wankel is het fundament van de Natuurkunde niet. Als je werkende computers ruimtereizen naar andere planeten, scanning tunneling microscopen, GPS-satellieten etc allemaal van te voren kunt uitrekenen en voorspellen, dan moet er toch heel wat deugen. Natuurlijk zijn er altijd onbeantwoorde vragen. Dat is wat wetenschap zo aantrekkelijk maakt. Als er eens iets wordt gevonden , waar wetenschappers niet meteen een antwoord op hebben, dan is het wel op twee wielen door de bocht om dan de roepen dat de hele wetenschap niet deugt. Het is juist de kracht van wetenschap om te kunnen zeggen: dit weet ik niet, hier zoek ik een antwoord op. Door iedereen controleerbaar. Dit in tegenstelling tot een geloof dat pretendeert overal het antwoord op te hebben.

   2 likes
   • heel goed beknopt weergegeven Henk!
    ” dit weet ik niet ” hier zoek ik een antwoord op schrijf je

    antwoord is : geen antwoord (kunnen) vinden is het juiste antwoord
    alles wil men maar weten en verklaren en niet durven te accepteren dat de onverklaarbaarheid nooit verklaarbaar zal zijn

    0 likes
    • Er zullen ongetwijfeld zaken overblijven die de wetenschap niet kan verklaren. Maar dat zal dan moeten blijken, nadat je hebt geprobeerd om het wel te vinden.

     1 likes
 4. Interessant zeg, deze wetenschap! Maar daarmee los je nog niet de massale werkeloosheid op.

  0 likes
  • Wat doet u hier Westbound? Met zulke reacties kunt u beter terecht bij de Telegraaf en/of Nu.nl

   Tot ziens.

   2 likes
   • Westbound is van het oude denken, van de lage frequenties. Blijft steken in 3D en denkt waarlijk nog dat iedereen moet werken voor zijn geboorterecht. Omdat ie daar zelf zo’n profijt van heeft als mensen zo blijven denken. Maar het is achterhaald, het werkt niet meer en dat gaat Westbound snel vanzelf ondervinden. Ik weet niet hoe lang hij hier al rondhangt maar er is niets in zijn hoofd blijven hangen. En zo zijn er wel meer. Een andere realiteit, zoals Rikkie van Slingertje, een realiteit die aan het instorten is maar ze willen er maar niet aan. Nu Brammetje M. weer, och och hoog van de toren blazen die ijdeltuit, met een zelfverzekerdheid alsof ie al Minister President is, wat een sukkel. Wat denkt ie wel! Deze onbetrouwbare mislukte advocaat. Dat ie van belastinggeld zijn belastingschuld af kan betalen natuurlijk, want de mensheid zal dit soort types een worst zijn, dat snapt iedereen.

    0 likes
  • Het doet me heel erg sterk denken aan de Wormhole op Saturnus van de Interstellar (2014) film.

   0 likes
  • Mee eens hoor. Wetenschap pretendeert te weten maar ze weten helemaal niks. Hun stelling is: meten is weten. Mijn stelling is: met zekerheid kunnen voorspellen wat er morgen en overmorgen en alle dagen daarna gaat gebeuren is weten. Zij kunnen niet eens aangeven wanneer het gaat bliksemen. Dan weten ze toch bar weinig? Waarom dan pretenderen een wetenschapper te zijn? Hooguit ben je een verklaringsonderzoeker. Ze zagen geen enkele economische crisis aankomen, ze bombaardeerden Libie kapot maar zagen geen grotere stroom asielzoekers aankomen. Wat weten ze eigenlijk?

   0 likes
 5. Toch wel gek, in het originele artikel staat in de titel 1,3 miljard lichtjaar en als je verder leest spreken ze over 1,8 miljard, toch wel groot verschil, wat is het?

  0 likes
 6. Een “wormhole” naar een ander universum?

  0 likes
 7. 🙂 De oplossing voor ons afval probleem is gevonden!!!!! en waarschijnlijk ook waar de bermuda triangel uitkomt 😀

  1 likes
 8. eindelijk een gat waar veel in weg kan…

  0 likes
 9. Een luchtbel … ???
  Dat is wel bijzonder in de ruimte ja :’)

  0 likes
 10. ik heb een ongelofelijk zwart gat in mijn bankrekening en niemand trekt zich daar iets van aan

  0 likes
 11. Wat vele mensen w.o. ik niet begrijpen is dat het NIETS ALLES bevat! In het niets (dus ook geen enkele negativiteit daarin) zit dus al het goeds. Goed is dus een expansie van het Niets. Uit Goed komt het Kwaad voort. Kij het maar na. Alles wat nieuw is en goed functioneert wordt tezijnertijd door het Kwaad aangetast waardoor het gaat vervlakken, roesten, saai worden en oud wordt, vervalt en dus onderhoud en vernieuwing nodig heeft.

  Dus: het NIETS bevat het ALLES en produceert het Goede. Het Goede produceert het Kwade. Het Kwade genoodzaakt het Niets weer om het Goede om te zetten in het NIETS. U snapt het toch nu?

  0 likes
 12. Wetenschap zelf weet helemaal niks zeker. Wetenschap observeert en zoekt een verklaring. Soms klopt die verklaring, soms niet. Indien men zou weten, zou men nu al kunnen zeggen waar, wanneer en van welke niveau de volgende aardbeving zal plaatsvinden. Maar dat kunnen ze niet, omdat ze niks weten (met zekerheid, dus eigenlijk niks weten). Dus ik stel voor om de benaming wetenschap te vervangen door de benaming VERKLARINGSKUNDE.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

jaar

Vergeet alles wat u hebt gehoord. Ontdek hoeveel kouder het in de afgelopen 200 jaar is geworden in West-Europa

Jaar in jaar uit beweren bekende personen ...

Stem af universum

Afstemmen op het universum

Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.