Homepagina » Universum » Superholte: Wetenschappers hebben een onverklaarbaar gat in het heelal ontdekt
Supervoid: Wetenschappers hebben een onverklaarbaar gat in het heelal ontdekt

Superholte: Wetenschappers hebben een onverklaarbaar gat in het heelal ontdekt

Jarenlang zochten wetenschappers naar een verklaring voor de ongewoon lage temperatuur van een enorm stuk substantie in de ruimte. Die substantie blijkt nu een reusachtig leeg gat te zijn.

Deze grootst denkbare structuur in het heelal is een leeg gat van ongeveer 1,8 miljard lichtjaar in doorsnee. Helemaal vacuüm is de zogeheten ‘superholte’ echter niet. De zone bevat zo’n 20 procent minder materie dan ons deel van het universum.

De grote luchtbel is de grootste individuele structuur die ooit door de mens is waargenomen, aldus hoofdonderzoeker István Szapudi van de Universiteit van Hawaï in Manoa tegenover The Guardian. Het gat kwam aan het licht toen astronomen ontdekten dat in het gebied rond de bel zo’n 10.000 sterrenstelsels ‘vermist’ waren.

De holte bevindt zich rond de zogeheten cold spot (koude plek) die 10 jaar geleden werd ontdekt. Deze plek deed velen de wenkbrauwen fronsen. “De vraag was wat er precies voor zorgde dat de temperatuur er zo laag was, en of de verklaring al dan niet voor compleet nieuwe inzichten in de organisatie van ons universum zou zorgen,” zei professor Carlos Frenk van de Universiteit van Durham.

De lage temperatuur in de cold spot is maar voor 10 procent te verklaren door het gebrek aan materie, wat mogelijk wijst op het bestaan van ‘exotische natuurkundewetten’. Daarnaast zouden de lage temperatuur en het gebrek aan materie in de luchtbel ‘onafhankelijk bewijs’ kunnen zijn voor het bestaan van donkere energie.

[BBC]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
6 jaren geleden

Interessant zeg, deze wetenschap! Maar daarmee los je nog niet de massale werkeloosheid op.

Tim
Tim
6 jaren geleden

Toch wel gek, in het originele artikel staat in de titel 1,3 miljard lichtjaar en als je verder leest spreken ze over 1,8 miljard, toch wel groot verschil, wat is het?

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

O mijn god, proberen ze nogsteeds het bewijs voor hun heilige graal te vinden de “donkere materie”, om maar hun hele mislukte theorie voor hoe het universum in mekaar zit logisch te krijgen.

riek
riek
6 jaren geleden

eindelijk een gat waar veel in weg kan…

x

Check Also

russische

Russische onderminister van Defensie waarschuwt: voor onze ogen vormt zich een ‘nieuwe wereldorde’

We zien op dit moment een ‘nieuwe ...

objecten

4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’

Diep in de ruimte is iets vreemds ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

30
0
We lezen graag je reactie!x