Universum

Superholte: Wetenschappers hebben een onverklaarbaar gat in het heelal ontdekt

Help door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jarenlang zochten wetenschappers naar een verklaring voor de ongewoon lage temperatuur van een enorm stuk substantie in de ruimte. Die substantie blijkt nu een reusachtig leeg gat te zijn.

Deze grootst denkbare structuur in het heelal is een leeg gat van ongeveer 1,8 miljard lichtjaar in doorsnee. Helemaal vacuüm is de zogeheten ‘superholte’ echter niet. De zone bevat zo’n 20 procent minder materie dan ons deel van het universum.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De grote luchtbel is de grootste individuele structuur die ooit door de mens is waargenomen, aldus hoofdonderzoeker István Szapudi van de Universiteit van Hawaï in Manoa tegenover The Guardian. Het gat kwam aan het licht toen astronomen ontdekten dat in het gebied rond de bel zo’n 10.000 sterrenstelsels ‘vermist’ waren.

De holte bevindt zich rond de zogeheten cold spot (koude plek) die 10 jaar geleden werd ontdekt. Deze plek deed velen de wenkbrauwen fronsen. “De vraag was wat er precies voor zorgde dat de temperatuur er zo laag was, en of de verklaring al dan niet voor compleet nieuwe inzichten in de organisatie van ons universum zou zorgen,” zei professor Carlos Frenk van de Universiteit van Durham.

De lage temperatuur in de cold spot is maar voor 10 procent te verklaren door het gebrek aan materie, wat mogelijk wijst op het bestaan van ‘exotische natuurkundewetten’. Daarnaast zouden de lage temperatuur en het gebrek aan materie in de luchtbel ‘onafhankelijk bewijs’ kunnen zijn voor het bestaan van donkere energie.

[BBC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
9 jaren geleden

Interessant zeg, deze wetenschap! Maar daarmee los je nog niet de massale werkeloosheid op.

Tim
Tim
9 jaren geleden

Toch wel gek, in het originele artikel staat in de titel 1,3 miljard lichtjaar en als je verder leest spreken ze over 1,8 miljard, toch wel groot verschil, wat is het?

Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

O mijn god, proberen ze nogsteeds het bewijs voor hun heilige graal te vinden de “donkere materie”, om maar hun hele mislukte theorie voor hoe het universum in mekaar zit logisch te krijgen.

riek
riek
9 jaren geleden

eindelijk een gat waar veel in weg kan…

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x