Homepagina » Gezondheid » Tip voor ouders: Kinderen presteren beter op school door meditatie
Tip voor ouders: Kinderen presteren beter op school door meditatie

Tip voor ouders: Kinderen presteren beter op school door meditatie

Het schooljaar loopt op zijn einde en binnenkort begint de zomervakantie weer. Honderdduizenden middelbare scholieren kregen onlangs te horen of ze waren geslaagd of niet. Terwijl sommigen rustig op vakantie kunnen, moeten anderen toch nog blokken voor een her.

Het blijkt nu dat meditatie een handige en eenvoudige manier kan zijn om je schoolprestaties te verbeteren. Meditatie was nog nooit zo populair als vandaag de dag. Het Westen heeft meditatie omarmd. Nergens wordt er meer gemediteerd dan bij ons. Op steeds meer Amerikaanse scholen wordt tijdens de les aan meditatie of mindfulness gedaan.

Uit recent onderzoek dat in Chicago is gedaan blijkt dat steeds meer leerkrachten meditatieoefeningen opnemen in hun lessen. Daarbij richten de leerlingen zich op hun ademhaling, gevoelens en emoties.

Veelbelovend

De eerste resultaten zijn veelbelovend: meditatie helpt kinderen om beter te presteren op school. Niet alleen doen ze hun taken en huiswerk beter, het helpt hen ook om aandachtiger te zijn én kan helpen hun wiskundecijfer op te schroeven. Daarnaast houden ze hun emoties beter onder controle en zijn ze empathischer naar andere leerlingen toe.

Eerder bleek uit onderzoek dat meditatie helpt om cognitieve en emotionele problemen te verminderen. Het effect is zelfs groter dan dat van oefeningen en geheugentraining die momenteel als de gouden standaard worden gezien voor de behandeling van geheugenproblemen.

Hele simpele manier

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles draagt meditatie bij aan de gezondheid van de hersenen doordat het stress en ontsteking vermindert, de stemming en veerkrachtigheid verbetert en de productie van een bepaalde groeifactor in het brein stimuleert.

“Het is een hele simpele manier om je geheugen te verbeteren of de kans op geheugenproblemen te verkleinen,” zei hoofdonderzoeker Helen Lavretsky.

[HLN]


Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met iedereen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Meditatie is het 1-ige wat dit land, Nederland, nog kan redden.

  2 likes
  • De bedoeling is dat je in je meditatie demonen verslaat.

   1 likes
   • Ja, dat is het dus precies niet!!!!!!

    2 likes
   • Er zijn geen demonen er is niets te verslaan niemand hoeft gered te worden.
    Er is een jij die al die gedachten heeft en een observeerder die dat ziet.

    0 likes
    • Het concept van demonen is een negatieve conditionering van het ego. Om negativiteit te verslaan kan je dus ook nooit ‘direct een gevecht aangaan’. Focus je namelijk op dit idee dwn stroomt er energie naartoe en blijft je onderbewsute dit vasthouden. Het enige wat je kut doen is je ego opnieuw conditioneren door positieve dingen te blijven denken. Er bestaat in dat opzichte ook geen ‘ja maar’ dat zijn perspectieven die jij had toen je een minder ontwikkelde versie van jezelf was in het ‘nu’. Denk altijd in de ‘ik ben’ vorm want dat ks ook het enige wat je onderbewuste begrijpt (toekomst en verleden bestaan dan ook niet en iets willen is niet iets zijn). Ik ben onconditionele liefde, ik ben positief, ik ben nederig (zeer belangrijk). Alle negativiteit die op je af word gegooid zijn iet meer dan voorgeprogrammeerde gedachten die vanuit het niks in je bewustzijn terecht komen (zo lijkt het) maar kunnen als jij ervoor kiest net zo goed niet worden aangenomen als iets dat jij geloofd als dat jij het wel geloofd.

     Wees eerlijk naar je zelf en de objectiviteit van de realiteit en zie in dat een van de grootste conflicten tussen beide is dat er een oneindig aantal perspectieven op die ene waarheid zijn, jijnhebt echt eern negatieve gekozen (toegelaten door manipulatie en het ervaren en vasthouden van traumatische jeugd gebeurtenissen, brainwashing door je cultuur, geloof, school, media, ouders & vrienden) die allemaal een eigen negatieve perspectief kunnen hanteren.

     0 likes
 2. Weet je wat kinderen beter doet presteren op school? Als ze niet allemaal onzin en leugens moeten leren als feiten, en op eigen onderzoek mogen gaan en meningen mogen nahouden die niet overeenkomen met het lesprogramma!

  5 likes
  • M.i. Moeten kinderen geel gewoon leren rekenen en lezen. En de wereldbol etc. En daarbij het liefst hun bijdehante snaveltje dichthouden. (Zucht,, ja hoor grapje)
   Als ze wat groter worden en hebben leren nadenken…
   Dán kunnen ze op onderzoek uit gaan.
   Ergo….scholing is belangrijk.

   0 likes
 3. Ik vind het een mooi iets en wil me er wel voor open stallen maar wat is meditatie want iedereen schijnt het te weten en iedereen is inmiddels een professional.

  1 likes
  • Laat je gedachten de vrije loop zonder ze te benoemen of er waarde aan te hechten.
   Totdat ze stilvallen.
   Dat is heel moeilijk. Zodra je denkt dat wilt stoppen met dat gedenk ga je dat steeds meer denken baha.

   Een hulpmiddel is om je zo op je ademhaling te concentreren dat je nergens anders meer aan denkt.
   Een mantra wordt ook vaak gebruikt.
   Steeds weer Aum zeggen bijv. Of mani padme aum.

   In principe…
   Als je ergens mee bezig bent waar je helemaal in opgaat zodat je een soort flow voelt is dat al een vorm van meditatie.

   1 likes
   • De basis is wat diegen voor mij verteld. Wil je een stap verder en ervsren hoe het voelt als je je chakras (energie centra) opent dan ben je ook nog een letterlijk ‘bezig’ om je focus (ademhaling) te plaatsen door het inbeelden dat p di3 plek let in je lichaam..

    Als je benieuwd bent hoe je derde oog voelt en je zou hen willen openen (je kan dezelrde oefening gebruiken voorbde rest) doe je simpel gezegd dit:

    1: vind een comfortabele plek om te zitten.
    2: probeer je rug recht te houden, is dit nog moeilijk zit dan ergens tegenaan en/of doe een kussen of verhoging onder je kont.
    3: focus je ademhaling, waarbij je altijd (zeer belangrijjk) door je neus inademt en je mond uit en focust op het punt tussen je ogen (of een andere chakra maar die zal je snel merken)
    4: in het begin zal je redelijk veel gedachtes hebben en dat is prima, gewoon waarnemen en als je merkt dat je er te veel op in gaat ipv je ademhaling dan begin je gewoon opnieuw.. laat geen frustratie toe dat is het enige wat het moeilijker maakt.
    5: je zult op een gegeven mkment als je bijv op je derde oog focust een druk gaan voelen tuss3n je ogen, dit kan uitstralen over je voorhoofd als een soort kruis.. dit gebeurd o.a. omdat je derde oog heel lang niet is gebruikt en ff moet opstarten.
    6: uiteindelijk doe je dit voor ongeveer 10-15 min en voelt het alsofn je langer wil blijven zitten ga je gang des te langer hoe ste4ke4 he5 effecr zal zijn.

    Je zult het verschil direct merken als je geduld hebt en even doorzet. Heb je meer vragen dan kun je ze hier achterlaten.

    1 likes
 4. Hier 2 kinderen. Veel schoolstress gehad en nog wel.(beide studeren door) Mijn advies: neem een hond. Deze is altijd blij als je thuiskomt en het aaien zorgt voor ontlading. Door je neus blijven ademen. Voordat je vrij bent even een beetje sporten/bewegen, zodat alle adrenaline eruit is. Zo voorkom je vrijetijdsziekte(hoofdpijn). Plan je huiswerk goed in. Niet op laatste moment. En een keer een onvoldoende halen is niet erg. Je kunt herkansen.
  Zelf vind ik dat scholen ook meer rekening moeten houden met planning. Best vaak na een weekend op maandag 3 toetsen is niet nodig. Of alles in 1 week proppen ver voor een vakantie. Laatste 2/3 weken hebben ze niks meer te doen. Dat wordt dan weer volgepropt met reisjes enz. Mag je als ouders/jongere ook nog zelf betalen. Terwijl er gezinnen zijn die dat gewoon niet hebben. School is echt duur geworden. Denk aan technologie/dure zorgverzekering. Geld stress komt er dan ook nog bij. Vmbo en hoger lopen verplichte stages en veel kinderen hebben een bijbaantje en sporten er ook nog bij. Zoals die van mij.
  Het is echt veel anders dan in mijn tijd. En eigenlijk vind ik het totaal plaatje te veel/gevaarlijk. “Gelukkig” ben ik werkloos en kan ik mijn kinderen ontlasten/helpen als dat nodig is. Het slagen vind ik belangrijker. Tot nu toe gaat het behalen van diploma’s zeer goed. En toch worden ze gaande weg zelfstandiger. Gaat wat langzamer/geleidelijker, maar dat vind ik niet erg. Alles op zijn tijd in deze drukke maatschappij. Kinderen geven zelf aan om zelf iets te doen. Zolang dat nog gebeurt zit het wel goed. Sfeer in huis vind ik ook belangrijk. En ja, er worden dingen besproken, maar ik ga er geen drama van maken. bv. kleding op de grond. Mijn zoon heeft daar een handje van. Is maar een periode. Verder doet ie goed zijn best. En zelfstandig worden ze pas echt als ze op zichzelf gaan wonen. Tenminste dat was bij mij ook zo.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Meditatie heeft een gunstig effect op onze hersenen en het zou een vak op school moeten zijn. Neuroloog weerlegt clichés

Meditatie heeft een gunstig effect op onze hersenen en zou een vak op school moeten zijn. Neuroloog weerlegt clichés

Meditatie heeft een gunstig effect op onze ...

Straling mobiele telefoons tast geheugen van schoolkinderen aan. Dit grootscheepse onderzoek laat zien wat er gebeurt als je belt

Straling mobiele telefoons tast geheugen van schoolkinderen aan. Dit grootscheepse onderzoek laat zien wat er gebeurt als je belt

Tieners gebruiken constant hun smartphone en andere ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.