Gezondheid

Tip voor ouders: Kinderen presteren beter op school door meditatie

Help door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het schooljaar loopt op zijn einde en binnenkort begint de zomervakantie weer. Honderdduizenden middelbare scholieren kregen onlangs te horen of ze waren geslaagd of niet. Terwijl sommigen rustig op vakantie kunnen, moeten anderen toch nog blokken voor een her.

Het blijkt nu dat meditatie een handige en eenvoudige manier kan zijn om je schoolprestaties te verbeteren. Meditatie was nog nooit zo populair als vandaag de dag. Het Westen heeft meditatie omarmd. Nergens wordt er meer gemediteerd dan bij ons. Op steeds meer Amerikaanse scholen wordt tijdens de les aan meditatie of mindfulness gedaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Uit recent onderzoek dat in Chicago is gedaan blijkt dat steeds meer leerkrachten meditatieoefeningen opnemen in hun lessen. Daarbij richten de leerlingen zich op hun ademhaling, gevoelens en emoties.

Veelbelovend

De eerste resultaten zijn veelbelovend: meditatie helpt kinderen om beter te presteren op school. Niet alleen doen ze hun taken en huiswerk beter, het helpt hen ook om aandachtiger te zijn én kan helpen hun wiskundecijfer op te schroeven. Daarnaast houden ze hun emoties beter onder controle en zijn ze empathischer naar andere leerlingen toe.

Eerder bleek uit onderzoek dat meditatie helpt om cognitieve en emotionele problemen te verminderen. Het effect is zelfs groter dan dat van oefeningen en geheugentraining die momenteel als de gouden standaard worden gezien voor de behandeling van geheugenproblemen.

Hele simpele manier

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Californië in Los Angeles draagt meditatie bij aan de gezondheid van de hersenen doordat het stress en ontsteking vermindert, de stemming en veerkrachtigheid verbetert en de productie van een bepaalde groeifactor in het brein stimuleert.

“Het is een hele simpele manier om je geheugen te verbeteren of de kans op geheugenproblemen te verkleinen,” zei hoofdonderzoeker Helen Lavretsky.

[HLN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pietje Bell
Pietje Bell
7 jaren geleden

Ik vind het een mooi iets en wil me er wel voor open stallen maar wat is meditatie want iedereen schijnt het te weten en iedereen is inmiddels een professional.

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Meditatie is het 1-ige wat dit land, Nederland, nog kan redden.

Elise49
Elise49
7 jaren geleden

Hier 2 kinderen. Veel schoolstress gehad en nog wel.(beide studeren door) Mijn advies: neem een hond. Deze is altijd blij als je thuiskomt en het aaien zorgt voor ontlading. Door je neus blijven ademen. Voordat je vrij bent even een beetje sporten/bewegen, zodat alle adrenaline eruit is. Zo voorkom je vrijetijdsziekte(hoofdpijn). Plan je huiswerk goed in. Niet op laatste moment. En een keer een onvoldoende halen is niet erg. Je kunt herkansen.
Zelf vind ik dat scholen ook meer rekening moeten houden met planning. Best vaak na een weekend op maandag 3 toetsen is niet nodig. Of alles in 1 week proppen ver voor een vakantie. Laatste 2/3 weken hebben ze niks meer te doen. Dat wordt dan weer volgepropt met reisjes enz. Mag je als ouders/jongere ook nog zelf betalen. Terwijl er gezinnen zijn die dat gewoon niet hebben. School is echt duur geworden. Denk aan technologie/dure zorgverzekering. Geld stress komt er dan ook nog bij. Vmbo en hoger lopen verplichte stages en veel kinderen hebben een bijbaantje en sporten er ook nog bij. Zoals die van mij.
Het is echt veel anders dan in mijn tijd. En eigenlijk vind ik het totaal plaatje te veel/gevaarlijk. “Gelukkig” ben ik werkloos en kan ik mijn kinderen ontlasten/helpen als dat nodig is. Het slagen vind ik belangrijker. Tot nu toe gaat het behalen van diploma’s zeer goed. En toch worden ze gaande weg zelfstandiger. Gaat wat langzamer/geleidelijker, maar dat vind ik niet erg. Alles op zijn tijd in deze drukke maatschappij. Kinderen geven zelf aan om zelf iets te doen. Zolang dat nog gebeurt zit het wel goed. Sfeer in huis vind ik ook belangrijk. En ja, er worden dingen besproken, maar ik ga er geen drama van maken. bv. kleding op de grond. Mijn zoon heeft daar een handje van. Is maar een periode. Verder doet ie goed zijn best. En zelfstandig worden ze pas echt als ze op zichzelf gaan wonen. Tenminste dat was bij mij ook zo.

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Weet je wat kinderen beter doet presteren op school? Als ze niet allemaal onzin en leugens moeten leren als feiten, en op eigen onderzoek mogen gaan en meningen mogen nahouden die niet overeenkomen met het lesprogramma!

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x