Financieel

Too big to jail: waarschijnlijk geen straf voor Wall Street-topmannen

Help anderen door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een laatste krachtsinspanning van de Amerikaanse overheid zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om directeuren van de grote banken achter de tralies te krijgen.

De autoriteiten proberen van alles om Wall Street verantwoordelijk te houden voor de economische schade die wereldwijd is toegebracht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) is van mening dat de banken hebben gefraudeerd om op korte termijn veel winst te maken, zo is gebleken uit een aantal rechtszaken. De SEC kan echter zelf geen strafzaken beginnen tegen bijvoorbeeld de grote banken.

Taakgroep

Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil de verantwoordelijken voor de creatie van giftige leningen niet gerechtelijk vervolgen. Het ministerie spande in 2009 wel een rechtszaak aan tegen Bear Stearns, maar dat liep op niets uit.

Er is een taakgroep in het leven geroepen om de verantwoordelijken te berechten. Vanaf het begin wordt deze Residential Mortgage-Backed Securities Working Group al bekritiseerd. Zo zou de commissie bijvoorbeeld geen serieuze inspanningen doen om mensen achter de tralies te krijgen.

“Zonder mensen verantwoordelijk te houden gaat de oneindige parade van megabank-schandalen onvermijdelijk door,” zei oud-inspecteur-generaal van het TARP-programma Neil Barofsky.

Abacus

De SEC concludeerde in 2010 dat Goldman Sachs investeerders had misleid over het product Abacus. De bank schikte de zaak voor een bedrag van 550 miljoen dollar. De beurswaakhond heeft voor 2,2 miljard euro aan boetes uitgedeeld, maar wordt achtervolgd door klachten. Zo stelt de federale rechter Jed Rakoff dat de boetes veel te laag zijn en dat er te weinig individuen worden aangeklaagd.

De overheid opende welgeteld één gerechtelijk onderzoek naar de creatie van complexe hypotheekinvesteringen. Een federale jury weigerde twee oud-hedgefondsmanagers van Bear Stearns te veroordelen. Het tweetal zou gelogen hebben tegen investeerders over de gezondheid van hun producten.

Goldman Sachs

Afgelopen maand liet het ministerie van Justitie weten de zakenbank Goldman Sachs en medewerkers van de bank niet te zullen vervolgen wegens vermeende fraude met zogeheten rommelhypotheken.

Goldman Sachs verkocht complexe financiële producten aan beleggers terwijl de bank zelf verdiende als deze producten minder waard werden. De bank profiteerde van het instorten van de hypotheekmarkt en bedreef verontrustende en soms misbruikende praktijken die naar meerdere belangenverstrengelingen rieken, aldus een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat.

Door de handelswijze werd Goldman Sachs gezien als één van de veroorzakers van de kredietcrisis. Senatoren verweten de bank eerst de Amerikaanse huizenmarkt opgeblazen te hebben en daarna geprofiteerd te hebben van de uiteenspatting.

Bron: Huffingtonpost.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
m&m
m&m
11 jaren geleden

wordt tijd dat salusa ingrijpt?

Henkje
Henkje
11 jaren geleden

Ben bang dat dat onze taak is, maar misschien krijgen we een beetje hulp 😉

Martina
Martina
11 jaren geleden

nou en dit beloven ze dat er arrestatie worden gedaan als die niet eens vervolgd worden dan worden die groten ook nooit op gepakt dit is dan weer een teleur stelling voor veel mensen en word het tijd dat wij zelf gaan op treden

Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

ja deze rechters zullen wel weer omgekocht zijn …waarom kan er niet gewoon op getreden worden net als bij de gewonnen mensen ?

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x