Buitenland

Topman bouwbedrijf: “Oorlog in Irak was enorme leugen, Saddam Hoessein vormde geen bedreiging”

Help anderen door dit artikel met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gérard Delruelle, de voormalige topman van het Belgische industrieel bouwbedrijf Sybetra, zegt in een interview met La Libre Belgique dat de inval in Irak in 2003 was gebaseerd op een enorme leugen. Delruelle was zelf jarenlang actief in Irak.

Volgens de oud-topman zijn de Britse ex-premier Tony Blair en de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush verantwoordelijk voor de opmars van Islamitische Staat in Irak. Delruelle noemt hen criminelen.

In 2002 kreeg de wereld te horen dat een door België gebouwde meststoffabriek in Al Qaïm, op de grens tussen Irak en Syrië, een directe bedreiging zou zijn voor de Verenigde Staten. Volgens Delruelle, destijds projectleider van de fabriek, klopte daar helemaal niets van.

Leugenachtige beslissingen

“Saddam Hoessein vormde geen bedreiging, niet voor Groot-Brittannië en niet voor de Verenigde Staten,” zei de vroegere Sybetra-baas. “Deze tweede westerse interventie in Irak heeft wanorde veroorzaakt in het land. Sinds de tussenkomst van de Amerikanen zijn er elke dag aanslagen. IS is voortgekomen uit deze leugenachtige beslissingen.”

Afgelopen week bleek uit een Brits overheidsrapport dat oliebelangen het belangrijkste motief waren om oorlog te voeren in Irak. Eerder legden vrijgegeven Britse overheidsdocumenten de link tussen de Iraakse invasie en oliebelangen al bloot.

Belangrijkste

BP ontkende altijd strategische belangen in Irak te hebben en Blair noemde de oliesamenzweringstheorie altijd ‘absurd’. Maar uit de documenten blijkt dat vijf maanden voor de invasie de toenmalige Britse minister van Handel barones Symons, aan BP vertelde dat de regering vond dat Britse oliemaatschappijen recht hadden op een deel van de enorme Iraakse olie- en gasreserves ‘in ruil voor Blairs bereidheid om de Amerikaanse militaire plannen te steunen’.

Terwijl BP openlijk zei dat het geen strategische belangen had in Irak, vertelde het bedrijf in vertrouwen aan de minister van Buitenlandse Zaken dat Irak ‘het belangrijkste was dat het in lange tijd had gezien’.

[HLN]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Herman de Graaf
Herman de Graaf
6 jaren geleden

De hele wereld weet zo langzamerhand dat Bush en Blair met kornuiten schuldig zijn aan misdaden.
Samen met een aantal grote bedrijven die hun zinnen hadden gezet op Irak.
Maar wanneer gebeurt er verder wat ?
Ik doel op het arresteren en berechten op de kopstukken die de oorlog hebben gevoed en bestuurd.
Daarmee bedoel ik ook iemand als Balkenende.
Wie zou er eigenlijk een aanklacht op dienen te maken??
Er blijft iemand in gebreke, lijkt me ?

helder
helder
6 jaren geleden

ik heb respect voor saddam Hoessein.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
6 jaren geleden
jolo
jolo
6 jaren geleden

De satanisten Blair en Bush zijn daar debet aan?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x