Homepagina » Buitenland » Topman bouwbedrijf: “Oorlog in Irak was enorme leugen, Saddam Hoessein vormde geen bedreiging”
Topman bouwbedrijf: "Oorlog in Irak was enorme leugen, Saddam Hoessein was geen bedreiging"

Topman bouwbedrijf: “Oorlog in Irak was enorme leugen, Saddam Hoessein vormde geen bedreiging”

Gérard Delruelle, de voormalige topman van het Belgische industrieel bouwbedrijf Sybetra, zegt in een interview met La Libre Belgique dat de inval in Irak in 2003 was gebaseerd op een enorme leugen. Delruelle was zelf jarenlang actief in Irak.

Volgens de oud-topman zijn de Britse ex-premier Tony Blair en de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush verantwoordelijk voor de opmars van Islamitische Staat in Irak. Delruelle noemt hen criminelen.

In 2002 kreeg de wereld te horen dat een door België gebouwde meststoffabriek in Al Qaïm, op de grens tussen Irak en Syrië, een directe bedreiging zou zijn voor de Verenigde Staten. Volgens Delruelle, destijds projectleider van de fabriek, klopte daar helemaal niets van.

Leugenachtige beslissingen

“Saddam Hoessein vormde geen bedreiging, niet voor Groot-Brittannië en niet voor de Verenigde Staten,” zei de vroegere Sybetra-baas. “Deze tweede westerse interventie in Irak heeft wanorde veroorzaakt in het land. Sinds de tussenkomst van de Amerikanen zijn er elke dag aanslagen. IS is voortgekomen uit deze leugenachtige beslissingen.”

Afgelopen week bleek uit een Brits overheidsrapport dat oliebelangen het belangrijkste motief waren om oorlog te voeren in Irak. Eerder legden vrijgegeven Britse overheidsdocumenten de link tussen de Iraakse invasie en oliebelangen al bloot.

Belangrijkste

BP ontkende altijd strategische belangen in Irak te hebben en Blair noemde de oliesamenzweringstheorie altijd ‘absurd’. Maar uit de documenten blijkt dat vijf maanden voor de invasie de toenmalige Britse minister van Handel barones Symons, aan BP vertelde dat de regering vond dat Britse oliemaatschappijen recht hadden op een deel van de enorme Iraakse olie- en gasreserves ‘in ruil voor Blairs bereidheid om de Amerikaanse militaire plannen te steunen’.

Terwijl BP openlijk zei dat het geen strategische belangen had in Irak, vertelde het bedrijf in vertrouwen aan de minister van Buitenlandse Zaken dat Irak ‘het belangrijkste was dat het in lange tijd had gezien’.

[HLN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Herman de Graaf schreef:

  De hele wereld weet zo langzamerhand dat Bush en Blair met kornuiten schuldig zijn aan misdaden.
  Samen met een aantal grote bedrijven die hun zinnen hadden gezet op Irak.
  Maar wanneer gebeurt er verder wat ?
  Ik doel op het arresteren en berechten op de kopstukken die de oorlog hebben gevoed en bestuurd.
  Daarmee bedoel ik ook iemand als Balkenende.
  Wie zou er eigenlijk een aanklacht op dienen te maken??
  Er blijft iemand in gebreke, lijkt me ?

  12 likes
 • helder schreef:

  ik heb respect voor saddam Hoessein.

  8 likes
 • Ph schreef:

  Niets nieuws onder de zon voor de wakkere mensen, tijdens 9/11 was ik al aan het zeggen dat men nu een reden had om Irak terug binnen te vallen.
  Niet omdat Saddam banden had met al quaida of aan atoomwapens werkte (zoals valselijk werd verteld) hij was natuurlijk geen heilige, maar wel voor de olie en gasvelden.

  Vele mensen hebben met toen uitgemaakt voor complot theorist en ik weet niet wat nog voor scheldwoorden, maar bi bi had het wel weer met het juiste end.
  Alleen, niemand van die mensen die mij toen uitmaakte voor van alles en nog wat, hoor ik nu zeggen van je had gelijk…..neen, het gaat er nu langs 1 oor in en langs de andere oor weer der uit, ze geven er geen aandacht aan.
  Toch blijven die mensen, zich scharen achter die zelfde politici die de mensen oorlogen opdringen…..verteld veel over die politici, maar het verteld eens zo veel over die mensen…….blind, dom, naïef zoals een kudde schapen!!

  4 likes
 • louise schreef:

  Alle leugens komen nu naar buiten,maar bestaan deden ze al, er bestaat zoiets als ,,wat niet weet wat niet deert,ja dat was best lekker rustig,maar nu alles ontlpoft is iedereen in paniek en terecht,want alle (politici) hebbben bloed aan hun handen…. en ja dat komt nu ook uit….. nou was ik in mn jonge jaren een aktie voerder (jaja, betere wereld en zo en nooit meer oorlog) ik (wij) was er echt van overtuigd, en we gingen de straat op…. en jaaaaaa,we werden serieus genomen,toen wel,…… nu gaat alles via internet,ik heb nou niet het idee dat daar naar geluisterd wordt…. behalve dat kritische burgers nu weg gezet worden, dom,racist,facist ect……. dus blijft t ondergronds en kunnen de idioten gewoon hun gang blijven gaan,maar ja ,als mn haar maar goed zit……

  3 likes
 • Elise49 schreef:

  Bekijk eens de filmserie: secret state/gabriel byrne. Zo ongeveer werkt het. Beetje de voorzet van een Brexit. Maar goed, ook dat is weer georkestreerd. Het houdt nooit op.
  Vandaag de reacties gelezen bij de telegraaf over Nice. De onrust onder de bevolking groeit. Iemand sprak al over een tweede kristalnacht. Er stond 1 goeie opmerking: hoe kan het dat een vrachtwagen daar stond op een plek/straat waar de vuurwerkshow werd gehouden. Ene Grace had van tevoren al de politie aangesproken over die vrachtwagen en die deden niks. Ik zei al weken van te voren tegen mijn moeder: wedden dat er iets op die dag gaat gebeuren. Het is een nationale dag puur France. Toevallig op die dag werd de noodtoestand opgezegd door Hollande. En hoe kan het dat er bij de Eiffeltoren brand ontstond? Deze toren wordt altijd al zwaar beveiligd en blusapparaten zijn daar aanwezig op elke verdieping. De pleger had weer een id bij zich.
  Waar is de nooduitgang?

  3 likes
 • Kalki schreef:

  Saddam Hoessein wilde een dialoog via de TV met VS-president Bush, dit voor de oorlog in Irak zou beginnen, Bush weigerde dit echter.

  3 likes
 • jolo schreef:

  De satanisten Blair en Bush zijn daar debet aan?

  2 likes
 • Arwijn schreef:

  Hij vormde een bedreiging voor Saudi Arabië.

  0 likes
 • Pietje Bell schreef:

  Saddam Housein was toch aan het spelen met een stargate wat geheel fout was en dat is de reden tot die oorlog.

  0 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump: ‘Wij doen niet meer mee aan die eindeloze oorlogen’

  President Trump werd enkele dagen geleden weer ...

  undercoververpleegster

  Undercoververpleegster onthult wat er echt gebeurt in ziekenhuizen: ‘Dit is moord’

  Erin Marie Olszewski is een ‘undercoververpleegster’ en ...

  >