Homepagina » Buitenland » Topman bouwbedrijf: “Oorlog in Irak was enorme leugen, Saddam Hoessein vormde geen bedreiging”
Topman bouwbedrijf: "Oorlog in Irak was enorme leugen, Saddam Hoessein was geen bedreiging"

Topman bouwbedrijf: “Oorlog in Irak was enorme leugen, Saddam Hoessein vormde geen bedreiging”

Gérard Delruelle, de voormalige topman van het Belgische industrieel bouwbedrijf Sybetra, zegt in een interview met La Libre Belgique dat de inval in Irak in 2003 was gebaseerd op een enorme leugen. Delruelle was zelf jarenlang actief in Irak.

Volgens de oud-topman zijn de Britse ex-premier Tony Blair en de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush verantwoordelijk voor de opmars van Islamitische Staat in Irak. Delruelle noemt hen criminelen.

In 2002 kreeg de wereld te horen dat een door België gebouwde meststoffabriek in Al Qaïm, op de grens tussen Irak en Syrië, een directe bedreiging zou zijn voor de Verenigde Staten. Volgens Delruelle, destijds projectleider van de fabriek, klopte daar helemaal niets van.

Leugenachtige beslissingen

“Saddam Hoessein vormde geen bedreiging, niet voor Groot-Brittannië en niet voor de Verenigde Staten,” zei de vroegere Sybetra-baas. “Deze tweede westerse interventie in Irak heeft wanorde veroorzaakt in het land. Sinds de tussenkomst van de Amerikanen zijn er elke dag aanslagen. IS is voortgekomen uit deze leugenachtige beslissingen.”

Afgelopen week bleek uit een Brits overheidsrapport dat oliebelangen het belangrijkste motief waren om oorlog te voeren in Irak. Eerder legden vrijgegeven Britse overheidsdocumenten de link tussen de Iraakse invasie en oliebelangen al bloot.

Belangrijkste

BP ontkende altijd strategische belangen in Irak te hebben en Blair noemde de oliesamenzweringstheorie altijd ‘absurd’. Maar uit de documenten blijkt dat vijf maanden voor de invasie de toenmalige Britse minister van Handel barones Symons, aan BP vertelde dat de regering vond dat Britse oliemaatschappijen recht hadden op een deel van de enorme Iraakse olie- en gasreserves ‘in ruil voor Blairs bereidheid om de Amerikaanse militaire plannen te steunen’.

Terwijl BP openlijk zei dat het geen strategische belangen had in Irak, vertelde het bedrijf in vertrouwen aan de minister van Buitenlandse Zaken dat Irak ‘het belangrijkste was dat het in lange tijd had gezien’.

[HLN]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Herman de Graaf
Herman de Graaf
4 jaren geleden

De hele wereld weet zo langzamerhand dat Bush en Blair met kornuiten schuldig zijn aan misdaden.
Samen met een aantal grote bedrijven die hun zinnen hadden gezet op Irak.
Maar wanneer gebeurt er verder wat ?
Ik doel op het arresteren en berechten op de kopstukken die de oorlog hebben gevoed en bestuurd.
Daarmee bedoel ik ook iemand als Balkenende.
Wie zou er eigenlijk een aanklacht op dienen te maken??
Er blijft iemand in gebreke, lijkt me ?

Loki
Loki
Reactie op  Herman de Graaf
4 jaren geleden

Herman, je vergeet er een de VN was hier ook bij betrokken en dus net zo schuldig.

helder
helder
4 jaren geleden

ik heb respect voor saddam Hoessein.

reality check
reality check
Reactie op  helder
4 jaren geleden

Nee…….helder. Het was een klootzak.
Maar een nationale en die twee anderen……internationaal.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
jolo
jolo
4 jaren geleden

De satanisten Blair en Bush zijn daar debet aan?

louise
louise
4 jaren geleden

Alle leugens komen nu naar buiten,maar bestaan deden ze al, er bestaat zoiets als ,,wat niet weet wat niet deert,ja dat was best lekker rustig,maar nu alles ontlpoft is iedereen in paniek en terecht,want alle (politici) hebbben bloed aan hun handen…. en ja dat komt nu ook uit….. nou was ik in mn jonge jaren een aktie voerder (jaja, betere wereld en zo en nooit meer oorlog) ik (wij) was er echt van overtuigd, en we gingen de straat op…. en jaaaaaa,we werden serieus genomen,toen wel,…… nu gaat alles via internet,ik heb nou niet het idee dat daar naar geluisterd wordt…. behalve dat kritische burgers nu weg gezet worden, dom,racist,facist ect……. dus blijft t ondergronds en kunnen de idioten gewoon hun gang blijven gaan,maar ja ,als mn haar maar goed zit……

Elise49
Elise49
4 jaren geleden

Bekijk eens de filmserie: secret state/gabriel byrne. Zo ongeveer werkt het. Beetje de voorzet van een Brexit. Maar goed, ook dat is weer georkestreerd. Het houdt nooit op.
Vandaag de reacties gelezen bij de telegraaf over Nice. De onrust onder de bevolking groeit. Iemand sprak al over een tweede kristalnacht. Er stond 1 goeie opmerking: hoe kan het dat een vrachtwagen daar stond op een plek/straat waar de vuurwerkshow werd gehouden. Ene Grace had van tevoren al de politie aangesproken over die vrachtwagen en die deden niks. Ik zei al weken van te voren tegen mijn moeder: wedden dat er iets op die dag gaat gebeuren. Het is een nationale dag puur France. Toevallig op die dag werd de noodtoestand opgezegd door Hollande. En hoe kan het dat er bij de Eiffeltoren brand ontstond? Deze toren wordt altijd al zwaar beveiligd en blusapparaten zijn daar aanwezig op elke verdieping. De pleger had weer een id bij zich.
Waar is de nooduitgang?

Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Hij vormde een bedreiging voor Saudi Arabië.

Kalki
Kalki
4 jaren geleden

Saddam Hoessein wilde een dialoog via de TV met VS-president Bush, dit voor de oorlog in Irak zou beginnen, Bush weigerde dit echter.

Pietje Bell
Pietje Bell
4 jaren geleden

Saddam Housein was toch aan het spelen met een stargate wat geheel fout was en dat is de reden tot die oorlog.

Ph
Ph
4 jaren geleden

Niets nieuws onder de zon voor de wakkere mensen, tijdens 9/11 was ik al aan het zeggen dat men nu een reden had om Irak terug binnen te vallen.
Niet omdat Saddam banden had met al quaida of aan atoomwapens werkte (zoals valselijk werd verteld) hij was natuurlijk geen heilige, maar wel voor de olie en gasvelden.

Vele mensen hebben met toen uitgemaakt voor complot theorist en ik weet niet wat nog voor scheldwoorden, maar bi bi had het wel weer met het juiste end.
Alleen, niemand van die mensen die mij toen uitmaakte voor van alles en nog wat, hoor ik nu zeggen van je had gelijk…..neen, het gaat er nu langs 1 oor in en langs de andere oor weer der uit, ze geven er geen aandacht aan.
Toch blijven die mensen, zich scharen achter die zelfde politici die de mensen oorlogen opdringen…..verteld veel over die politici, maar het verteld eens zo veel over die mensen…….blind, dom, naïef zoals een kudde schapen!!

x

Check Also

biden

De eerste week van Biden: 6 waarschuwingssignalen

Joe Biden heeft in zijn eerste week ...

trump

Trump: ‘Wij doen niet meer mee aan die eindeloze oorlogen’

President Trump werd enkele dagen geleden weer ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

12
0
We lezen graag je reactie!x