Archeologie

Kleitablet toont onverwacht knap meetkundig denken: Babyloniërs berekenden snelheid van Jupiter al

Help ons door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een pas ontdekt kleitablet toont onverwacht knap meetkundig denken door Babylonische astronomen. Op het kleitablet, dat dateert van ongeveer 350 voor Christus, wordt een grafiek van de schijnbare snelheid van de planeet Jupiter aan de hemel beschreven.

Volgens de Nederlandse astronoom Mathieu Ossendrijver van de Humboldt-Universität in Berlijn, hadden de oude Babyloniërs zich een geometrische manier van denken eigengemaakt. Op het tablet legt een anonieme schrijver in spijkerschrift uit hoe je de planeet Jupiter moet volgen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Daarbij beschrijft hij een techniek waarvan men dacht dat die pas in het Europa van de 14e eeuw werd ontdekt. De techniek raakte in de vergetelheid, maar werd eeuwen later herontdekt.

Soemeriërs

De Babyloniërs, die leefden in wat nu Irak is, zetten de astronomische traditie voort die de Soemeriërs al rond 3000 voor Christus begonnen. Babylonische astronomen beschreven rond 700 voor Christus al de bewegingen van hemellichamen. Er zijn in de loop der jaren vele honderdduizenden kleitabletten opgegraven.

De Grieken en later ook de Arabische en westerse gemeenschap namen de astronomische kennis en gegevens over. “Die Babylonische cultuur is echt een deel van ons erfgoed, niet één of andere doodlopende cultuur,” vertelt Ossendrijver aan Science. De verdeling van onze klok in zestigtallen en de gradenboog in 360 graden herinneren bijvoorbeeld nog altijd aan de Babyloniërs.

Astrologie

In 2014 kreeg hij een foto onder ogen van een nog niet beschreven kleitablet uit het British Museum. Ossendrijver kwam al snel tot de ontdekking dat het kleitablet betrekking had op de afstand die Jupiter heeft afgelegd aan de hemel.

De Babyloniërs geloofden sterk in astrologie. Van de ontwikkeling van de graanprijs tot het weer, alles was volgens hen gecorreleerd aan de beweging van de hemellichamen.

Hoogleraar sterrenkunde Teije de Jong van de UvA vermoedt dat de Babyloniërs dezelfde technieken ook op andere planeten toepasten. “Wat enorm zou helpen, is als we de schep in de grond konden zetten in Irak, waar naar alle waarschijnlijk nog veel meer kleitabletten liggen.”

[Volkskrant]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
atomnics
atomnics
8 jaren geleden

“Wat enorm zou helpen, is als we de schep in de grond konden zetten in Irak, waar naar alle waarschijnlijk nog veel meer kleitabletten liggen.”

investeer eens de mens zelf DAT ZOU ENORM HELPEN dan graven naar aliens die oh zo veel kennis hadden de grote babylonische hoer. de grote kosmishe mysterie grap is dat WIJ HET ZIJN DIE AL DIE TIJD NAAR HEBBEN GEZOCHT. wij zijn de echte illuminatie, waarom omdat die wannabe illuminati heel graag ons wilt zijn maar kan ons nooit zijn en zal ook nooit worden met hun leugens. ze zijn blank en willen doen lijken of ze zwart zijn of andersom het zijn wannabe`s die thuis niks te vertellen hebben trieste figuren zijn het. wij daartegen zeggen teminste de echte valse waarheid en dat onderscheid ons

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Nog meer NASA leugens.

Anonymous
Anonymous
8 jaren geleden

Weet ook zeker dat vele niet van de astrolabe hebben gehoord wat van hun gebied afstamt/ en ff een weetje we leven op een platte aarde zo werkt ook de astrolabe van uitgaand op platte aarde. Dat is het grootste geheim wat de illuminati jullie achterhoudt. Met hun fake nasa show jullie wijsmaken alsof je een een bubbel bal leeft. alles bestaat uit lagen en de aarde is plat en staat stil, daaropm ook dat ze de zuipool nog nooit van noord na zuid zijn overgestoken en dichtgeseald is voor het open publiek op hun toeristenplekjes na. Das al die space sh*t van nasa etc die jullie hier verkondigen is DISNEY voor volwassenen. En zolang jullie die shit blijven posten zijn jullie een onderdeel van controlled opposition!!

Marcel
Marcel
8 jaren geleden

Stel, wij willen iets vast laten leggen voor de toekomst en er zeiker van zijn dat men het later zou kunnen vinden en lezen. Zouden wij het dan op een dvd, cd, Blue Ray, cassette, computer, harde schijf, papier etc zetten, of zouden wij het ook op een stenen tablet neerzetten? Wat is het meest logische om te doen wanneer je weet dat jouw wereld zoals die nu is binnenkort vernietigd zal worden en de mensheid ooit weer op aarde rond zou lopen, zouden wij meer aan een stenen tablet hebben of aan al dat andere wat ik al reeds heb opgenoemd? Zou het ook niet logischer zijn dit te doen omdat het beter bestand is tegen invloeden van buitenaf (plastic, ijzer e.d. vergaat door erosie). Dus, wie weet is dit afkomstig van een ver ontwikkelde beschaving, verder ontwikkeld dan dat wij nu zijn, dat verklaart ook waarom zij het konden berekenen. Zonder technologie is dat m.i. niet te doen.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x