Homepagina » Archeologie » Kleitablet toont onverwacht knap meetkundig denken: Babyloniërs berekenden snelheid van Jupiter al
Kleitablet toont onverwacht knap meetkundig denken: Babyloniërs berekenden snelheid van Jupiter al

Kleitablet toont onverwacht knap meetkundig denken: Babyloniërs berekenden snelheid van Jupiter al

Een pas ontdekt kleitablet toont onverwacht knap meetkundig denken door Babylonische astronomen. Op het kleitablet, dat dateert van ongeveer 350 voor Christus, wordt een grafiek van de schijnbare snelheid van de planeet Jupiter aan de hemel beschreven.

Volgens de Nederlandse astronoom Mathieu Ossendrijver van de Humboldt-Universität in Berlijn, hadden de oude Babyloniërs zich een geometrische manier van denken eigengemaakt. Op het tablet legt een anonieme schrijver in spijkerschrift uit hoe je de planeet Jupiter moet volgen.

Daarbij beschrijft hij een techniek waarvan men dacht dat die pas in het Europa van de 14e eeuw werd ontdekt. De techniek raakte in de vergetelheid, maar werd eeuwen later herontdekt.

Soemeriërs

De Babyloniërs, die leefden in wat nu Irak is, zetten de astronomische traditie voort die de Soemeriërs al rond 3000 voor Christus begonnen. Babylonische astronomen beschreven rond 700 voor Christus al de bewegingen van hemellichamen. Er zijn in de loop der jaren vele honderdduizenden kleitabletten opgegraven.

De Grieken en later ook de Arabische en westerse gemeenschap namen de astronomische kennis en gegevens over. “Die Babylonische cultuur is echt een deel van ons erfgoed, niet één of andere doodlopende cultuur,” vertelt Ossendrijver aan Science. De verdeling van onze klok in zestigtallen en de gradenboog in 360 graden herinneren bijvoorbeeld nog altijd aan de Babyloniërs.

Astrologie

In 2014 kreeg hij een foto onder ogen van een nog niet beschreven kleitablet uit het British Museum. Ossendrijver kwam al snel tot de ontdekking dat het kleitablet betrekking had op de afstand die Jupiter heeft afgelegd aan de hemel.

De Babyloniërs geloofden sterk in astrologie. Van de ontwikkeling van de graanprijs tot het weer, alles was volgens hen gecorreleerd aan de beweging van de hemellichamen.

Hoogleraar sterrenkunde Teije de Jong van de UvA vermoedt dat de Babyloniërs dezelfde technieken ook op andere planeten toepasten. “Wat enorm zou helpen, is als we de schep in de grond konden zetten in Irak, waar naar alle waarschijnlijk nog veel meer kleitabletten liggen.”

[Volkskrant]


Vind je dit leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Weet ook zeker dat vele niet van de astrolabe hebben gehoord wat van hun gebied afstamt/ en ff een weetje we leven op een platte aarde zo werkt ook de astrolabe van uitgaand op platte aarde. Dat is het grootste geheim wat de illuminati jullie achterhoudt. Met hun fake nasa show jullie wijsmaken alsof je een een bubbel bal leeft. alles bestaat uit lagen en de aarde is plat en staat stil, daaropm ook dat ze de zuipool nog nooit van noord na zuid zijn overgestoken en dichtgeseald is voor het open publiek op hun toeristenplekjes na. Das al die space sh*t van nasa etc die jullie hier verkondigen is DISNEY voor volwassenen. En zolang jullie die shit blijven posten zijn jullie een onderdeel van controlled opposition!!

  1 likes
  • Toch vreemd dat je op open zee de kromming van de aarde gewoon kunt zien, daar heb ik geen Nasa voor nodig!

   17 likes
  • beste anonymous,
   wat voor belang heeft nasa bij ons een bolvormige aarde te verkopen?

   12 likes
  • Waarom zou je een platte aarde maken terwijl je een 3D Matrix hebt van dit universum? (We maken een 2D aarde plat zoals Mario NES terwijl 3D zoals COD mogelijk is, ja vast)
   We zijn 1x op de maan geweest, de bezoeken daarna zijn fake want NASA is is rotgeschrokken wat ze tegen kwamen en wat hun constant achtervolgde en in de gaten hield tot de terugkeer naar onze dampking.
   Plus als je meer onderzoek pleegt kom je er achter dat the rabbit hole much deeper runs.
   Jij hebt een aluminium gevouwen hoedje, ik een aluminium helm zeg maar. Educate yourself dude.
   DIT HELE UNIVERSUM IS 1 GROOT SPELLETJE, gecreëerd door jou eigen lichtvorm op hoger niveau, Think outside the box…
   En geloof het of niet maar je hebt zelf op hoger niveau gekozen voor deze game.
   Mediteer wees een goed mens met goede gedachten kom in contact met je hogere ik en de echte waarheid zal tot je komen….

   4 likes
  • Eejh mannetje hoe witte gij da allemaal???
   Echt goed van jouw mannetje.
   Je moeder zal nu wel trots op jouw zijn mannetje.
   Applaus voor jouw mannetje.
   mannetje

   0 likes
 2. Nog meer NASA leugens.

  2 likes
 3. “Wat enorm zou helpen, is als we de schep in de grond konden zetten in Irak, waar naar alle waarschijnlijk nog veel meer kleitabletten liggen.”

  investeer eens de mens zelf DAT ZOU ENORM HELPEN dan graven naar aliens die oh zo veel kennis hadden de grote babylonische hoer. de grote kosmishe mysterie grap is dat WIJ HET ZIJN DIE AL DIE TIJD NAAR HEBBEN GEZOCHT. wij zijn de echte illuminatie, waarom omdat die wannabe illuminati heel graag ons wilt zijn maar kan ons nooit zijn en zal ook nooit worden met hun leugens. ze zijn blank en willen doen lijken of ze zwart zijn of andersom het zijn wannabe`s die thuis niks te vertellen hebben trieste figuren zijn het. wij daartegen zeggen teminste de echte valse waarheid en dat onderscheid ons

  1 likes
  • Hartstikke mooi allemaal, maar hebben jullie al ontdekt dat de datum “Op het kleitablet, dat dateert van ongeveer 350 voor Christus” niet kan kloppen.
   Wikipedia is erg duidelijk in alle talen “Babylonië of het Babylonische Rijk was een koninkrijk in Mesopotamië van 1800 v.Chr. tot 539 v.Chr”.

   Erg knullig als die beschaving al 200 jaar eerder is geëindigd.

   Tevens spreekt men van Soemeriers die er al 3000 v.Chr. mee zouden zijn begonnen en oeps kijk even naar deze lijst van oude soemerische koningen.

   The Sumerian king list

   (in the following translation, mss. are referred to by the sigla used by Vincente 1995; from those listed there, mss. Fi, Go, P6, and WB 62 were not used; if not specified by a note, numerical data come from ms. WB)
   1-39. After the kingship descended from heaven, the kingship was in Eridug. In Eridug, Alulim became king; he ruled for 28800 years. Alalĝar ruled for 36000 years. 2 kings; they ruled for 64800 years. Then Eridug fell and the kingship was taken to Bad-tibira. In Bad-tibira, En-men-lu-ana ruled for 43200 years. En-men-gal-ana ruled for 28800 years. Dumuzid, the shepherd, ruled for 36000 years. 3 kings; they ruled for 108000 years. Then Bad-tibira fell (?) and the kingship was taken to Larag. In Larag, En-sipad-zid-ana ruled for 28800 years. 1 king; he ruled for 28800 years. Then Larag fell (?) and the kingship was taken to Zimbir. In Zimbir, En-men-dur-ana became king; he ruled for 21000 years. 1 king; he ruled for 21000 years. Then Zimbir fell (?) and the kingship was taken to Šuruppag. In Šuruppag, Ubara-Tutu became king; he ruled for 18600 years. 1 king; he ruled for 18600 years. In 5 cities 8 kings; they ruled for 241200 years. Then the flood swept over.

   complete lijst; http://etcsl.orinst.ox.ac.uk/cgi-bin/etcsl.cgi?text=t.2.1.1#

   Het moge duidelijk zijn waar die kennis vandaan komt!!!!!!!

   Dus wat probeert dit artikel ons nou wijs te maken als er zaken in dat artikel niet kloppen?

   4 likes
 4. Stel, wij willen iets vast laten leggen voor de toekomst en er zeiker van zijn dat men het later zou kunnen vinden en lezen. Zouden wij het dan op een dvd, cd, Blue Ray, cassette, computer, harde schijf, papier etc zetten, of zouden wij het ook op een stenen tablet neerzetten? Wat is het meest logische om te doen wanneer je weet dat jouw wereld zoals die nu is binnenkort vernietigd zal worden en de mensheid ooit weer op aarde rond zou lopen, zouden wij meer aan een stenen tablet hebben of aan al dat andere wat ik al reeds heb opgenoemd? Zou het ook niet logischer zijn dit te doen omdat het beter bestand is tegen invloeden van buitenaf (plastic, ijzer e.d. vergaat door erosie). Dus, wie weet is dit afkomstig van een ver ontwikkelde beschaving, verder ontwikkeld dan dat wij nu zijn, dat verklaart ook waarom zij het konden berekenen. Zonder technologie is dat m.i. niet te doen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Amerika heeft sinds 9/11 6,4 biljoen dollar gepompt in oorlogen waarbij meer dan 800.000 doden zijn gevallen. Lees het onthutsende rapport

Amerika heeft sinds 9/11 6,4 biljoen dollar gepompt in oorlogen waarbij meer dan 800.000 doden zijn gevallen. Lees het onthutsende rapport

Een Amerikaanse waakhond heeft de kosten van ...

Unilever knipt even met de vingers en premier Rutte is door de bocht. Wie is eigenlijk de baas in dit land?

We hebben een liegende premier, een demente premier, een incompetente premier of een kwaadaardige premier. Wie van de 4 is Rutte?

In Irak zijn 70 burgers omgekomen bij een ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.