Mens en Dier

Jurist over vervolging Gideon van Meijeren door OM: ‘Absurde stap’

Help anderen door dit met jouw kennissen op je social media te delen!

Het Openbaar Ministerie heeft vlak voor de verkiezingen aangekondigd Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) te vervolgen voor twee gevallen van opruiing. Hij suggereerde tijdens de boerenprotesten dat gewapend verzet onder bepaalde omstandigheden gerechtvaardigd kan zijn.

Op de opmerkingen van Van Meijeren valt op zichzelf weinig af te dingen, schrijft jurist Jeroen Pols in zijn column voor De Andere Krant. Volgens hem miskent het OM met deze ‘absurde stap’ een universeel beginsel van elke democratische samenleving, namelijk het recht van elke bevolking om zich in het uiterste geval met geweld te verdedigen tegen een tirannieke overheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In veel landen is dit recht verankerd in de grondwet, merkt Pols op.

Gelegitimeerd

In artikel 20 lid 4 van de Duitse grondwet staat bijvoorbeeld dat alle Duitsers het recht hebben zich te verzetten tegen eenieder die de democratische rechtsorde afschaft. De grondwet van de deelstaat Bremen gaat nog verder en spreekt zelfs van een burgerplicht tot verzet, weet Pols.

De Amerikaanse grondwet gaat verder dan de Duitse en geeft de bevolking het recht op wapenbezit om individuele vrijheden en burgerrechten te beschermen tegen eventuele inbreuken van een tirannieke overheid, schrijft Pols.

Het is volgens hem zelfs te verdedigen dat zich op dit moment een situatie voordoet waarbij gewapend verzet gelegitimeerd zou zijn. “Wereldwijd spannen regeringen samen met het World Economic Forum (WEF), een organisatie waarvan woordvoerder Klaus Schwab openlijk toegeeft wereldwijd kabinetten te infiltreren om een revolutie te ontketenen. Met middelen die volgens EU-recht te beschouwen zijn als terroristische misdrijven – daden met als doel een bevolking ernstig angst aan te jagen – wordt een totalitaire agenda uitgerold, een frontale aanval op fundamentele mensenrechten en vrijheden.”

Alleen vreedzaam verzet

De jurist benadrukt dat in deze situatie alleen vreedzaam verzet met burgerlijke ongehoorzaamheid binnen het systeem mogelijk soelaas biedt.

Van Meijeren schreef recentelijk op X, het voormalige Twitter, dat de staat zich gedraagt ‘als een tiran die zich tegen de eigen bevolking heeft gekeerd’. “We worden onrechtmatig van onze meest fundamentele vrijheden en grondrechten beroofd. Het Nederlandse volk heeft niet alleen het recht, maar zelfs de morele plicht zich daartegen te verzetten,” zei Van Meijeren.

4.7 267 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

114 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dree
Dree
8 maanden geleden

Inderdaad. Alleen jammer dat Nederland bestaat uit volgevreten laffe deugers die op de bank hopen dat het allemaal wel goed komt!

willemijnenzo
willemijnenzo
8 maanden geleden

hoera voor Gideon

Marie
Marie
8 maanden geleden

Nederland begint gelijkenis te vertonen met de voormalige Sovjet-Unie.

Sylvie
Sylvie
8 maanden geleden

Yessssss! Wij allen hebben de plicht ons te verzetten!

Back to top button
114
0
We lezen graag je reactie!x