Homepagina » Gezondheid » Wereldwijde primeur voor mensen met chronische pijn. Krijgt dit complexe plantje wetenschappelijke erkenning?
Wereldwijde primeur voor mensen met chronische pijn. Krijgt dit complexe plantje wetenschappelijke erkenning?

Wereldwijde primeur voor mensen met chronische pijn. Krijgt dit complexe plantje wetenschappelijke erkenning?

Mensen met chronische pijn zeggen al langer baat te hebben bij cannabis. Om de medicinale variant van cannabis als medicijn vergoed te krijgen voor meerdere aandoeningen, zijn dit jaar de eerste onderzoeken met patiënten gestart.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft de wereldwijde primeur voor patiënten met fibromyalgie.

“We horen steeds vaker van patiënten dat ze cannabis gebruiken als pijnstiller,” zegt arts-onderzoeker Tine van de Donk.

Precieze werking

“Toch weten we over de precieze werking als medicijn nog weinig,” voegt ze toe.

“Om duidelijk te krijgen hoe sterk het pijnstillende effect is, kijken we hoe 20 vrouwen met fibromyalgie reageren op drie soorten medicinale cannabis,” zegt ze.

Fibromyalgie is een vorm van reuma die chronische pijn geeft in spieren en bindweefsel, aldus Van de Donk.

Heel erg meevalt

Cannabis neem je het beste op via je longen. De medicinale variant wordt tijdens het onderzoek niet gerookt, maar de patiënt ademt verdampte cannabis in via een ballon.

“De zes patiënten die we al getest hebben lieten zien dat het heel erg meevalt hoe high of stoned iemand wordt,” legt Van de Donk uit.

Ze kijkt naar verschillende oorzaken van chronische pijn, met name fibromyalgie, lage rugpijn en operaties die mogelijk leiden tot chronische pijn.

Meer dan 500 stoffen

“Als we weten welke behandeling, in welke hoeveelheid, bij welke persoon het beste werkt, kunnen we mensen met reuma des te beter helpen een behandeling voor zichzelf in te zetten,” zegt ze.

“Zoals nu specifiek medicinale cannabis bij fibromyalgie.”

Van de Donk merkt op dat cannabis een complexe plant is waar meer dan 500 stoffen in zitten die elk hun eigen werking hebben.

Trots

Omdat cannabis onder een speciaal deel van de opiumwetgeving valt duurde het enige tijd voordat al het papierwerk in orde was.

“Maar ons onderzoek is nu het eerste in een hele reeks van onderzoeken, waarbij wordt gekeken bij welke aandoeningen medicinale cannabis werkt,” zegt ze. “Daar zijn we best trots op.”

Deelnemen aan dit onderzoek kan nog steeds. Je kunt je opgeven via [email protected]

[Reumafonds]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marcel Koningen
Marcel Koningen
3 jaren geleden

20 jaar vertraging door expres tegen de wetenschappelijke literatur in te gaan, door religie ingegeven pseudo wetenschappelijke inzichten dat cannabis schadelijk is als medicijn.Hier onder een brief die aan heel veel politieke partijen en instanties zoals ombudsman gestuurd was.En waar nooit antwoord op is gekomen.De brief beschrijft de VOC mentaliteit van wat wij denken eerlijke volks vertegenwoordigers maar in wekelijkheid piraten mentaliteit is vol minachting naar inventieve pionierende uitvinders en bereid om met geweld die zelfde uitvinders te beroven van de vruchten van hun pioniers werk. De volgende brief was aan ombudsman.
Aan de gezonde medewerkers
Ik ben meervoudig gehandicapt uit mijn uitzending gekomen op mijn 19 de was mijn leven al voorbij .
Een rechter leid een bedrijf dat al 20 jaar ambts misdrijven pleegt.En wil niets recht zetten .
Er zijn twee klachten gedaan 1996 en 1997,en zonder overleg met ons zijn de
dossiers met bewijs materiaal over liegende politie ambtenaars vernietigen 2x zelfs en het slachtoffer en de aangever op zwarte lijst{illegale natuurlijk] .En de klachten niet behandelt natuurlijk!
En zo medewerking verlenen aan de beroving van ons van ons potentiële miljoenen bedrijf waar wij
onder andere bezig waren om ook patenten aan te vragen voor diverse werkzame stoffen.
Dat heeft china toen wel gedaan ,dat heeft nu 36 patënten op werkzame stoffen uit de plant cannabis.
De totale schade aangericht is daardoor niet eens te berekenen.Maar loopt in de miljoenen euro’s.
Ons bedrijf verdient er niets aan en is al lang geleden hierdoor ten gronde gegaan.
En ik en mijn mede directeur mogen het uitzoeken ,en dat lukt natuurlijk niet. Mijn mede directeur heeft tot de dag van vandaag geen bericht van inval en of beslagneming gehad.
Het einde van medicinale cannabis ? Natuurlijk niet de corrupte politiek heeft de potentieele markt aan haar achterban gegeven ,die er nu een cristelijk bedrijf van gemaakt hebben dat beurs genoteerd is.
waardoor iedereen die betrokken was bij de ‚’wettelijke’’ beroving van onze bedrijfstak nu een pakket aandelen zou kunnen hebben in dit nieuwe potentieele miljoenen bedrijf.
Diefstal gelukt ,slachtoffer mishandelt berooft en vernedert ,Ik kon mijn fokdieren [ had de grootste mastiffs kennel van nederland] ter waarde van duizende guldens naar het dieren asiel brengen.
Al deze ellende al 20 jaar
Bedankt nationale ombudsman voor het met de voeten vertrappen van onze rechten.
Een meervoudig gehandicapte inwoner van nederland,
M.Koningen 601108053.
P.S.het draaginsigne gewonden is mij toe gewezen maar ik krijg het niet.
het draag insigne nobel prijs krijg ik ook niet.
de nederlandse onderscheiding heb ik 20 jaar geleden ingeleverd bij het O.M. met het verzoek de zaak uit te zoeken u raad het al geen onderzoek en medaille nooit terug gekregen.
De nederlandse ambtenaar is moreel failliet en corrupt en dat al heel lang.
m.Koningen
p.s. Bij de meeste koffieshops kreeg je cannabis voor de helft van de prijs als je een dokters recept had.
Dit speelde zich af van 1990 tot 1996 nu 21.jaar geleden.
En wij produceerde geen eindproduct maar hielden ons bezig met genetica verspreiden en ontwikkelen, zodat iedereen zijn eigen gedoogde plantjes Kon kweken in tuin of huis wat nog steeds mag.

Henk
Henk
Reactie op  Marcel Koningen
3 jaren geleden

Kleine correctie, 5 planten zijn gedoogd, maar eigenlijk niet toegestaan, want de politie ‘kan’ ze verwijderen!

Als je CBD-olie neemt (en ‘n fractie THC), en rij je met de auto een blokje om en toevallig ‘n agent neemt je wangslijm af…
Met ‘n beetje pech ben je je rijbewijs en/of auto ben je kwijt, ook al is het om medicinale reden!
Volgens nieuwe wet vanaf 1 juli.

Het is werkelijk een onwerkelijke wereld.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallend nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
3 jaren geleden
:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
3 jaren geleden

eerst maar naar de oorzaak van de klacht kijken.. voordat je, je overdosis en de dood in inhaleer.. bestrijding van de kwaal blijft beter dan van het symptoom.. al kan het bestrijden van het symptoom wel lekker zijn.. of het helpt..
geniet met mate en werk aan je oorzaak de rest is bijzaak..
als je er lang over nadenkt, is 9 van de 10 keer ons systeem de oorzaak.. of veroorzaker..
oor heeft met het gehoor te maken en dat zegt dat mensen niet willen kunnen luisteren naar wie of wat dan ook.. behalve naar het systeem.. uiteindelijk luistert uit angst u allen daarnaar.

:adrianus-johannes.
gemachtigde van de juridische entiteit(natuurlijk-persoon)., zonder houdersverklaring van de eigenaar..

qwestion
qwestion
Reactie op  :adrianus-johannes.
3 jaren geleden

Overdosis? Met cannabis onmogelijk..

Peter
Peter
3 jaren geleden

Als het goed werkt , waarom dan de mensen die er baat bij hebben het ontzeggen , dat is een vorm van marteling . Waarom word het zieke mensen zo verdomt moeilijk gemaakt dat het grenst aan criminaliteit .

Marcel Koningen
Marcel Koningen
3 jaren geleden

Het o.m. en de politie hebben een beleid om met vervalste informatie burgers angst aan te praten en met geweld het door leugens geïnspireerde beleid uit te voeren.Arme wij, de burgers die daar slachtoffer van zijn en het geheel mogen betalen met belasting geld.
Toen de minister Opstelten moest aftreden, werd bekent dat de minister onderzoeken en resultaten over in ieder geval cannabis had vervalst en omgedraaid. Om een zwaar vervolgingsbeleid uit te zetten en te verantwoorden .Het gaat hier dus om een verdienmodel om als O.M.mee te liften op de lucratieve cannabis markt.Hoe meer bij elkaar gelogen redenen voor verbod hoe hoger de waarde van boetes en inbeslagnemingen.Hoe meer geld en goederen naar O.M. Een gewelddadige gemene actie van hem.
Waneer gaat het O.M. en de politie de leugens van de regering over schadelijkheid van cannabis onderzoeken en vervolgen ????!!Cannabis ,thc een copy van een stofje van ons immuun systeem .Als het immuun systeem goed loop wordt je blij,net zoals als je je goed voelt het immuun systeem goed werkt.Kanker bestrijding,ptss,pijn,toevallen, spasmen en nog veel meer.Dit verbieden en liegen over schadelijkheid is een gotspe.Om daar veel geld mee te verdienen is een nog grotere gotspe.En er is nog steeds geen overdosis dode bekent van cannabis!
Alcohol legalisatie America:1 derde van illegale producenten werd legaal,1 derde stopte,1derde ging andere soorten criminaliteit doen .Portugal stopt vervolging 1 derde politie weg en meer sociaal werkers erbij voor de onderkant van de maatschappij.
De cijfers van drugsgebruik dalen al jaren.Een nepdrugsoorlog over een multie toe pasbaar medicijn.En dat laatste telt voor nog meer drugs soorten B.V.:paddestoelen ,doodsangsten bij heel oude sterfende,L.S.D. om trauma’s te behandelen,Iboga ,om verslavingen en trauma’s te behandelen,Mescaline help tegen bacteriën zelfs sommige resistente,opiaten in pijnstillers,Cocaine blad als vitamine pil speciale soorten die weinig tot bijna geen cocaine bevatten maar wel boordevol verschillende vitamines en proteïnen zitten die helpen tegen tekort ziekten daaraan worden door indianen stammen gebruikt het is na cassave het tweede voedsel gewas van het Amazone gebied,ayahuasca ook trauma verwerking en soms heling van verschillende soorten ziektes,M.D.M.A.en vergelijkende smart drugs ook al trauma verwerking,Amfetamine achtige stoffen voor alert heid en bestrijding van b.v. a.d.h.d. ,en ik ben vast en zeker van dat er nog veel meer van zijn.

Louise
Louise
3 jaren geleden

Overheden,Instellingen en Ziekenhuizen gaan pas over op alternatieve behandelingen als het wat op gaat leveren ….dat is waar het om draait….. niet om de zieke,gehandicapte burger…..Het bewijs komt op 1 Januari……. als we meer moeten gaan betalen”. Voor hetzelfde notabene …….. Je moet als burger heel veel zelf onderzoeken en uit proberen voor je iets gevonden hebt wat bij jou helpt of verlichting geeft, dat geldt voor de reguleerde medicijnen als voor de alternatieve ………Er is niks pasklaar, ieder lichaam reageert anders..In het lichaam (Hersenen) zitten lichaamseigen pijnstillers, dat is een groep waar ook de Cannabis er een van is….. Maar er zijn er meerdere, bv PEA ( palmitoylethanolamide) ook een lichaamseigen stof, die helpt bij ontstekingen en wordt inmiddels veel gebruikt, dus ook het proberen waard….. niet iedereen kan tegen cannabis…… ik heb het een keer gebruikt om te kijken wat het doet…….nou ik viel in slaap, eerlijk gezegd had ik geen pijn, maar wilde het eens proberen…PEA is ontdekt door Nobelprijs winnaar, Rita Levi-Montalcini, voor de mensen die belangstelling hebben, www Neuropathie.nu…..

x

Check Also

cannabis

Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effecten cannabis op coronavirus: ‘Zeer effectief’

In het Rambam-ziekenhuis in de Israëlische stad ...

canadese

Canadese wetenschappers claimen dat ‘medicinale cannabis’ kan helpen tegen Covid-19

Canadese wetenschappers hebben tegen een tv-zender gezegd ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

8
0
We lezen graag je reactie!x