Buitenland

TTIP: “Multinationals grijpen ongemerkt de macht, zonder verantwoording af te leggen”

Help mee door deze info met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Frans-Amerikaanse onderzoekster Susan George sabelt in haar nieuwe boek de sluipend groeiende macht van multinationals en TTIP neer. Leiders van multinationals nemen samen met hun lobbyisten ongemerkt de macht over de planeet, zonder legitimiteit en zonder aan iemand verantwoording af te leggen.

Hun paard van Troje is het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) waarover onderhandelingen tussen de VS en de Europese Commissie aan de gang zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Draculastrategie

In haar boek spreekt George van de ‘Davosklasse’: iedereen op de top van Davos leeft volgens dezelfde regels, heeft dezelfde vakantiebestemmingen, gaat naar dezelfde elitescholen, enzovoorts. Het is een zeer invloedrijke klasse met veel samenhang. De moderne aristocratie die voor het eerst in de geschiedenis internationaal is. Het netwerk van de Europese royals stopte aan de grenzen van het oude continent.

Door middel van een zogeheten ‘Draculastrategie’ wil ze TTIP bestrijden. Met deze strategie wil ze de vampier in het daglicht brengen, wat voor hem ondraaglijk is. De lopende onderhandelingen over TTIP zijn zeer vertrouwelijk. Europese parlementsleden hebben bijna geen inzagerecht in de onderhandelingen. Alleen de leden van de commissie Internationale handel mochten in een gesloten ruimte enkele documenten bekijken zonder notities of kopieën te maken.

Staatsgreep

George over TTIP: “Het gaat om een ware staatsgreep van de transnationale bedrijven tegen de regeringen. Het doel is zelf normen inzake openbare gezondheid, voedingsmiddelen, fiscaliteit en handel te bepalen. Een onderzoeker van de Tufts-universiteit berekende op basis van de economische criteria van de VN dat TTIP Europa 600.000 banen gaat kosten.”

Als TTIP er komt kunnen multinationals rechtszaken aanspannen tegen regeringen, die vervolgens worden behandeld door private arbitragerechtbanken. Als landen vervolgens schadevergoeding moeten betalen, wordt het bedrag verhaald op de belastingbetaler. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft zich tijdens zijn verkiezingscampagne uitgesproken tegen deze private rechtbanken, maar of hij zijn beloftes zal nakomen valt nog te bezien.

Er zal alles aan worden gedaan om een parlementair debat over TTIP te vermijden, aldus George. Er werden in totaal al 1,5 miljoen handtekeningen ingezameld tegen het verdrag. Toch zijn er nog steeds veel mensen die TTIP niet kennen. “De grote pers heeft het meer en meer over het onderwerp. Dat is een goed teken,” besluit George.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
TTIP: “Multinationals grijpen ongemerkt de macht, zonder verantwoording af te leggen”
8 jaren geleden

[…] post was originally published on this […]

JansTerZeijle
JansTerZeijle
8 jaren geleden

Als het in het geheim moet…
dan weet je het wel…

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Het zou per default onmogelijk moeten zijn om dit soort achtelijke slavernij verdragen in werking te kunnen laten gaan.

TTIP
TTIP
8 jaren geleden

de vos is altijd slimmer dan de kip

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x