Bewustzijn

Kun je niet slapen? Met dit trucje lukt het je in een minuut

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Moeite om in slaap te vallen? Dan zou je dankzij een eenvoudige ademhalingstechniek al na amper een minuut in dromenland kunnen vertoeven.

De Amerikaanse arts Andrew Weil zegt op zijn YouTube-kanaal dat een rustige ademhaling de sleutel is tot een goede nachtrust. Daarbij heeft hij het over de 4-7-8 techniek, gebaseerd op een Indische oefening.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

In theorie is het heel eenvoudig: je ademt eerst volledig uit en ademt vervolgens in door de neus terwijl je rustig tot 4 telt. Vervolgens hou je je adem 7 seconden in en adem je gedurende 8 tellen weer uit door de mond.

Als je deze oefening drie keer herhaalt, kun je na zes tot acht weken sneller slapen. De kern van het verhaal: door deze oefening komt er meer zuurstof in je longen, wat ontspannend werkt. En als je rustig bent, slaap je makkelijker in.

Weil noemt zijn techniek een ‘natuurlijk verdovingsmiddel’. Verschillende studies hebben aangetoond dat meditatie stress kan doen afnemen en met deze oefening ontstress je vrijwel onmiddellijk.

Stap 1: Plaats het puntje van je tong op je gehemelte net achter je voortanden en hou het daar gedurende de hele oefening
Stap 2: Adem uit door de mond en maak een blaasgeluid
Stap 3: Sluit de mond en adem langzaam in door de neus terwijl je tot 4 telt
Stap 4: Hou je adem 7 seconden in
Stap 5: Adem helemaal uit door je mond en maak een blaasgeluid. Tel daarbij tot 8
Stap 6: Herhaal deze routine drie keer

[MailOnline]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ikke
Ikke
10 jaren geleden

holy crap! het werkt nog ook… :O

Wim
Wim
10 jaren geleden

Eigenlijk is er een misleidende foto bij dit artikel geplaatst.
Ten eerste hoor je met de mond dicht te slapen en daarnaast is het beter op een zijkant te slapen.
Als het gaat om de oefening zelf, dan leer ik mensen in mijn Buteyko Ademhalingspraktijk aan alles door de neus te doen. Zowel in- als uitademing. En zonder kracht, dus geen “blaasgeluid”.
Het idee is niet onaardig en er zijn meer wegen naar Rome 😉 , maar de techniek kan iets verfijnd worden. Voor meer over de ademhaling kun je kijken op http://www.pakkansen.nl .

Leonard Ariekoek
Leonard Ariekoek
10 jaren geleden

Maar deze site wil toch juist mensen wakker maken?

Bert
Bert
10 jaren geleden

En er is nog een heel andere benadering. Als slapen even niet lukt dan is het beste in een totaal donkere kamer je ogen te sluiten en met dichte ogen op zoek gaan naar een lichtpuntje. Op een gegeven moment zie je een lichte vlek ontstaan. Daar moet je in gedachten op concentreren. Je bent dan binnen een paar minuten vertrokken. Het helpt mij al jaren. Vooral na een drukke werkdag als je systeem maar niet tot rust wil komen. Deze techniek is goed voor een diepe slaap.

Taalmans
Taalmans
10 jaren geleden

Indische oefening of Indiase oefening? Zijn we Belgen of Nederlanders?

AtomNics
AtomNics
10 jaren geleden

weleens vast gezeten in de gevanenis, dan weet je welke techniek je ook gebruikt het wil maar niet lukken de 1ste week 24/7 ben je apart aan slapen/waken ritme.

Blub
Blub
10 jaren geleden

Wat voor mij goed werkt is een brok rozenkwarts onder de kussens. Slaap als doornroosje tegenwoordig.

Peter C.
Peter C.
10 jaren geleden

De Assimil methode: Leer een les -maakt niet uit welke taal- van buiten, liefst met audiobegeleiding. Als je in bed ligt, licht uit, probeer je het verhaaltje van buiten op te zeggen. Als je vastloopt dan roep je even de hulp in van je mp3 player. Eventueel herhalen of de vorige les doen.
Dit maakt je zo moe door het hoge energieverbruik van de hersenen dat je ,t opgeeft en in slaap valt. Voordeel is dat je ook nog iets leert.

Rory
Rory
10 jaren geleden

Dit is niet zijn techniek… Dit is een doodnormale meditatie techniek… Maar zoals ik en menig ander inderdaad al hadden ondervonden is dit heerlijk handig om in slaap mee te komen.

Elise49
Elise49
10 jaren geleden

Ik kan best goed in slaap vallen. Als het wordt onderbroken, dan is het vaak geluid(Verkeer/verwarming/kind dat moet plassen/vogeltje enz.), net op het moment dat ik in diepe slaap val. Je moet dus opnieuw het proces in. Erger je je, dan ga je focussen op al het geluid en kom je niet meer in slaap. Ik slaap dan ook vaak geheel onder de dekens. Dat is eigenlijk ook weer niet goed.
De meeste mensen hebben last van teveel geluid. Uit onderzoek blijkt dat geluidsoverlast zelfs tot de dood kan leiden. Gewoonweg dus dat je niet goed kan slapen, dus niet aan je rust toe komt. Tip: ga eens slapen op de Veluwe, ver weg van verkeer, je wordt echt veel energieker wakker.
Als je piekert/nadenkt enz. voor het slapen gaan, dan ben je ook in focus/bepaalde energie stand. Je moet dus voor het slapen al ontspannen zijn.(je hoofd leeg maken) Ik doe dat als de kinderen op bed liggen. Na een uur kom ik pas tot rust en dan pas ga ik naar bed. Heb je kinderen om je heen dan ben je moeder/ouder. Zijn ze weg/slapen, dan kun je jezelf zijn. Ben ik erg moe, dan maakt het niet uit.
Kortom goed slapen, daar moet je al een uur van te voren op voorbereiden. Geen internet, niet eten, geen spannende snelle films, maar lekkere langzame films(voorbeeld vergelijking Pippi Langkous versus Pokemon) luchtige praatprogramma/boek. Geen zware gesprekken/telefoon uit, maar lekker samen op de bank chillen. Geen inspanning dus. Een kopje warme melk kan ook helpen.
Wat ook belangrijk is: praat dingen snel uit en blijf er niet mee lopen.

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x