Buitenland

Tweede couppoging ophanden? Turkse leger mist 42 helikopters

Help door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Turkse leger mist tenminste 42 helikopters. Gevreesd wordt dat er nog een poging zal worden gedaan om Erdogan af te zetten. De helikopters waren gestationeerd op de militaire vliegbasis Incirlik, die gebruikt wordt door de Turkse en Amerikaanse luchtmacht.

Na de mislukte staatsgreep op vrijdagavond is gebleken dat tenminste 42 legerhelikopters verdwenen zijn, zo liet nieuwslezer Serdar Tuncer van CNN Türk weten. “Het lijkt erop dat ze nog iets willen proberen. Zullen ze succesvol zijn? Nee! Maar gaan ze het proberen?”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

In Turkije blijft het onrustig. In verschillende steden gingen gisteravond tienduizenden Turken de straat op. Op het Kizilay-plein in de hoofdstad zwaaiden grote groepen mensen met de Turkse vlag. Ook op het Taksim-plein in het centrum van Istanboel stonden veel mensen.

Lijst arrestanten lijkt voorbereid

EU-commissaris van Uitbreiding Johannes Hahn vindt het ‘verdacht’ dat er zo snel zo veel mensen van hun plek zijn gehaald. Hij reageerde op het grote aantal arrestaties en de duizenden ontslagen in Turkije, vooral bij de politie, maar ook onder bestuursfunctionarissen. Ook veel ambtenaren zijn ontslagen of gearresteerd, onder wie bijna 3000 rechters.

Hahn suggereerde dat de regering de lijsten met politieke tegenstanders al had klaarliggen en alleen wachtte op een geschikt moment om met hen af te rekenen. Ook in Turkije circuleert de lezing dat de regering wist dat er een poging tot staatsgreep in de lucht hing, maar die bewust heeft laten doorgaan om politieke tegenstanders te kunnen uitschakelen.

Nog geen uitleveringsverzoek

President Erdogan stelt dat de couppoging het werk is van zijn aartsvijand Fethullah Gülen, die in ballingschap in de VS leeft. Turkije wil dat hij wordt uitgeleverd, maar volgens minister Kerry van Buitenlandse Zaken ligt er nog geen uitleveringsverzoek.

De EU en Amerika hebben Turkije in de nasleep van de couppoging op verschillende manieren gewaarschuwd de democratie ongemoeid te laten en de mensenrechten na te leven.

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dylan
Dylan
7 jaren geleden

Die heeft ome Erdogan vast zelf doorgesluisd naar zijn IS vriendjes.

JosTee
JosTee
7 jaren geleden

Zo, 42 helikopters zoek (van de 570 helikopters waarover Turkije beschikt, bron Wikipedia), het loopt Erdogan vast dun door de broek…..

Hartelijke groet, JosTee

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Doe maar, en snel! Erdogan de ISIS-dictator moet wegwezen!

jova
jova
7 jaren geleden

ze moeten dat hele land platgooien, hoeven ze ook niet bij de E.U. en zijn we v.e. groot probleem af

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x