Gezondheid

De voedselindustrie en publieke omroep doen er alles aan om je de waarheid niet te laten horen. Arts vertelt hoe hij werd gecensureerd

Help anderen door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De voedselindustrie doet er alles aan om je de waarheid over het westerse dieet niet te laten horen, met medewerking van de publieke omroep. Dat schrijft arts William Cortvriendt voor HP/De Tijd.

Voedseldeskundigen zeggen vaak dat je verzadigde vetten zoveel mogelijk moet vermijden omdat ze het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Maar is dat wel zo? Cortvriendt noemt een praktijkvoorbeeld. Inwoners van Tokelau, een overzees gebiedsdeel van Nieuw-Zeeland, leefden altijd geïsoleerd, tot er in 1963 een veerdienst met Nieuw-Zeeland werd gestart.

Explosief toenamen

De eilandbewoners aten veel verzadigde vetten, maar na 1963 werden ze blootgesteld aan voedselproducten die gebaseerd zijn op suiker.

Het gevolg was dat welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten explosief toenamen.

Toen er in 1979 vanwege hevige stormen geen voedsel vanuit Nieuw-Zeeland kon worden aangeleverd, waren de eilandbewoners weer aangewezen op hun oorspronkelijke eetpatroon.

Commerciële belangen

Tegelijkertijd nam het aantal gevallen van hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas af. De inwoners van Tokelau eten nu nog maar weinig verzadigd vet en staan toch bekend als het dikste volk ter wereld.

Cortvriendt wijst op de commerciële belangen die hiermee gemoeid zijn. Het vervangen van verzadigd vet in voeding door suiker en onverzadigde vetten is erg lucratief.

Gecensureerd

Hij zegt zelf te zijn gecensureerd door de NPO omdat de voedselindustrie niet wil dat jij de waarheid te horen krijgt.

In het tv-programma Hoe word ik 100 liet de arts vetarme margarine vervangen door vette roomboter.

Verwijderd

Dit fragment heb je als kijker nooit kunnen zien, omdat het onder grote druk uit het programma is verwijderd, aldus Cortvriendt.

Ook omroep MAX zwichtte onder de druk van de voedselindustrie, waardoor hij niet in talkshows mocht komen vertellen hoe je je gezondheid kunt verbeteren.

[HP/De Tijd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aad
Aad
6 jaren geleden

Toen er in 1979 vanwege hevige stormen geen voedsel vanuit Nieuw-Zeeland kon worden aangeleverd, waren de eilandbewoners weer aangewezen op hun oorspronkelijke eetpatroon.
Commerciële belangen

Tegelijkertijd nam het aantal gevallen van hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas af.

Hoelang hebben die stormen geduurd om het causale verband te kunnen vaststellen??

Louise
Louise
6 jaren geleden

Ik denk dat dit inmiddels wel bekend is…..gezond ouder worden is natuurlijk geweldig, maar 100 in deze wereld ga ik niet doen,….en dan ben ik helemaal niet depressief, alhoewel als je de wereld zo bekijkt wordt je er ook niet vrolijker van……… Ik heb een afspraak met het thuis front, ergens ver weg………..

onbekend
onbekend
6 jaren geleden

Een talkshow is dat geen reclame voor Z*****l B**y Talkpoeder?
Enkel onverzadigd vet, druppelen de hersenen dan niet uit oren, neus en mond?

Tom Hiatt
Tom Hiatt
6 jaren geleden

Het was het vlees en chemische troep eerder dan de suiker.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x