Uit een peiling onder 150.000 respondenten is gebleken dat zeven op de tien landen met de gelukkigste inwoners zich in Zuid-Amerika bevinden.
In elk van de 148 landen kregen 1000 mensen de vraag voorgelegd of ze goed uitgerust waren, met respect werden behandeld, veel lachten, iets interessants leerden of deden en of ze de dag ervoor plezier hadden beleefd.
In Panama en Paraguay werd in 85 procent van de gevallen ‘ja’ geantwoord op alle vijf de vragen. Beide landen worden op de lijst gevolgd door El Salvador, Venezuela, Trinidad en Tobago, Thailand, Guatemala, de Filipijnen, Ecuador en Costa Rica.
Gelukseconomie
De mensen die het minst positief waren gestemd kwamen uit Singapore, één van de welvarendste landen ter wereld. Andere rijke landen die verrassend laag op de lijst staan zijn Duitsland en Frankrijk, zij staan met Somalië op een gedeelde 47e plaats.
Guatemala bevindt zich op de index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties net boven Irak. De index meet voornamelijk armoede, analfabetisme, onderwijs en levensverwachting. Toch staat Guatemala op de zevende plaats als er wordt gekeken naar positieve emoties.
“In Guatemala zijn mensen altijd vriendelijk en glimlachen ze veel,” zei Luz Castillo, een 30-jarige surfleraar. “Ondanks alle problemen waar we mee te maken hebben worden we omringd door natuurlijke schoonheid.”
Uit de peiling blijkt dat welvarende landen toch heel ongelukkig kunnen zijn. Aan de andere kant zijn inwoners van arme landen juist vaak positief gestemd. Het is een paradox met serieuze implicaties voor een relatief nieuw en controversieel onderzoeksveld dat ook wel gelukseconomie wordt genoemd.
In de gelukseconomie wordt gepoogd de prestaties van de overheid te verbeteren door ook te kijken naar de perceptie van mensen over hun tevredenheid.
Bruto nationaal geluk
Bhutan baseert het overheidsbeleid bijvoorbeeld op het bruto nationaal geluk. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), met overwegend welvarende landen als lidstaat, kwam onlangs met de Better Life Index om landen te vergelijken op basis van levenskwaliteit, in plaats van materieel welzijn.
De Verenigde Staten zijn terug te vinden op plaats 33. De grote economieën van Mexico en Brazilië staan nog 20 plaatsen lager. Onderaan de lijst zijn landen als Jemen, Afghanistan, Haïti, Irak, Armenië, Georgië en Litouwen te vinden.
Straatverkoper Maria Solis uit Paraguay zei dat de zware economische omstandigheden geen reden zijn tot wanhoop. “Het leven is kort en is geen reden om verdrietig te zijn,” zei ze. “Zelfs als we rijk zijn hebben we nog problemen. We moeten lachen om onszelf.”
Bron: Dailymail.co.uk
Gerelateerd:
- Bhutan wil volledig biologische natie worden
- Bhutan: biologische landbouw is weg naar geluk
- 20 maart uitgeroepen tot Internationale Dag van Geluk
- Boeddhistische monnik is gelukkigste man ter wereld
- Geluksbeleid is zo gek nog niet
Wonder? Jezusbeeld opent ogen in Mexicaanse kerk
Parlementslid en burgemeester over torenhoge energieprijzen: ‘Dit is oplichting’
FBI-directeur: “Iedereen moet nu gelijk zijn webcam afplakken”
Geen bewijs dat AIVD Russische hackersgroep infiltreerde. Hoe de Volkskrant zich voor het karretje van geheime diensten laat spannen
Kijk, zo ziet een echte politicus eruit. Maak kennis met Ivan Pernar
Europese hoofd van Bilderberg Victor Halberstadt ontkent bij Bilderberg dat hij Victor Halberstadt is
VIDEO: Vrouw praat tijdens bijna-doodervaring met ‘aanwezigheid’ terwijl ze neerkijkt op haar lichaam
Onderzoeksjournaliste (ex-MSM) legt in deze video uit hoe de MSM de massa hersenspoelen
Overwinning: ‘De machtsgreep van de WHO is mislukt’