Innovatie

Ultrasnelle camera neemt op met lichtsnelheid (video)

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een systeem ontwikkeld dat visuele data met een snelheid van één biljoen frames per seconde kan vastleggen.

Dat is snel genoeg om een slow-motion-video van een lichtstraal te maken die weerkaatst op de dop van een fles en uiteindelijk op de bodem reflecteert.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Zoals professor Ramesh Raskar van het Media Lab van MIT uitlegt in onderstaande video kan de hogesnelheidscamera een kogel vastleggen tijdens de vlucht.

Fotonen

De camera van MIT kan zelfs de beweging van fotonen vastleggen. Fotonen bewegen ongeveer een miljoen keer sneller dan kogels.

De wetenschappers gebruiken een titanium-saffier-laser als een gepulste lichtbron en richten de straal door middel van spiegels op een plastic fles. Hun camera bevat 500 sensoren die elk worden geactiveerd met een vertraging van een biljoenste van een seconde, aldus Andreas Velten van Media Lab in de video. De afbeeldingen worden vervolgens samengevoegd om een complete video te maken van de fotonen.

De onderzoekers, onderdeel van de Camera Culture Group van Media Lab, verwachten dat de camera kan worden gebruikt voor praktische toepassingen in de zorg en voor wetenschappelijk en industrieel onderzoek. Mogelijk komt de camera ook beschikbaar voor consumenten.

Bron: Scientificamerican.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x