Homepagina » Mens en Dier » Undercoverduif met geheime boodschap gevonden
Undercoverduif met geheime boodschap gevonden

Undercoverduif met geheime boodschap gevonden

In Bletchingley in het Engelse Surrey zijn de resten gevonden van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog. Het dier droeg een gecodeerde boodschap bij zich.

Historici denken dat de vogel op 6 juni 1944, beter bekend als D-Day, is opgelaten vanuit bezet Frankrijk en onderweg in een schoorsteen is gevallen.

Tijdens de oorlog beschikten de Britten over een leger van 250.000 duiven. Het stond bekend als de National Pigeon Service. De legerduiven werden naar bezet gebied gebracht om vervolgens met boodschappen van de geallieerden terug te vliegen naar Groot-Brittannië.

Zeer geheime boodschap

De geheime boodschap die in de schoorsteen werd gevonden is geschreven in een mysterieuze code. “We hebben meer dan 30 boodschappen van postduiven uit de Tweede Wereldoorlog in onze collectie, maar geen van allen zijn ze gecodeerd. Het moet hier gaan om een zeer geheime boodschap,” zei curator van het Bletchley Park Museum Colin Hill.

De vogel werd door David Martin gevonden toen hij zijn huis renoveerde. Men vermoedt dat de vogel de weg kwijt raakte, gedesoriënteerd raakte door slecht weer, of vermoeid was na de reis over het Kanaal.

Ontcijferen

In veel oorlogen is gebruikt gemaakt van duiven. Ze staan bekend als briljante navigators. Daarnaast kunnen ze afstanden tot wel 1100 kilometer overbruggen en snelheden van meer dan 120 kilometer per uur bereiken. Codebrekers doen inmiddels fanatieke pogingen om de boodschap te ontcijferen.

Bekijk hier de video.

Bron: Itv.com Foto: Bletchley Park

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. Geen van de bovenstaande vermoedens kan kloppen want dat wordt eigenlijk weer ontkracht door wat er onder staat….Wellicht was het al gewond toen het aankwam en is daarna bezweken….wie zal het zeggen…belangrijker of eigenlijk veel leuker is te weten wat dat briefje betekent heeft.

  0 likes
 2. Een leuke titel was geweest, Post uit oorlog toch bezorgd.Ik ben zeer nieuwsgierig wat er op staat na decodering.En wat reaktie nummer #1 Arie betreft,wat wordt ontkracht,en door wat.

  0 likes
 3. Ik denk dat er stond !! 2012 de UFO’S komen er aan.

  0 likes
 4. [quote name=”Hunting Wolf”]Een leuke titel was geweest, Post uit oorlog toch bezorgd.Ik ben zeer nieuwsgierig wat er op staat na decodering.En wat reaktie nummer #1 Arie betreft,wat wordt ontkracht,en door wat.[/quote]

  gedesoriënteerd door het weer kan ik me enigszins wat bij voorstellen(hoewel, zo ver is het nu ook weer niet om er overheen te vliegen, er zijn mensen die het kanaal zelfs overzwemmen) maar dat een duif moe is terwijl ze echt behoorlijke afstanden kunnen overbruggen en zelfs nog 120 km per uur kunnen bereiken (?) lijkt me die theorie niet echt juist, of hadden we hier te maken met een duif die een Burn-out had?….trouwens, hoe weten ze eigenlijk dat hij het kanaal is overgevlogen? Had hij een Black box aan boord?

  0 likes
 5. Er werden toen ook veel duiven de lucht uit geschoten. Wellicht is dat gebeurd en viel die bij stom toeval in een schoorsteen?

  0 likes
 6. [quote name=”arie”][quote name=”Hunting Wolf”]Een leuke titel was geweest, Post uit oorlog toch bezorgd.Ik ben zeer nieuwsgierig wat er op staat na decodering.En wat reaktie nummer #1 Arie betreft,wat wordt ontkracht,en door wat.[/quote]

  gedesoriënteerd door het weer kan ik me enigszins wat bij voorstellen(hoewel, zo ver is het nu ook weer niet om er overheen te vliegen, er zijn mensen die het kanaal zelfs overzwemmen) maar dat een duif moe is terwijl ze echt behoorlijke afstanden kunnen overbruggen en zelfs nog 120 km per uur kunnen bereiken (?) lijkt me die theorie niet echt juist, of hadden we hier te maken met een duif die een Burn-out had?….trouwens, hoe weten ze eigenlijk dat hij het kanaal is overgevlogen? Had hij een Black box aan boord?[/quote]
  Als die duif in slecht weer terecht is gekomen, kan het vele Kilometer teveel gevlogen hebben.En de burn out kwam toen ie ruste bij de warmte van de schoorsteen.Het bericht aan de poot, verraad de afzender.

  0 likes
 7. Undercoverduif?
  Ghe ghe, was dat een huismus verkleed als duif of een duif verkleed als schoorsteenveger?
  En dat was een lange undercoveractie, zeg.
  (Sorry, melige bui)

  0 likes
 8. Ben zeer nieuwsgierig naar de tekst!
  Laten ze het snel ontcijferen…

  0 likes
 9. Lijken wel Windows 8 licentie codes…toppie

  0 likes
 10. [quote name=”Ab”]Ben zeer nieuwsgierig naar de tekst!
  Laten ze het snel ontcijferen…[/quote]

  De tekst is:

  “Graag een portie fish and chips, beef, bacon en bier af te leveren op landingstrand nummer zoveel (Utah beach in Normandie) we zitten hier nog wel even.”

  0 likes
 11. [quote name=”Vonzie”]Er werden toen ook veel duiven de lucht uit geschoten. Wellicht is dat gebeurd en viel die bij stom toeval in een schoorsteen?[/quote]
  Ja. De duif werd neergeschoten, vloog naar Engeland, en viel toen in een schoorsteen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

Er is een ware crisis gaande, die ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

testen

‘Testen op corona is vanuit wetenschappelijk oogpunt ZINLOOS’

De Bulgaarse Vereniging voor Pathologie (BPA) heeft ...

twitter

Twitter-hack: ‘Dit is pas het begin’. Hackers wilden pedofilie bij elite aankaarten

Vannacht is het Twitter-account van PVV-leider Geert ...