Buitenland

Amerikaanse topjournalist: “Westerse media misleiden het publiek over Syrië”

Help mee door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De berichtgeving over de oorlog in Syrië zal worden herinnerd als één van de meest beschamende episodes in de geschiedenis van de Amerikaanse pers.

Dat is de uitspraak van schrijver, topjournalist en academicus Stephen Kinzer, die meer dan 20 jaar voor de New York Times heeft gewerkt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Kinzer schrijft in een opiniestuk in de Boston Globe over de vooringenomenheid van de berichtgeving in de Amerikaanse mainstream media.

Selectieve manier

Hij ziet een verontrustend patroon in de selectieve manier waarop de westerse media berichten over Syrië.

De berichtgeving over oorlogsmisdaden wordt volgens hem bepaald door de kant die de daders hebben gekozen in plaats van de feiten.

Kinzer concludeert dat de media het publiek misleiden over Syrië. De ‘gematigde rebellen’ die Aleppo hadden ‘bevrijd’ blijken in werkelijkheid fanatieke wreedaards te zijn die de bevolking terroriseerden.

Omgekeerde
Amerikaanse topjournalist: "Westerse media misleiden het publiek over Syrië"
Stephen Kinzer (Wikicommons)

Ondertussen verwelkomde de bevolking de soldaten van president Assad als bevrijders.

“De meeste Amerikaanse media berichten het omgekeerde van wat er echt aan het gebeuren is,” stelt Kinzer.

“Wij worden verondersteld te hopen dat een oprechte coalitie van Amerikanen, Saoedi’s, Turken en Koerden en de ‘gematigde oppositie’ gaan winnen,” vervolgt hij. “Dat is echter nonsens.”

Veel complexer

Een groot deel van de schuld voor de leugens ligt volgens hem bij onze media.

“Politici kun je nog vergeven dat ze hun daden uit het verleden verdraaien. Regeringen kun je nog vergeven dat ze verhalen uit hun duim zuigen. Maar journalistiek wordt verondersteld onafhankelijk te blijven,” klinkt het.

Zaken zijn veel complexer dan de eenzijdige pro-westerse versie die de media van deze oorlog geven, aldus Kinzer.

Kloof

Dat een gerenommeerde journalist als Stephen Kinzer dit soort uitspraken doet, laat zien dat zelfs de mainstream media aanvoelen dat het zo niet langer kan.

De kloof tussen de waarheid en berichtgeving wordt te groot.

[DeWereldMorgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arun
Arun
7 jaren geleden

No sh*t Sherlock

trackback
Eindtijdsignalen en andere opvallende nieuwsfeiten, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Ino
Ino
7 jaren geleden

De gehele journalistieke en redactiewereld moet voor een soort Neurenbergproces komen, waar ze voor eens en voor altijd duidelijk gemaakt wordt dat er een hoge prijs staat op het doelbewust besodemieteren van de burgers. Wat Nederland betreft kun je zo het gehele NPO personeelsbestand in de bak gooien.

Radja
Radja
7 jaren geleden

De Europese en Westerse media zijn al meer dan 50 jaar een leugenachtige circus zonder eerlijkheid en objectiviteit. De zogenaamde vrije, westerse pers is een fabel, is een leugen. We worden gemanipuleerd bij het leven. Ik lag in 1995 in ziekenhuis Oudenrijn voor een operatie en waar ik de kamer moest delen met 7 anderen, lag er tegenover ons, slechts één man alleen in een kamer: hij was een gevluchte generaal uit het Afghaanse leger. Hij vertelde mij in het Engels: “Europa en Amerika hebben ons land en volk overgeleverd aan een genadeloos vijand. De Russen zijn ons land niet binnengevallen, om ons te onderdrukken, maar om ons te helpen in de strijd tegen een zeer gevaarlijke, extremistische vorm van de Islam. Europa en Amerika bestrijden de Russen en ons en ze pompen de rebellen vol met wapens. Ze luisteren niet naar ons. Ik zeg je: als de rebellen de macht grijpen in Afghanistan, dan zijn we overgeleverd aan de meest wrede barbaren die de geschiedenis heeft voortgebracht. De media is helemaal gebrainwashed en de mensen krijgen vals nieuws voorgeschoteld, waarin de Russen als vijand worden afgeschilderd en de rebellen als helden.”
Jaren later bleek deze man gelijk te hebben. De rebellen namen het land over, noemden zich de Taliban en ze vestigden een barbaarse vorm van Islam, waarin elke vorm van menselijkheid afwezig was. Hiermee was de leugenachtigheid van de media in de westerse landen aangetoond. Iedereen kent ook de film van Rambo, waarin Sylvester Stallone meevecht met de Taliban, tegen de wettige regering. Nu gebeurt in Syrie hetzelfde. Assad wordt afgeschilderd als een despoot en dictator, maar degenen die tegen hem vechten, behoren tot de meest wrede, barbaarse, bloeddorstige Islamaanhangers, nog erger dan de Taliban en net zo erg als IS. Maar de media willen er niet aan en blijven liegen en bedriegen en ons manipuleren en ze noemen zich de vrije westerse pers!!! Beschamend!!!

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x