Archeologie

‘Uniek’ Azteken-graf gevonden naast heilige boom (video)

Help ons door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mexicaanse archeologen hebben bij de Templo Mayor of de Piramide van Huitzilopochtli in Mexico-Stad een uniek graf gevonden.

In het graf is het skelet gevonden van een jonge vrouw dat is omringd met 1789 menselijke botten. Het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis heeft nog nooit eerder een dergelijk graf ontdekt.

Het graf is op vijf meter diepte gevonden naast de overblijfselen van een heilige boom. Het graf ligt aan de rand van het meest heilige tempelcomplex van de Azteken.

Voorouderverering

Er is volgens het instituut waarschijnlijk geen sprake geweest van mensenoffers. De botten lagen te verspreid om aan te nemen dat mensen geofferd zijn. De resten lijken naar soort te zijn opgestapeld. Antropoloog Perla Ruiz zei dat de botten in het graf waarschijnlijk eerst ergens anders begraven lagen, maar bewust bij het lichaam van de jonge vrouw zijn gelegd.

Van bepaalde culturen in het Midden-Amerika van voor de Spaanse conquistadores was bekend dat botten als onderdeel van voorouderverering werden herbegraven, maar dat werd bij de Azteken tot dusverre niet aangetroffen.

Heilige boom

Het graf dateert uit de jaren 1480. De Templo Mayor werd door opeenvolgende generaties gebouwd. De tweede ongewone vondst was de heilige boom. Op een cirkelvormig platform bij het graf bevond zich de stam van een eikenboom. De Azteken vereerden bomen die volgens hen een spirituele betekenis hadden.

Archeoloog Raúl Barrera legde uit dat de boom verband kan houden met de vier heilige bomen die volgens de Azteken ‘de lucht dragen’, maar het zou ook kunnen gaan om een boom of boomstam die werd gebruikt voor een jaarlijkse ceremonie.

De stam lijkt, al dan niet bewust, te zijn gespleten. Mogelijk werd het artefact gebruikt voor een speciale ceremonie of om een bepaald visioen van een heilig landschap te creëren.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Daar bij die heilige boom zijn de sluiers tussen de dimensies smal vandaar dat dat graf daar is gelegen. Overal op de wereld en ook in Nederland zijn dat soort plekken. Met name hunebedden en oude kerken liggen op dit soort plekken.

Sneaky
Sneaky
11 jaren geleden

zou zij misschien de laatste van een dynastie kunnen zijn? de botten die van haar voorvaderen zodat ze samen naar het hiernamaals kunnen gaan?

Sipco
Sipco
11 jaren geleden

Ik heb wel eens eerder vermeld dat door een regressietherapie ik er achter kwam ooit een indiaan te zijn geweest.Trouwens zo voel ik me dagelijks.Ik weet nog te herinneren,dat als in de stam waar ik toe behoorde iemand stierf, dat deze werd verbrandt,en een handje vol as werd in een grote kruik bewaard, samen met die van de voorouders.Tijdens ons rouwproces ging een beker in de ronde, met een klein handje as uit de kruik waar water bij werd toegevoegd.Iedereen van de stam nam een klein slokje,om de verbinding met de doden te bewaren, en stevig te bezegelen, zodat je voorouders letterlijk en figuurlijk in je lichaam zaten.Waarom vertel ik dit?Omdat mijn stam ook aan voorouder verering deed, maar dan op de door mij vertelde manier.

robert
robert
11 jaren geleden

er zijn ook graven gevonden van mijn voorouders maar u moet snel zijn want over enkele jaren worden ze verwijdert en naar de a v r gebracht, want ze zijn er maar 10 jaar , maar ze wachten op ons in de volgende dimensie, of dat de 4e is of de 5e dat weten we nu nog niet maar,we merken het vanzelf .

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x