Gezondheid

Is mierikswortel de sleutel tot genezing van kanker? Wetenschappers doen belangrijke ontdekking

Help door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mierikswortel bevat kankerbestrijdende stofjes die glucosinolaten worden genoemd. De werking daarvan is voor het eerst gedocumenteerd door wetenschappers van de Universiteit van Illinois.

De mierikswortel ziet er misschien niet zo bijzonder uit, maar bevat wel belangrijke stoffen die kunnen helpen bij het uitschakelen van kankerverwekkende vrije radicalen in het lichaam.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het onderzoeksteam onder leiding van Mosbah Kushad stelde vast dat mierikswortel 10 keer meer glucosinolaten bevat dan broccoli, een ander superfood.

“Niemand gaat twee ons mierikswortel naar binnen werken,” zei Kushad. “Gelukkig is een theelepel van dit keukenkruid al voldoende.”

Onschadelijk maken

Zijn team onderzocht hoe glucosinolaten in het lichaam enzymen activeren die betrokken zijn bij het uitschakelen van kankerverwekkende moleculen.

“Er was geen informatie beschikbaar over de kankerremmende werking van de wortel, dus wilden we dat gaan testen,” legde Kushad uit.

De witte wortel, die veel vitamine C bevat, wordt geraspt waarbij een vluchtige verbinding, allylisothiocyanaat, vrijkomt, die een scherpe smaak heeft.

Vooral die stof werkt volgens het team goed tegen kanker.

Het stofje activeert het enzym dat verantwoordelijk is voor het onschadelijk maken van kankerverwekkende moleculen en wordt bovendien voor het grootste deel (90 procent) geabsorbeerd.

Wasabi

De consumptie van mierikswortel wordt ook wel aanbevolen als therapie tegen jicht. De wortel was 3000 jaar geleden al bij de Oude Grieken bekend en wordt veel in Europa toegepast.

In Japan is er een sterkere variant, die een vast onderdeel van sushi is onder de naam wasabi.

De volgende keer dat mierikswortel op het menu staat doe je er dus goed aan een hapje mee te eten.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Foto: Sporti Wikimedia Commons

[ACES]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
only you
only you
5 jaren geleden

In kleine hoeveelheden nuttig ik deze nogal eens bij vis en groentesalades!

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x