Homepagina » Mens en Dier » Universiteit van Oxford gaat op zoek naar de Yeti

Universiteit van Oxford gaat op zoek naar de Yeti

De Universiteit van Oxford gaat Yetihaar en -tanden analyseren in een poging de welhaast mythische diersoort op te sporen. Dat meldt het tijdschrift Wired.

Daartoe vraagt de universiteit mensen en onderzoeksinstellingen cryptozoölogisch materiaal op te sturen. De nieuwste DNA-technologie staat paraat om de monsters te analyseren.

De haren en tanden kunnen anoniem worden gedoneerd. Afzenders mogen in een begeleidend schrijven hun eigen theorieën delen. Andere namen voor de Yeti zijn Bigfoot, Sasquatch, Meh-Teh, Migoi en Orang Pendek.

Monster van Loch Ness

Cryptiden zijn diersoorten waarvan het bestaan in het verleden is geopperd, maar nooit bevestigd door de wetenschap. De Yeti is één van de meest bekende cryptiden. Mythen over het wezen worden vrijwel over de hele wereld aangetroffen, van Noord-Amerika tot Rusland. Ook het Monster van Loch Ness behoort tot de cryptiden.

Theorieën over de soort waar de Yeti aan toebehoort lopen uiteen van hominoïde soorten als de Homo neanderthalensis of Homo floresiensis tot grote primaten zoals Gigantopithecus of onbekende zwarte of bruine beersoorten, aldus Bryan Sykes van Wolfson College van de Universiteit van Oxford.

Bestendig tegen vervalsing

Volgens Sykes is de reguliere wetenschap niet overtuigd van het bestaan van de Yeti vanwege het gebrek aan toetsbaar bewijs en het grote aantal vervalste verslagen. Recente ontwikkelingen in technieken voor de genetische analyse van organische resten bieden echter een objectief mechanisme dat bestendig is tegen vervalsing.

Mocht je beschikken over de hoofdhuid van een Yeti en wil je weten of het gaat om een authentiek exemplaar dan kun je deelnemen aan het project.

Bron: Wired.co.uk

Gerelateerd:

 Vind je dit goed? Deel het dan met mensen die je kent op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. Onnodige tijdverspilling!

  0 likes
 2. Orang pendek is een kleine mensachtige..

  0 likes
 3. Beter laat dan nooit. Deze technieken zijn al geruime tijd voor handen. Eindelijk wordt dit taboe, het plegen van wetenschappelijk onderzoek, doorbroken. Ja, er zit verandering in de lucht.

  0 likes
 4. @ Westbound,

  Hoezo onnodige tijdverspilling?
  Omdat je zeker weet dat ie bestaat?
  Of omdat je er zeker van bent dat ie niet bestaat?

  0 likes
 5. Chris van Kalken

  Westbound heeft wel een beetje gelijk denk ik. Wat de uitkomst ook is van het onderzoek, het verandert niets aan de onzekerheid over het bestaan of het niet bestaan van dit soort wezens. Maar dat is natuurlijk de kracht van mythes, ze zijn moeilijk of niet te ontrafelen. Des al niet te min vind ik wel dat je onderzoek moet blijven doen naar dit soort dingen.

  0 likes
 6. Het zou toch mooi zijn als ze het kunnen bewijzen of ontkrachten :o)

  0 likes
 7. Of die nou bestaat of niet bestaat. Laat dat wezen toch met rust. Wat denk je dat er gebeurt als ze inderdaad bewijzen dat ie bestaat en ze sporen hem ook nog op? Dan heeft arme Yeti geen leven meer. De sensatielust zou hem kapot maken. We zijn voor zoiets nog lang niet klaar.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

ollongren

Ollongren gaat er eigenhandig voor zorgen dat je geen huis kunt krijgen

Een wetsvoorstel van minister Ollongren van Binnenlandse ...

mh17-proces

‘MH17-proces laat zien: Nederlandse justitie is totaal corrupt’

Op vrijdag 3 juli zei Hendrik Steenhuis, ...