Gezondheid

Dit veelgebruikte E-nummer kan darmziektes en kanker veroorzaken, maar volgens het Voedingscentrum is het veilig

Help anderen door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op de website van het Voedingscentrum lezen we de volgende informatie over E-nummers:

Een stof krijgt niet zomaar een E-nummer, hier gaat een heel traject aan vooraf. Het belangrijkste is dat de stof niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid. Het E-nummer is dus een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Er zijn verhalen in omloop die mensen waarschuwen voor E-nummers, omdat deze schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken.

Aanpassen

Dat terwijl er aan de lopende band gedegen wetenschappelijke onderzoeken worden gepubliceerd waaruit blijkt dat bepaalde E-nummers schadelijk zijn voor het lichaam.

Zo heeft de University of Sydney onlangs een nieuwe studie gepubliceerd over de gevaren van titaniumdioxide, oftewel E171.

Als we het Voedingscentrum mogen geloven, is dit een veilige stof.

Het Voedingscentrum kan de tekst op haar website beter aanpassen, aangezien experts nu hebben aangetoond dat E171 de darmbacteriën beïnvloedt en kan leiden tot inflammatoire darmziektes of zelfs darmkanker.

Nanodeeltjes

Onderzoekers van de universiteit hebben nieuw bewijs verzameld waaruit blijkt dat nanodeeltjes, die in heel veel voedselproducten verwerkt zijn, een schadelijke invloed hebben op de gezondheid.

De studie richtte zich specifiek op E171, een stof die wordt gevonden in meer dan 900 voedselproducten waaronder kauwgom en mayonaise.

Mensen krijgen iedere dag een aanzienlijke hoeveelheid E171 binnen.

In het tijdschrift Frontiers in Nutrition schrijven de wetenschappers dat muizen die voedselproducten met E171 kregen toegediend, last kregen van ziektes zoals inflammatoire darmziektes en darmkanker.

Debat

“Met dit onderzoek willen we het debat over veilig gebruik van nanodeeltjes op gang brengen,” zei hoofdonderzoeker Wojciech Chrzanowski.

Hoewel nanodeeltjes op grote schaal worden verwerkt in medicijnen, voedselproducten en kleding, is er nog maar heel weinig bekend over de effecten die ze op de lange termijn hebben op de gezondheid.

De blootstelling aan nanodeeltjes is inmiddels gelinkt aan dementie, auto-immuunziektes, uitzaaiing van kanker, eczeem, astma en autisme.

Steeds meer bewijs

“Er komt steeds meer bewijs dat blootstelling aan nanodeeltjes de darmbacteriën beïnvloedt,” aldus professor Chrzanowski.

Als die worden aangetast, heeft dat gelijk een uitwerking op de algehele gezondheid, voegde hij toe.

Professor Laurence Macia voegde toe dat titaniumdioxide ervoor zorgt dat darmbacteriën hun werk niet goed meer kunnen doen, wat kan leiden tot ziektes.

[Sydney]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dolex
Dolex
4 jaren geleden
Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x