Homepagina » Financieel » “Van een basisinkomen ga je heus niet luieren”
"Van een basisinkomen ga je heus niet luieren"

“Van een basisinkomen ga je heus niet luieren”

Er is een wetenschappelijk verband tussen gratis geld en minder criminaliteit, hogere economische groei, meer emancipatie, minder tienerzwangerschappen en betere schoolprestaties. Dat zegt historicus Rutger Bregman.

Meer dan twee eeuwen geleden schreef Thomas Paine erover in zijn boek ‘Agrarian Justice’ en nu lijkt het eindelijk zo ver. Het basisinkomen zou een vloer moeten zijn waarmee de armoede wordt uitgeroeid en iedereen de kans krijgt om iets van zijn leven te maken.

Er zijn tientallen landen die al werken met gratis geld. Brazilië heeft Bolsa Família (bereik: 25 miljoen inwoners) en Mexico heeft Oportunidades (bereik: 25 miljoen inwoners). In steeds meer landen ontstaat een geheel nieuwe verzorgingsstaat waarbij de armen niet door allerlei hoepels hoeven te springen.

Zullen mensen gaan luieren als ze een basisinkomen krijgen? Volgens Bregman blijkt in de praktijk het tegenovergestelde. Tijdens experimenten met duizenden deelnemers in de VS en Canada bleek dat mensen soms minder betaald gaan werken, maar dat dit vrijwel altijd gecompenseerd wordt met meer scholing of vrijwilligerswerk. Uit onderzoek van de Wereldbank blijkt dat mensen aan de onderkant zelfs meer gaan werken zodra je ze uit de armoede haalt.

Uit een studie van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat iedere euro die je investeert in een dakloze twee tot drie keer wordt terugverdiend met besparingen op zorg, politie en justitie.

In veel Nederlandse gemeenten wordt gespeeld met het idee van een onvoorwaardelijke bijstand. Volgens Bregman niet erg verwonderlijk, ‘want een slechter systeem dan het huidige valt moeilijk te bedenken’.

“We geven miljarden uit aan het dresseren van werklozen, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat menig cursus van het UWV de werkloosheid juist verlengt,” aldus Bregman.

Boek: Gratis geld voor iedereen

[NRC]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
c.e.
c.e.
5 jaren geleden

Heel idyllisch, maar helaas hoef je meestal niet verder dan je straat te kijken om te zien dat dit niet werkt, er zijn altijd mensen mensen een persoonlijke redenen of werk-fobie om niet te gaan werken.
En de meeste daklozen die we in NL hebben, zijn dat vanwege bv. vanwege alcohol- /drugsproblemen of omdat ze niet met geld of dit systeem hebben leren omgaan

Danny
Danny
Reactie op  c.e.
5 jaren geleden

Ja in zo verre mee eens dat er altijd mensen zullen blijven die met heel weinig genoeg nemen en niet meer zullen werken.
Echter ben ik wel van mening dat een heleboel daklozen en armen gewoonweg niet meer willen omdat arbeid in de huidige vorm niet oplevert wat er van wordt verwacht. Namelijk onafhankelijkheid…

Gilly1973
Gilly1973
Reactie op  c.e.
5 jaren geleden

Dit is te kort door de bocht, er zijn ook veel drugsverslaafden onder de “elite” bankiers en topmanagers. En dan heb ik het nog niet eens over het alcoholgebruik van Jan Modaal.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Gilly1973
5 jaren geleden

Of alcohol en drugsproblemen DOOR het huidige systeem dat iedere mens in de concurrentie en wantrouwen stand zet. En niet iedere mens kan hier tegen.

speedmaster
speedmaster
Reactie op  c.e.
5 jaren geleden

soms worden oorzaak en gevolg weleens omgewisseld.

Henk
Henk
5 jaren geleden

Juist ja. Onderzoeken van bekende voorstanders van het Basisinkomen tonen aan dat het Basisinkomen heel goed is. Wij van WC-eend adviseren..
Als het Basisinkomen er zou komen, dan moet dit betaald worden uit een pot die ook weer gevuld moet worden door burgers. Dan spelen een aantal sociale dilemma’s. Wie draagt bij en wie profiteert? Naar dit soort dilemma’s is veel onderzoek gedaan. Er dreigen twee effecten: Het free-rider effect (bij het basisinkomen is er geen verplichting om bij te dragen en daardoor zullen meer mensen die optie kiezen) en het gekke Henkie effect (als mijn buurman dat mag, waarom zou ik dan nog wel werken?)
Voor de duidelijkheid: Ik vind het Basisinkomen is om vele redenen een heel sympathiek idee. Zo leidt het tot afschaffing van de uitkeringsindustrie en geeft veel mensen meer ruimte en vrijheid om hun leven te leiden zoals ze dat willen. Maar voorbijgaan aan de genoemde twee effecten en inschatten dat het allemaal heus wel mee zal vallen, is zeer naïef.

The Forsaken
The Forsaken
Reactie op  Henk
5 jaren geleden

Een dergelijk systeem moet systematisch ingevoerd worden. Vooral mensen die in het huidige systeem zijn opgegroeid zullen hier moeite mee hebben en een groot deel zal inderdaad gaan profiteren. Pas als het na een paar generaties gemeenschappelijk gedachtegoed is zullen mensen dit ‘normaal’ gaan vinden en actief bijdragen aan het systeem.

Ons idee over werken en het eventueel profiteren is ons aangeleerd en niet aangeboren.

Faith
Faith
Reactie op  The Forsaken
5 jaren geleden

Precies. Ons idee over werken en eventueel profiteren is ons aangeleerd, eigenlijk zijn we gewoon gehersenspoeld. Net als met Joran. Maar als de pulpmedia eenmaal is uitgeschakeld kunnen mensen eindelijk weer zichzelf worden. Dat scheelt al een hoop. Als die pulpmedia niet met luid tromgeroffel op waren gekomen begin jaren 80 (doelbewust plan van de darkies te USA en Murdoch mocht de klus in Europa klaren) waren we al veel verder ontwikkeld. Nu zie je hier nog mensen denken in het domme kortzichtige concurreren/bestrijden van elkaar. Ze kunnen niet verder denken. Maar daar zijn we in het Aquarius Tijdperk wel klaar mee.

Faith
Faith
Reactie op  Faith
5 jaren geleden

Over pulpmedia gesproken, hoe we gehersenspoeld zijn over Joran, dit verhaal geeft een totaal andere beeld dan wat ons OPGELEGD is te geloven. De waarheid is nog niet boven tafel.

https://www.youtube.com/watch?v=Se99j9YPCVw#t=84

Oeboema
Oeboema
Reactie op  The Forsaken
5 jaren geleden

De communisten geloofden ook in een ‘nieuwe mens’. Je weet hoe het daarmee is afgelopen.
Als het basisinkomen pas over enkele generaties resultaat gaat opleveren, dan moeten we het beslist *niet* doen. Dan zouden we namelijk ook pas over enkele generaties kunnen vaststellen of het een succes is.

The Forsaken
The Forsaken
Reactie op  Oeboema
5 jaren geleden

Ik hoop dat je weet dat geen enkel land ooit echt communistisch is geweest. Mensen verwarren communisme te vaak met dictaturen als het Stalinisme.

Maar invoering van een dergelijk systeem zal inderdaad zeer moeilijk zijn. Ik denk zelfs dat het alleen mogelijk is na een WO3 of een totale instorting van het huidige systeem (hangt misschien zelfs samen). Dit huidige systeem heeft ook zijn houdbaarheid. Een systeem gebaseerd op onrecht, ongelijkheid en uitbuiting heeft nooit het eeuwige leven.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  The Forsaken
5 jaren geleden

Moeilijk is het niet, tenzij je bedoeld voldoende draagvlak vinden binnen de huidige politieke verhoudingen in NL en EU. Dat ben ik wel met je eens.

Moeilijk is het niet, de EURO was ook overnight ingevoerd zonder enig experiment vooraf of raadplegen van de bevolking… Maar dat was ten dienste van Das Kapital.

De komende belastingherziening moet volgens Den Haag:
– (1) De belasting vereenvoudigen
– (2) Meer banen scheppen

Hoe je via belasting structureelmeer vraag (en dus meer banen) kunt scheppen, is me een raadsel. Het OBI lost in ieder geval het eerste punt direct op! En het tweede punt moet de komende decennia minder relevant worden.

Henk
Henk
Reactie op  The Forsaken
5 jaren geleden

Het idee dat je je inspant voor de groep/maatschappij en van voor wat, hoort wat, is constant over alle culturen, zowel nu als in de geschiedenis. Dus dat dit gedrag is aangeleerd lijkt me niet waarschijnlijk.

Marcel
Marcel
Reactie op  Henk
5 jaren geleden

Voorzover het oog reikt, Henk. Ons uitzicht over de geschiedenis is maar héél beperkt.
Ik ben met je eens dat mensen een bepaalde aard hebben zoals je ergens in het begin zei, maar ik geloof net zo stellig dat niks zo moet blijven simpelweg omdat het (voorzover bekend) altijd zo ging.

Wat mij betreft wordt het geld in z’n geheel afgeschaft, het is de meest beroerde waardeindicator die er is.

Faith
Faith
Reactie op  Henk
5 jaren geleden

Voor wat hoort wat is allang achterhaald met de robotisering en digitalisering van de samenleving. Maar nu je het zegt, wat doen die bank yuppen eigenlijk zoal op een dag? Dat eigent zich heel brutaal miljoenen toe, ons geld, want waren de banken niet door de gewone man gered? Ze noemen zich free riders maar wacht even, wij zijn nog steeds voor hun aan het bezuinigen en de heren free riders gaan er met ons geld vandoor.
Het zijn gewoon zware criminelen en een flinke steek aan ze los als ze de krommignheid van hun denkwijze nieteens zien. In de boeien ermee.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Henk
5 jaren geleden

Naief is iemand die enige rechtvaardiging denkt te vinden in de voortschrijding van de stijging van de arbeidsproductiviteit een leger van 6 miljoen jeugdige EU werkelozen (en stijgend) en de huidige verdeling van de welvaart. En dan blijven denken in termen van “free rider” en “ge zult werken voor uw brood”

Dat is niet naief dat is …….

Henk
Henk
Reactie op  Zonnemax
5 jaren geleden

En weer leg je iemand met een andere mening woorden in de mond, vul je in en zet weg. Wat een bedroevend niveau!

Faith
Faith
Reactie op  Zonnemax
5 jaren geleden

Nu hebben ze de dienstplicht weer ingevoerd. Net als in Amerika en Israel. Een werkloosheidsbestrijdings project. Meisjes ook het leger in daar. Bang dat ze zich vervelen misschien? en er moet uiteindelijk oorlog gevoerd worden, wapenindustrie behelst miljarden, dus verplichten ze het gewoon. Zo kun je de werkloosheid natuurlijk ook bestrijden. En ze kapot laten schieten in den vreemden. Laat mij dan maar lekker op de bank hangen met een basisinkomen. Ik gun de kinderen van 17/18 jaar ook zo’n leven. Laat ze zelf maar gaan schieten en d’r eigen jong als kanonnenvoer aan gaan leveren. Beter is om alle oorlogen vandaag te stoppen. Het kat en muis spel heeft nu wel lang genoeg geduurt.

maup
maup
Reactie op  Henk
5 jaren geleden

je moet het basis inkomen niet los zien,maar in combinatie met geld hervorming en directe
democratie

dan krijg je een heel ander beeld

want de mensheid is toe aan de volgende stap

maup

Jaap
Jaap
Reactie op  Henk
5 jaren geleden

WC eend maakt in ieder geval mijn WC pot redelijk schoon, het meeste gespuis en bacteriën wordt verwijderd. Niemand hoeft mij te helpen m’n WC schoon te maken, als mensen die dat nu doen graag “free rider” willen worden, be my guest.

In ieder geval heb ik liever WC eend dan een ouwe kale plee borstel waardoor mijn WC pot alleen maar viezer wordt.

Elise49
Elise49
5 jaren geleden

En toch blijf ik er een naar gevoel aan overhouden. De druk is dan wel weg, maar hoe kom je dan aan kennis van nieuwe technologie. Die zooi kost veel. Je ziet nu al dat armen armer worden en rijken rijker. Dat betekent dat we geselecteerd worden. Die basisinkomen is dus gewoon een zoethoudertje. Aangezien alles geautomatiseerd wordt, is een baan hierin de enige toekomst om nog zelf iets te verdienen. Ook heb je meer aanzien en dus vrijer. Als je afhankelijk bent van een basisinkomen kan men op een gegeven moment beslissen, dat jij geen kinderen krijgt of dat je gedwongen wordt om een chip te nemen. Dan ben je dus geheel slaaf. Je werkt dus mee om het systeem/samenleving op orde te houden en/of langzaam af te bouwen. Ik vind het nog steeds raar dat een postbode vroeger gewoon een baan had, waarmee hij zijn gezin mee kon onderhouden. Nu kun je daar nog geeneens je huur van betalen. Het fabeltje van minder post hoef je mij niet op te spelden. Mijn brievenbus kleppert nu meer, dan vroeger. Ik heb dus het gevoel dat dit een absolute controle middel gaat worden. In het begin is het nog vrij invulbaar, maar dat gaat dan langzaam over in totale controle. Zo werkt het met alles. Eerst is iets vrij invulbaar en als het ingeburgerd is, dan wordt het een moet. En als het een moet wordt, dan kan men je ook zo uit je huis kieperen. Ze zijn nu al bezig om huurrecht af te bouwen. Of als je een koophuis hebt met basisinkomen, dan heb je dus ook geen recht meer. Dus als men geen echte baan meer heeft en dat gaat voor velen gebeuren, omdat er steeds minder echte banen zijn.(vast contract verdwijnt). Dan heeft bijna niemand meer echt bezit. En dan is de NWO af. Totale controle.
Ik begrijp best dat het systeem van nu vastzit, maar ik zie nu al dat veel dingen niet meer menselijk zijn. Jongeren van nu kunnen al bijna geen leven opbouwen. Velen hebben al schulden(studiefinanciering) en zijn dus al onder “controle”. Krijg je nog wel zorg bv. een operatie? Krijg je nog wel de juiste scholing? Het punt is dat vaste lasten en voedsel blijven stijgen. Die privatiseringen zouden toch voor goedkopere zorg, energie, huur enz. zorgen. Nou ik zie daar niks van terug. Gemeente kan het nu al niet rondbreien, laat staan dat iedereen zo’n inkomen krijgt. Waar ik bang voor ben is dat je zo uiteindelijk een tweederangs burger wordt. En dan heb je dus een soort van Hungrygames.(film).
Stel ik heb gelijk. Dan betekent dat een vreemde(buiten Nederland), die iets meer te bieden heeft, zo jouw huis gaat innemen. Dat jouw huis dichter bij het hart van de stad ligt bv. en daarom meer waard is. Dan moet jij ergens anders gaan wonen en zo selecteert men door. Van ratrace naar afvalracesysteem. Het systeem is zo bewust gegaan en zal verder gaan. Macht/elite zal nooit hun macht uit handen geven. Het systeem is al ver over de mensheid heen gegaan en zal steeds verder gaan. Dus ik geloof er niet in.

The Forsaken
The Forsaken
Reactie op  Elise49
5 jaren geleden

Als je de geschiedenis bekijkt zijn de grootste uitvinders en wetenschappers er absoluut onmetelijk rijk van geworden. Er is een groot verschil met de personen die op basis van deze uitvindingen iets marginaal verbeteren en dit commercieel succesvol in de markt zetten. Het zijn vooral de einzelgängers die de grote innovaties op hun naam hebben staan.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Elise49
5 jaren geleden

Het verder efficiënt worden van de economie door automatisering en andere aanstaande vindingen, houd je niet tegen. Waarom zou je ook? Het is toch fijn als de materiële behoeften zijn ingevuld zonder dat je veel HOEFT te werken en je andere invullingen van de tijd hebt?

De hoogte van het basisinkomen kan ook hoger worden als de productiviteit verder stijgt. Het kan dus ook positief uitpakken in de verderling van de rijkdom in plaats van rijken rijker en armen armer. Uiteindelijk kan dat ook niet want je hebt elkaar nodig om de economie in stand te houden (Want in “jouw ratrace” is er aan het einde van de tunnel geen winnaar. “Dan blijft er maar 1 rat over”).

Of er meer controle komt of juist niet, is geen issue van het basisinkomen. Dat zou met de huidige uitkeringsbrei ook zo kunnen zijn. (Eerst een chip dan een bijstandsuitkering). Met een basisinkomen krijgen jongeren vanaf 18 jaar ook een basisinkomen dat voldoende is om de studie te financieren: Niet langer schulden dus. Zo haal je er meer dingen bij die niets van doen hebben met de invoering van het basisinkomen.

Het basisinkomen is géén oplossing voor ALLE maatschappelijke problemen, het is wel een mogelijkheid tot sociaal rechtvaardiger en transparanter verdeling.

Elise49
Elise49
Reactie op  Zonnemax
5 jaren geleden

Ik begrijp dat deel wel, maar mensen bewust onteigenen van bezit door constructies is toch wel heftig. Ook dit gegeven is al bekend op vele sites. Waarom komt geld niet meer terug? Daar ligt volgens mij de sleutel. Geld hoort een ruilmiddel te zijn. Geen absoluut dwangmiddel, omdat er met rente gesjoemeld wordt. Of boetes geven aan mensen die geen geld hebben. Je begrijpt toch wel dat dit uiteindelijk een controle middel wordt. Het draait toch vooral om vrijheid en menselijke invulling. oke. Het is een tijdelijke oplossing, maar met vele gevolgen als je niet uitkijkt. Ik zou me meer inzetten om mannen en vrouwen(singels) weer meer bij elkaar te brengen. Maatschappij weer op 1 verdiener zetten, want dat zorgt weer voor meer banen voor een ander gezin. enz. Dat soort oplossingen. Nu is het weer eerst economisch ingevuld. In de hoop dat mensen geld verdienen bovenop dit inkomen. Ik wil weer menselijke invullingen. Dat man en vrouw weer iets kunnen opbouwen. Een gezin bv. Of dat samengestelde gezinnen weer makkelijker ingevuld kunnen worden. Dat samen zorgen weer zonder geldaftrek ingevuld kunnen worden. Dat kinderen weer kinderen kunnen zijn. Ik bekijk het vanuit de basis. Die zit niet meer goed. Heel vroeger waren mensen ook arm, maar een kind kon gewoon thuis inwonen zonder veel gedoe/bemoeienissen. En dat kind kon geld verdienen zonder dat er meteen belasting van alle kanten om de hoek komt kijken. Je kon zelfs iemand in huis nemen zonder gedoe. En waarom kunnen werknemers niet zelf aandeelhouder zijn? Omdat macht/elite dit altijd tegengehouden heeft. Ons koningshuis is grootaandeelhouder.
Wat je ook nu kunt doen is ethiek vastleggen in de wet. Er moet meer balans komen. Waarom is hier bv. geen gratis kinderopvang?
Als er nu al geen menselijke invulling wordt toegepast, dan is die er ook niet met het basisinkomen. Gewoonweg, omdat het systeem door een groter plaatje bestaat/werkt. Agenda21/NWO. Globalisering kijkt niet meer naar mensen, die vinden dat er teveel mensen zijn en dus maar opgeruimd moeten worden als ze overbodig of te duur zijn geworden.
Het is nu tijd om als mensen ons recht(levens) op te halen. Niet om meer vrijheid af te gaan geven. Dus plan is afgekeurd.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Elise49
5 jaren geleden

Ben het helemaal met je eens Elise. We gaan het vanuit de basis bekijken en schaffen NU het systeem van uitkering ook helemaal af.

Dat versneld jouw “rat race” en moeten “mensen wel weer menselijk worden” en wat meer naar Harry Potter gaan kijken.

contant
contant
5 jaren geleden

Direct algemeen invoeren en alle regelingen per direct afschaffen.
Basisinkomen voor een ieder en contant uitbetalen ter voorkoming van ongewenste effecten ……. !

trackback
BOINNK!!! | Berichten die ( deels) wijzen op de huidige eindtijd, verzameld door: Arie Goedhart
5 jaren geleden
Zonnemax
Zonnemax
5 jaren geleden


Een onvoorwaardelijk basisinkomen dat de basisbehoefte dekt en meebeweegt met de inflatie/deflatie bleek de haalbare oplossing sociaal rechtvaardige oplossing voor de enorme productiviteitstijgingen versus werkeloosheid!
Dit universele mensenrecht is mogelijk geworden door het werk van onze ouders en ouders voor hen.

Voor meer informatie en achtergronden over het ontstaan van het onvoorwaardelijk basisinkomen (OBI) onderstaand enkele links:

Een film waar professionals aan het woord komen: https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

Als U zelf wilt bijdragen aan de manifestatie van het basisinkomen:
http://www.basisinkomen.net/obi/

En het is Internationaal een trending topic:
http://www.basicincome.org/news/

Tegenstanders komen met de volgende opmerkingen:
1. Als de overheid het basisinkomen verstrekt, krijgt “de overheid” nog meer macht en worden “wij” nog meer “slaven” van de overheid.
Hoe is het nu dan geregeld?

2. De overheid is corrupt. Als de overheid er niet meer is, kan iedereen voor zichzelf zorgen zonder bemoeizuchtige overheid. Fijn toch?
Een overheid is er om collectieve regelingen mogelijk te maken. Een wereld zonder enige collectiviteit is een utopie

3. Basisinkomen is onbetaalbaar. Dat is gewoon “common sense”.
OBI is goed betaalbaar. Zie ook bovenstaande links Buiten de kaders: We zijn makkelijk in staat met elkaar voldoende te produceren voor de invulling van de basisbehoeften en deze goed te verdelen. Zie ook: Steady State Economy

4. Gij zult werken! Niet werken betekent geen brood op de plank, zo simpel is dat. Een dier moet ook doden om te eten. We zijn primaten.
De middeleeuwen zijn voorbij. Het tijdperk van Aquarius ontstaat

5. Het basisinkomen wordt betaald van “mijn” geld. Anderen geld “geven” dat betekent bij mij geld “roven”. Conclusie: “De overheid rooft!”
Het is niet “hebben” en “geven”. Het is samenwerken en verdelen

6. Basisinkomen = Gratis geld zonder tegenprestatie? Dat is onmogelijk.
Productiviteit en techniek is voldoende hoog om de basisbehoeften met elkaar in te vullen

7. Mensen worden lui als ze een basisinkomen krijgen. Mensen zullen niet meer willen werken. Wie haalt nog mijn vuilnis op, wie maakt mijn WC schoon?
Oordelen over anderen zegt wat over jezelf Als er niemand is om het voor je te doen dan doe je het zelf, je betaalt er meer voor of je automatiseert het

8. Het idee van het basisinkomen is al zeker 200 jaar oud, het is er nooit gekomen. En daarom komt het er nooit.
Door dergelijke dooddoeners ontstaan er nooit nieuwe initiatieven

9. Basisinkomen, dat is communisme. Het communisme is failliet gegaan.
Het is ingebed in de grondwet en een samenleving gebaseerd op trias politica. Daarnaast blijft marktwerking bestaan, niets communisme dus

10. Basisinkomen is voor iedereen. Dat is niet eerlijk, het moet alleen naar “de armen” gaan. “De rijken” kunnen wel voor zichzelf zorgen.
IEDEREEN. Dus niet in groepen denken

11. Er zijn teveel mensen op aarde om ze allemaal een goed leven te geven. De aardse hulpbronnen
raken dan zeer snel uitgeput.
Onzinnige redenatie

12. De “werkende” bevolking moet de “luilakken” financieren.
Dat is moreel verwerpelijk.
Oordelen over anderen, zegt wat over jezelf Ieder type mens komt voor. Dat is nu zo en ook als het Onvoorwaardelijk Basisinkomen er is. De mens hoeft niet meer in overlevingsstand te staan en dat helpt

Als de politieke wil er is, kan het basisinkomen snel ingevoerd worden.
Hoe langer je erover nadenkt, het basisinkomen is een belangrijk instrument om de sociale en economische problemen in NL en de EU aan te pakken..

Betaalbaar is het zeker: We zijn met zijn allen eenvoudig in staat de benodigde basisbehoeften te produceren en te verdelen. Techniek en productiviteit wordt dan ingezet ten dienste van iedere individuele mens.

Henk
Henk
Reactie op  Zonnemax
5 jaren geleden

En daar is Zonnemax weer met zijn lijstjes, waarmee hij degenen die tegenargumenten hebben, meteen in een bepaalde hoek zet.
Het free-rider effect is geen oordeel over anderen, Zonnemax, het is een wetenschappelijk feit dat in vele experimenten is aangetoond. Ik vind dat zelf ook jammer, zou graag willen dat mensen altijd tot het goede geneigd zouden zijn. Helaas, dat is niet zo.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Henk
5 jaren geleden

Het OBI zal de mens in ieder geval minder in overlevingsstand en wantrouwen zetten. Of moet ik dat eerst wetenschappelijk bewijzen?

En inderdaad ieder type mens bestaat. Dat is nu zo en zal met OBI ook zo zijn.

Het “freerider” effect is al een gedachte vanuit een bepaald mensbeeld en economische ordening dat ik niet deel. En al denk je wel vanuit een dergeijk gedachtegoed dan zijn er ook andere interpretatie denkbaar.
http://www.ethiekenmaatschappij.ugent.be/wp-content/uploads/2012/07/EM_111-2008-Van-Lancker.pdf

Henk
Henk
Reactie op  Zonnemax
5 jaren geleden

Mensbeeld? Type? Daar heeft het free-rider effect helemaal niets mee te maken. Je komt over alsof je vindt dat zwaartekracht een keuze is. Je begrijpt duidelijk niets van wat ik bedoel, daar geef je niet voor het eerst blijk van. In jouw denkwereld kun je woninginbraken voorkomen door je huis niet meer op slot te doen.

In het OBI zit geen enkele rem op het free-rider gedrag. De kans dat dit gedrag toeneemt tot het niveau dat het hele systeem gaat omvallen lijkt me dan ook groot.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Henk
5 jaren geleden

Je bedoelt toch al die freeriders in de top van het bedrijfsleven, financieel wezen en de overheid?

Dat klopt daar doet het OBI niets aan. Dat is ook niet de bedoeling.

En je hebt gelijk, de kans dat “het systeem” omvalt met al die free riders in de top; Die kans is behoorlijk groot.

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/9325_parasitair_gedrag_schaadt_ons_allen/

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat mensen gedrag vertonen DOOR hun omgeving zoals ze die ervaren. Dat is voor iedereen anders en dus niet als “groep” te vatten.

Huisheks
Huisheks
Reactie op  Zonnemax
5 jaren geleden

Je gaat uit van een ideaal mensbeeld. Mensen van deze tijd zijn gefixeerd op ikke, ikke en ikke.
Diegenen die ( net als jij) denken de wereld te kunnen verbeteren/beïnvloeden door dit systeem in het leven te roepen zijn echt naïef. Mensen zullen altijd proberen ergens beter van te worden; goedschiks of kwaadschiks. En graaiers blijven er ook altijd !
Utopia heeft ook laten zien dat mensen, mensen blijven en er pas iets zal veranderen in deze wereld als de mentaliteit verandert. Ook al heb je nog zulke goede bedoelingen en ook al wil je het nog zo goed regelen,
er blijft altijd hebzucht en broodnijd bestaan. Als de evolutie in de mens wat verder is en men gelooft in een eerlijkere verdeling van geld en goederen, dan pas is de tijd daar om dit systeem te introduceren.

Faith
Faith
Reactie op  Huisheks
5 jaren geleden

Om nu de mensen die in Utopia zitten als lichtend voorbeeld te nemen over hoe de mensheid in elkaar steekt is wel naief. Die mensen zijn uitgezocht op hun volgzaamhid en dus dommigheid en doen alles om maar op de televisie te verschijnen, dus doen ook alleen maar wat de regie ze in hun oor fluistert. Anders zie je in die reality’s hoofdzakelijk niets gebeuren en sensatie moet er zijn toch? Het liefst zo platvloers mogelijk. Bepaald geen ideaal mensbeeld maar het mensbeeld zoals de darkies de mensheid het liefst ziet.

Maar we zijn al verder dan we dachten met de ommekeer. Ik ga er blind van uit dat ze het daar nooit over hebben in Utopia, over niets wat maar naar alternatief nieuws ruikt. De naam Utopia is dan ook zo misleidend als je maar kan bedenken. Zoals we het daar gewend zijn.

http://benjaminfulfordtranslations.blogspot.com.br/2015/04/english-benjamin-fulford-march-31-2015.html

Faith
Faith
Reactie op  Huisheks
5 jaren geleden

Het idee alleen al, ideaal mensbeeld en een programma genaamd Utopia op SBS in een verband. Een contradictio in terminis. Manipulatie van het ergste soort.

Zonnemax
Zonnemax
Reactie op  Huisheks
5 jaren geleden

De introductie van het Onvoorwaardelijk Basis Inkomen (OBI) is niet gebaseerd op een ideaal mensbeeld.

In een ideaal systeem zou geld volledig overbodig zijn en zover is de mensheid de komende 100 jaar zeker nog niet. Een tussenvorm is het Onvoorwaardelijk Basis Inkomen dat steeds noodzakelijker wordt om de vraagzijde van de economie gaande te houden en toenemende sociale onrust in te dammen. Ook de “IKKE’S” van deze wereld zullen daar steeds meer achter gaan komen.

Wel is het zo dat de mens beïnvloed wordt door de omgeving. Een omgeving waar minder de nadruk ligt op overleven, concurrentie en wantrouwen zal vele mensen milder stemmen naar elkaar toe. Wat was er eerder de kip of het ei?

Als jij uitsluitend mensen om je heen ziet die “graaiers” zijn en altijd alleen maar voor zichzelf gaan en alles negatief ervaren dan is het misschien een idee om eens andere activiteiten te ondernemen waarbij je andere mensen ontmoet die anders in het leven staan.

Ik weet absoluut zeker dat als mensen( veel) goedheid ervaren – door anderen gegeven – dat dit een positief effect heeft op deze mensen. En dat mensen ook de neiging hebben om samen te willen werken (denk bijvoorbeeld aan het “lange lepel experiment met voedsel”).

Ik geloof in het spreekwoord: “Wie goed doet, goed ontmoet“.
http://www.meanders.nl/fundamentele-goedheid-mensen-ervaren/

Verder kijk ik vrijwel geen Nederlandse TV, dus Utopia en allerlei ander vermaak vaak ten koste van mensen, zie ik vrijwel nooit. Dit doe ik niet meer omdat ik gemerkt heb dat de Nederlandse TV mij vaak naar het negatieve trekt en ik zie geen reden waarom ik dat zou toestaan bij mijzelf.

doortje
doortje
5 jaren geleden

In Brazilië werkt het basisinkomen zo goed veel mensen niet willen werken en het voor een aantal bedrijven erg lastig is om aan arbeiders te komen. Dat is niet wcht goed voor de economie en ook niet goed voor de gezondheid van eigenaren van kleinere bedrijven. Zij hebben het zo druk dat ze overspannen raken. Dit heb ik uit de eerste hand, van familie.
Ook os het zo dat de economische situatie er niet meer zo goed is. De groei lijkt er een beetje uit.

Het klinkt leuk en aardig dit plan. Maar of het werkt, dat zal per land/cultuur/mentaliteit verschillen.

Oeboema
Oeboema
5 jaren geleden

Dat wetenschappelijk verband is uiterst magertjes. “Wij van WC eend” zoals iemand hierboven terecht opmerkt.

Gewetensvraag aan de redactie: waarom moet u niets hebben van gevestigde wetenschap, behalve als het in uw kraam te pas komt? Het marxisme-leninisme werd destijds ook wetenschappelijk genoemd, en zie wat daarvan terecht is gekomen.

Enfin, dat ene onderzoek in Canada (het enige dat ik ken) is uitgevoerd in een kleine plattelandsgemeenschap. Er zijn verschillende redenen waarom dit onderzoek niet betrouwbaar dan wel niet representatief is:
– Kleine homogene gemeenschap, niet te vergelijken met grote steden
– De mensen waren zich er van bewust dat ze meededen aan een experiment. Dat kan er toe leiden dat ze zich anders gedragen.
– Ik kon uit het onderzoek niet opmaken hoe het werd gefinancierd. Het maakt nogal wat uit of de bewoners zelf de kosten moesten opbrengen, of dat er een zak extern geld voor beschikbaar was.

Daarnaast:
– Leuk, cursussen. Maar zijn wij te laag opgeleid in Nederland? Heus?
– Wat betekent dit voor de zogenaamde ‘armoedeval’? In Nederland loont het werken nauwelijks voor mensen met een laag inkomen.
– Gaan we het stelsel van sociale uitkeringen vervangen door een lager basisinkomen? Ik denk dat het land te klein zal zijn omdat velen er op achteruit zullen gaan. Dat leidt weer tot allerlei toeslagen. En we kunnen er ook niet allemaal op vooruitgaan, want iemand zal de rekening moeten betalen. Alleen op middellange termijn onstaat een win-winsituatie voor iedereen. Als het werkt.

Met andere woorden: interessant onderzoek, maar of het op grote schaal ook gaat werken, dat is nog niet aangetoond. Meer onderzoek is inderdaad gewenst. Maar dat is inherent tijds- en plaatsgebonden.

Dat ‘basisinkomen’ in Brazilië is overigens niet echt een basisinkomen maar een beloning voor arme mensen om hun kinderen naar school te sturen. Een groot succes, waarvoor hulde.

In zekere zin hebben we in Nederland al een beperkt basisinkomen. Denk aan de huur- en zorgtoeslagen.

Kalki
Kalki
5 jaren geleden

Een basisinkomen en een Buitenaardse Ambassade vormen de twee voorwaarden van voortbestaan van deze mensheid en planeet Aarde.

Bob de Jong
Bob de Jong
Reactie op  Kalki
5 jaren geleden

Die buitenaardse gaan zich doodlachen met die basisinkomen illusie van de onbewuste meute beterweters.

Ook zij zullen humor hebben!!

Bob de Jong
Bob de Jong
5 jaren geleden

Zelfs op de VPRO vorige week werden de slapers aangevallen met deze onzin en er werd ook ONZIN op de VPRO van gemaakt. Ik denk dat er een aangepaste wekker voor nodig is om vele illusie denkers wakker te maken.

x

Check Also

cia-klokkenluider

CIA-klokkenluider: ‘Biden en Obama hebben Navy Seals vermoord’

President Donald Trump heeft een artikel geretweet ...

coronagezant

Coronagezant WHO roept wereldleiders op: ‘Stop met lockdowns’

De speciale coronagezant van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

49
0
We lezen graag je reactie!x