Financieel

“Van een basisinkomen ga je heus niet luieren”

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er is een wetenschappelijk verband tussen gratis geld en minder criminaliteit, hogere economische groei, meer emancipatie, minder tienerzwangerschappen en betere schoolprestaties. Dat zegt historicus Rutger Bregman.

Meer dan twee eeuwen geleden schreef Thomas Paine erover in zijn boek ‘Agrarian Justice’ en nu lijkt het eindelijk zo ver. Het basisinkomen zou een vloer moeten zijn waarmee de armoede wordt uitgeroeid en iedereen de kans krijgt om iets van zijn leven te maken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Er zijn tientallen landen die al werken met gratis geld. Brazilië heeft Bolsa Família (bereik: 25 miljoen inwoners) en Mexico heeft Oportunidades (bereik: 25 miljoen inwoners). In steeds meer landen ontstaat een geheel nieuwe verzorgingsstaat waarbij de armen niet door allerlei hoepels hoeven te springen.

Zullen mensen gaan luieren als ze een basisinkomen krijgen? Volgens Bregman blijkt in de praktijk het tegenovergestelde. Tijdens experimenten met duizenden deelnemers in de VS en Canada bleek dat mensen soms minder betaald gaan werken, maar dat dit vrijwel altijd gecompenseerd wordt met meer scholing of vrijwilligerswerk. Uit onderzoek van de Wereldbank blijkt dat mensen aan de onderkant zelfs meer gaan werken zodra je ze uit de armoede haalt.

Uit een studie van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat iedere euro die je investeert in een dakloze twee tot drie keer wordt terugverdiend met besparingen op zorg, politie en justitie.

In veel Nederlandse gemeenten wordt gespeeld met het idee van een onvoorwaardelijke bijstand. Volgens Bregman niet erg verwonderlijk, ‘want een slechter systeem dan het huidige valt moeilijk te bedenken’.

“We geven miljarden uit aan het dresseren van werklozen, terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat menig cursus van het UWV de werkloosheid juist verlengt,” aldus Bregman.

Boek: Gratis geld voor iedereen

[NRC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
c.e.
c.e.
9 jaren geleden

Heel idyllisch, maar helaas hoef je meestal niet verder dan je straat te kijken om te zien dat dit niet werkt, er zijn altijd mensen mensen een persoonlijke redenen of werk-fobie om niet te gaan werken.
En de meeste daklozen die we in NL hebben, zijn dat vanwege bv. vanwege alcohol- /drugsproblemen of omdat ze niet met geld of dit systeem hebben leren omgaan

Henk
Henk
9 jaren geleden

Juist ja. Onderzoeken van bekende voorstanders van het Basisinkomen tonen aan dat het Basisinkomen heel goed is. Wij van WC-eend adviseren..
Als het Basisinkomen er zou komen, dan moet dit betaald worden uit een pot die ook weer gevuld moet worden door burgers. Dan spelen een aantal sociale dilemma’s. Wie draagt bij en wie profiteert? Naar dit soort dilemma’s is veel onderzoek gedaan. Er dreigen twee effecten: Het free-rider effect (bij het basisinkomen is er geen verplichting om bij te dragen en daardoor zullen meer mensen die optie kiezen) en het gekke Henkie effect (als mijn buurman dat mag, waarom zou ik dan nog wel werken?)
Voor de duidelijkheid: Ik vind het Basisinkomen is om vele redenen een heel sympathiek idee. Zo leidt het tot afschaffing van de uitkeringsindustrie en geeft veel mensen meer ruimte en vrijheid om hun leven te leiden zoals ze dat willen. Maar voorbijgaan aan de genoemde twee effecten en inschatten dat het allemaal heus wel mee zal vallen, is zeer naïef.

Elise49
Elise49
9 jaren geleden

En toch blijf ik er een naar gevoel aan overhouden. De druk is dan wel weg, maar hoe kom je dan aan kennis van nieuwe technologie. Die zooi kost veel. Je ziet nu al dat armen armer worden en rijken rijker. Dat betekent dat we geselecteerd worden. Die basisinkomen is dus gewoon een zoethoudertje. Aangezien alles geautomatiseerd wordt, is een baan hierin de enige toekomst om nog zelf iets te verdienen. Ook heb je meer aanzien en dus vrijer. Als je afhankelijk bent van een basisinkomen kan men op een gegeven moment beslissen, dat jij geen kinderen krijgt of dat je gedwongen wordt om een chip te nemen. Dan ben je dus geheel slaaf. Je werkt dus mee om het systeem/samenleving op orde te houden en/of langzaam af te bouwen. Ik vind het nog steeds raar dat een postbode vroeger gewoon een baan had, waarmee hij zijn gezin mee kon onderhouden. Nu kun je daar nog geeneens je huur van betalen. Het fabeltje van minder post hoef je mij niet op te spelden. Mijn brievenbus kleppert nu meer, dan vroeger. Ik heb dus het gevoel dat dit een absolute controle middel gaat worden. In het begin is het nog vrij invulbaar, maar dat gaat dan langzaam over in totale controle. Zo werkt het met alles. Eerst is iets vrij invulbaar en als het ingeburgerd is, dan wordt het een moet. En als het een moet wordt, dan kan men je ook zo uit je huis kieperen. Ze zijn nu al bezig om huurrecht af te bouwen. Of als je een koophuis hebt met basisinkomen, dan heb je dus ook geen recht meer. Dus als men geen echte baan meer heeft en dat gaat voor velen gebeuren, omdat er steeds minder echte banen zijn.(vast contract verdwijnt). Dan heeft bijna niemand meer echt bezit. En dan is de NWO af. Totale controle.
Ik begrijp best dat het systeem van nu vastzit, maar ik zie nu al dat veel dingen niet meer menselijk zijn. Jongeren van nu kunnen al bijna geen leven opbouwen. Velen hebben al schulden(studiefinanciering) en zijn dus al onder “controle”. Krijg je nog wel zorg bv. een operatie? Krijg je nog wel de juiste scholing? Het punt is dat vaste lasten en voedsel blijven stijgen. Die privatiseringen zouden toch voor goedkopere zorg, energie, huur enz. zorgen. Nou ik zie daar niks van terug. Gemeente kan het nu al niet rondbreien, laat staan dat iedereen zo’n inkomen krijgt. Waar ik bang voor ben is dat je zo uiteindelijk een tweederangs burger wordt. En dan heb je dus een soort van Hungrygames.(film).
Stel ik heb gelijk. Dan betekent dat een vreemde(buiten Nederland), die iets meer te bieden heeft, zo jouw huis gaat innemen. Dat jouw huis dichter bij het hart van de stad ligt bv. en daarom meer waard is. Dan moet jij ergens anders gaan wonen en zo selecteert men door. Van ratrace naar afvalracesysteem. Het systeem is zo bewust gegaan en zal verder gaan. Macht/elite zal nooit hun macht uit handen geven. Het systeem is al ver over de mensheid heen gegaan en zal steeds verder gaan. Dus ik geloof er niet in.

contant
contant
9 jaren geleden

Direct algemeen invoeren en alle regelingen per direct afschaffen.
Basisinkomen voor een ieder en contant uitbetalen ter voorkoming van ongewenste effecten ……. !

Back to top button
49
0
We lezen graag je reactie!x