Homepagina » Buitenland » ‘Vaticaan moet diplomatieke status inleveren’
Vaticaan moet diplomatieke status inleveren

‘Vaticaan moet diplomatieke status inleveren’

Het Vaticaan moet zijn diplomatieke status bij de Europese Unie inleveren. De stadstaat heeft gemakkelijk toegang tot de macht waardoor de invloed van de religieuze lobby niet transparant is.

Dat stelt D66-leider in het Europees Parlement Sophie in ’t Veld. Zij vindt dat levensbeschouwelijke organisaties even transparant moeten zijn als bedrijven.

Volgens woordvoerster Johanna Touzel van de commissie van bisschoppenconferenties in de Europese Unie is kerkelijk en politiek gezag gescheiden. “Er is een officiële ambtenaar vanuit de Heilige Stoel. En er is een vertegenwoordiging van de bisschoppen uit de lidstaten,” aldus de zegsvrouw.

Dialoog

Daarnaast is de EU op grond van artikel 17 van het Verdrag van Lissabon verplicht om een dialoog te voeren met religieuze en humanistische organisaties. Volgens de bisschoppen zit daarin geen ongelijkheid.

De partij is al langere tijd gekant tegen de politieke inmenging van het Vaticaan in Europa. In 2001 riep voormalig D66-Europarlementariër Lousewies van der Laan op om de banden met het Vaticaan te verbreken. En in 2007 tekende In ’t Veld bezwaar aan toen paus Benedictus XVI het Europees Parlement toesprak.

Unieke positie

Hoe dan ook verkeert de Rooms-katholieke Kerk in een unieke positie. Het is de enige geloofsgemeenschap die beschikt over soevereiniteit en een eigen land. Zowel de paus als het Vaticaan genieten immuniteit.

Aan het einde van de jaren negentig speelde D66 ook herhaaldelijk met het idee om de banden met het Vaticaan te verbreken, maar voorstellen daartoe werden in 1996 door het partijcongres weggestemd.

Bron: Refdag.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Sophie is wakker, van mij mogen er meer van deze mensen plaats hebben in de politiek.

  0 likes
 2. levensbeschouwelijke organisaties moeten even TRANSPARANT zijn als bedrijven…? Over welke bedrijven heeft ze het dan?

  0 likes
 3. Helemaal met haar eens maar dat was ik in de meeste gevallen met haar toch altijd wel.

  0 likes
 4. Dat het Vaticaan de status van een land en daarmee direct invloed heeft op de politiek is misschien wel erg overdreven. Daarentegen is het wel frappant te moeten constateren dat er vanuit de hoek van kerkgenootschappen zelden of nooit in het openbaar ‘de klok wordt geluid’ als er misstanden ontstaan die door de politiek zijn of worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door het invoeren van nieuwe wet- en regelgeving. Ook op het functioneren van het OM en op de wijze waarop de rechtspraak wordt uitgeoefend komt men zelden een open vorm van kritiek tegen. Wel soms als het gaat over zaken die buiten de grenzen van ons land plaatsvinden. Iets om eens over na te denken.

  0 likes
 5. ja sorry Fie, van mij mag de eu en de politiek en de paus morgen weg en voor wat de uitlatingen van Sophie; ja tis maar net hoe het ze uitkomt. Oprechte politiek? nou ik dacht het niet.

  0 likes
 6. Opdoeken en kaalplukken die hap. Het kapitaal werd verkregen op oneigenlijke gronden. Laat het kapitaal terugvloeien in de samenleving. Daar hoort het. Rare jongens in jurken. Wie trapt daar in? Een zelfstandig denkend mens? Laat me niet lachen. Plaatsvervangers van god op aarde? Ik zie alleen maar vieze ouwe mannetjes. Met dank aan de kudde. Braaf zijn ze. Heel braaf.

  0 likes
 7. Mensen word eens wakker..

  0 likes
 8. [quote name=”Fie”]Sophie is wakker, van mij mogen er meer van deze mensen plaats hebben in de politiek.[/quote]
  Hare kramelle liever niet. Zie eens naar de bron??Met wat u beweerd zou dat zootje zelf in de politiek kunnen blijven, en schenken ze zichzelf meer macht.En zeker als de bron het reformatorisch dagblad is, die van het gladde paling kerkje!!Zelfs uw plussers zijn erin getuint.

  0 likes
 9. Als ik de bron weet, en die staat toch duidelijk vermeld, dan is voor mij de reden van plaatsing in dit krantje UIT EIGEN BELANG.Zo werken mietjes.Dus SOPHIE SLAAPT NOG!!!!!

  0 likes
 10. Dan moet het CDA haar politieke status en diplomatieke status ook inleveren.Zweefvogels!!Vraagje gaat Sinterklaas nu ook verdwijnen??Dat zullen de kindertje akelig vinden,maar de wereld is beter af, zonder leugens.

  0 likes
 11. Prima. Maar dan ook het EP opheffen totdat de Nederlanders voor een EU zijn zoals die nu is.

  0 likes
 12. claim in ieder geval je eigen soevereiniteit. mijn zoon gaat volgend jaar met zijn klas naar het vaticaan en zorgt dat ie voldoende critische vragen bij zich heeft al is het niet voor de eliten daar dan is het wel om de klas wakker te houden

  0 likes
 13. [quote name=”Arie Goedhart”]Dat het Vaticaan de status van een land en daarmee direct invloed heeft op de politiek is misschien wel erg overdreven.[/quote]

  Of niet…

  0 likes
 14. ”De heilige stoel” ? Die stoel is niet zo heilig als de zitting van mijn toilet ! LOL.. opdoeken die paus. U word niet ”Be dankt” en laat die blumen maar zitten.

  0 likes
 15. Ze hebben daar in de E.U. zekers lievers een Ayatollah aan de Top een Khomeini variant .

  0 likes
 16. Ik heb de Da Vincicode van Dan Brown nog eens uit mijn kast gehaald. Daarin wordt haarfijn uit de doeken gedaan wat de rkkerk heeft betekend voor de onderdrukking van de vrouw, o.a. via miljoenen op de brandstapel en vrouwen beroofd van hun kennis door ze als gevaarlijke heksen af te schilderen en te weren uit hun griezelige gevaarlijke mannenkliek. Zij hebben gezorgd dat het evenwicht uit de samenleving is verdreven door vrouwenonderdrukking en dat o.a. dat heeft geleid tot de huidige situatie.
  Nu gaan ze op hun gemakje verder tegen homo’s. Haatzaaiers zijn het.

  0 likes
 17. Ja laten we ons druk maken over de positie van de Christelijke kerk binnen Europa, terwijl op wereld niveau de Islamisten via de VN keihard werken(en steeds succesvoller zijn) om de universele rechten van de mens de kop in te drukken.

  Zolang zoveel vrijheid wordt gegeven aan een geloof dat aantoonbaar in het verleden en in het heden expansie drift op basis van bloedig geweld tentoonsrpreid, zullen we ons daar eerst druk over moeten maken denk ik. Pas wanneer dit de kop in is gedrukt, kunnen we ons druk maken over bemoeizucht vanuit de kerk. Ik ben niet gelovig, en heb mijn ogen wijd open voor misstanden gepleegd door lieden binnen de kerk, maar ik ben meer op mijn hoede voor hen die vanuit hun sprookjesboek worden opgeroepen om met geweld hen die niet in de opperfantasie figuur geloven te overwinnen en overheersen.

  Hij die de Koran, de Sharia en Hidath heeft gelezen wordt spontaan overtuigd aanhanger van de Christelijke kerk, daarbij maakt het niet uit of je gelooft of niet, gewoon omdat dat de weg van het gezonde verstand is.

  0 likes
 18. Linda, ga aub geen middeleeuwse koeien uit de sloot halen. Het eeuwige ge-emmer over de inquisitie is zóóó goedkoop. En als je je mening baseert op de thrillerboeken van een hedendaagse schrijver, dan vraag ik me af hoeveel waarde wij aan jouw oordeel moeten hangen.

  0 likes
 19. [quote name=”Linda”]Ik heb de Da Vincicode van Dan Brown nog eens uit mijn kast gehaald. Daarin wordt haarfijn uit de doeken gedaan wat de rkkerk heeft betekend voor de onderdrukking van de vrouw, o.a. via miljoenen op de brandstapel en vrouwen beroofd van hun kennis door ze als gevaarlijke heksen af te schilderen en te weren uit hun griezelige gevaarlijke mannenkliek. Zij hebben gezorgd dat het evenwicht uit de samenleving is verdreven door vrouwenonderdrukking en dat o.a. dat heeft geleid tot de huidige situatie.
  Nu gaan ze op hun gemakje verder tegen homo’s. Haatzaaiers zijn het.[/quote]

  Je weghalen van kennis heb je goed opgevat.

  Alle oude culturen beoefende de zelfde ‘kunsten’… Neem bv toekomstvoorspellen. Of ze er nu koffiedrap, konijnenkeutels, runestenen of iets anders voor gebruiken in essentie komt het overeen. Ook de manier waarop deze kennis verloren is gegaan komt overeen. Veelal onder toezicht van een geloof.
  Je zou kunnen stellen dat het Vaticaan nog steeds toezicht houd op de onderdrukking van kennis.

  0 likes
 20. [quote name=”Westbound”]Linda, ga aub geen middeleeuwse koeien uit de sloot halen. Het eeuwige ge-emmer over de inquisitie is zóóó goedkoop. En als je je mening baseert op de thrillerboeken van een hedendaagse schrijver, dan vraag ik me af hoeveel waarde wij aan jouw oordeel moeten hangen.[/quote]

  Maakt het uit hoe je wakker word? Als Dan Brown haar hier heeft gebracht vind ik het prima. Niburu.nl is ook weer een opstap.

  0 likes
 21. zij moet wel bijna Maria zijn !

  eens moest het gebeuren. !

  0 likes
 22. [quote name=”verbijsterd”]levensbeschouwelijke organisaties moeten even TRANSPARANT zijn als bedrijven…? Over welke bedrijven heeft ze het dan?[/quote]

  Ja, als ze vindt dat het Vaticaan niet transparant is, dan doet het Vaticaan weinig onder voor sommige bedrijven… Ben het met je eens dat dit geen geweldige vergelijking is.

  0 likes
 23. [quote name=”M. Brandenburg”]Ja laten we ons druk maken over de positie van de Christelijke kerk binnen Europa, terwijl op wereld niveau de Islamisten via de VN keihard werken(en steeds succesvoller zijn) om de universele rechten van de mens de kop in te drukken.

  Zolang zoveel vrijheid wordt gegeven aan een geloof dat aantoonbaar in het verleden en in het heden expansie drift op basis van bloedig geweld tentoonsrpreid, zullen we ons daar eerst druk over moeten maken denk ik. Pas wanneer dit de kop in is gedrukt, kunnen we ons druk maken over bemoeizucht vanuit de kerk. Ik ben niet gelovig, en heb mijn ogen wijd open voor misstanden gepleegd door lieden binnen de kerk, maar ik ben meer op mijn hoede voor hen die vanuit hun sprookjesboek worden opgeroepen om met geweld hen die niet in de opperfantasie figuur geloven te overwinnen en overheersen.

  Hij die de Koran, de Sharia en Hidath heeft gelezen wordt spontaan overtuigd aanhanger van de Christelijke kerk, daarbij maakt het niet uit of je gelooft of niet, gewoon omdat dat de weg van het gezonde verstand is.[/quote]
  Pff ga ergens anders één geloof aanvallen terwijl ze allemaal een pot nat zijn (K)

  0 likes
 24. [quote name=”Roger Lousberg”][quote name=”M. Brandenburg”]Ja laten we ons druk maken over de positie van de Christelijke kerk binnen Europa, terwijl op wereld niveau de Islamisten via de VN keihard werken(en steeds succesvoller zijn) om de universele rechten van de mens de kop in te drukken.

  Zolang zoveel vrijheid wordt gegeven aan een geloof dat aantoonbaar in het verleden en in het heden expansie drift op basis van bloedig geweld tentoonsrpreid, zullen we ons daar eerst druk over moeten maken denk ik. Pas wanneer dit de kop in is gedrukt, kunnen we ons druk maken over bemoeizucht vanuit de kerk. Ik ben niet gelovig, en heb mijn ogen wijd open voor misstanden gepleegd door lieden binnen de kerk, maar ik ben meer op mijn hoede voor hen die vanuit hun sprookjesboek worden opgeroepen om met geweld hen die niet in de opperfantasie figuur geloven te overwinnen en overheersen.

  Hij die de Koran, de Sharia en Hidath heeft gelezen wordt spontaan overtuigd aanhanger van de Christelijke kerk, daarbij maakt het niet uit of je gelooft of niet, gewoon omdat dat de weg van het gezonde verstand is.[/quote]
  Pff ga ergens anders één geloof aanvallen terwijl ze allemaal een pot nat zijn (K)[/quote]

  Laat maar lullen Roger. Hij slaat wel vaker de plank mis en heeft een geheel een andere mening dan iedereen op deze site. Ik snap daarom ook niet wat ie hier nog altijd komt doen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Schokkend: Meer dan 124 miljoen kinderen dreigen vroeg te sterven

Er is een ware crisis gaande, die ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

twitter

Twitter-hack: ‘Dit is pas het begin’. Hackers wilden pedofilie bij elite aankaarten

Vannacht is het Twitter-account van PVV-leider Geert ...

coronavaccin

Meer dan HELFT proefpersonen krijgt last van bijwerkingen na coronavaccin

Tijdens een klinisch onderzoek naar een veelbelovend ...