Buitenland

‘Vaticaan moet diplomatieke status inleveren’

Help door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Vaticaan moet zijn diplomatieke status bij de Europese Unie inleveren. De stadstaat heeft gemakkelijk toegang tot de macht waardoor de invloed van de religieuze lobby niet transparant is.

Dat stelt D66-leider in het Europees Parlement Sophie in ’t Veld. Zij vindt dat levensbeschouwelijke organisaties even transparant moeten zijn als bedrijven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Volgens woordvoerster Johanna Touzel van de commissie van bisschoppenconferenties in de Europese Unie is kerkelijk en politiek gezag gescheiden. “Er is een officiële ambtenaar vanuit de Heilige Stoel. En er is een vertegenwoordiging van de bisschoppen uit de lidstaten,” aldus de zegsvrouw.

Dialoog

Daarnaast is de EU op grond van artikel 17 van het Verdrag van Lissabon verplicht om een dialoog te voeren met religieuze en humanistische organisaties. Volgens de bisschoppen zit daarin geen ongelijkheid.

De partij is al langere tijd gekant tegen de politieke inmenging van het Vaticaan in Europa. In 2001 riep voormalig D66-Europarlementariër Lousewies van der Laan op om de banden met het Vaticaan te verbreken. En in 2007 tekende In ’t Veld bezwaar aan toen paus Benedictus XVI het Europees Parlement toesprak.

Unieke positie

Hoe dan ook verkeert de Rooms-katholieke Kerk in een unieke positie. Het is de enige geloofsgemeenschap die beschikt over soevereiniteit en een eigen land. Zowel de paus als het Vaticaan genieten immuniteit.

Aan het einde van de jaren negentig speelde D66 ook herhaaldelijk met het idee om de banden met het Vaticaan te verbreken, maar voorstellen daartoe werden in 1996 door het partijcongres weggestemd.

Bron: Refdag.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Fie
Fie
11 jaren geleden

Sophie is wakker, van mij mogen er meer van deze mensen plaats hebben in de politiek.

verbijsterd
verbijsterd
11 jaren geleden

levensbeschouwelijke organisaties moeten even TRANSPARANT zijn als bedrijven…? Over welke bedrijven heeft ze het dan?

Peter
Peter
11 jaren geleden

Helemaal met haar eens maar dat was ik in de meeste gevallen met haar toch altijd wel.

Arie Goedhart
Arie Goedhart
11 jaren geleden

Dat het Vaticaan de status van een land en daarmee direct invloed heeft op de politiek is misschien wel erg overdreven. Daarentegen is het wel frappant te moeten constateren dat er vanuit de hoek van kerkgenootschappen zelden of nooit in het openbaar ‘de klok wordt geluid’ als er misstanden ontstaan die door de politiek zijn of worden veroorzaakt, bijvoorbeeld door het invoeren van nieuwe wet- en regelgeving. Ook op het functioneren van het OM en op de wijze waarop de rechtspraak wordt uitgeoefend komt men zelden een open vorm van kritiek tegen. Wel soms als het gaat over zaken die buiten de grenzen van ons land plaatsvinden. Iets om eens over na te denken.

Back to top button
24
0
We lezen graag je reactie!x