Buitenland

Vaticaanse Bibliotheek zet 4000 kostbare manuscripten gratis online

Help ons door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds kort zijn op de website van de Bibliotheek van het Vaticaan de eerste 500 manuscripten en 600 wiegendrukken van voor 1501 uit de rijke collectie van de bibliotheek raadpleegbaar, meldt Kerknet. Het Vaticaan wil tegen 2018 nog eens 3000 manuscripten digitaliseren.

Dat is het eerste resultaat van het project van het Vaticaan voor de digitale ontsluiting van 180.000 manuscripten, 1,6 miljoen boeken en 150.000 beelden en prenten uit de Vaticaanse bibliotheek, waarvoor vorig jaar de organisatie ‘Digita Vaticana Oculus’ werd opgericht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De stichting wil op korte termijn in samenwerking met het Japanse bedrijf NTT DATA 80.000 manuscripten en 41 miljoen bladzijden digitaal ontsluiten. De stichting denkt dat er 15 jaar nodig is om de collectie te digitaliseren.

De Vaticaanse Bibliotheek werd in 1451 door paus Nicolaas V opgericht. Zij is één van de oudste en rijkste bibliotheken ter wereld. Naast oude Bijbelmanuscripten bevat zij onder meer enkele van de oudste Koranfragmenten ter wereld en een thorarol uit 1451-1457 van Maimonides. Daarnaast zijn er ook nog de oude geschriften van de Azteken of de originele illustraties van de Goddelijke Komedie van Dante door de kunstenaar Sandro Botticelli. Je kunt hier enkele voorbeelden bekijken.

De bibiliotheek bevat ook brieven van belangrijke historische figuren, tekeningen en notities van kunstenaars en wetenschappers zoals Michelangelo en Galileo. Ook zijn er verdragen uit alle tijdperken te vinden.

Iedere dag mogen 200 onderzoekers boeken en archieven raadplegen, waarvan de oudste teruggaan tot 1760. Door de digitalisering zijn de boeken en manuscripten voortaan in elke universiteitsbibliotheek raadpleegbaar. De originele werken worden bewaard in atoomkelders.

[Kerknet, IBTimes]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Lyra
Lyra
9 jaren geleden

Hopelijk geven ze dan daarbij ook inzage in het rituele kindermisbruik en rituele kinder-offeringen, het drinken van bloed en mensenvlees (symbolisch drinken ze altijd het bloed en eten het vlees van Jezus voor diegene die denken dat ik maar wat verzin, maar achter de schermen doen ze het weldegelijk echt) en andere satanische gebruiken binnen het Vaticaan. En hopelijk gegeven ze dan ook inzicht in alle documenten van gestolen voorwerpen, geschriften, kennis en wetenschap die ze eeuwenlang via de kolonisaties hebben gestolen en veroverd ten koste van miljoenen levens van onschuldige volkeren.
Zou fijn zijn als ze dat ook gratis online zouden zetten.

pietsnot
pietsnot
9 jaren geleden

en zo is het,,,Lyra for president.

max
max
9 jaren geleden

en hoe zit het dan met de kenis die de kerk al die tijd als ketterij heeft afgedaan en heeft vervolgd je zie tot nu toe alleen nog maar bijbelse boeken heeft de kenis van deze wetenschappers dan geen waarden ?????

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Religie is opium voor het volk.
Opium benevelt het brein en geloof doet dat ook.
Opium houdt je in haar macht, religie doet dat ook.
Opium kost klauwen vol geld, zelfde met religie.

Het vervelende is , dat in de basis beide items goed zijn, Beiden kunnen heilzaam zijn voor lichaam en geest, maar in de verkeerde handen wordt het in beide gevallen een dodelijk wapen.
En of er nu wel of niet een Jesus, Boedda, of Mohammed bestaan hebben , doet eigenlijk niet ter zake. Het feit ligt er gewoon dat manipuleren in ’s mensen bloed zit evenals hebzucht en zucht naar allesoverheersende macht.
En thats all folks. Meer is het niet en of wij nu lang of kort ouwenelen, het verandert niet, nu niet en over honderd jaar ook nog niet. Pas als de mens snapt waarom hij/zij hier is en het begint te dagen in het oosten dan is er hoop op een andere toekomst. En tot dan kunnen wij nog bladzijden lang vullen met klaagzangen en commentaren. Maar houdt moed, eens… ( lang na ons) zal het veranderen ……..

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x