Homepagina » Buitenland » Vaticaanse Bibliotheek zet 4000 kostbare manuscripten gratis online
Vaticaanse Bibliotheek zet 4000 kostbare manuscripten gratis online

Vaticaanse Bibliotheek zet 4000 kostbare manuscripten gratis online

Sinds kort zijn op de website van de Bibliotheek van het Vaticaan de eerste 500 manuscripten en 600 wiegendrukken van voor 1501 uit de rijke collectie van de bibliotheek raadpleegbaar, meldt Kerknet. Het Vaticaan wil tegen 2018 nog eens 3000 manuscripten digitaliseren.

Dat is het eerste resultaat van het project van het Vaticaan voor de digitale ontsluiting van 180.000 manuscripten, 1,6 miljoen boeken en 150.000 beelden en prenten uit de Vaticaanse bibliotheek, waarvoor vorig jaar de organisatie ‘Digita Vaticana Oculus’ werd opgericht.

De stichting wil op korte termijn in samenwerking met het Japanse bedrijf NTT DATA 80.000 manuscripten en 41 miljoen bladzijden digitaal ontsluiten. De stichting denkt dat er 15 jaar nodig is om de collectie te digitaliseren.

De Vaticaanse Bibliotheek werd in 1451 door paus Nicolaas V opgericht. Zij is één van de oudste en rijkste bibliotheken ter wereld. Naast oude Bijbelmanuscripten bevat zij onder meer enkele van de oudste Koranfragmenten ter wereld en een thorarol uit 1451-1457 van Maimonides. Daarnaast zijn er ook nog de oude geschriften van de Azteken of de originele illustraties van de Goddelijke Komedie van Dante door de kunstenaar Sandro Botticelli. Je kunt hier enkele voorbeelden bekijken.

De bibiliotheek bevat ook brieven van belangrijke historische figuren, tekeningen en notities van kunstenaars en wetenschappers zoals Michelangelo en Galileo. Ook zijn er verdragen uit alle tijdperken te vinden.

Iedere dag mogen 200 onderzoekers boeken en archieven raadplegen, waarvan de oudste teruggaan tot 1760. Door de digitalisering zijn de boeken en manuscripten voortaan in elke universiteitsbibliotheek raadpleegbaar. De originele werken worden bewaard in atoomkelders.

[Kerknet, IBTimes]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Lyra schreef:

  Hopelijk geven ze dan daarbij ook inzage in het rituele kindermisbruik en rituele kinder-offeringen, het drinken van bloed en mensenvlees (symbolisch drinken ze altijd het bloed en eten het vlees van Jezus voor diegene die denken dat ik maar wat verzin, maar achter de schermen doen ze het weldegelijk echt) en andere satanische gebruiken binnen het Vaticaan. En hopelijk gegeven ze dan ook inzicht in alle documenten van gestolen voorwerpen, geschriften, kennis en wetenschap die ze eeuwenlang via de kolonisaties hebben gestolen en veroverd ten koste van miljoenen levens van onschuldige volkeren.
  Zou fijn zijn als ze dat ook gratis online zouden zetten.

  17 likes
  • Huub schreef:

   Beste Lyra,

   Het is niet het geloof wat fout is maar als het is wat jij zegt wat verkeerd gebeurt of is gedaan bij het Vaticaan dan doen dat de verkeerde mensen die er vertegenwoordigd zijn.
   De symboliek over bloed en vlees zoals jij verteld over Jezus laatste avondmaal valt op aan te merken dat je niet weet waarom dat dit gebeurt.
   Daar moet je de bijbel voor lezen en dan de waarde ervan inschatten. En als je niets verzint, waar beroep je dan op, ben je dan vaker aanwezig in het Vaticaan? Overal zitten verkeerde mensen op de verkeerde plaats, ook in de politiek en in welke macht dan ook, zelf wetenschappers die hun kennis aan de wapenindustrie besteden zijn verkeerd en misschien wel meer schuldig aan foute bedoelingen, helaas is dat de laatste jaren duidelijk gebleken betreffende misbruik bij de kerkleiders, maar er zijn ook heel veel goede dingen door gedaan, betreft trouwens ieder geloof wat een vredelievende boodschap uitdraagt, waar mensen troost bij vinden. Ik ben bang dat in iedere grote geloofsbeweging en kerken door de eeuwen heen veel gestolen voorwerpen aanwezig zijn door verovering, helaas is datgene juist wat de mensen ervan gemaakt hebben, de kerken waren blijkbaar de baas. We hebben in principe ook geen kerk nodig zoals deze gemaakt en gevormd zijn. Voor iedereen die wil geloven volstaat in principe ook de bijbel in wat voor een vorm bijbel dan ook als leidraad om een goed mens te zijn, tenminste als deze bijbel het goede wil overbrengen aan ons mensen, in ieder geval is het NT en een mens zoals Jezus alleen puur uit liefde voor ons allemaal gekomen, als ik de verhalen lees zoals ze geschreven zijn in de bijbel kan ik totaal niets slechts lezen over deze mens. Heeft jezus dan iemand kwaad gedaan, heeft hij gevloekt, gescholden, gestolen, heeft hij zijn apostelen letterlijk zijn vlees laten eten en zijn bloed laten drinken, nee toch! Dat was toch symbolisch bedoeld, en hiermee heeft Jezus zich getoond dat hij alles voor ons over heeft, hij heeft zich zelfs naar de slachtbank als het ware laten brengen en laten pijnigen en laten kruisigen, zoals vele duizenden in die tijd gebeurde. Zelfs in 2014 zien we dat mensen voor hun geloof worden afgemaakt, hebben die mensen dan allemaal iets verkeerds gedaan, nee de ander die iemand anders iets met geweld wil opdringen en omdat hij dan zijn gelijk niet krijgt hak hem maar de kop af, en dat gebeurt tegenwoordig in 2014 op onze planeet door mensen die nog totaal niets goeds gedaan hebben, en al hebben ze wel in hun leven iets goeds gedaan dan doen ze nu toch wel iets heel erg fout, namelijk over het lot bepalen van andere mensen. En voor degenen die niet willen geloven omdat ze nergens in willen geloven en je dan toch een goed mens bent ook dan geloof je ergens in, want je wil tenslotte geloven dat je met goed en liefdevol en respectvol te zijn ook je doelen bereikt, geloven is niet alleen geloven in een GOD maar geloven in goedheid. Ik geloof in ieder geval wel, en als er geloofsgenoten zijn die ook nog leidinggevend in een kerkgenootschap zijn, maakt niet uit van welke kerk of geloof iets verkeerds doen, dan doen ze het fout en behoren ze eerst eens hun eigen fouten aan te pakken. Voordat we de splinter uit iemand anders oog willen halen, moeten we eerst maar eens zorgen dat we de balk uit ons eigen oog halen.

   4 likes
   • Jointje schreef:

    En ik maar denken dat Lyra met een soort cynische humor reageerde zonder serieus te zijn. Maar uiteraard kun je ook serieus en uitgebreid reageren, haalt het niks uit heb je dat toch in ieder geval gedaan.

    2 likes
  • Jointje schreef:

   Ja leuk, een YouTube filmpje waarin de paus dit doet en ook wat Ebola mensenvlees verorbert… want ja… jezus zal dan inmiddels wel op zijn. Daar kunnen ze in Hollywood helemaal mee uit hun dak gaan, ik word er nu al bijna Lyrasch van. Lyrisch voor president? Nee,Nee, Lyrasch voor Paus.

   1 likes
 • Huisheks schreef:

  Religie is opium voor het volk.
  Opium benevelt het brein en geloof doet dat ook.
  Opium houdt je in haar macht, religie doet dat ook.
  Opium kost klauwen vol geld, zelfde met religie.

  Het vervelende is , dat in de basis beide items goed zijn, Beiden kunnen heilzaam zijn voor lichaam en geest, maar in de verkeerde handen wordt het in beide gevallen een dodelijk wapen.
  En of er nu wel of niet een Jesus, Boedda, of Mohammed bestaan hebben , doet eigenlijk niet ter zake. Het feit ligt er gewoon dat manipuleren in ‘s mensen bloed zit evenals hebzucht en zucht naar allesoverheersende macht.
  En thats all folks. Meer is het niet en of wij nu lang of kort ouwenelen, het verandert niet, nu niet en over honderd jaar ook nog niet. Pas als de mens snapt waarom hij/zij hier is en het begint te dagen in het oosten dan is er hoop op een andere toekomst. En tot dan kunnen wij nog bladzijden lang vullen met klaagzangen en commentaren. Maar houdt moed, eens… ( lang na ons) zal het veranderen ……..

  2 likes
  • Jointje schreef:

   Dus jij snapt waarom we hier zijn? Toch niet om te leren te zijn hé, dan blijf ik lekker in mijn illusive wereldje 🙂

   0 likes
   • Nyssa schreef:

    Leren te zijn: daar is inderdaad een hoop lef voor nodig.

    Het is niet meer of niet minder dan in je eigen kracht te staan en volkomen jezelf durven te zijn. Leven volgens je eigen gevoel.

    Religie is wel goedbedoeld, neem ik aan. Maar het is doorheen de jaren vaak vertaald door machtsbeluste mensen. Vaak zelfs omdat ze uit rijke families kwamen. Niet omdat ze wijs waren. En als er niet geluisterd werd naar deze mensen, dan volgden er straffen en zelfs de dood. Wat kan daar nu nog van kloppen?

    Ik heb niks tegen religie. En mens die wild bidden moet dat zeker doen als dit troost en kracht biedt. Maakt het uit tot welke god ze dat doen? En als ze willen mediteren, doe gerust! Hoe dan ook: het is allemaal hetzelfde: naar binnen keren en contact zoeken.

    Maar het geluk is niet buiten jezelf te zoeken. Die zit niet in uitspraken of boeken van andere mensen. Die kan je wel vinden in jezelf.

    Ik volg deze website al heel wat jaren, maar heb nog niet vaak de neiging gehad om iets te posten. Nu had ik deze behoefte wel even om te spreken. Maar niet om belerend te doen en ik wil zeker ook geen discussie op gang brengen! Dit is puur mijn eigen aanvoelen en hoef niet per se die van jou te zijn.

    1 likes
 • pietsnot schreef:

  en zo is het,,,Lyra for president.

  2 likes
 • max schreef:

  en hoe zit het dan met de kenis die de kerk al die tijd als ketterij heeft afgedaan en heeft vervolgd je zie tot nu toe alleen nog maar bijbelse boeken heeft de kenis van deze wetenschappers dan geen waarden ?????

  1 likes
  • Huub schreef:

   Max,

   Ook heel veel kennis van de wetenschappers is behoorlijk tegenstrijdig, veel waarheden, veel onzekerheden, wetenschap is net als de bijbel gebaseerd op waarnemingen die getoetst zijn op het gene we dan ter beschikking hebben om dit te toetsen, zowel wetenschappelijk als in een geloofsovertuiging zitten hiaten die we niet begrijpen kunnen. Ik geloof in God wil niet zeggen dat ik het wetenschappelijk voor mezelf kan onderleggen, maar geloof is iets heel bijzonders en unieks wat diep van binnen zit.
   In de evolutietheorie zitten veel zaken die nog lang niet bewezen zijn, ook in het verstrooide geloof zitten veel zaken wat het een wirwar van onzekerheden maakt, over wat nu niet en wel waar is. maar een ding is zeker, de bijbel zoals hij nu wereldwijd geschreven is, ontelbare keren getoetst en wetenschappelijk onderzocht op alle middelen die onze wetenschap de laatste 2000 jaar ter beschikking heeft gehad. Of het hele verhaal is het grootste bedrog allertijden of het meest intelligente samengestelde boekwerk dat bestaat uit honderden fragmenten die wereldwijd gevonden zijn.
   Maar dan nog moeten we ons afvragen, hoe kan het dat zo een nietig klein landje in Israël een simpele timmerman zo een grote stempel heeft achtergelaten in de wereld, waar alle mensen over praten, en de ene troost in vind, de ander het maar flauwekul vind en de ander het maar totale onzin vind en de andere weer maar veroordeeld alsof HIJ de schuld van alles is. De kerk wordt vertegenwoordigd door mensen van vlees en bloed, en ze dachten natuurlijk wat niet in ons straatje past dat is ketterij, maar vergaten blijkbaar door hun dommigheid wat het eigenlijke doel van het geloof is, en maakten daardoor voor eigenbelang afwegingen doordat ze niet begrepen wat de bijbel echt bedoelde.

   1 likes
 • Faith schreef:

  Wat de bijbel echt bedoeld is mij ook niet duidelijk. Ik ben ook religieus in die zin dat ik er van overtuigd ben dat er een hogere macht is die veel verder ontwikkeld is dan wij en dat wij in ontwikkeling zijn die kant op. Ik sluit niet uit dat Jezus en de Aardsengelen vrolijk rondsuizen in een UFO hoewel ze het waarschijnlijk ook zonder voertuig kunnen. Het idee dat wij een superieur ras zijn waar niets boven kan staan kan ik onmogelijk geloven. Maar de bijbel is mij te vaak herschreven en idd. konden machtige mensen hun eigen wil er in zetten als er weer eens vertaald werd. Hoe machtig moeten die zich gevoeld hebben. Waar ik het meeste moeite mee heb is dat er staat dat de bangen en ongelovigen het paradijs (een betere wereld) niet in mogen. Dit is toch niet te geloven? ben je slecht als je bang bent? En ik ken heel veel mensen die niet gelovig zijn maar toch goed zijn. Wat zou daar mis mee zijn? Dan kunnen vervolgens moordenaars, hoerenlopers, heksen(wie verzint dit!) leugenaars en idolaten, denk aan voetbalfans, Michael Jackson fans en alle andere fans van idolen het ook verder vergeten. Welke malloot dit verzonnen heeft weet ik niet maar het zal Jezus niet geweest zijn. Het meerendeel van de mannen is dan al op voorhand uitgesloten van het paradijs. Gezellig maar niet heus. We zijn maar mensen en we zijn in ontwikkeling. Als we perfect waren liepen we hier niet rond.

  1 likes
 • Padja schreef:

  Ik vind het onbegrijpelijk dat anno 2014 een VROUW welk religieus geschrift dan ook serieus wil nemen.
  Voeten wassen, knielen, aanbidden, onderdanig zijn aan de man, BIJvrouw, bij rol.
  Altijd de ZONEN die een vrouw tot zich nemen..alsof je eoa meubelstuk bent. Meerdere vrouwen? oook goed.

  Hoe kun je dat allemaal voor zoete koek slikken?
  Wat is er spiritueel aan al dat verdeel en heers?

  Zodra er een vrouw op de hoogste stoel mag zitten of de Dalai Lama ‘s n keeeeeeer in een meisje wil reïncarneren wil ik er weer ‘s over nadenken. MISSCHIEN.

  1 likes
 • Padja schreef:

  En dan nog wat….
  Ook al dat liefde gel*l komt me af en toe de strot uit!
  Wie heeft dat bedacht?
  Of nog belangrijker…..WIE heeft daar het meeste baad bij ?

  Alle religies tot de new age aan toe, prediken dezelfde boodschap.
  Je moet het liefst de hele dag in liefde zitten trillen.
  Lig, buig, buk, kruip, tril.

  Armoede? Ellende? Geweld? Onderga het maar, wees nog liever, keer je andere wang toe, denk aan je karma..maar kom vooral NIET in opstand. Vecht niet voor jezelf en je waarden. Vecht niet met elkaar maar ook niet voor elkaar. WEES VOORAL HEEEEEEEEL LIEF.

  LIEF LIEF LIEF LIEF LIEF…is mooi en goed en fijn.
  Boos is fout en foei.

  “Weet je wat” zeiden de hoooooge heren in de hemelen, we gaan de wereld redden en verlossen van het lijden”. Jaaaaaaaaaah goed plan man!.
  -Ik ga prins worden en een paar jaar onder een boom zitten. Riep de ene opgewonden uit.
  -Moooi, ik ga op mn knieën naar mekka liggen en maagden tot me nemen
  – Yeeeee, dan ga ik lieve dingen zeggen en aan een kruis hangen riep nummer drie
  – Ik ga in hoge frequentie trillen naar de bron, zei een ander.

  “jaaaaaaa, en dan zeggen we dat iedereen zo moet doen en dat IK de enige juiste en ware en echte ben. En dan maken we ze heeeeeel bang en in de war. We kiezen verschillende plekken uit; maken ze lekker ruzie Hahahahahhahahahahaha”

  En zo was onze wereld enorm opgeknapt! Of toch niet?

  1 likes
 • x

  Check Also

  Paus Franciscus hield kinderverkrachtende kardinaal de hand boven het hoofd. Italiaanse aartsbisschop doet explosieve onthullingen

  Paus Franciscus hield kinderverkrachtende kardinaal de hand boven het hoofd. Italiaanse aartsbisschop doet explosieve onthullingen

  De Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick misbruikte minderjarigen ...

  Duizenden botten gevonden in Vaticaan. Is dit het werk van seksnetwerken of de CIA?

  Duizenden botten gevonden in Vaticaan. Is dit het werk van seksnetwerken of de CIA?

  Afgelopen weekend zijn onder Vaticaanstad in zogeheten ...

  >