Wetenschap

Verandert de zwaartekracht?

Help ons door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Is de zwaartekracht, de kracht die ons op het aardoppervlak houdt, veranderd? Misschien wel.

De laatste meting van de constante van de zwaartekracht G, een natuurkundige constante waarmee de aantrekkingskracht tussen twee objecten kan worden gemeten, valt beduidend hoger uit dan de officiële waarde.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Metingen van G zijn over het algemeen onbetrouwbaar, de constante is continu aan verandering onderhevig en de officiële waarde is een gemiddelde. De constante wijkt nu echter sterk af van de officiële waarde en komt aardig overeen met een meting uit 2001.

Donkere energie

Zijn de experimenten niet goed uitgevoerd of kan G veranderen? Als dat laatste waar is, zijn we mogelijk een stap dichter bij het oplossen van een groot mysterie in het universum: donkere energie, de onbekende kracht achter de uitdijing van het heelal.

“Als G is veranderd zouden we verwachten dat G afhankelijk is van een nieuw veld,” zei kosmoloog Tony Padilla van de Universiteit van Nottingham. “Je kunt je voorstellen dat dit veld een rol speelt bij donkere energie.”

Volgens de gravitatiewet van Isaac Newton ‘oefent elke puntmassa een kracht uit op elke andere puntmassa. Deze kracht is gericht langs de lijn die beide punten verbindt en is evenredig met het product van de massa’s en is omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand tussen beide massa’s’.

De gravitatieconstante werd in 1798 voor het eerst gemeten door de Britse wetenschapper Henry Cavendish. Hij bepaalde de verhouding tussen de kracht die twee bollen op elkaar uitoefenen met hun gewicht, dat is de kracht die de aarde op die bollen uitoefent, waarmee het mogelijk werd de massa van de aarde en dus ook de dichtheid ervan te berekenen.

Vijfde natuurkracht

Franse en Britse wetenschappers hebben G gemeten aan de hand van twee methoden: een moderne versie van het experiment van Cavendish en een methode die gebruikmaakt van elektrostatica. De waarde voor G lag 240 ppm (deeltjes per miljoen) boven de officiële waarde uit 2010.

De resultaten kunnen aantonen dat de zwaartekracht aan verandering onderhevig is. “Er zijn twee mogelijkheden: sommige experimenten zijn niet goed uitgevoerd of G is niet constant,” aldus Mark Kasevich van de Stanford-universiteit.

Een variërende G kan bewijs zijn voor een theorie die donkere energie verbindt met een vijfde (hypothetische) fundamentale natuurkracht, als aanvulling op de vier die we al kennen: zwaartekracht, elektromagnetisme en de twee kernkrachten. Deze kracht kan verantwoordelijk zijn voor de verandering van de zwaartekracht.

Een andere mogelijkheid is dat G wel constant is, maar dat de wetenschappers de echte waarde hebben ontdekt. Dat zou betekenen dat de echte waarde van G hoger ligt dan de officiële waarde.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Havexes
Havexes
10 jaren geleden

Natuurlijk verandert G. Net als C.
En maar raden naar de redenen. Misschien wel donkere energie….
m’n vertouwen in de wetenschap verandert ook. Maar die verandert maar 1 kant op: omlaag.

Aurelia
Aurelia
10 jaren geleden

****, en ik maar denken dat ik afgevallen was….:P

Paul
Paul
10 jaren geleden

Er is geen zwaartekracht, wel een aantrekkingskracht, je zou dit magnetisme kunnen noemen…

Alles is energie immers dus ook de aantrekking tussen 2 delen is energie, electronische energie dus…

Johan
Johan
10 jaren geleden

Zo heeft de mens ook verschillende waarden. waar een neerwaartse vliedende kracht boven de kruinchakra zit en een opwaartse vliedende kracht onder de stuit bevindt. Kan de waarde varieren bijvoorbeeld ervaring met trauma’s of ziekte kan het hierdoor een elektromagnetische veld zich helemaal doen schuiven en dus van zn plaats is en dus een andere waarde heeft . Dit gebeurd dus op microkosmisch niveau, dus er zou ook wel op het macrokosmisch niveau dit aanwezig zijn. Aangezien we de aarde behoorlijk aan het “verzieken” zijn en dus roofbouw plegen, kan ik gerust zeggen dat we op de drempel zijn gekomen tot vergaande gevolgen. We hebben schijnbaar nog steeds niet geleerd keuzes te maken in dit tijdperk naar een nieuw tijdperk. Het universum zal hierop reageren op wat wij noemen natuurrampen. We leven dus echt in een boeiende tijd

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x