
Wat weten de inlichtingendiensten over MH17? Wie beschikt over welke relevante radarbeelden? Heeft het kabinet genoeg gedaan om de onderste steen boven te krijgen om de daders op te sporen? Deze vragen werden al twee weken na de aanslag gesteld, maar de antwoorden laten nog steeds op zich wachten.
Oekraïense radarbeelden van de ramp met vlucht MH17 zouden meer duidelijkheid kunnen scheppen over de toedracht, maar premier Mark ‘onderste steen boven’ Rutte gaat de Oekraïense president Porosjenko níet vragen naar de ruwe radarbeelden.
“Wij vragen nooit als Nederlandse regering naar informatie in het kader van MH17, tenzij het OM ons dat eventueel zou verzoeken,” zei hij vrijdag op de NAVO-top in Warschau. “Het kabinet wil geen politieke beïnvloeding van dit belangrijke strafrechtelijke onderzoek.”
Geen idee wat erin staat
Hij gaat Porosjenko wel vragen om een antwoord op de brief van nabestaanden van slachtoffers van de ramp, zoals hij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft toegezegd. Daarin wordt wel gevraagd de radarbeelden te verstrekken. “Het gaat mij om de beleefdheid dat een brief wordt beantwoord,” aldus de premier. “Ik weet formeel niet eens wat erin staat.”
“Het is absoluut geen diplomatieke poging de beelden toch te krijgen,” verzekerde Rutte. “Ik wil geen politieke vingerafdruk op het onderzoek, want dan zouden landen kunnen zeggen dat het niet deugt. En het belangrijkste is dat de daders voor de rechter komen.”
Het OM is wél naar Moskou geweest om extra radargegevens te vragen. Rusland is met klem verzocht alsnog de radargegevens te verstrekken in verband met het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne, aldus onderzoeksleider Fred Westerbeke in gesprek met het NRC.
Zeer lastig parket
Rutte wil naar eigen zeggen geen politieke beïnvloeding, maar kondigde op de NAVO-top wel aan dat er zo’n 150 Nederlandse militairen naar Litouwen gaan, vanwege de ‘Russische dreiging’. Het kabinet zei deze week dat Rusland een reëel gevaar is voor de veiligheid in de wereld. Het kabinet lijkt eerder een gevaar voor zichzelf te zijn.
Ondertussen worden de westerse landen die de sancties tegen Rusland steunen geconfronteerd met een exportverlies van liefst 60,2 miljard dollar, zo heeft het CEPII, het belangrijkste Franse onderzoekscentrum op het gebied van internationale economie, becijferd.
“Collateral Damage: The impact of the #RussiaSanctions on sanctioning countries’ exports”,Working Paper available https://t.co/M3TtYnyHGV
— CEPII (@CEPII_Paris) June 30, 2016
Daarnaast bevindt de Oekraïense overheid zich in een zeer lastig parket. Om in aanmerking te komen voor steun van het IMF moet de regering pijnlijke hervormingen doorvoeren, schrijft de Oostenrijkse krant Der Standard. De hervormingen hebben de afgelopen 2,5 jaar geresulteerd in aanzienlijk hogere prijzen en een lagere levensstandaard, aldus de krant.
Goed bezig jongens!
Cannabis helpt tegen epilepsie
Leugens van de NOS, pedonetwerken en het ongrijpbare. Dit zijn de meest gelezen artikelen van 2017
Global warming is het grootste wetenschappelijke schandaal ooit
Luchtmachtofficier na het lezen van onthutsend boek over de macht achter de macht: ‘Het klopt niet’
Is mierikswortel de sleutel tot genezing van kanker? Wetenschappers doen belangrijke ontdekking
Zien: Schokkende onthulling in de Provinciale Staten van Zuid-Holland
Bayer: “Kankermedicijn is alleen bedoeld voor de rijken”
‘Coronatator’ De Jonge: de prikbus bij scholen, dat is een beeld dat je heel veel gaat zien
Karim Aachboun wint eerste ronde van Rutte in Brussel