Buitenland

Verbijstering over aanpak MH17: Premier Rutte vraagt Oekraïne niet om radarbeelden

Help mee door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wat weten de inlichtingendiensten over MH17? Wie beschikt over welke relevante radarbeelden? Heeft het kabinet genoeg gedaan om de onderste steen boven te krijgen om de daders op te sporen? Deze vragen werden al twee weken na de aanslag gesteld, maar de antwoorden laten nog steeds op zich wachten.

Oekraïense radarbeelden van de ramp met vlucht MH17 zouden meer duidelijkheid kunnen scheppen over de toedracht, maar premier Mark ‘onderste steen boven’ Rutte gaat de Oekraïense president Porosjenko níet vragen naar de ruwe radarbeelden.

“Wij vragen nooit als Nederlandse regering naar informatie in het kader van MH17, tenzij het OM ons dat eventueel zou verzoeken,” zei hij vrijdag op de NAVO-top in Warschau. “Het kabinet wil geen politieke beïnvloeding van dit belangrijke strafrechtelijke onderzoek.”

Geen idee wat erin staat

Hij gaat Porosjenko wel vragen om een antwoord op de brief van nabestaanden van slachtoffers van de ramp, zoals hij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft toegezegd. Daarin wordt wel gevraagd de radarbeelden te verstrekken. “Het gaat mij om de beleefdheid dat een brief wordt beantwoord,” aldus de premier. “Ik weet formeel niet eens wat erin staat.”

“Het is absoluut geen diplomatieke poging de beelden toch te krijgen,” verzekerde Rutte. “Ik wil geen politieke vingerafdruk op het onderzoek, want dan zouden landen kunnen zeggen dat het niet deugt. En het belangrijkste is dat de daders voor de rechter komen.”

Het OM is wél naar Moskou geweest om extra radargegevens te vragen. Rusland is met klem verzocht alsnog de radargegevens te verstrekken in verband met het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne, aldus onderzoeksleider Fred Westerbeke in gesprek met het NRC.

Zeer lastig parket

Rutte wil naar eigen zeggen geen politieke beïnvloeding, maar kondigde op de NAVO-top wel aan dat er zo’n 150 Nederlandse militairen naar Litouwen gaan, vanwege de ‘Russische dreiging’. Het kabinet zei deze week dat Rusland een reëel gevaar is voor de veiligheid in de wereld. Het kabinet lijkt eerder een gevaar voor zichzelf te zijn.

Ondertussen worden de westerse landen die de sancties tegen Rusland steunen geconfronteerd met een exportverlies van liefst 60,2 miljard dollar, zo heeft het CEPII, het belangrijkste Franse onderzoekscentrum op het gebied van internationale economie, becijferd.


Daarnaast bevindt de Oekraïense overheid zich in een zeer lastig parket. Om in aanmerking te komen voor steun van het IMF moet de regering pijnlijke hervormingen doorvoeren, schrijft de Oostenrijkse krant Der Standard. De hervormingen hebben de afgelopen 2,5 jaar geresulteerd in aanzienlijk hogere prijzen en een lagere levensstandaard, aldus de krant.

Goed bezig jongens!

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
BerendW
BerendW
6 jaren geleden

Dit eens gelezen: Dat Poetin in zn broek poept voor Amerika en consorten : http://xandernieuws.punt.nl,

John
John
6 jaren geleden

“Het kabinet wil geen politieke beïnvloeding van dit belangrijke strafrechtelijke onderzoek.”
Waarom hebben ze dan Rusland elke x aangekaart als de dader?
Ze spreken zichzelf als politiek steeds weer tegen en de media en de burgers kijken er weer overheen.

Armonicus
Armonicus
6 jaren geleden

“Het gaat mij om de beleefdheid dat een brief wordt beantwoord,” aldus de premier. “Ik weet formeel niet eens wat erin staat.”

Dat is dan ook de grootste kwaliteit van Mark Rutte, ‘formeel niets weten’!

Freduardo
Freduardo
6 jaren geleden

De onderste steen hoeft helemaal niet boven te komen.
De oplettende en geïnformeerde lezer weet toch wel dat Oekraïne de dader is maar dat de belangen van de grote multinationals zwaarder wegen dan de waarheid. (schaliegas, Monsanto)
En over de militaire opbouw door de NATO aan de Russische grens is het volgende van belang.
http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/07/Putin-Als-Westen-zo-doorgaat-is-Derde-Wereldoorlog-onvermijdelijk
Weten we dat ook weer.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

27
0
We lezen graag je reactie!x