Homepagina » Buitenland » Verbijstering over aanpak MH17: Premier Rutte vraagt Oekraïne niet om radarbeelden
Verbijstering over aanpak MH17: Premier Rutte vraagt Oekraïne niet om radarbeelden

Verbijstering over aanpak MH17: Premier Rutte vraagt Oekraïne niet om radarbeelden

Wat weten de inlichtingendiensten over MH17? Wie beschikt over welke relevante radarbeelden? Heeft het kabinet genoeg gedaan om de onderste steen boven te krijgen om de daders op te sporen? Deze vragen werden al twee weken na de aanslag gesteld, maar de antwoorden laten nog steeds op zich wachten.

Oekraïense radarbeelden van de ramp met vlucht MH17 zouden meer duidelijkheid kunnen scheppen over de toedracht, maar premier Mark ‘onderste steen boven’ Rutte gaat de Oekraïense president Porosjenko níet vragen naar de ruwe radarbeelden.

“Wij vragen nooit als Nederlandse regering naar informatie in het kader van MH17, tenzij het OM ons dat eventueel zou verzoeken,” zei hij vrijdag op de NAVO-top in Warschau. “Het kabinet wil geen politieke beïnvloeding van dit belangrijke strafrechtelijke onderzoek.”

Geen idee wat erin staat

Hij gaat Porosjenko wel vragen om een antwoord op de brief van nabestaanden van slachtoffers van de ramp, zoals hij dinsdag aan de Tweede Kamer heeft toegezegd. Daarin wordt wel gevraagd de radarbeelden te verstrekken. “Het gaat mij om de beleefdheid dat een brief wordt beantwoord,” aldus de premier. “Ik weet formeel niet eens wat erin staat.”

“Het is absoluut geen diplomatieke poging de beelden toch te krijgen,” verzekerde Rutte. “Ik wil geen politieke vingerafdruk op het onderzoek, want dan zouden landen kunnen zeggen dat het niet deugt. En het belangrijkste is dat de daders voor de rechter komen.”

Het OM is wél naar Moskou geweest om extra radargegevens te vragen. Rusland is met klem verzocht alsnog de radargegevens te verstrekken in verband met het neerstorten van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne, aldus onderzoeksleider Fred Westerbeke in gesprek met het NRC.

Zeer lastig parket

Rutte wil naar eigen zeggen geen politieke beïnvloeding, maar kondigde op de NAVO-top wel aan dat er zo’n 150 Nederlandse militairen naar Litouwen gaan, vanwege de ‘Russische dreiging’. Het kabinet zei deze week dat Rusland een reëel gevaar is voor de veiligheid in de wereld. Het kabinet lijkt eerder een gevaar voor zichzelf te zijn.

Ondertussen worden de westerse landen die de sancties tegen Rusland steunen geconfronteerd met een exportverlies van liefst 60,2 miljard dollar, zo heeft het CEPII, het belangrijkste Franse onderzoekscentrum op het gebied van internationale economie, becijferd.


Daarnaast bevindt de Oekraïense overheid zich in een zeer lastig parket. Om in aanmerking te komen voor steun van het IMF moet de regering pijnlijke hervormingen doorvoeren, schrijft de Oostenrijkse krant Der Standard. De hervormingen hebben de afgelopen 2,5 jaar geresulteerd in aanzienlijk hogere prijzen en een lagere levensstandaard, aldus de krant.

Goed bezig jongens!Vond je deze info goed? Deel het dan met je kennissen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

27 reacties

 1. De onderste steen hoeft helemaal niet boven te komen.
  De oplettende en geïnformeerde lezer weet toch wel dat Oekraïne de dader is maar dat de belangen van de grote multinationals zwaarder wegen dan de waarheid. (schaliegas, Monsanto)
  En over de militaire opbouw door de NATO aan de Russische grens is het volgende van belang.
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2016/07/Putin-Als-Westen-zo-doorgaat-is-Derde-Wereldoorlog-onvermijdelijk
  Weten we dat ook weer.

  28 likes
  • Het mh17 verhaal en het gelieg hieromtrent van Rutte en consorten loopt de spuigaten uit.
   Waarom nog steeds niet de radarbeelden van Amerika en Oekraiene opgevraagd?
   Wel Nederlandse jongeren straks opofferen aan de Russische grens.
   Poetin zal straks dit getreiter en gelieg zat zijn en op zijn ergst Europa in een nieuw Hiroschima veranderen.

   15 likes
  • Als er al een website is die ongeloofwaardig is, dan is het xandernieuws wel. Deze man censureert regelmatig berichten van mensen die wel de feiten kennen…

   5 likes
 2. “Het kabinet wil geen politieke beïnvloeding van dit belangrijke strafrechtelijke onderzoek.”
  Waarom hebben ze dan Rusland elke x aangekaart als de dader?
  Ze spreken zichzelf als politiek steeds weer tegen en de media en de burgers kijken er weer overheen.

  28 likes
 3. “Het gaat mij om de beleefdheid dat een brief wordt beantwoord,” aldus de premier. “Ik weet formeel niet eens wat erin staat.”

  Dat is dan ook de grootste kwaliteit van Mark Rutte, ‘formeel niets weten’!

  25 likes
 4. als de waarheid (die wij trouwens wel weten) boven komt dat kan het hele zootje vertrekken en het liefst naar de bajes waar ze thuis horen.

  20 likes
 5. Hoezo verrassend? Rutte is de grootste schijtbak die we ooit als premier hebben gehad, zelfs Balkenende had meer ballen.

  15 likes
 6. Ze zijn hier in dit land zo al zo gek en niet alleen omtrent de MH17, ze vragen ook niet om oa. de bewijsleveringen dat de zeedijken van onderen niet goed zijn en laten ze liever bijna de helft van Nederland verzuipen.

  7 likes
 7. Waar zijn de ATC-recordings (opnames van de gesprekken tussen de luchtverkeersleider en de piloten, die bewaard worden in de luchtverkeerstoren) en waar is de luchtverkeersleider?

  13 likes
 8. sorry nog even dit, ik ben niet verbijsterd maar ongelofelijk kwaad.

  10 likes
 9. Dit is overduidelijk zeer in strijd met zijn eigen woorden vlak na de ramp, Ik er zal alles maar dan ook alles doen om de onderste steen boven te krijgen over wat de werkelijke toedracht is achter deze verschrikkelijke ramp. Zo klonken zijn woorden ! In werkelijkheid heeft hij er alles aan gedaan om alles zo veel mogelijk in de doofpot te stoppen. Hij maakt zich zogenaamd zorgen verwikkeld te raken in de rechtsgang, in werkelijkheid heeft hij de morele plicht om echt alles in het werk te stellen om zoveel mogelijk bewijs boven tafel te krijgen, doet hij dat niet dan blijft hij in alle opzichten in gebreke en zal daar dan ook wel de nodige duistere redenen voor hebben. Nooit meer stemmen dus op dit gespuis, niemand meer.
  Dat is de enige manier om hen geweldloos ons mandaat afhandig te maken en uit te schakelen voor zij de gemeenschap nog meer kwaad kunnen berokkenen

  9 likes
 10. Die titel alleen al. Hahaha, wat een opjutterij.
  Die Rutte.
  Een beetje de scheiding der machten respecteren.
  Daar hebben ze in Rusland geen last van.
  En dan ook nog lieve Poetin pesten.

  Die anti EU pro Poetin campagne begint een beetje doorzichtig te worden.
  ???

  3 likes
 11. Dit eens gelezen: Dat Poetin in zn broek poept voor Amerika en consorten : http://xandernieuws.punt.nl,

  0 likes
 12. Berendw wat zit jij verkeerd Wij hebben niets te vrezen van Poetin maar wel van Amerika en ons ratje rutte die zijn allebei waanzinnig! Als Poetin zou willen zou Europa allang in puin liggen maar dat is niet wat hij wil ! Poetin wil vredeen voorspoed van zijn land !! Ben je echt zo dom ?????????

  1 likes
 13. Rutte begint een gevaar voor Nederland te worden, door mee te doen aan de hetze tegen Rusland. Er is geen Russische dreiging. De NAVO zet een ‘raketschild’ tegen de Russische grens aan en onze media praten braaf de propaganda na dat dit schild is tegen raketten uit Iran en Noord-Korea. Maar dat is natuurlijk onzin. Poetin zegt dat de lanceerbuizen van dit raketschild ook kunnen worden gebruikt voor kruisraketten met een kernkop. Herinneren we ons nog de massale demonstraties daartegen? Die dingen kunnen nu worden geplaatst in het ‘raketschild’. Maar de Russen zijn de agressors en de NAVO niet.

  De relatie tussen Europa en Rusland ging helemaal de goede kant op en dat is een schrikbeeld van de Amerikaanse geopolitiek van de neocons. Een vreedzaam, samenwerkend Eurazie van China via Rusland en het Midden-Oosten naar Europa is de nachtmerrie van de Amerikanen, omdat zij dan, als eiland tussen de twee oceanen, buiten spel staan. Een goede band tussen technologie-/industriegrootmacht Duitsland en grondstoffengrootmacht Rusland voorkomen de Amerikanen hoe dan ook. Hebben ze altijd al gedaan. Die band werd veel te innig in de jaren nul, dus ineens werden de Russen weer als agressor bestempeld en oude angsten in Oost-Europa aangewakkerd.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Er komt niet meer, maar minder democratie. Hoe jouw rechten en vrijheden steeds verder worden ingeperkt

Er komt niet meer, maar minder democratie. Hoe jouw rechten en vrijheden steeds verder worden ingeperkt

Er komt niet meer, maar minder democratie. ...

Het klimaatbeleid hangt aan elkaar van de tegenstrijdigheden en ongeloofwaardigheden. Pak deze unieke kans en uit je kritiek

Het klimaatbeleid hangt aan elkaar van de tegenstrijdigheden en ongeloofwaardigheden. Pak deze unieke kans en uit je kritiek

Van 24 augustus tot 4 oktober kunnen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.