Buitenland

Genoeg schade aangericht: “De EU is ziek, en steeds meer burgers beseffen dat”

Help door dit met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Brexit-stemmers stuurden een welgemeende f*ck you naar de politieke en financiële elites, gevoed door gevoelens van woede en onmacht in de onderbuik van de samenleving. Ook in andere lidstaten groeit het wantrouwen tegenover de EU. Dat stelt Sarah Van Liefferinge van de Piratenpartij.

Ze voegt toe dat de Europese Commissie en andere EU-instellingen bolwerken zijn van oude machtspolitiek, lobbyisme en belangenverstrengeling. Burgerinspraak en transparantie worden bestempeld als ‘vervelend’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Genoeg schade aangericht

“De EU is ziek, en steeds meer burgers beseffen dat,” aldus Van Liefferinge. “De donkere kronieken die ons van bovenaf gedicteerd worden, over oneindige economische groei, besparingen en langer-harder werken enerzijds, en over de repressie en militarisering van Fort Europa anderzijds, hebben genoeg schade aangericht.”

Veel Europeanen snakken naar alternatieve verhalen over liefde en verzet, die de angstcultuur wegnemen en dromen voeden, zegt ze. Het corporatisme is wijdverspreid, zoals de schimmige banken, foute projectontwikkelaars en corrupte politici aantonen.

Barroso naar Goldman Sachs

Neem bijvoorbeeld José Manuel Barroso. De voormalige baas van de Europese Commissie gaat nu aan de slag bij Goldman Sachs, u weet wel, de bank die verantwoordelijk wordt gehouden voor de vernietiging van Griekenland. De draaideur van het bedrijfsleven naar Brussel en weer terug wordt flink bekritiseerd.

Vorige week nog kreeg Neelie Kroes het internet over zich heen toen ze liever geen antwoord wilde geven op vragen over haar belofte uit 2004 nooit in het bedrijfsleven te gaan werken. “Zelfs niet bij een bed & breakfast,” zei ze toen. Inmiddels zit ze in de Raad van Commissarissen van Uber én is ze bestuurder bij het Amerikaanse techbedrijf Salesforce.

Vloeibare democratie

Volgens lobby-waakhond Corporate Europe Observatory had in 2015 één op de drie leden van Barroso’s commissie inmiddels een baan in het bedrijfsleven.

Van Liefferinge legt uit dat referenda manipuleerbaar zijn en kunnen worden gebruikt om de frustraties van burgers uit te buiten. Ze pleit voor een vloeibare democratie, waarin burgers hun stem niet zomaar weggeven aan een politieke partij. Ze sturen het beleid voortdurend.

Ze vindt dat we meer verhalen nodig hebben die mogelijke toekomstpaden verkennen: over het basisinkomen en privacy, maar ook over een nieuwe kijk op vrije tijd en arbeid, over immateriële overvloed en alternatieve economieën, en zoveel meer.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

70 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
janssen
janssen
7 jaren geleden

Kroes heeft net zo’n huichelachtig voorkomen als mijn oma. Dit soort mensen zijn niet te vertrouwen, zij is en blijft een opportunist zoals velen in Brussel !!

Willie
Willie
7 jaren geleden

Broekzak-vestzak-politiek! En dat ze de referenda gebruiken om de frustraties van de burger uit te buiten, tja, dat is wel duidelijk ja. Alles maar dan ook alles om de (niet democratische) eigen plannen en ontwerpen maar te laten doorgaan.

Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Wordt het nu tijd voor een wereldleraar.

exegese
exegese
7 jaren geleden

Genoeg is genoeg, nu is het volk aan zet.

Back to top button
70
0
We lezen graag je reactie!x