Homepagina » Buitenland » Genoeg schade aangericht: “De EU is ziek, en steeds meer burgers beseffen dat”
Genoeg schade aangericht: "De EU is ziek, en steeds meer burgers beseffen dat"

Genoeg schade aangericht: “De EU is ziek, en steeds meer burgers beseffen dat”

De Brexit-stemmers stuurden een welgemeende f*ck you naar de politieke en financiële elites, gevoed door gevoelens van woede en onmacht in de onderbuik van de samenleving. Ook in andere lidstaten groeit het wantrouwen tegenover de EU. Dat stelt Sarah Van Liefferinge van de Piratenpartij.

Ze voegt toe dat de Europese Commissie en andere EU-instellingen bolwerken zijn van oude machtspolitiek, lobbyisme en belangenverstrengeling. Burgerinspraak en transparantie worden bestempeld als ‘vervelend’.

Genoeg schade aangericht

“De EU is ziek, en steeds meer burgers beseffen dat,” aldus Van Liefferinge. “De donkere kronieken die ons van bovenaf gedicteerd worden, over oneindige economische groei, besparingen en langer-harder werken enerzijds, en over de repressie en militarisering van Fort Europa anderzijds, hebben genoeg schade aangericht.”

Veel Europeanen snakken naar alternatieve verhalen over liefde en verzet, die de angstcultuur wegnemen en dromen voeden, zegt ze. Het corporatisme is wijdverspreid, zoals de schimmige banken, foute projectontwikkelaars en corrupte politici aantonen.

Barroso naar Goldman Sachs

Neem bijvoorbeeld José Manuel Barroso. De voormalige baas van de Europese Commissie gaat nu aan de slag bij Goldman Sachs, u weet wel, de bank die verantwoordelijk wordt gehouden voor de vernietiging van Griekenland. De draaideur van het bedrijfsleven naar Brussel en weer terug wordt flink bekritiseerd.

Vorige week nog kreeg Neelie Kroes het internet over zich heen toen ze liever geen antwoord wilde geven op vragen over haar belofte uit 2004 nooit in het bedrijfsleven te gaan werken. “Zelfs niet bij een bed & breakfast,” zei ze toen. Inmiddels zit ze in de Raad van Commissarissen van Uber én is ze bestuurder bij het Amerikaanse techbedrijf Salesforce.

Vloeibare democratie

Volgens lobby-waakhond Corporate Europe Observatory had in 2015 één op de drie leden van Barroso’s commissie inmiddels een baan in het bedrijfsleven.

Van Liefferinge legt uit dat referenda manipuleerbaar zijn en kunnen worden gebruikt om de frustraties van burgers uit te buiten. Ze pleit voor een vloeibare democratie, waarin burgers hun stem niet zomaar weggeven aan een politieke partij. Ze sturen het beleid voortdurend.

Ze vindt dat we meer verhalen nodig hebben die mogelijke toekomstpaden verkennen: over het basisinkomen en privacy, maar ook over een nieuwe kijk op vrije tijd en arbeid, over immateriële overvloed en alternatieve economieën, en zoveel meer.

[Knack]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • janssen schreef:

  Kroes heeft net zo’n huichelachtig voorkomen als mijn oma. Dit soort mensen zijn niet te vertrouwen, zij is en blijft een opportunist zoals velen in Brussel !!

 • Willie schreef:

  Broekzak-vestzak-politiek! En dat ze de referenda gebruiken om de frustraties van de burger uit te buiten, tja, dat is wel duidelijk ja. Alles maar dan ook alles om de (niet democratische) eigen plannen en ontwerpen maar te laten doorgaan.

 • Kalki schreef:

  Wordt het nu tijd voor een wereldleraar.

  • faith schreef:

   De Christus energieeen doen hun werk alvast uitstekend als voorloper.
   De duistere kliek is sinds internet flink onderuit gehaald en in het licht gezet en daar houden ze niet van. Internet hadden ze niet op gerekend en volledig over hun arrogante hoofd gezien.
   De openheid van zaken waar mensen zelf achter zijn gekomen wordt hun ondergang.
   Zoveel achterbaksheid en gluiperigheid heeft de bevolking geen goed woord voor over.
   De wereldleraar in een menselijk lichaam is denk ik pas te verwachten als al het duister van de planeet af is, of veilig vast zit in hun zelfgebouwde fema kampen.
   Zijn energieen in een menselijke vorm zijn waarschijnlijk te hoog om zich met de energieen van dat rapaille te mengen.
   Dan moet hij weer strijden want geheid dat ze dan weer achter Hem aangaan en strijden is Zijn stijl niet.
   Hij wacht netjes Zijn beurt af als een gentleman en ondertussen doen Zijn energieeen hier het werk. Dat wordt in het Aquarius Tijdperk wat geavanceerder opgelost kan ik me zo voorstellen.
   Want als hoog ontwikkeld wezen heb je uiteraard meerdere mogelijkheden dan ons benauwde, vernauwde pietepeuterige perspectiefje, zoveel snap ik nog net.

   • Padja schreef:

    Ik vind het hartstikke leuk hoor dat aquarius tijdperk en de wereldleraar klinkt ook gezellig.
    Maar mag het niet s een keertje een vrouw zijn?
    Of is dat nog wat te ver gedacht voor onze paternalistische maatschappij?

    • faith schreef:

     Mag ook, het maakt de energieen niet uit, energie is in oorsprong altijd onzijdig. Maar omdat we nog met een benauwd, vernauwd, pietepeuterig perspectiefje opgescheept zitten, komt ie als man, dat zijn we zo gewend van een leider, al eeuwen.
     Voor ons gemak dus dat Hij als man komt, het had net zo makkelijk een vrouw kunnen zijn.

     • faith schreef:

      correctie: het kan net zo makkelijk een vrouw zijn.

     • Padja schreef:

      En de energien willen dat pietepeuterige perspectiefje best wel in stand houden?
      Want dat zijn we zo gewend.
      Enig idee waarom we dat zo gewend zijn?
      Omdat de energien nu eenmaal altijd mannen verkozen?
      Of…?

 • exegese schreef:

  Genoeg is genoeg, nu is het volk aan zet.

  • Rikk schreef:

   De grootste roeptoeters Farage en Johnson hebben echter vrijwel direct het veld geruimd en laten na al die opruiing het volk nu mooi zitten met de uitslag.

   En ja, het volk moet het nu doen….. Dat zou voor het eerst zijn in de moderne historie.

   • Pietje Bell schreef:

    Het Volk is nog te stom en te dom om dat te doen. We krijgen dus een Nieuwe Wereld Order die het gaat overnemen.

    • exegese schreef:

     Pietje Bell schreef : Het Volk is nog te stom en te dom

     Says Who ? Het volk is in ieder geval wijzer dan politici want hoe minder politici doen waar het volk de voorkeur aan geeft hoe groter de puinhopen en schulden zijn die daar uit voort vloeien. Zo dom is het volk dus ook weer niet. Ze willen ons doen geloven dat we dom en onwetend zijn, dat klopt. Maar daar gaan we steeds minder intrappen. Wat jij hier beweert is de cabal dus zeer welgevallig.

     • Pietje Bell schreef:

      @exegese

      Beste exegese, uw begrijpt mij geheel niet want uw heeft een probleem met het zicht op de wereld en hoe die werkt. Ik zal het nog eens herhalen, de mens is nog steeds te stom en te dom om alles zelf te regelen. Ga eerst zien wie het nu regelt en ga dan zien waarom zij het regelen voor je borrelpraat antwoorden geeft.

     • exegese schreef:

      Beste Pietje Bell, dank dat u zich zorgen maakt over mijn gebrek aan analytisch inzicht in het reilen en zeilen van de machthebbers en het domme plebs op deze aardkloot. Leg me aub in heldere doch simpele bewoordingen uit hoe de vork in de steel zit. Ik ben één en al oor. Ik ben echt benieuwd of ik met mijn beperkt intellect enige overeenkomsten in bevindingen en/of meningen kan ontdekken met u.

     • wil schreef:

      Iedereen die voor Brussel kiest is dom. Wie kiest er nu voor een dictatuur terwijl er hier heel hard gevochten is voor onze vrijheid en veiligheid. Alleen foute mensen kiezen voor verdrukking en moord en verkrachting en de duivel.

 • bert s schreef:

  We zijn te laat. We hebben onze kans gehad vlak na het referendum tegen de Europese grondwet. We zijn toen overrompeld en niet in opstand gekomen. Als we nog wat willen dan moet het all the way, inclusief Den Haag plat, alles over nieuw en niet gaan lopen te janken dat de economie in elkaar flikkert, onze kinderen zullen er zeker de vruchten er van plukken.

 • luna schreef:

  allemaal 1 grote pot nat, wie het ook is in de politiek.. lopen allemaal voor eigen belang en baan op blauw kussen.. met een k r o o n in de rug..

  NEE/derLand is verkocht aan de duvel.. het gebalk ging verder … een r(o)uttelprutsel die een nog grotere loopjongen is als de vorige balkende ezel die DE ONDERSTE STEEN heeft beloofd.. nou, dat komt er nooit..wel dat ie zich voor de 2e keer zal stoten aan een heel groot brok puin wat hij er van maakt

 • Ikke schreef:

  Nederlands is een saai volgzaam volkje.
  Je mag hier absoluut niet uit de pas lopen want dan ben je gelijk asociaal of een extremist.

  Een volk zonder karakter.

 • Richard schreef:

  Wij klagen u aan namens onszelf, onze kinderen en kleinkinderen. Wij klagen u aan namens het Nederlandse volk. Wij klagen u aan vanwege uw structurele en groteske verspreiding van leugens. Leugens over een aantrekkende economie, leugens over het afnemen van werkeloosheid, leugens over ‘vluchtelingen’ die geen vluchteling maar dieven zijn. Wij klagen u aan wegens het op grove schaal falsificeren van feiten.

  Wij klagen u aan voor het verraad van ons land aan de Europese Unie. Voor het verraad van de Nederlandse cultuur, democratie en het secularisme, aan gewelddadige, moordzuchtige religies uit den vreemde. Voor het verraad aan de Nederlandse ouderen, gehandicapten, chronisch zieken en langdurig werkelozen.

  Wij klagen u aan om de herintroductie van feitelijke dwangarbeid, mogelijk gemaakt met uw ‘participatiewet’, een begrip dat wij sinds de bezetting door nazi-Duitsland niet meer in ons land hebben gekend.

  Wij klagen u aan omdat u uw fascistisch gedachtegoed hierbij niet laat stoppen. Door de overheveling van rijkstaken naar gemeenten heeft u immers ook expliciete apartheid in Nederland geïntroduceerd. U heeft discriminatie als overheidsbeleid geïmplementeerd. Door uw ‘participatiewet’ heeft de Amsterdamse burger immers andere wettelijke rechten & plichten gekregen dan de Rotterdamse of Eindhovense, en de burger hiermee overgeleverd aan de grillen van een lokaal ambtenarenkorps. Maar het kan helemaal niet zo zijn dat in de ene gemeente een tegenprestatie voor bijstand wordt geëist en in de andere niet. Art 1. Uit de Nederlandse grondwet geldt immers voor iedere Nederlander, waar dan ook ingeschreven in Nederland! Indien U een Amsterdammer in gelijke situatie en onder gelijke omstandigheden anders behandeld dan een Maastrichtenaar dan pleegt u daarmee in gevolg discriminatie en bedrijft u Apartheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Apartheid op basis van gemeentelijke inschrijving.

  Wij klagen u aan omdat u stelselmatig weigert de landsgrenzen te sluiten, wij klagen u aan omdat u de vernietiger van Nederland bent. De vernietiger van de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. Ja, u bent de verrader onder de verraders.
  Lees verder: http://nachthemel.nl/?page_id=24

  • Padja schreef:

   Met moordzuchtige religies uit den vreemde bedoelt u zeker het christendom. Die immers de meest moordzuchtige religie is die ooit heeft bestaan.

   Of bedoelt u de moslimlanden die stelselmatig worden binnengevallen door oorloglustige Amerikanen?

   Ken uw feiten voordat u onzin uitkraamt.
   Weet u wel wat fascistisch is?

   Enig idee hoeveel landen in de wereld “bijstand” kennen, en wat een ongelooflijke luxe dit is.

   Probeer eens te praten mte mensen die wat van de wereld gezien hebben.
   Stap eens uit dat kleine kringetje elkaar napratende mekkerkonten.
   Dan hoor je misschien dat je in het meest welvarende deel ter wereld woont.
   Dat het merendeel van de mensheid vandaag nog met je wil ruilen.
   Waarom is dat denk je?

   • Richard schreef:

    Dat het christendom de meest moordlustige religie is daar valt over te discussiëren. Het waarom het christendom toen, en de islam nu, als moorddadig op de voorgrond treden is een veel groter verhaal. Daar zitten krachten achter die niets te maken hebben met religie of politiek. Voor de grote puppetmasters is het allemaal een schauspiel. Eén groot theater. Hun theater.

    Mijn grootouders, en mijn moeder waren ook ooit vluchtelingen. Zij moesten tijdens de bersiap in Indonesië vluchten naar of Congo, of naar Nederland. http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/27900/het-geweld-van-de-bersiap.html
    Mijn opa, een Nederlander, een Arnhemmer die vanwege naoorlogse armoede in Nederland gekozen had voor Indonesië, werkte in een een bakkerij in Bandung, waar hij als dienstplichtig militair, maar weigerde te vechten, te werk was gesteld. Hij was al bakker in Nederland. Mijn oma werkte in een ziekenhuis in Bandung waar veel Nederlandse soldaten werden behandeld. Mijn oma is van oorsprong Chinese, maar was heel Nederlands opgevoed in het Indonesië van toen.
    Na de oorlog moesten zij weg. Zij gingen per boot naar Nederland. Een reis van 6 weken. Eén van mijn ooms werd op de boot geboren. Mijn moeder was 5 of 6 jaar oud toen.
    Eenmaal in Nederland aangekomen werden zij, als Nederlanders! Mijn opa was immers Nederlander en had gediend in het leger, ondergebracht in een vluchtelingenkamp in Overstegen.
    In Overstegen volgde voor mijn oma en haar kinderen een verdrietige tijd. Zij misten Indonesië waar zij niet meer nar terug konden. Er was geen rijst en ook geen kecap en chili in die tijd. Zij moesten het doen met Hollandse pot. Iets dat mijn oma nog nooit gegeten had en ook verafschuwde.
    Zij probeerde wanhopig saté te maken op een houtskoolvuurtje in de tuin, maar dat werd haar verboden.
    Mijn opa en mijn oma waren zeer boos en teleurgesteld over hun behandeling na aankomst in Nederland.
    Nooit heeft mijn opa enige verontschuldiging gehad, ook geen uitkering of pensioen. Daarbij komt nog dat zij hun hele reis aan de Nederlandse staat hebben moeten terugbetalen. Tot de laatste cent. Daar hebben zij 20 jaar over gedaan.
    Mijn opa is gestorven als een bitter man.

    Ik zit trouwens zelf in de bijstand. Dat is echt geen pretje hoor. Zeker niet omdat je dan helemaal niets mag. In dit land heb je rechten, maar ook plichten. En via die weg van verplichtingen, die jou recht op rechten geven, is ons elke vorm van zelf-initiatief ontnomen. Je mag je heft niet in eigen hand nemen want dat is verboden. En zo zit je in de tang van ambtenaren en wetten die naar goeddunken met je kunnen doen wat zij willen. (dwangarbeid)
    In landen als Indonesië bestaat er geen bijstand en er is grote armoede onder de bevolking. Maar dat heeft hele andere oorzaken. Maar het recht om voor je zelf te zorgen en inkomen te vergaren, hoe klein ook, is daar toegestaan. Je kunt je dus afvragen welke armoede erger is. Ik eet ook maar heel af en toe vlees omdat ik het mij niet elke dag kan permitteren en sla om de dag een maaltijd over omdat ik mijn zoontje dan iets extra’s kan geven.
    Ga mij alstublieft niet vertellen in wat voor een prachtig land wij leven.

    Verder heb ik zeker iets van de wereld gezien. Ik ben 9 keer Indonesië doorgetrokken. Low budget met een rugzak, goedkope slaapplaatsen en lokaal vervoer. Toeristen zoveel als mogelijk gemeden en veel contact gehad met de lokale bevolking. Ik heb vrienden gemaakt en heb hun woonplaatsen bezocht. Waarvan ik moet zeggen dat de reine moslims daar de meest betrouwbaren mensen zijn. Ze zullen nooit van je stelen of om geld vragen en je krijgt het respect dat jij hen geeft. In 1995 heb ik in 3 maanden een groot deel van zuid 0ost Azië doorgereisd, waaronder Indonesië, Thailand, Myanmar en de Filipijnen.
    Ik heb veel dingen gezien, en vele mensen ontmoet die ondanks hun armoede veel gelukkiger waren dan wij met al onze ‘luxe’. En echt heel arme maar goudeerlijke mensen, moslims, hindu’s en christenen.
    Ik zou zeggen: Praat eens met mij. Ik kan je veel vertellen over de wereld.

    Verder is deze brief een klacht van een deel van de bevolking. Wil niet zeggen dat ik het op alle punten eens ben, maar ik kan mij in hun boosheid inleven.

   • an argie schreef:

    Padja, Het christendom de meeste slachtoffers gemaakt…

    Hoe km je bij die info?

    Kruisvaarden?
    Spaanse Inquisitie?
    Slavernij?
    (Wereld)oorlogen?

    Verklaar je nader s.v.p en kom met onderbouwde stellingen in plaats van loze luchtballonnen. Ik ga graag met je in debat hierover. DAn kan ik je laten zien WAAROM de kriusvaarden, de spaanse inquisitie zijn ontstaan. En wie er het meest verdiende aan de oorlogen en de slavernij periode. Dit waren in elk geval GEEN christenen!

 • Elise49 schreef:

  De boel stort toch wel een keer in. Beter noodplannen maken.

 • Padja schreef:

  Die pro Poetin en anti EU campagne begint een beetje doorzichtig te worden.
  Die negatieve EU propaganda machine werkt in ieder geval erg goed.

  Er is genoeg kritiek op EU.
  Ook binnen eigen gelederen. Er worden problemen aangekaart. En er zijn zat dingen die veranderd en verbeterd moeten en kunnen worden.
  Dacht je dat je dat in Rusland of China ook zo vrijelijk mocht uiten?
  Dát is dus het grote verschil.

  Een ieder wil maar wat graag de genugten van de EU.
  De handelscontracten, voordeel door embargo’s
  Wel de lusten niet de lasten; dat is wat men wil.
  Maar zo werkt het niet in het leven.

  De lusten hoor je weinig over hier.
  De lasten worden je continu ingepeperd.
  Dat andere grootmachten EU maar vervelend vinden snap ik, met die die handels dwingelandjes en embargo’s die ze afdwingen.
  Dus wie de boel opjut snap ik ook nog wel.

  Als soevereine landjes heb je helemaal niks te vertellen en ben je speelbal.
  Kijk eens op de landkaart en verbaas je erover hoe klein en onbeduidend we zijn tov de rest van de wereld.
  En besef je dat onze VOC plunderingen voor onze welvaart hadden gezorgd.. Wat kón omdat die geplunderde landen soeverein waren. En dus zwak genoeg om binnen te vallen.
  Waren zij verenigd geweest dan was het niet gelukt.

  • days of our lives schreef:

   Helemaal mee eens.
   In Rusland en China riskeer je als oppositielid je leven. Zijn er toch al een aantal omgekomen, onder verdachte omstandigheden.. Deze complottheorieën (met overduidelijke aanwijzingen voortkomend vanuit het regime) komen hier niet aan de orde. Als je dan complotten wilt brengen als nieuwssite, doe dat dan consequent.

   En wat betreft de EU. Het heeft ons echt wel goeds gebracht, maar de politiek kan niet elke samenleving maken. De maatschappij moet ook zelf vorm geven aan het leven. Als je het idee hebt niet mee te draaien door werkeloosheid oid., dan dien je dat zelf op te lossen. Om dan de EU en vluchtelingen e.d.de schuld te geven…

 • Rene schreef:

  De democratie die we hebben moeten we laten gelden dat hebben de Engelsen gedaan en nu beginnen de Fransen. Demos= volk Cratos=macht de politiek en de elite xitten puhr en alleen voor hun eigenbelang grote ego en ons steeds meer vrijheid afnemee onder de blag van de Democratie people wake up!!!!!

  • Elise49 schreef:

   Het financieel systeem wereldwijd is ziek/schulden/geen algemene groei meer. Technologie neemt ons steeds verder over. Daar zit zakelijk nog groei in. Geeft wel wereldwijd minder banen, terwijl er steeds meer mensen bijkomen(geboren) of gaan samen klitten door allerlei redenen.(oorlog/natuurgeweld/armoede/men trekt naar de grote steden)
   Hoe kom je hier zonder kleerscheuren uit? Daar heb je een chipje voor. En dat is nou net wat ik niet wil en ook niet voor mijn kinderen. Wij zijn daar nu al te ver in doorgeschoten(technologie).
   Democratie(echte) heeft nooit bestaan. Trias politica/staten/ook Republieken werkt als hegeliaanse dialectiek. Ik zie geen vreedzame/vrije oplossing. Alles zit teveel verweven met elkaar. Verandering gaat nooit zonder slag of stoot. En de vraag blijft: geeft verandering verbetering? Men kan zich beter afvragen, waarom technologie wereldwijd zo’n doorgang krijgt. De reden erachter? Nemesis? De agenda 21/30 1ste punt: aarde zoveel mogelijk in oude staat terug brengen. Lijkt mij meer gericht op komende heftig natuurgeweld en de andere agenda punten op de gevolgen daarvan.
   Gisteren op ned tv. Professor werkt aan gewassen die beter bestand zijn tegen teveel water. Monsanto werkt aan gewassen bij teveel droogte. Ned Professor vond hun manier van manipuleren niet verstandig. Professor zei dat de gevolgen rond het jaar 2050 enorm zullen zijn. Uitzending was denk ik bij Een vandaag.
   Voedselschaarste veroorzaakt veel ellende: Hogere prijzen/hongersnood en bijkomende toestanden zoals stelen/ruzies landen enz. Zie toestand nu al in Oost-Brabant. Veel schade/winkels daar lege schappen(bepaalde producten)/ faillissementen enz. En dit was nog maar een klein gebiedje. Moet je nagaan als dit een groot gebied treft. Dan ben je dus wel afhankelijke van andere landen.
   Denk dus goed na welke stappen je neemt op langer termijn. Waarom is de jeugd voor de EU? Omdat ze dan meer kans hebben op een baan. Diegene die doorgestudeerd hebben. Voor banen hier moet wel een oplossing komen. De volgende regering moet hier werk van maken. En dit moet via de EU ook geregeld gaan worden. Het wordt nooit meer zoals het vroeger was, mede door technologie. Misschien in een nieuw tijdperk, maar dat maken we denk ik niet meer mee.

 • Peter schreef:

  Pak het probleem bij de wortel aan en stop het duivels kapitalisme investeer in cryptocurrency

 • Rv schreef:

  Wat een tokkieteacties hier. Europa is helemaal niet slecht voor ons. Sterker nog, veel belangrijker dan we denken. Iedereen die hard roept heeft het zelfde niveau als Nigel farage….roepen, maar wegrennen als een klein kind als het te heet wordt onder de voeten.

  • Ikke schreef:

   Hmm blijkbaar kijk je teveel naar de NOS..

   Landen die buiten de EU zitten doen het beter en zijn onafhankelijk.
   Zie IJsland, Zwitserland, Noorwegen en Andorra.

   Nu moeten wij de arme landen onderhouden en ze willen er nog veel meer bij halen, hoe dom kun je zijn.
   De oorlogszuchtige NAVO met de VS voorop willen ook een grote EU zodat ze meer invloed kunnen uitoefenen.
   De EU heeft geen enkel voordeel.
   Ze drukken miljarden extra euro,s per maand en laten ons garant staan voor de grote leningen aan de arme landen.

   • Rverla schreef:

    Natuurlijk zijn landen buiten de eu financieel beter af, althans, dat lijkt zo. Ze houden misschien geld over omdat ze geen zorg dragen voor landen die het slechter hebben, maar ze hebben ook geen vrije handel waardoor ze op dat gebied weer extra geld kwijt zullen zijn.
    De eu zorgt ervoor dat elk land het goed heeft, en niet dat het ene land goude tijden beleefd terwijl het buurland weg rot in de armoede.

    Denk je nou echt dat er een groep mensen bestaat die de wereld kapot wil maken? Dat zijn complottheorieën die thuishoren bij het rijtje ‘homo is een ziekte’ en ‘vrouwen die blijven drijven zijn heksen’.
    De echte bangmakers zitten niet in de politiek, die zitten achten hun pc niet verder te kijken dan de neus lang is.

   • Padja schreef:

    Je praat mensen na die er totaal geen verstand van hebben.
    Je noemt landen die buiten EU staan, check dat nu eens.
    Ze zijn niet officieel EU maar zo goed als ingelijfd.
    En betalen ook nog mee.
    Het enige wat ze niet hebben is stemrecht.
    Bekaf word je hier van die stomme napraat leuzen die niet kloppen maar steeds maar herhaald blijven worden.
    Men is niet wakker.
    Men is geïndoctrineerd door de anti EU campagne en staat op de automatische piloot mekaars onzin na te praten.

  • kael schreef:

   ofwel werk je bij de EU of aanverwanten , of je profiteert rijkelijk of je leeft op een andere planeet

   • Pietje Bell schreef:

    @kael,

    Ja kael, zo werkt dat met die lui die je kan inschalen tot overheidstrol, propagandatrol of ook de verzonnenbewijstrollen. Vele leven geheel in hun eigen wereld en verzinnen hun eigen bewijzen en overtuigen andere met borrelpraat. In welke schaal zit jij??

 • Havana schreef:

  Europa stevent af op een oorlog dat is 1000 % zeker . Burgers maak noodplannen klaar en voorzie van voedsel en medicatie ..

  • Elise49 schreef:

   Niet alleen Europa. De hele wereld.

  • Padja schreef:

   Het is al oorlog.
   Heb je dat niet door?
   Op dit moment zit je midden in een propaganda oorlog omdat China Rusland en VS maar wat graag de EU uit elkaar willen zien vallen.
   Een oorlog van economische boycotten en machtsspelletjes.

   EU is namelijk wél mens en milieu bewust.
   Knokt voor terugdringen van luchtvervuiling.
   Maakt zich druk om mensenrechten wereldwijd.
   Maakt verdragen over verantwoord ondernemen.
   Heeft de meest strenge regelingen over toegestane chemische producten zodat een hoop producten niet ingevoerd mogen worden.

   En dat is velen tegen het zere been.
   Maar in het belang van ons allen.

   • Bobo schreef:

    Ja hoor…. EU is zeer bewust!

    Kijk maar in plaats van je telefoon eens buiten en naar boven, mensenrechten? Uh is artikel 120 bekend bij de mensen?
    Ik bespeur hier en op vele sites veel verdeeldheid, uitzonderingen daargelaten. En zolang er verdeeldheid is, is er zeker geen hoop voor de mensheid!

 • Eelke Piers schreef:

  De EU was bij de geboorte al een een zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapte instelling.
  Alle chirurgische ingrepen en operatie’s hebben het ondanks alle kosten steeds erger gemaakt

 • pietje schreef:

  Rusland is onze redding ! Maar de meeste mensen snappen het niet zielige stumperds ! Poetin is een redder !

 • pietje schreef:

  Wij worden gered door rusland ! Maar we moeten het wel toelaten !! aLS pOETIN HET HAD GEWILD HIJ HIJ ONS ALLANG KUNNEN afmaken DAT IS NIET WAT HIJ WIL ! hij WIL VREDE SAMEN MET ANDERE MENSEN van andere planeten !!!

 • corrie schreef:

  Ik ga van de week lekker mijn geld van de bank halen en breng dat onder bij een ander.

 • War on Error schreef:

  Het is dankzij de EU dat Goldman Zakkenvullen de facto de Centrale Bankier is van onze zwakzinnigen natie. Onze rijkste pensioenfondsen ter wereld, zijn dan ook onlangs in de schoot geworpen van de aasgieren van de mondiale kapitaalmarkt.
  De EU is opgericht als STERFHUIS voor de Europeanen.
  Brexit én Bremain zijn gekaapt door de globalisten. Brexit grijpen zij aan om middels het opstoken van opstanden de chaos te creeren die als excuus wordt aangewend paramilitairen op de burgers te laten inslaan, internetcensuur en nog een heel pak GESTAPO methoden te legaliseren.

  De laatste decennia heeft de EU van alle economische blokken – met afstand – HET SLECHTS GEPRESTEERD.

  Er is een nooduitgang, en die heet EXIT. Maar die blijft niet veel langer meer openstaan. Dan zitten we in een perfecte totalitaire vazalstaat, wingewest – Club v. Rome: concurreren tegen Chinese lonen, levenstandaard, arbeidsvoorwaarden en milieunormen..

  De EU gaat nog een half miljard nep-vluchtelingen overvaren.
  En U moet die via Facebook gerecruteerde opgegijlde jonge mannen huisvesten, voeden, scholen, knuffelen, zakgeld, inkomen en banen geven.
  De keuze is eigenlijk deze: doorrennen op deze DOODLOPENDE weg, of zsm. de nooduitgang gebruiken.
  Cosmetische ‘verbeteringen’; trap er niet in. De bedoelingen zijn des duivels. Er is niks nobels aan zelfmoord van uzelf.

  Het Europese leger – op de EU-agenda – gaat ons leger opslurpen. Dan hebben we niks meer om ons eigen land te verdedigen . . . . Laat dat nu net de bedoeling zijn!!
  Als je grenzen weg zijn – iedereen van over de hele wereld zo binnen mag wandelen – en je hebt ook geen leger meer: dan bestá je eigenlijk niet mee, hen je geen land/natie meer. Denk daar maar ‘s over na. De tiijd dringt. Januari zal de aanval op Rusland ‘los gaan’, Ondertussen worden we door de pakken genaaid, tekenen die CETA , TTIP, en nog een hele zwik dubieuze ‘handel’sverdragen cq. ‘partnerships’- allebei codewoord voor ‘Model UN’, de ‘socialistische’ Heilstaat.

 • Ikke schreef:

  Laatste tijd veel trollen hier!
  Blijkbaar hebben ze er weer een paar los gelaten.

  Dankzij de EU worden de armen armer de rijken rijker, en als er een bank van de rijken dreigt om te vallen moeten de armen boeten via een bail-in van de EU.
  Volgens de laatste in stilte afgesloten deals mogen ze dan ook onze betaalrekeningen plunderen.

  • Rverla schreef:

   Ik mag aannemen dat je met trollen mensen zoals jezelf bedoeld? Mensen die liever verdeeldheid zien ipv eenheid.mensen die zich door angst liever 2 stappen terug zetten ipv 1 vooruit.

  • Padja schreef:

   Als je gewend bent aan je eigen kleine kringetje van meepraters ga je misschien denken dat er geen andere meningen zijn.

   • faith schreef:

    Dit geldt natuurlijk net zo goed voor jezelf. Wie jouw eigen kleine kringetje is, is inmiddels duidelijk.
    Ik zit ik liever zonder schulden en met een schoon geweten in een klein tuintje dan dat ik mijn ziel verkoop aan de duivel en zelfs de grootste en mooiste tuin mij geen rust meer zal geven.

    • faith schreef:

     In reactie op je vraag van 03.20, zijn het niet jouw eigen energieen die dat benauwde, vernauwde, pietepeuterige perspectiefje in stand willen houden?

    • Padja schreef:

     Hoor je mij mensen trollen noemen vanwege een andere mening?
     Nee dus.
     Je blijft lachen hier.

     • faith schreef:

      Je ziet het grotere verband zeg je, maar toch klamp je je krampachtig vast aan de oude 3D wereld die aan het vergaan is dus welk groter verband bedoel je?
      Je zal de link van David Wilcock niet gezien hebben, het grotere verband, waar legercommandant Drake Bailey uitlegt hoe de U.S. losgekoppelt/uit de klauwen gered is van de corporate staat U.S.
      Er zaten achteraf meer good guys in de army en bij de CIA, FBI etc etc. die allemaal overgelopen zijn omdat ze dat duivelse plan waar ze plotsklaps voor het blok gezet werden moord machines te worden op hun eigen mensen achteraf niet zitten. Viel dat even tegen. Dat hooghartige plebs verraden door hun eigen mensen.
      Kun je het grotere verband zien en de consequensies die dat met zich mee brengt op zeer korte termijn?
      Aan je reacties te lezen niet.
      En waarvoor zou jij mensen trollen noemen als je er zelf een bent?
      Kun je anders verklaren waarom je jezelf zo aan oude vergane glorie vastklampt die meer kwaad doet dan goed?
      Of heb je dat nog niet helemaal door?
      Maar je vind zelf dat je het grotere verband wel ziet?
      Hahaha daar kan ik nou weer om blijven lachen.

 • Ikke schreef:

  Het is een ondemocratische gebeuren daar, ze kiezen elkaar als leider.
  Kijk maar naar dictator Timmermans, hij heeft nooit een enkele stem van het Nederlandse volk of het Europese volk gehad.
  Het is allemaal vriendjespolitiek .

  CETA word er ook doorgedrukt ondanks de vele protesten van het volk.
  De vele grote Amerikaanse bedrijven die in Canada een grote afdeling hebben lachen zich kapot.

 • Wim schreef:

  En de MKB staat nog steeds achter die Pinokkio.

 • Elske schreef:

  De EU is ziek staat er boven het artikel. Ik denk dat het leiderschap in de EU ziek is, als goed leiderschap in de EU ooit bestaan heeft. Een van de beste presidenten ooit, nl. Abraham Lincoln zei: “if you want to test a man’s character, give him power.” Abraham Lincoln wist dat weinig mensen integer met macht om konden gaan. We hebben in de EU dhr. Juncker die bekend staat om zijn drankmisbruik, wat ook niet vertrouwen geeft. We hebben dhr. Draghi die de geldpersen laat draaien, maar vroeger bij Goldman Sachs in dienst was en de Grieken in de EURO gekregen heeft, wat ook niet vertrouwen geeft, we hebben……en ga zo maar door…
  Het ontbreekt aan goed, degelijk en integer leiderschap, anders had de EU misschien wel een kans van slagen gehad. Het gaat nu echter mis, doordat we niet te maken hebben met integer leiderschap; bijv. doordat lobbyisten van Multinationals de wetgeving in Brussel beïnvloeden / bepalen.
  Wij, als hardwerkende (belastingbetalende) burgers, moeten daarom altijd onze (EU) leiders controleren, want machtsmisbruik en corruptie liggen op de loer. Op dit moment voelen we aan dat het niet goed gaat in de EU; daar hoef je geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben. Ik pleit voor in ieder geval nieuw en integer leiderschap op alle fronten (een nieuwe Europese Commissie / voorzitter en ECB voorzitter). Deze moeten totaal onafhankelijk zijn van Multinationals, banken en ambtenarij. Bij voorkeur dus mensen die hun sporen hebben verdiend met een eigen bedrijf, intellectuelen, etc.. Zoek mensen uit die (be)TROUW(baar) zijn; dat hebben we nodig!

 • x

  Check Also

  de jonge

  De Jonge laat ons meebetalen aan schadeclaims coronavaccin: ‘Weg met die vent!’

  Als een coronavaccin onverwachte bijwerkingen veroorzaakt, betaalt ...

  coronavaccin

  Psycholoog spreekt zich uit: ‘Ik ben tegen het coronavaccin’

  De Amerikaanse farmaceut Pfizer zou zomaar eens ...

  >