Financieel

Greenwashing van geld

Help mee door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Duurzame banken zoals ASN en Triodos Bank zijn een trend aan het worden. Er lijkt hier echter sprake te zijn van grote misleiding wanneer we kijken naar waar het geld uiteindelijk terecht komt.

Triodos geeft namelijk een garantie dat je spaargeld geïnvesteerd wordt in duurzaamheid in plaats van in wapens, kinderarbeid en aanverwante zaken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Duurzaamheid lijkt wel een nieuw toverwoord voor de positionering van bedrijven die een goed imago willen creëren bij de ontwakende massa. Dit noemen we ‘greenwashing’.

ASN is bijvoorbeeld onderdeel van SNS Reaal. Triodos Bank lijkt dan een goede optie als je wilt inversteren in duurzaamheid. Je krijgt dan minder rente, maar je vindt dit niet erg omdat je weet dat je bijdraagt aan een schone, duurzame wereld. Maar als we dan eens goed kijken naar de mensen achter de organisatie en de investeringen die er gedaan worden, dan zijn er enkele opvallende feiten die een ander beeld schetsen.

Hier kun je lezen dat directievoorzitter van Triodos Bank Peter Blom bijvoorbeeld lid is van de Club van Rome, een eliteclub met omstreden belangen die achter gesloten deuren onderlinge afspraken maakt over duurzaamheid in onze wereld. Welke andere functies hebben (oud-)bestuursleden van Triodos Bank (gehad)?

Directeur Unilever, hoofd Kernenergie Commissie, commissaris McDonalds Nederland, commissaris Boskalis, lid Economische Adviesraad Atlantische Commissie, bestuur Stichting Maatschappij en Politie, beroepsofficier Luchtmacht, Schout-bij-nacht bij de Marine, lid Rotary, vice-voorzitter van de Raad van Advies van het (pro-apartheid) Veteranen Legioen Nederland, voorzitter van de voorloper van Clingendael, stafmedewerker van Defensie Studie Centrum, penningmeester van de afdeling Amsterdam van de VVD, lid raad van bestuur van de NMB, voorzitter Nederlands Instituut Bank- en Effektenbedrijf (NIBE), lid raad van bestuur van Tropen Instituut, lid Trilaterale Commissie, Koninklijke Marine, president-directeur Siemens, hoofddirecteur TNO, uitgever Haagsche Courant, commissaris Kluwer, directeur kabelmaatschappij Enertel, raad van bestuur Hoogovens, raad van bestuur bouwconcern Bredero, voorzitter raad van bestuur TNO, commissaris Textlite, directeur Geldens Groep, commissaris Weweler, Bureau Berenschot BV.

Daarnaast laten enkele investeringen van deze bank zien dat deze minder duurzaam zijn dan wordt beweerd. in 2006 investeerde de bank 255.000 euro in Shell Canada. Ook investeert de bank in ING, Unilever, Tesco en AXA, in Nokia, Volkswagen en ABN Amro, in Carrefour, Adidas en Gap, Toyota, Barclays en Sony. Met vergelijkbare geldstromen naar ieder van de genoemde bedrijven. Zij doet dit via haar Triodos Values Fund International Equities. Een beleggingsfonds, Een ‘duurzaam’ fonds met duurzaamheidsgarantie van enkele NGO’s.

Duurzaamheid is dus een stempel die gegeven wordt op basis van criteria die misleidend zijn voor de massa. Laten we bijvoorbeeld kijken naar de uitleg over AXA, een investeerder in landmijnen die in 2006 238.000 euro ontving van het Triodos Values Fund. Deze investering wordt bestempeld als ‘duurzaam’ en wel om de volgende redenen:

“Het Franse AXA is één van ’s werelds grootste verzekeraars en financiële managers. Binnen de sector presteert het bedrijf op ieder duurzaamheidthema bovengemiddeld. Het bedrijf heeft een beleid op het gebied van klanttevredenheid waarin staat vermeld dat het bedrijf eerlijke informatie verstrekt aan klanten en waarin het de vertrouwelijkheid van klantinformatie waarborgt. Het bedrijf heeft een aantal kwaliteitsprogramma’s. Tevens houdt het bedrijf regelmatig enquêtes om de klanttevredenheid te meten. Aan de andere kant is het bedrijf betrokken bij een groot aantal controversiële bedrijfsactiviteiten. Geen van deze controverses leidt echter tot een substantiële betrokkenheid.” Zo staat letterlijk te lezen in een jaarverslag.

Triodos Bank is momenteel actief in Nederland, België, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en groeit snel, mede door de golf van bewustwording op het gebied van milieu en globaal onrecht, die zich aan het verspreiden is.

Er zijn enkele mensen die erachter komen dat hun geld minder duurzaam geïnvesteerd wordt dan zij aanvankelijk dachten. Hier is bijvoorbeeld een bezwaarschrift te vinden van een burger die ontdekte dat zijn geld is gebruikt voor niet duurzame investeringen en vindt dat hem feiten zijn onthouden.

Bronnen:
http://ovl.indymedia.org/news/2007/10/20113.php
http://www.doorbraak.eu/gebladerte/10293l18.htm
http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=29326
http://www.ravagedigitaal.org/1996/213/Racisten_in_de_213.htm

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
Focus op Antroposofie | Greenwashing van geld | NineForNews.nl
9 jaren geleden

[…] via Greenwashing van geld | NineForNews.nl. […]

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x