Homepagina » Binnenland » Nederlanders keren tv massaal de rug toe. Media-ondernemer over waarom dit een rampjaar gaat worden voor de tv-industrie
Nederlanders keren tv massaal de rug toe. Media-ondernemer over waarom dit een rampjaar gaat worden voor de tv-industrie

Nederlanders keren tv massaal de rug toe. Media-ondernemer over waarom dit een rampjaar gaat worden voor de tv-industrie

Media-ondernemer Ruud Hendriks heeft op Twitter zijn verwachtingen voor de tv-industrie in 2018 gedeeld.

Volgens Hendriks wordt 2018 voor RTL, SBS en NPO het jaar van disruptie, ontslagen en accepteren dat het nooit meer wordt zoals het was.

Hij voegt toe dat kijkers naar Netflix en adverteerders naar Google en Facebook vluchten en dat tv-producenten en facilitaire bedrijven hetzelfde lot wacht.

Duikvlucht

Onlangs legde hij in een column voor Emerce uit waarom de tv-industrie zich momenteel in een duikvlucht bevindt die zijn weerga niet kent.

“Het gaat helemaal mis met de televisiesector in Nederland en dat hebben ze grotendeels aan zichzelf te danken,” schreef Hendriks.

Feit is volgens hem dat er al jaren nauwelijks content wordt uitgezonden die nog interessant is voor jongeren. Die laten de tv dan ook in groten getale links liggen.

Meer reclames

De tv-bazen compenseren de lagere omzetten door simpelweg meer reclames uit te zenden. “Tijdens de reclameblokken van RTL kun je tegenwoordig rustig een behoorlijk eind met je hond gaan wandelen zonder dat je iets mist,” klonk het.

Door die lange reclameblokken vlucht de kijker massaal richting Netflix en YouTube, constateert Hendriks.

Enorme daling

Hij voorziet dat de lagere budgetten nog minder goede programma’s zullen opleveren, wat zal leiden tot nog minder kijkers en nog langere reclameblokken.

De enorme daling betekent volgens hem dat grote ingrepen onvermijdelijk zijn en dat televisieproducenten en facilitaire bedrijven hun borst nog verder nat kunnen maken.Vind je deze info leuk? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

41 reacties

 1. Er zijn dan misschien veel meer zenders dan 30 jaar geleden maar het is er ook wel een stuk slechter op geworden. Dat terwijl de commerciële marktbelofte toen was: Méér zenders met een gevarieerd aanbod afgestemd op wat de kijkers willen en door de concurrentie tegen een scherpere prijs.

  Het blijkt allemaal niet uitgekomen te zijn:
  – Hogere prijzen
  – Geen gevarieerd aanbod
  – Kijkers rennen weg

  Tot zover de heilige graal van de marktwerking zoals in vele sectoren een enorme farce.
  En toch gaan we er lekker mee door met z´n allen.

  57 likes
  • Inderdaad, de marktwerking is ook hier mislukt.
   Steeds stompzinniger programma’s, idioot lange schreeuwige reclames, en vooral de eenzijdige. Berichtgeving van de NOS.,begint velen de keel uit te hangen..

   47 likes
 2. Die uitspraken van Ruud Hendriks over reclame kloppen als een zwerende vinger. De blokken zijn echt veel te lang geworden en het aantal reclameonderbrekingen veel te veel. Voeg daar de enorme berg hersenloze pulp er bij die door die omroepen worden uitgezonden en je snapt zelf wel dat de gewone tv zenders voor mij grotendeels geboycot worden. Maar voor luie jaknikkers blijft het natuurlijk genieten met eenzijdige talkshows als Buitenhof en DWDD. Nee, ik sla lekker over.

  41 likes
  • @ Raymond

   Klopt, alleen vind ik dat de veel alternatieve media er ook niet op vooruit gegaan zijn. Dan met name bij de wat (nieuw) rechtse varianten; die in mijn ogen net zoals “nieuw” links ook hun eigen vorm van politieke correctheid, hypocrisie hebben.

   Ook is naar mijn mening de alternatieve media er vooralsnog niet in geslaagd om in gat te springen dat de msn achterlaat. Veel goede initiatieven zijn al verdwenen omdat veel mensen niet bereid zijn om geld te betalen voor nieuwsvoorziening, onderzoek kost tijd en geld. Velen zijn zogenaamd wakker; maar vooralsnog worden onafhankelijke media en burger organisaties nog niet steeds niet massaal (financieel) gesteund door de “grote” (ik betwijfel of die echt zo groot is) groepen mensen die claimen wakker te zijn. Ik raad dan ook iedereen aan om de noodoproepen van langleveeuropa.nl en martinvrijland.nl te lezen en daar hopelijk ook echt iets mee te doen.

   https://langleveeuropa.nl/2017/10/ondergang-alternatief-nieuws/

   http://www.martinvrijland.nl/nieuws-analyses/website-nepnieuws-checker-nl-gaat-tegenwicht-bieden-aan-staatsmonopolie-op-uw-wereldbeeld/

   Ook mensen warm krijgen om je aan te sluiten bij een protestmars is vrijwel zinloos; of het nu de “occupy movement” was, of protesten tegen monsanto, de EU, TTIP, Europese Bilderberg edities etc etc. In mijn eigen omgeving heb ik vaak geprobeerd om mensen mee te krijgen, maar ze vonden de organisatie te links of te rechts, of het weer stond ze niet aan of het tijdstip/afstand.

   Persoonlijk geloof ik niet meer in die zogenaamde grote ontwaking; men is nog niet zo getriggerd dat mensen denken in actie te moeten komen. Af en toe een petitie tekenen, of op partijen zoals Forum voor Democratie of de Partij van Dieren stemmen en dan zijn we er wel. Ook de “truth movement” is verdeeld tot op het bot, teveel mensen zijn politiek selectief wakker wat geen soda aan de dijk zet. Zodra beide partijen op iets worden aangesproken schieten ze meteen in een agressieve verdediging, en is een normale discussie voeren er niet bij. Ook houden velen zich ook nog bezig met de afleid onderwerpen wat links en rechts lekker bezig houd.

   Ik hoop op een wonder voor 2018, maar ik vrees eerder dat het nihilisme zal groeien, men is al aardig op weg om de humaniteit eruit te rammen. Zonder nihilisme is het in principe niet mogelijk om een totalitaire fascistische/politie staat in te voeren, zionisten zoals Wilders en Trump zullen het nihilisme in de westerse wereld afronden.

   15 likes
   • Ja, de mensen zijn behoorlijk en definitief gehersenspoeld door alle media, zowel TV, krant, radio als Haagse propaganda. Moet wel heel veel gebeuren willen die mensen nog wakker worden en in galop komen! Vrees dan ook dat dat niet meer gaat gebeuren: apparaten scheppen hedendaagse apparaten ofwel gerobottiseerde mensen scheppen baren robotten. Men is al dood! We leven in een “samendoding” i.p.v. een “samenleving”.

    18 likes
   • @Minute Repeater,

    Uw woorden lijken de mijne wel. Ben het zonder probleem en zonder 1 opmerking met u eens echter ik denk dat u daar erg weinig voor koopt.

    Verder schrijft u dat u hoopt op een wonder voor 2018 en voor wat dat betreft moet ik opmerken dat wonderen de wereld nog niet uit zijn.
    Misschien is het u afgelopen jaar opgevallen dat ik op meerdere blogs heb opgeroepen tot actie maar ook dat viel zwaar tegen. Kan me hier niet verder over uitlaten maar er zijn voor wat mij betreft nog mogelijkheden en wel 2.

    Misschien is het een idee om eens onze (en misschien ook andere) koppen bij elkaar te steken en elkaar eens in het echt aan te horen.
    Bij interesse hoor cq zie ik wel iets verschijnen hier.

    Gegroet,

    Gladiator

    6 likes
  • Inderdaad ik ben die lange reclameblokken al heel lang zat. Inmiddels ben ik gevlucht naar Netflix. En naar het opnemen van die paar programma’s die ik dan nog wel wil zien. Kreeg een tip van KPN mevrouw. Als je bij het begin van het reclameblok 700 voorwaarts (dubbele pijl rechts) drukt springt het programma 7 minuten vooruit. Zolang duurt het reclameblok doorgaans. Bij sommige zenders mogelijk nog niet lang genoeg, Doe voor elke minuut extra 100 erbij. Werkt erg fijn.

   1 likes
 3. Nou ik begrijp wel dat ze het in stand willen houden , het is een grote zakkenvullende, kwantitatieve zooi, bovendien een incestueuze zooi, als je jong bent en papa of mams werkt daar……nou dan hebje gelijk een baan, maakt helemaal niet uit of je talent hebt, dat moet groeien zeggen ze dan………… ( ik ben er wel eens geweest, een vriend werkte daar)..Waar ik het meeste over val is dat alles zogenaamd gemaakt wordt….omdat wij dat willen ? Kijkcijfers…..probleem is natuurlijk dat de meest mensen dociel zitten te staren en nauwelijks weten waar ze naar kijken…………De laatste jaren zijn er zoveel domme onnozele mensen voorbij gekomen dat je er vanzelf wel genoeg van krijgt…….en arme ik dacht nog, omdat ze zoveel verdienen dat ze betere programma’s gingen maken, neen dus….En dan nu met al dat nep nieuws is het helemaal gedaan………Wat een gemiste kans van zo’n mooi medium….. mijn tv staat al 3 jaar uit, als ik iets leuk vind kijk ik wel op internet….( had ik ook nooit gedacht)…

  41 likes
 4. De jongeren, de jongeren, en nog eens de jongeren. Er is geen ander volk dan “de jongere”??? Jammer, maar Hilversum heeft ook voor ouderen alleen maar bagger gemaakt door de jaren, en geloof me, ze hebben daar hun waarschuwingen voor gekregen, dat dat ooit ten koste van zichzelf zou gaan. Welnu, hier is het dan. Laat ze maar lekker vallen met hun media-bagger, dan komt er op den duur wel iets voor in de plaats wat wél normale tv en radio is.

  15 likes
 5. Het is 1 grote poel van ”bekende Nederlanders” en kinderen daarvan. Daarom gaat het totaal mis. Weinig begaafde mensen zijn zoon of neef van, en mogen meedoen in de tv wereld. Zomaar. Wat verwacht je dan voor kwaliteit ? Ned. 1,2 en 3 zijn links zo geinfiltreerd dat het meer uitzendkanalen van enkele linkse politieke partijen zijn. Echt fout !

  27 likes
 6. Eindelijk heb wel progammas die ze kunnen s hrappen gtst slechts geacteerd ooit wereld draait door. Pauw . Utopia en all die crime scene kin er ook wel af het hele nos gebeuren ken er wel af astro tv opgedonderd . Miljoenen jacht . Jandino . Hart van nederland misselijk programma nou zo ken ik wer ff dorgaan blijft weinig over in ieder geval ☺

  19 likes
 7. De publieke televisie zou zo’n mooi medium kunnen zijn, het grootste probleem van de publieke omroepen is dat je in de actualiteiten en opinie programma’s steeds dezelfde koppen te zien krijgt. Het is allemaal ons kent ons, je weet van te voren al wie welk standpunt gaat vertolken. Je ziet steeds het zelfde kringetje van zogenaamde zelf benoemde “intellectuelen”, de “man in de straat” zie je daar alleen als klapvolk. Het zal de publieke omroepen het zelfde vergaan als bij “de politiek”, men zal zich afkeren van dit medium en andere informatiebronnen zoeken.

  9 likes
  • Het steeds zien van diezelfde koppen is omdat die lui hoereren met het medium. Zij verdienen er zeker een leuke cent aan. Als er al eens iemand in zo’n (Pauw & Witteman en meer van zulks) show (per ongeluk?) terecht komt met een ander en genuanceerder/kritischer (tegen)geluid, komt ie persoon daarna zeker niet meer op de TV!

   15 likes
 8. Vaak reclame onderbrekingen die langer duren dan film of programma’s. Nep-Nieuws en politiek propaganda. Veel te veel duistere immoreel suggesties. Mind-control factor. Noem maar op!

  16 likes
 9. Ik kijk al jaren niet meer naar de TV. De programma’s zijn waardeloos en ik wil niet gehersenspoeld worden door de MSM. Zij vertellen teveel leugens (Rutte) en halve waarheden

  12 likes
 10. De tv is 1 groot onverlicht zooitje.

  10 likes
 11. Zelfreflectie is nog al moeilijk in de televisie wereld. Kijkers haken inderdaad af vanwege het teveel aan reclame. Teveel van hetzelfde. Teveel dezelfde talentloze koppen en het incestueuze sfeertje. Ons kent ons.

  Ik durf te wedden dat er genoeg potentiële kijkcijferkanonnen rondlopen op straat, kroeg enz. Maar ja de televisiebazen en producenten schuiven liever soapies naar voren die sowieso al talentloos zijn. Net als familie en vrienden. Of zangers en zangeressen die ineens menen te kunnen presenteren of acteren. En herhalingen van herhalingen die zich weer herhalen om de maand.

  In de tv wereld is het veel ongevraagde aanbod dat verkocht wordt als “vraag en aanbod”. En dat willen kijkers niet meer. Ze willen zelf bepalen wie de “nieuwe” televisie iconen worden. Zij waar je ouderwets voor thuisblijft.

  8 likes
 12. Kijk nooit geen tv meer en betalen voor Netflix vertikt ik ook. Lang leve Popcorn Time

  8 likes
 13. Wat op TV is tegenwoordig moet nu wel zo zijn helaas, anders gaat het nog slechter. Kortom, weinig documentaires, de meest doorsnee films uitzenden en verder van alles van wedstrijd maken. Over dat laatste: ik zie bijvoorbeeld graag goede muzikanten. die zijn nu ook op TV, maar dan moeten ze lelijk zijn en toch te blijken kunnen zingen (wat is de connectie tussen deze twee eigenschappen?) of ze hebben een leeftijd van 11, of omgebouwd etc etc. (absoluut niks tegen alle diverse mensen, maar dan niet op deze manier). Gelukkig heeft de echt simpele kijker de toekijkende jury, zodat die ook altijd weet wat ie ervan moet vinden. Ik vind CANVAS doorgaans nog wel een goede film uitzenden en op de belg is het nieuws sowieso vaak ook beter en diverser. Maar goed, televisie is ten dode opgeschreven, dat lijkt me duidelijk.

  7 likes
 14. Teveel zenders en te veel reclame en gebonden aan het uurrooster van de uitzendingen. Tenzij je digitale tv hebt of een ouderwetse videorecorder.

  Nu hebben we YT en Netflix en al die andere kanalen die via internet beschikbaar zijn. Een andere manier van kijken, meer vrijheid in die zin dat we kunnen kijken wanneer we willen.
  Ook ik zit meer op het internet dan voor de tv. Vroeger was dat omgekeerd.
  Het is gewoon de evolutie van ons kijkgedrag.
  Overigens wordt het er niet beter op. Dan moet je als je een bepaalde serie wilt kijken lid zijn van Netflix, en als je kinderen hebt ga je in de toekomst ook voor Disney een abonnement moeten aanschaffen en dan ook weer een maandabonnement voor Amazone enz…

  Nu de “web-neutraliteit” in gedrang komt te staan worden de problemen alleen maar groter. Dat je meer moet gaan betalen om bepaalde snellere diensten te verkrijgen bijvoorbeeld.
  Trump heeft de neutraliteit op het internet voor zijn land afgeschaft zodat grote internetbedrijven nog meer winsten kunnen maken, maar de kleine of de beginnende internetbedrijven zouden het daardoor moeilijker hebben om te kunnen bestaan.

  Europa houdt die verandering nog tegen, maar ik vrees dat ze in de toekomst wel er voor zullen gaan als de druk van die industrie te groot wordt.

  6 likes
 15. lange tijd geleden kocht ik de solo cd van Roger Waters : Amused by death , alleen het hoesje zei al genoeg.. toen kwam de tekst van het nummer.. zo IS tv en wat ZE er mee willen ” bereiken ”

  tv loeren is alleen nog leuk met programma’s als Planet Earth, Railaway, 24 koken, comidian factory, maar er zit ook goeds tussen zoals Zembla, Tegenlicht, de doc, het uur van de wolf.. paar voorbeelden
  De hele nepshow op nieuwsuur is toneel met vage beelden en soms zie je beelden die al maanden voor iets anders zijn gebruikt, dat is het meest misdadige aan de hele zaak, ik geloof ook dat er ( valt wel op na de dood van Karhof)!! een aantal goede, echte journalisten om zeep zijn geholpen, omdat zij de eerlijke verslaggeving wilden presenteren.. kort er op waren deze mensen (bijna allen) aan een ” harstilstand of hartaanval ” overleden..

  Pamela Hemelrijk, Connie Mus, Udolf Ulfkotte, Vincent van Gogh, aanslag op Scholte..etc. etc.
  In politieke kring is de dood op Elsje Borst nog steeds een vaag gebeuren, Pim Fortuijn.. .and so go on
  Beste is je tv gewoon dood verklaren, maar ja.. wie kan dat echt .. dan moet je je ook ontdoen van je pc en zo, maar dat zou wel verschrikkelijk heerlijk zijn.. de vraag is alleen HOE DOE JE DAT?
  Gewoon doen!

  6 likes
 16. Ik kijk al sinds de jaren negentig geen tv meer. Maar als ik dan eens een avondje toch mee kijk, voel ik me achteraf zo vies en vervuild door al die narcistische praathoofden dat ik moet douchen en naar mooie muziek moet luisteren om me weer te zuiveren.

  Al vanaf de jaren zeventig heb ik opgemerkt dat die hele tv één groot hersenspoelprogramma draait. Destijds had je ´Sonja´s goed nieuws show’. Klinkt aardig en positief, toch? En toch zei mijn innerlijke stemmetje toen al dat het allemaal draaide om ‘heropvoeding’ van het volk. Gadverdamme, alles draaide erop uit dat het ‘nieuwe’ oké was en het ‘oude’ of regelrecht fout of lachwekkend. Progressief was prima, traditioneel was ‘och gut’. Dat werd goedmoedig weggelachen.

  Sindsdien heb ik altijd zo naar tv gekeken. Op mijn hoede en kritisch. En het is er alleen maar slechter op geworden. Tegenwoordig moet zelfs zo’n ex journaal lezer, Freriks, schunnige opmerkingen maken in zijn programmaatje, getver! En dan kijk ik nog niet eens naar die echt platte rommel.

  5 likes
 17. Ik woon in Engeland maar heb nog een Canal Digital abonnement. Moet bekennen dat ik de Nederlandse zenders alleen maar quick zap en nooit meer een programma in zijn geheel bekijk. Nog geen 10 minuten. En dan dat zielige clubje van vast TV behang in die praatprogramma’s. Allemaal mensen uit vervlogen tijden. Het interesseert mij geen bal wat ze te vertellen hebben. En zielig is het zeker want ze leven nog steeds met de illusie dat ze belangrijk zijn. Niet dus. Kost de NL belastingbetaler alleen maar geld. Opdoeken die rommel. Ik hoorde laatst dat er ook nog duurbetaalde DJ’s bij de FM zenders in Nederland werken. Hoe is het mogelijk. Ik heb al jaren geen FM meer. Adverteerders die daaraan meebetalen zijn gek. Zelfs in de auto stream ik via Internet. Lekker non stop muziek zonder die over zichzelf geilende kerels te moeten aanhoren. Ik adviseer iedereen internet radio te luisteren en niet die afgeknepen rommel via DAB. DAB is ook al obsolete.

  5 likes
 18. Tv is je reinste hypnose, het houd je achterlijk en dom.

  5 likes
 19. Geef mij maar Netflix het nieuws kijk ik ook niet meer ! Allemaal bedrog ! Leuke series en films ! Op normale tv idd schreeuwerige reclames en flut programma’s met overdreven lachen en vrolijk zijn bah !

  3 likes
 20. Voor hetgeen ik wíl zien, gebruik ik een recorder. Kun je de reclame gemakkelijk “knippen” 😀

  3 likes
 21. Het is allemaal meer van hetzelfde geworden en met Hendriks ben ik van mening dat het vooral de reclame is die de televisie als informatief en vertrooiend medium kapot maakt. Zo’n twintig jaar geleden nam ik afscheid van de televisie nadat ik er twintig jaar had gewerkt. Met de opkomst van internet heb ik destijds gewaarschuwd dat de televisie het gaat verliezen van het online-aanbod. Ik werd meewarig aangekeken, temeer omdat ik e e n van de weinigen was die weigerde met links mee te kakelen.

  2 likes
 22. NPO doet niet onder voor staatstelevisie en bemoeienis.
  Het zit alleen in een leuk misleidend jasje.
  Verder wordt je 666 keer verwezen naar hun website waar je meer “nieuws” kunt vinden.
  wie zou daar naar kijken?

  2 likes
 23. Wie zit er nou op die Pulp van John de Mol te wachten cq ervoor wil betalen .
  het is alleen maar Murkenmeuk zoals Boef en nog wat andere NPO dramatiek zoal het NoS leugen half uurtje Journaal over Zwarte piet .

  2 likes
 24. …….dat er al jaren nauwelijks content wordt uitgezonden …..
  Wat doet en betekent het woordje “content”?
  Ik weet dat content zijn tevreden betekent maar wat betekent het in deze zin?

  1 likes
 25. Daarom kijk ik nooit meer TV. Te veel en te lang lange reclames tijdens de films en te veel overbodige hersenloze programma’s. Daarom download ik films om zo via mijn externe harde schijf films te kijken op TV.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

minister

Minister De Jonge moet en zal toegang krijgen tot je telefoongegevens

Minister Bruno Bruins, die tijdens een coronadebat ...

award-winnende

Award-winnende klimaatactivist biedt excuses aan voor klimaatbangmakerij (en wordt gecensureerd)

De award-winnende klimaatactivist Michael Shellenberger schreef voor ...