Archeologie

‘Verborgen geometrisch patroon’ ontdekt bij oudste tempel ter wereld. ‘Dit had ik niet verwacht’

Help anderen door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De monolieten die zo’n 11.500 jaar geleden in Göbekli Tepe zijn gebouwd, stellen archeologen al sinds hun ontdekking in de jaren negentig voor een raadsel. Hoe konden jager-verzamelaars zo’n grote tempel bouwen op een heuveltop in Turkije?

Een ontdekking die is gedaan door Israëlische archeologen suggereert dat deze oudst bekende tempel ter wereld nog complexer is dan gedacht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Na het bestuderen van de drie oudste cirkels stuitten zij op een verborgen geometrisch patroon, namelijk een gelijkzijdige driehoek.

Grote verrassing

Dit betekent dat de drie cirkels mogelijk op hetzelfde moment zijn gebouwd, aldus archeologen Gil Haklay en Avi Gopher van de Universiteit van Tel Aviv.

De bouwers van Göbekli Tepe hadden dus duizenden jaren voor de uitvinding van het schrift of het wiel al kennis over geometrie, schrijven ze in een studie in het Cambridge Archaeologial Journal.

“De ontdekking van deze vindplaats was een grote verrassing en nu laten we zien dat [de tempel] nog complexer is dan gedacht,” zei Haklay tegen de krant Haaretz.

Niet verwacht

De concentrische steencirkels die de bouwers aanlegden, werden voorzien van T-vormige pilaren die tot wel zes meter hoog reikten.

Er zijn inmiddels vier cirkels blootgelegd, maar uit onderzoek blijkt dat er op de heuvel nog tenminste 15 verborgen liggen.

Haklay verbond de drie middelpunten van de onderzochte steencirkels met elkaar, waarna een vrijwel perfecte eenzijdige driehoek ontstond.

“Dat had ik niet verwacht,” zei hij.

[Haaretz]

4.5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Willem
Willem
4 jaren geleden

Dat is nu eenmaal een aanname, dat mensen vroeger maar dom waren en alleen maar konden jagen en voortplanten, aan alle archeologische vondsten is duidelijk te zien dat er intelligente beschaving was. Maar dat “past niet in het plaatje” van de geschiedenis zoals men ons dat altijd heeft wijs (dom) willen maken.

rop
rop
4 jaren geleden

Uit de tijd van Jagers ,Verzamelaars het is een raadsel hoe deze een tempel bouwden? Hoezo tempel er bestond niet echt nog een religie zoals we deze nu kennen toen deze mensen leefde, hoe kunnen ze dan [de onderzoekers] het een tempel noemen,deze mensen eerde gewoon de natuur die ze in stenen uit beitelde, en de wetenschappers noemen dat dan een Tempel, het waren gewoon kunstenaars net als in deze tijd dat er ook kunstenaars zijn die een vorm hakken uit een stuk hout en steen,deze kunstenaars beelden gewoon iets uit ,maar dat hoeft toch de naam niet te dragen dat ze een soort tempel aan het bouwen zijn .als men niet echt weet of het een tempel is blijft het ook een raadsel, maar de naam zelf brengt dan daardoor complexheid,daar word dan weer een mogelijkheid aan verbonden en gaat men suggereren dat het een tempel moet zijn .deze verzamelaars waren gericht op de destijds hun eigen kennis die meestal gewoon de de Natuur werd gegeven, en ze dat het uitbeelden om een soort vastigheid te verzamelen en daarom worden ze ook jagers verzamelaars genoemd,ze jaagde niet alleen op hun levens onderhoud te voorzien ,maar ook op bepaalde jaargetijden waarmee ze op hun manier het uit beelden om te verzamelen en te jagen , heel eenvoudig eigenlijk,maar die in deze tijd niet echt goed word begrepen,en daar doet men onderzoek naar om het te begrijpen ,omdat men denkt dat ze tempels bouwden,de naam tempel bestond toen niet eens ,dat is een latere uitspraak uit het oogpunt van religie.

d1rty
d1rty
4 jaren geleden

We weten bijna helemaal niks van vroeger, geschiedenisles kun je beter afschaffen op scholen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel interessant al die opgravingen en volg dat op de voet. Op school kunnen ze dat ook beter invoeren, wat docu’s over opgravingen die vrij recent zijn. De geschiedenis is een grote complexe puzzel, we weten heel misschien 0,0000000000000001 % hier van door wat enkele oude materie die per ongeluk ontdekt wordt. Ik ben heel benieuwd wat er nog meer onder de grond en op de oceaanbodem ligt.

Frans
Frans
4 jaren geleden

Dit doet mij denken aan de Flower of Live, secret geometrie. Alle andere meetkundige figuren zullen er ook in zitten als ze zoeken en het zijn ook de eerste celdelingen en de dichte benadering van de natuur naar Pi, de gulden snede omdat de natuur niet bij nul kan beginnen.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x