Homepagina » Archeologie » ‘Verborgen geometrisch patroon’ ontdekt bij oudste tempel ter wereld. ‘Dit had ik niet verwacht’
tempel
Foto: Dosseman CC BY-SA 4.0

‘Verborgen geometrisch patroon’ ontdekt bij oudste tempel ter wereld. ‘Dit had ik niet verwacht’

De monolieten die zo’n 11.500 jaar geleden in Göbekli Tepe zijn gebouwd, stellen archeologen al sinds hun ontdekking in de jaren negentig voor een raadsel. Hoe konden jager-verzamelaars zo’n grote tempel bouwen op een heuveltop in Turkije?

Een ontdekking die is gedaan door Israëlische archeologen suggereert dat deze oudst bekende tempel ter wereld nog complexer is dan gedacht.

Na het bestuderen van de drie oudste cirkels stuitten zij op een verborgen geometrisch patroon, namelijk een gelijkzijdige driehoek.

Grote verrassing

Dit betekent dat de drie cirkels mogelijk op hetzelfde moment zijn gebouwd, aldus archeologen Gil Haklay en Avi Gopher van de Universiteit van Tel Aviv.

De bouwers van Göbekli Tepe hadden dus duizenden jaren voor de uitvinding van het schrift of het wiel al kennis over geometrie, schrijven ze in een studie in het Cambridge Archaeologial Journal.

“De ontdekking van deze vindplaats was een grote verrassing en nu laten we zien dat [de tempel] nog complexer is dan gedacht,” zei Haklay tegen de krant Haaretz.

Niet verwacht

De concentrische steencirkels die de bouwers aanlegden, werden voorzien van T-vormige pilaren die tot wel zes meter hoog reikten.

Er zijn inmiddels vier cirkels blootgelegd, maar uit onderzoek blijkt dat er op de heuvel nog tenminste 15 verborgen liggen.

Haklay verbond de drie middelpunten van de onderzochte steencirkels met elkaar, waarna een vrijwel perfecte eenzijdige driehoek ontstond.

“Dat had ik niet verwacht,” zei hij.

[Haaretz]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sjazon schreef:

  Wat maakt het ook allemaal uit wat er vroeger was? De vraag is, wat is er nu en voldoet dat of niet?

  44 likes
 • Willem schreef:

  Dat is nu eenmaal een aanname, dat mensen vroeger maar dom waren en alleen maar konden jagen en voortplanten, aan alle archeologische vondsten is duidelijk te zien dat er intelligente beschaving was. Maar dat “past niet in het plaatje” van de geschiedenis zoals men ons dat altijd heeft wijs (dom) willen maken.

  36 likes
 • rop schreef:

  Uit de tijd van Jagers ,Verzamelaars het is een raadsel hoe deze een tempel bouwden? Hoezo tempel er bestond niet echt nog een religie zoals we deze nu kennen toen deze mensen leefde, hoe kunnen ze dan [de onderzoekers] het een tempel noemen,deze mensen eerde gewoon de natuur die ze in stenen uit beitelde, en de wetenschappers noemen dat dan een Tempel, het waren gewoon kunstenaars net als in deze tijd dat er ook kunstenaars zijn die een vorm hakken uit een stuk hout en steen,deze kunstenaars beelden gewoon iets uit ,maar dat hoeft toch de naam niet te dragen dat ze een soort tempel aan het bouwen zijn .als men niet echt weet of het een tempel is blijft het ook een raadsel, maar de naam zelf brengt dan daardoor complexheid,daar word dan weer een mogelijkheid aan verbonden en gaat men suggereren dat het een tempel moet zijn .deze verzamelaars waren gericht op de destijds hun eigen kennis die meestal gewoon de de Natuur werd gegeven, en ze dat het uitbeelden om een soort vastigheid te verzamelen en daarom worden ze ook jagers verzamelaars genoemd,ze jaagde niet alleen op hun levens onderhoud te voorzien ,maar ook op bepaalde jaargetijden waarmee ze op hun manier het uit beelden om te verzamelen en te jagen , heel eenvoudig eigenlijk,maar die in deze tijd niet echt goed word begrepen,en daar doet men onderzoek naar om het te begrijpen ,omdat men denkt dat ze tempels bouwden,de naam tempel bestond toen niet eens ,dat is een latere uitspraak uit het oogpunt van religie.

  13 likes
  • Willem schreef:

   Alles wordt toch een tempel genoemd rop, dat is omdat ze niet weten wat het is en waarvoor het gebruikt werd. Borobodur wordt ook een tempel genoemd met veel basisrelïefs van “dansende monniken” terwijl dat het helemaal niet zijn, de geschiedenis van het ontstaan van de mensheid staat er duidelijk afgebeeld. Maar de heren/dames wetenschappers weten noet wat ze er mee aan moeten dus hup, dansende monnikken en nog wat onzin, alsof ze niks beters te doen hadden en die basisrelïefs zijn ongekend perfect gemaakt.

   12 likes
  • Petrus schreef:

   Prachtige benadering rop!

   12 likes
 • d1rty schreef:

  We weten bijna helemaal niks van vroeger, geschiedenisles kun je beter afschaffen op scholen. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel interessant al die opgravingen en volg dat op de voet. Op school kunnen ze dat ook beter invoeren, wat docu’s over opgravingen die vrij recent zijn. De geschiedenis is een grote complexe puzzel, we weten heel misschien 0,0000000000000001 % hier van door wat enkele oude materie die per ongeluk ontdekt wordt. Ik ben heel benieuwd wat er nog meer onder de grond en op de oceaanbodem ligt.

  11 likes
 • Frans schreef:

  Dit doet mij denken aan de Flower of Live, secret geometrie. Alle andere meetkundige figuren zullen er ook in zitten als ze zoeken en het zijn ook de eerste celdelingen en de dichte benadering van de natuur naar Pi, de gulden snede omdat de natuur niet bij nul kan beginnen.

  11 likes
 • x

  Check Also

  trump

  Trump doet wat niemand mogelijk achtte: 3 historische vredesdeals in 29 dagen

  Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten ...

  advocaat

  Advocaat Adèle van der Plas over pedo’s bij justitie: ‘Dit is iets wat heel Nederland moet horen’

  Deze week was er vooral aandacht voor ...

  >