Het Complot

CIA en MI6 wisten voor inval dat Irak geen massavernietigingswapens had

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Volgens nieuwe bewijzen hebben MI6 en de CIA ruim voor de inval in Irak via geheime kanalen te horen gekregen dat het land niet over massavernietigingswapens beschikte.

Tony Blair vertelde het Britse parlement voor de inval dat het Iraakse chemische, biologische en nucleaire wapenprogramma ‘actief’ en ‘operationeel’ was.

Vanavond zendt de BBC een aflevering van het programma Panorama uit waaruit zal blijken dat Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten maanden voor de invasie van hooggeplaatste overheidsbronnen te horen kregen dat Irak niet over massavernietigingswapens beschikte en dat er verder niets met de informatie is gedaan.

Bedrogen

Naji Sabri, de minister van Buitenlandse Zaken onder Saddam Hoessein, vertelde de toenmalige afdelingschef van de CIA in Parijs, Bill Murray, dat Irak ‘vrijwel niets’ had op het gebied van massavernietigingswapens.

Drie maanden voor de inval had een MI6-agent een ontmoeting met het Iraakse inlichtingenhoofd Tahir Habbush al-Tikriti, die zei dat Saddam geen massavernietigingswapens had. Enkele dagen na de bijeenkomst in de Jordaanse hoofdstad Amman publiceerde de Britse overheid in september 2002 het aangedikte Iraakse wapendossier.

Toenmalig kabinetsvoorzitter Robin Butler, die een onderzoek instelde naar het gebruik van informatie naar aanleiding van de inval in Irak, zei dat hij niets wist over de uitspraken van Sabri. “Er waren steeds manieren waarop mensen werden misleid of zichzelf misleidden. Ik kan me voorstellen dat vooral het publiek zich nu bedrogen voelt,” zei hij.

Te druk

Het tv-programma laat daarnaast zien dat de baas van MI6, Richard Dearlove, zich heeft gebaseerd op informatie die later onbetrouwbaar bleek. MI6 nam onder meer aan dat Irak uranium kocht van Niger, terwijl die geruchten door andere inlichtingendiensten, zoals de Franse DGSE, niet werden geloofd.

Ook feiten die Irakezen aanleverden werden door MI6 en CIA gewoon gebruikt, zelfs nadat was gebleken dat ze niet klopten. De Duitse bron Rafid Ahmed Alwan al-Janabi gaf in 2011 tegenover The Guardian toe dat alle informatie die hij aan het Westen gaf was gefabriceerd.

Panorama vroeg om een interview met Blair, maar die zei het ‘te druk’ te hebben.

The Spies Who Fooled the World is vanavond om 23.35 uur te zien op BBC1.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
john wichers
john wichers
10 jaren geleden

Saddam hoessein had al die tijd gelijk! Net als nu, Ahmedinijad en Assad. De russen weten dat ook en daarom staan ze achter Iran en Syrië..Misschien moeten we de russen eens als de “goede” zien en de amerikanen als de SLECHTE

da vinci
da vinci
10 jaren geleden

Lekker volkje die Amerikanen!

bending unit 22
bending unit 22
10 jaren geleden

[quote name=”john wichers”]Saddam hoessein had al die tijd gelijk! Net als nu, Ahmedinijad en Assad. De russen weten dat ook en daarom staan ze achter Iran en Syrië..Misschien moeten we de russen eens als de “goede” zien en de amerikanen als de SLECHTE[/quote]

Precies john !spijker op de kop!!

LarsH
LarsH
10 jaren geleden

Wat we al wisten, wordt nu bevestigd. En nu de hele 911-bende oprollen, want daar gaat het uiteindelijk om!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

30
0
We lezen graag je reactie!x