Homepagina » Binnenland » Het verdienmodel van de zorg draait om ziekte. Deze arts houdt vurig pleidooi tegen ons zieke systeem
Het verdienmodel van de zorg draait om ziekte. Deze arts houdt vurig pleidooi tegen ons zieke systeem

Het verdienmodel van de zorg draait om ziekte. Deze arts houdt vurig pleidooi tegen ons zieke systeem

Wat zijn de gevolgen wanneer het verdienmodel van de zorg draait om ziekte? En kan dit ook anders? Arts Emma Bruns vertelt vanaf de werkvloer.

Ze zegt dat het soms gewoon ronduit frustrerend is om een jonge arts te zijn en dat het soms voelt alsof we als samenleving heel ver weg zijn geraakt van datgene waar zorg ooit voor bedoeld was.

“Daar waar gezondheid centraal zou moeten staan in ons leven draaien we vandaag de dag op een verdienmodel van ziekte,” zegt ze.

Baat

“Zorgverzekeraars, de farmaceutische industrie en zelfs ziekenhuizen hebben baat bij zoveel mogelijk patiënten,” voegt ze toe.

Hoe meer zieke mensen, hoe meer geld. En dat blijkt ook uit het onderzoek. Het is bijvoorbeeld makkelijker om onderzoek te financieren naar bloeddrukverlagers dan te kijken naar de effecten van een gezonde levensstijl op een te hoge bloeddruk.

Iets erbij doen, daar kun je wat aan verdienen, maar iets minder doen niet. En dus financiert een farmaceut graag onderzoek om een nieuw medicijn op de markt te brengen.

Ziek

“En precies dit consumentisme is diepgeworteld geraakt in onze zorg,” stelt Bruns.

De huidige kosten van de zorg, zo’n 96 miljard euro, gaan grotendeels naar de farmaceuten, de pleisterfabrieken en de vastgoedontwikkelaars.

“Zij profiteren van een systeem waarin ziekte het verdienmodel is. En dat systeem is ziek,” klinkt het.

Spel

Het verkeert in zodanig kritieke toestand dat we maar blijven reanimeren zonder op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak, aldus de arts.

“En zolang ziekte het verdienmodel is, zullen de zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie de dienst uit blijven maken en zullen artsen en zorgverleners slechts marionetten blijven in dit spel,” besluit ze.

Bekijk haar pleidooi hieronder:

[VPRO]


Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met mensen die je kent op Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

32 reacties

 1. Dus feitelijk als je als arts, chirurg, verpleger en ziekenhuis directie hier aan mee doet, ben je gewoon medeplichtig aan deze zieke uitbuitende cultuur ten koste van een patiënt die als proefkonijn fungeert.

  Dit is mede teweeg gebracht door politiek criminele overheidsbekleders zittende te Den Haag.

  Gezondheid!!!!

  28 likes
 2. In Twente vergeten ze nog wel eens de n uit te spreken op het eind van een woord.
  Dan staat er ZIEKEHUIS.
  En dat is precies wat er aan de hand is .
  wie noemt nou een huis waar je genezen moet en kan een Ziekenhuis.
  Er zijn in Europa nog enkele geneeshuizen waar je dus geneest, net als in de Egyptische kultuur waar je kon genezen in de pyramide.
  Maar het verdienmodel heeft Ziekenhuizen. huizen vol zieken die zwaar betalen met hun eigen geld en daarna met hun leven.

  14 likes
  • In Europa hadden we ook geneeshuizen, Frans. Hospitaal werden ze genoemd en toen Europa nog katholiek was waren deze hospitalen oorden van liefdevolle aandacht en verzorging. De ramen waren hoog zodat zieke mensen uitzicht hadden op het genezende groen buiten. De muren waren met fresco´s versierd om alle positieve, zelfhelende krachten van lichaam en geest te stimuleren. Dat is allemaal kapot gemaakt na de Reformatie en de Verlichting. Toen werd de mens ´wetenschappelijk´ onder handen genomen.

   Googel eens met ´medieval hospitals in Europe´ en verwonder u over al dat moois. Hildegard van Bingen heeft een schitterend handboek geschreven over ziekte, voeding en levensinstelling.

   7 likes
   • DE DEKMANTEL VOOR DE KINDERTEHUIZEN DENK IK DAN

    0 likes
    • dna:

     Je moet niet alle leugens geloven. Die kindertehuizen waarover je het hebt werden net zo goed gerund door protestanten en weet ik veel wie nog meer. Dat de huidige rot en verval heeft kunnen plaats vinden komt nou juist omdat de katholieken geen echte macht meer hebben. Het Vaticaan bijv. is compleet overgenomen door de satanisten. En dat kwaad heeft overal om zich heen gegrepen.

     Het grootste geheim van Hollywood bijv. is pedofilie. En de huidige jeugdzorg is ook aangevreten door dat kwaad. Hou dus een beetje op alleen de katholieken er uit te pikken. Daarmee speel je de ware boosdoeners in de kaart.

     2 likes
 3. Er zouden meer artsen moeten zijn die het dolgedraaide systeem waarvan zij profiteren aan de kaak stellen.
  Dan komt er nog iets bij. Het gaat de Pharma-Chemie reuzen niet alleen om maximale winsten.
  Deze sector heeft nog een aantal meer duistere doelen. Zoveel mogelijk mensen chronisch afhankelijk maken van medicatie:
  http://www.cchr.org/videos/making-a-killing/
  The Truth About the Rockefeller Drug Empire The Drug Story By Hans Ruesch:
  http://whale.to/b/ruesch.html

  De corrupte politiek is medeplichtig aan deze maffiose praktijken. De reflex van de politiek op ‘problemen’ is vrijwel altijd er nog meer geld tegenaan gooien. (hetgeen de problemen DUS niet wegneemt, doch juist erger maakt). Argeloze publiek weer even gesust.
  Veel sluikreclame zit listig verstopt in zgn. ‘info-tainment’, talk shows, e.d..

  19 likes
  • War on Error, je kunt het nog veel verder in de geschiedenis terug voeren..Onderzoeker Zecharia Sitchin heeft de oorsprong van de mensheid uitgelegd aan de hand van de vele geschiedschrijvingen van de Sumeriërs. Het hoofddoel van de creatie van de mensheid was en is (nog steeds) het leveren van goud, goud = geld… De aarde is, volgens de opgeschreven geschiedenis van de Sumeriërs, niet meer dan een mijnbouw kolonie en de mens is de pakezel gemaakt, via DNA technologie, voor het mijnbouwwerk en de administratie daarvan op deze planeet…

   Een aanduiding dat ons biologische lichaam, ons DNA, niet natuurlijk is, vindt je terug in de ontdekkingen in culturen wereldwijd, dat veel zogenaamde goden en heiligen uit de verre oudheid (goden van Sumerie, Heiligen uit de Indus civilisatie ,Paracas volk in Zuid Amerika, Pharaos van Egypte), haast allemaal een verlengd cranium hadden, met 50% meer herseninhoud dan onze eigen schedel. Duidelijk waren er mensachtigen in de verre oudheid met een hogere intelligentie dan wijzelf. Volgens de Sumeriërs hebben deze wezens ons gecreëerd, daarbij gebruikmakend van hun eigen DNA (” En God schiep de mens naar Zijn beeld” ) …. Maar het hoofdpunt hier wat ik aan wil aangeven is dat de situatie sinds onze eerste creatie niet veranderd is, deze “goden” zijn waarschijnlijk nog steeds aanwezig en dat geld eigenlijk een heel onnatuurlijk gegeven is voor een zich natuurlijk ontwikkelende intelligente species..Vragen die je kunt stellen zijn: waarom is ruilhandel niet de hoofdeconomie? waarom zijn menselijk waarden en geluk ondergeschikt aan geld? Van de duizenden grote filosofen en verlichten in onze geschiedenis, waarom is geen van hun wereldbeelden waarheid geworden? Een wereld waar we wat intelligenter en liefdevoller met elkaar omgaan omdat geld (goud) een wat mindere rol heeft dan dat het nu nog steeds heeft, net zoals aan het begin van onze geschiedenis. (De Bijbel noemt verschillende plaatsen van waaruit goud naar Israël werd gebracht)

   0 likes
 4. Daarom wordt er ook zoveel kankerverwekkende troep in het eten lucht en water gestopt want ze verdienen goudgeld aan chemotherapie.En het helpt ook nog eens van geen kanten het verkort alleen maar. De aderen gaan kapot en men gaat dood aan inwendige bloedingen en nieuwe kankers die het medicijn veroorzaakt.

  18 likes
 5. Heb 30 jaar in een ziekenhuis gewerkt en heb teveel gezien Onnodige operaties en nog veel meer het gaat alleen maar om GELD niet om een medemens te genezen ! Moet zeggen sommige artsen wilden dat wel en gaven wel degelijk om mensen maar…. dat was een minderheid !

  18 likes
 6. Gelukkig, er zijn nog mensen die het duidelijk zien…Terug naar het oude model; natuurlijk mag er verdiend worden, het moet zich ook betaald zien, de gezondheidszorg, maar zoals het nu is….dikke winsten, ik gebruik nu zoveel mogelijk homeopathie en heb het gevoel dat ik echt iets doe voor m’n gezondheid.

  10 likes
  • Denk je? Mensen worden geëntertaind, net zoals voor je tv kruipen en naar de vermaak in rome kijken.
   homeopathie word ook door de zelfde club gefinancierd en het mooie is, je mag het bij de verzekering declareren (lampe). Je kan hier alleen vanaf komen als nederland gaat opstaan. Maar dat zal nog wel even duren. Gezien de ontwikkelingen die nog moeten starten.

   2 likes
   • ”Homeopathie wordt ook door hetzelfde clubje gefinancieerd” ??
    Vandaar dat ze zo moeilijk over homeopathie doen, meer dan de helft uit winkels verdwenen is en je dus voor diverse homeopatische middelen naar Belgie of Duitsland af moet reizen.
    Ik begrijp dat je de boel aan het doemdenken wil hebben maar dan moet je je wel eerst goed informeren voordat je iets zegt.

    5 likes
 7. Laat me raden nu schijf de ING BANK bank voor de regering hoe ze de banken moeten aanpakken, wij noemen dat de slager die zijn eigen vlees keurt. Dat zal wel ook gebeuren dat de farmaceutische bedrijven voor de regering schijven hoe ze moeten handelen bij ziekte en u raad het al er moeten dan meer pillen worden voor geschreven de mensen moeten niet beter worden en genezen NEE ze moeten de rest van hun leven veel en nog meer pillen slikken want dat is wetenschappelijk bewezen en je raad het al dat zijn de artsen die betaald worden door die zelfde farmaceutische bedrijven.

  13 likes
 8. En geloof het of niet, al deze sectoren (of de mensen met de macht daarin) vrezen CBD en THC gerelateerde producten of eigenlijk cannabis. Als dat door het ‘simpele’ volk (her)ontdekt wordt als volksmedicijn nummer 1… Ik hoop dat die dag snel komt.

  Er was een tijd dat de medische wereld daadwerkelijk gebruik maakte van cannabis/hennep gerelateerde producten om mensen beter te maken. Toen je nog naar de huisarts kon voor een structurele oplossing voor een probleem (of soms ook niet). Tegenwoordig is er voor alles wel wat te vinden wat tijdelijk helpt, maar iets structureel oplossen zit er voor veel mensen niet bij. Een goede patiënt is er eentje die weer terug komt. En dan is het vaak ook gewoon pure rommel die voorgeschreven wordt en heb je weer een dekmiddeltje nodig om te plassen of om je maag te beschermen.. Verzin t maar.

  12 likes
 9. William Cortvriendt heeft vorig jaar op de Nederlandse televisie vele mensen van de medicijnen afgekregen. https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/hoe-word-ik-100/ Hij heeft daarbij flink wat tegenwerking gehad van de voedingsindustrie…
  Hij raadde oa in zijn tv-serie een deelnemer aan om margarine te vervangen door roomboter. Dit is helaas uit de uitzending geknipt. Dat komt omdat de omroepen de relaties met de adverteerders goed willen houden.

  In de tv-serie Hoe wordt ik 100 ?zette William de deelnemers op een ‘nieuw dieet’ van onbewerkte producten. De resultaten waren zeer spectaculair, vele deelnemers bereikten een gezond gewicht en konden de medicatie laten staan. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen zouden ze bij de commerciële en publieke omroepen toelichten in talkshows. De gemaakte afspraken werden echter stuk voor stuk kort voor de opnames gecanceld onder grote druk van de levensmiddelenindustrie.

  Dit is nog niet alles. William droeg soms inhoudelijk bij aan de Allerhande van Albert Heijn. Hier kwam een abrupt einde aan, toen de voedselproducenten lucht kregen van zijn hang naar onbewerkte producten.

  Ons systeem moet op de schop. Artsen zouden weer moeten worden beloond op basis van hoeveel mensen zij van de medicijnen afkrijgen, in plaats van eraan. We lijken wel in de omgekeerde wereld te leven.

  Alles moet in onze tijd ‘bewezen’ zijn. En daar zit nu net het probleem. Alleen onderzoeken naar middelen waaraan verdiend kan worden, zijn voor bedrijven interessant om in te investeren. Medicijnen zijn daarom vaak bewezen werkzaam en worden dan erkend als behandeling (overigens is volgens vele experts het medicijngebruik doodsoorzaak nummer drie. Groenten en fruit kennen geen investeerder die miljarden kan pompen in onderzoek en dus is dat zogenaamd niet bewezen goed voor de gezondheid. Soms is er een uitzondering. Zo heeft Heineken genoeg geld om de Wageningse professor Frans Kok voor z’n karretje te spannen. Ze gebruiken hem om meer bier te verkopen. Want het werkt tegen Alzheimer en beroertes volgens hem. Over de gevaren van te veel alcohol wordt met geen woord gerept.

  De industrie, het bedrijfsleven en de overheid werken overduidelijk samen om ons te bedotten en ziek te houden, als het maar geld in het laatje brengt. Men heeft letterlijk schijt aan onze gezondheid dat moge duidelijk zijn. In werkelijkheid zijn er echter maar een paar kleine wijzigingen nodig in leefstijl en voedingsgewoonten om een enorme kentering in de huidige situatie te bewerkstelligen. Kijk daarom nog eens naar de 6 uitzendingen en oordeel zelf. Soms komt per ongeluk de waarheid bij de msm vol in beeld. Profiteer daarvan en werk aan het aller waardevolst wat je hebt : je GEZONDHEID.

  https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/hoe-word-ik-100/

  8 likes
 10. Veranderingen moeten van binnenuit komen, toch is er veel gaande, ik lees steeds vaker dat ziekenhuizen het niet meer redden financiël……En dat was eigenlijk te voorspellen, hoezo gezondheidszorg privatiseren , dat lijkt geweldig zeker voor degene die er werkt, maar toen, tja toen bedacht diezelfde domme overheid dat de burger zelf maar moest bijdragen, wat ik zelf constateer , bij huisartsen was het vroeger altijd druk, nu is het heel stil, in ziekenhuizen staan soms , afdelingen leeg, men moet fuseren ..Wat is een ziekenhuis nou zonder patiënten ,… Het grootste deel van onze bevolking is boven de 50 jaar , dus draait de gezondheids industrie op chronisch zieken patiënten , en als je eenmaal door je eigen bijdrage heen bent……. kan je alles gratis na laten kijken, onderzoekje hier, foto, wat er allemaal mogelijk is……want de zieken industrie moet wel doordraaien natuurlijk, en wie betaald dat, juist wij allemaal ….. voor de minder erge kwalen gaat men gelukkig in de alternatieve circuit op zoek , mijn Chinese acupunctuur dokter is in 2 jaar tijd zo druk geworden dat er 3 man/ vouw personeel bij is gekomen……. nou woon ik aan de rand van een grote stad, dus heb je vele mogelijk heden, maar toch…… ik weet ook niet waar het heen gaat, maar dit was geen goede beslissing, ,en we worden nu even zoet gehouden , maar volgend jaar wordt het allemaal weer duurder……..

  8 likes
 11. Ik zou me er niet zo druk om maken, uiteindelijk wint intelligentie het van de dommigheid.
  Daar stond dit tijdperk al eeuwenlang bekend om en we zien het nu voor onze eigen ogen gebeuren.

  5 likes
 12. Ik roep het al heel lang, ziekenfonds terug, gulden terug. Iedereen vanuit de politiek die roept dat dit niet meer mogelijk is weet u dat deze keihard staat te liegen. Men is alleen uit op geld van de burger. Zodra er ergens in een politiek overleg wordt aangegeven dat u erop vooruit gaat moet bij u een bel gaan rammelen “waar ga ik er dan op achteruit”. U krijgt niets van de politiek u moet alleen betalen, immers daar is het verdien model van deze huidige regering op gebaseerd. Is echt heel erg tijd dat de huidige politiek op de schop gaat maar de huidige politiek gaat er telkens voor zorgen dat dit niet gebeurt. Waarom denkt u dat er zo’n banen carrousel is vanuit Den Haag. Men kan dan die bestuurder op een plek zetten die direct invloed heeft op de gewone burger. Beste voorbeeld is justitie, het kan er toch bij de burger niet in dat een lafhartige crimineel willens en weten 3 mensen dood rijd en dat daar een taakstraf tegen over staat en dat die crimineel dan naar 4 maanden het land kan verlaten want o zo zielig, z’n vrouw bevalt. Straffen systeem totaal op de helling en luister naar de burger. Maar er zijn teveel voorbeelden waarom het totaal fout gaat in Nederland maar daar komt men pas achter als het totaal te laat is. Ben bang dat er eerst iets heel ergs in Nederland moet gebeuren wil de politiek luisteren.

  5 likes
 13. Kleine aanvulling, grootste probleem is het stemvee wat telkens op dezelfde partijen blijft stemmen. Met de huidige politici ga je het niet redden, is geen afspiegeling meer van de maatschappij. Stem eens wat anders en laat VVD,PvD D66 links liggen, deze partijen houden de baantjes carrousel in stand.

  5 likes
 14. Ik dank deze dame voor haar heldere pleidooi. Dat haar collegae snel hun geweten bijstellen naar goed voor den mensch hun gezondheid en de verzekeringen in hun huidige gewetensloze diefstal en kwakzalverij AFKETSEN! Vergeet de hulpverlening niet die draaien ook op dit soort gewetensloze ziekmakerij! Voor de kinderen is het verschrikkelijk idoot aan het worden. Spreek je waarheid uit, al trilt je stem.

  4 likes
 15. ja ,we zitten nu eenmaal in een verziekte samenleving .. deze ziekte houden we allemaal zelf in stand door de cirkel van geld verdienen ..waarin een ieder verslaaft aan is, zelfs ziekenhuizen heeft deze injectie nodig om zijn verslaving in stand te houden , mensen krijgen injecties ,bedrijven ook en dat allemaal om te overleven in een samenleving van angst om verlies…domheid en traagheid doet de samenleving wankelen .. en zal leiden tot ineenstorting..

  4 likes
 16. Doktoren gieten geneesmiddelen waar zij weinig vanaf weten .om ziekten te genezen waar zij nog minder vanaf weten ,in mensen waar zij helemaal niets vanaf weten …

  4 likes
 17. Er is van alles mis met de toelating van geneesmiddelen. En zelfs met de ziektebeelden die worden bedacht en vastgelegd in protocollen. Die de artsen vervolgens dan ook herkennen.
  Soms zaken die voorheen niet of nauwelijks problematisch waren.
  En die op die manier opeens een ‘epidemie’ van de bewuste ‘ziekte’ veroorzaken.

  Artsen doen eigenlijk niks, wat niet vergoed wordt door de verzekeraars.
  De patiënten zijn voor nieuwe medicijnen levende proefkonijnen.

  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de meeste klachten vanzelf over gaan.
  Een paar dagen ziektenverlof, weg uit de dagelijkse ergernis; daar knapt menig mens van op.

  Wat we echt nodig hebben is een werkend medicijn tegen de ziekte van corruptie. Geen zachte heelmeesters. Er zullen zware kuren nodig zijn, of chirurgische ingrepen.

  3 likes
 18. Uitstekend en dapper verwoord door Emma Bruns! Meningen doen er in dit geval niet toe, voorkomen is beter dan genezen. Laat meer van haar vakgenoten zich uitspreken… Eindelijk iemand die van binnenuit opstaat.

  3 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

vvd

VVD en D66 (applaus voor de zorg!) blokkeren voorstel voor betere zorgbeloning: ‘Mes in de rug’

In de Tweede Kamer is de motie ...

klappen

Klappen voor de zorg? Rutte deelde in de afgelopen 10 jaar alleen maar klappen uit aan de zorg

Vlak nadat Nederland op slot was gegaan, ...