Een gezin wist 40 jaar lang te overleven in de Siberische wildernis. Toen geologen de Lykovs aantroffen waren ze niet op de hoogte van belangrijke historische gebeurtenissen, waaronder de Tweede Wereldoorlog.
De Siberische taiga is één van de meest afgelegen en verlaten gebieden op de planeet. De winter duurt er van september tot mei.
In een gebied van acht miljoen vierkante kilometer wonen misschien een paar duizend mensen. Siberië levert voornamelijk olie en mineralen, maar het terrein is zowel in de zomer als in de winter onherbergzaam.
Sprookje
In de zomer van 1978 zocht een team Sovjetonderzoekers vanuit het vliegtuig naar een open plek om een team geologen af te zetten. De piloot zag tot zijn verbazing een grote tuin. Journalist Vasily Peskov scheef in 1990 in zijn boek Lost in the Taiga dat het in dit deel van Siberië ‘minder gevaarlijk is om een wild dier tegen te komen dan een vreemdeling’.
De geologen, onder leiding van wetenschapper Galina Pismenskaya, besloten op onderzoek uit te gaan. Ze kwamen omgehakte bomen tegen, een schuur gevuld met gedroogde aardappelen en stuitten vervolgens op een hut.
Als in een sprookje ging de deur van de hut open en stapte een oudere blootvoetse man naar buiten. Hij liet het team naar binnen. In de hut vonden de geologen vijf mensen: de oude man, Karp Lykov (81), zijn zoons Savin (54) en Dmitri (38) en zijn beide dochters Natalia (44) en Agaifa (37). Karp en zijn vrouw Akulina waren in 1936 de taiga ingevlucht om religieuze vervolging te ontlopen.
Satellieten
Het gezin leefde van aardappelen, bladeren en de jacht. Dmitri en Agaifa hadden nog nooit andere mensen gezien. De zoons en dochters van Karp hadden gehoord van een wereld buiten het bos, met landen, steden en oorlogen, maar dat begrepen ze niet. Ze waren niet op de hoogte van de Tweede Wereldoorlog of de technologische ontwikkelingen die in de jaren dertig waren gerealiseerd.
Karp weigerde te geloven dat er mensen op de maan waren geland, maar kon zich wel iets voorstellen bij satellieten omdat het gezin al sinds de jaren vijftig kon zien hoe ‘de sterren soms snel door de lucht bewogen’.
Slechts drie jaar nadat het gezin was blootgesteld aan buitenstaanders werden drie van de Lykovs ziek. In 1981 stierven Natalia en Savin aan nierfalen. Dmitri werd geveld door longontsteking. Karp stierf in 1988 in zijn slaap.
Agaifa Lykov woont tot op de dag van vandaag in de Siberische hut. Ze is inmiddels de 70 gepasseerd. Een documentaire over het gezin kan hier worden bekeken.
Bron: Smithsonianmag.com Foto: Flickr/Kitty Terwolbeck
Gerelateerd:
- Wetenschappers: Yeti bestaat
- Japanse kluizenaar (76) leeft al 20 jaar op prive-eiland
- Meeste aarde-observerende satellieten vallen komende jaren uit
- Russische regio erkent bestaan Sneeuwman
- Duitse politie verbaasd over jongen die jaren in bos leefde
Kunnen onze gedachten de structuur van water veranderen?
Professor legt ongevaccineerd bloed onder de microscoop en krijgt de schrik van haar leven
Simone (19) haalde op 1 mei het Moderna-vaccin, nu moet haar moeder haar uitvaart regelen
‘Sleep verantwoordelijke bankbestuurders voor de rechter’
Mediterraans mysterie: Woonde de mythische beschaving van Atlantis op Sardinië?
Hoe zorg je voor goede energie in je woning?
Nederlaag voor Monsanto: Schotland verbiedt alle genetisch gemodificeerde gewassen
Volkskrant-artikel over ‘antivaxstudie’ leidt tot verontwaardiging: ‘Wat is dit voor een absurde complot-laster?’
Zijn aliens al hier op aarde? Sheriff stuit op ‘omvangrijk complot’