Homepagina » Binnenland » Verijdelde Russische hackaanval op OPCW in Den Haag is evident voorbeeld van fake news. Deze twee hoogleraren leggen uit waarom
Verijdelde Russische hackaanval op OPCW in Den Haag is overduidelijk voorbeeld van fake news. Deze twee hoogleraren leggen uit waarom

Verijdelde Russische hackaanval op OPCW in Den Haag is evident voorbeeld van fake news. Deze twee hoogleraren leggen uit waarom

Vorige week maakte minister van Defensie Ank Bijleveld bekend dat Nederland een Russische operatie tegen de chemische wapenwaakhond OPCW heeft weten te verstoren.

De Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zou in april een cyberoperatie van de Russen verijdeld hebben die gericht was tegen de OPCW.

Russische ‘overheidshackers’ zouden van plan zijn geweest om het wifi-netwerk van de OPCW te hacken en te infecteren. Ze werden aangehouden en het land uitgezet.

Lacherig

Het is het zoveelste bericht afkomstig van het Nederlandse inlichtingenapparaat dat klakkeloos wordt overgepend door de massamedia.

Rusland is volwaardig lid van de OPCW en heeft dus geen enkele reden om de organisatie te hacken. Dit is dus een duidelijk geval van nepnieuws, constateren hoogleraren Kees van der Pijl en Karel van Wolferen in Café Weltschmerz.

Van der Pijl merkte op dat er in de media wel ruimte is voor twijfel, maar dat daar vervolgens een beetje lacherig over wordt gedaan.

Datingsite

Zo stond in De Telegraaf een bericht dat één van de ‘geheim agenten’ die het computersysteem probeerde te hacken, gewoon onder zijn eigen naam op een Russische datingsite stond.

“Dat is niet iets wat je in een James Bond-boek zou leren,” aldus Van der Pijl.

In NRC werd Poetin voorgesteld als roofdier dat nu gestopt moet worden. “Die krant is zo ver over de schreef gegaan op dit gebied, dat is niet meer serieus te nemen,” zei Van Wolferen. “Maar het wordt ook niet meer serieus genomen.”

Fake news

“Het ongeloof breidt zich uit,” benadrukte hij.

Dit incident is zo’n evident voorbeeld van fake news dat door de overheid wordt gelanceerd, zei Van der Pijl, toevoegende dat hij erg onder de indruk is van de westerse propaganda.

Bekijk het hele gesprek hieronder:

[Café Weltschmerz]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Eksegese
Eksegese
2 jaren geleden

Fake news van onze overheid wordt steeds vaker doorgeprikt, net zo lang tot helemaal niemand ze meer gelooft. Voor zo ver dat al niet aan de hand is.

Lo Shang
Lo Shang
2 jaren geleden

Op Internet zijn heel veel Russische hackers actief. Veel van die Ransomware komt ook uit Rusland.
Misschien is er een deal tussen de Russische Defensie ministerie en de hackers dat als de hackers iets vinden dat interessant is voor Defensie van Rusland, ze daar goed voor beloond worden.

salvar
salvar
2 jaren geleden

de meeste landen hebben hackers/spionnen en huurmoordenaars met inbegrip nederland.
je wordt misselijk van dat gezeik hierover van de regering/geheime dienst.
als je tegenwoordig niet liegt hoor je er niet meer bij.

wie het beste kan liegen verdient het meeste.

:adrianus-johannes.
:adrianus-johannes.
2 jaren geleden

wil niet het toeval dat de militaire vakbond op DIE dag bakzeil haalde met hun CAO onderhandelingen van ongekende proporties zij eisten 10% meer en wel zo snel mogelijk al jaren zijn zij al in onderhandeling en staan ook op nul index loon compensatie.. de wat zij spionnen noemen waren in april al uitgezet wat een toeval (dat niet bestaat) dat op deze dag dit naar buiten komt..
ik heb niks gehoord over de CAO onderhandelingen wel dienen de soldaten nu zelf hun extra kleding te betalen en kunnen later het bonnetje (als je dat niet zoek raakt 🙂 ) inleveren..
mogelijk ook voor keel snoepjes om hart bang, bang of ratatatatata te roepen bij schiet oefeningen..
wat een misleidingen in dit land zeg wil jij de grenzen verdedigen moet je dat zelf betalen.. wat doet de regiring welk het haar plicht is dan met onze belasting centen daarvoor..?.. zal echt niet in de schatkist zitten als deze door het leger bewaakt wordt.. wel moet jij je zorgen maken als deze kist door een privaat legertje bewaakt wordt 🙂 toch!
lever mij commentaar met jou kennis ben ook niet alles wetend..
bron dienst werkende militair uit mijn netwerk..

wees gegroet van,
:adrianus-johannes.

Jur
Jur
2 jaren geleden

Zeer sterke video (SITUATION CRITICAL: End The Fed? No “Secret Plan” Required! It’s Up To YOU. By Gregory Mannarino):
https://www.youtube.com/watch?v=Z8s6_D5IuNE

Frans2
Frans2
2 jaren geleden

[ Rusland is volwaardig lid van de OPCW en heeft dus geen enkele reden om de organisatie te hacken. ]
Het zou kunnen dat ze gegevens in de OPCW computers wilden aanpassen in eigen voordeel. Maar dan nog, van te voren weten welke info de individuele werknemers van het OPCW hebben of wat de OPCW naar buiten gaat brengen is altijd handig om vast een tegenactie te kunnen plannen.

Veel overheden in democratische landen bespioneren gewoon hun eigen nationale onafhankelijke instanties om vooraf te weten wat die gaan doen of zeggen.

Jeff
Jeff
2 jaren geleden

Het mooiste van al dit nieuws, is dat we al lang vergeten zijn dat de regering Obama allerlei regeringen hackte . Merkel was er nog zo boos over. Je hoort er werkelijk niks meer over.
Oorlog anno 2000 nog wat geschiedt achter de pc en daar doen ze allemaal aan mee; ook Rusland.

Frans2
Frans2
Reactie op  Jeff
2 jaren geleden

[ Je hoort er werkelijk niks meer over. ]
Precies, want iedereen bespioneert elkaar, ook bondgenoten.
Maar als de MSM dat ontdekt dan moet je even boos doen voor de bühne en gaat iedereen weer gewoon door.

Dat hele gedoe met de OPCW is dan ook PR voor de westerse bevolking (en de NRC had er lucht van gekregen), want Putin steekt sowieso zijn middelvinger op en zijn eigen bevolking krijgt dit nauwelijks te horen. Ze hoeven normaal gesproken ook niet veel moeite te doen om het te verbergen, want als je betrapt wordt, wordt je gewoon het land uitgezet en verder niks. Dat is een soort ongeschreven wet tussen spionerende instanties. Maar ja, als de onafhankelijke onderzoeksjournalisten van de NRC er over gaan schrijven moet je als politicus zogenaamd krachtig optreden, maar niet TE krachtig, want dan krijgen je eigen spionnen in Rusland het ook moeilijk als ze betrapt worden. Daarom zijn die spionnen niet gearresteerd, maar gewoon naar Schiphol “begeleid”.

Ivanneau
Ivanneau
2 jaren geleden

Je kunt er wel lacherig over doen en denken dat iedereen het fake nieuws doorziet maar bij onze met holle bolle rode oogjes op hun schermpje turende landgenoten gaat dit fake nieuws er in als koek van ketellapper. Onze overheid weet drommels goed hoe ontzettend naïef de op hun schermpjes turende bevolking inmiddels is anders zou zij niet zulk doorzichtig fake nieuws verspreiden. Het fake nieuws wordt steeds brutaler en dommer als test hoever men kan gaan. Het is wel duidelijk dat men ondertussen heel, heel ver kan gaan.

Mira
Mira
2 jaren geleden

Ik heb geen verstand van hacken, maar ik dacht altijd dat dat gewoon ergens binnen achter een computer gebeurde. Iemand die me kan uitleggen waarom deze hackers daar aanwezig moesten zijn?

only you
only you
2 jaren geleden

Dit nieuws moet de blunders goed praten, die het kabinet, opzettelijk, maakt?

x

Check Also

de jonge

‘Hugo de Jonge, u maakt zich hoogstpersoonlijk schuldig aan het afbrokkelen van de democratische rechtsstaat’

Het coronadebat mondde woensdag uit in een ...

de jonge

Zo reageert De Jonge op kritische vragen over het coronavaccin

Woensdag stelde Kamerlid Wybren van Haga (FVD) ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

17
0
We lezen graag je reactie!x