Homepagina » Binnenland » Verijdelde Russische hackaanval op OPCW in Den Haag is evident voorbeeld van fake news. Deze twee hoogleraren leggen uit waarom
Verijdelde Russische hackaanval op OPCW in Den Haag is overduidelijk voorbeeld van fake news. Deze twee hoogleraren leggen uit waarom

Verijdelde Russische hackaanval op OPCW in Den Haag is evident voorbeeld van fake news. Deze twee hoogleraren leggen uit waarom

Vorige week maakte minister van Defensie Ank Bijleveld bekend dat Nederland een Russische operatie tegen de chemische wapenwaakhond OPCW heeft weten te verstoren.

De Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) zou in april een cyberoperatie van de Russen verijdeld hebben die gericht was tegen de OPCW.

Russische ‘overheidshackers’ zouden van plan zijn geweest om het wifi-netwerk van de OPCW te hacken en te infecteren. Ze werden aangehouden en het land uitgezet.

Lacherig

Het is het zoveelste bericht afkomstig van het Nederlandse inlichtingenapparaat dat klakkeloos wordt overgepend door de massamedia.

Rusland is volwaardig lid van de OPCW en heeft dus geen enkele reden om de organisatie te hacken. Dit is dus een duidelijk geval van nepnieuws, constateren hoogleraren Kees van der Pijl en Karel van Wolferen in Café Weltschmerz.

Van der Pijl merkte op dat er in de media wel ruimte is voor twijfel, maar dat daar vervolgens een beetje lacherig over wordt gedaan.

Datingsite

Zo stond in De Telegraaf een bericht dat één van de ‘geheim agenten’ die het computersysteem probeerde te hacken, gewoon onder zijn eigen naam op een Russische datingsite stond.

“Dat is niet iets wat je in een James Bond-boek zou leren,” aldus Van der Pijl.

In NRC werd Poetin voorgesteld als roofdier dat nu gestopt moet worden. “Die krant is zo ver over de schreef gegaan op dit gebied, dat is niet meer serieus te nemen,” zei Van Wolferen. “Maar het wordt ook niet meer serieus genomen.”

Fake news

“Het ongeloof breidt zich uit,” benadrukte hij.

Dit incident is zo’n evident voorbeeld van fake news dat door de overheid wordt gelanceerd, zei Van der Pijl, toevoegende dat hij erg onder de indruk is van de westerse propaganda.

Bekijk het hele gesprek hieronder:

[Café Weltschmerz]


Vind je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Fake news van onze overheid wordt steeds vaker doorgeprikt, net zo lang tot helemaal niemand ze meer gelooft. Voor zo ver dat al niet aan de hand is.

  25 likes
 2. Het mooiste van al dit nieuws, is dat we al lang vergeten zijn dat de regering Obama allerlei regeringen hackte . Merkel was er nog zo boos over. Je hoort er werkelijk niks meer over.
  Oorlog anno 2000 nog wat geschiedt achter de pc en daar doen ze allemaal aan mee; ook Rusland.

  7 likes
  • [ Je hoort er werkelijk niks meer over. ]
   Precies, want iedereen bespioneert elkaar, ook bondgenoten.
   Maar als de MSM dat ontdekt dan moet je even boos doen voor de bühne en gaat iedereen weer gewoon door.

   Dat hele gedoe met de OPCW is dan ook PR voor de westerse bevolking (en de NRC had er lucht van gekregen), want Putin steekt sowieso zijn middelvinger op en zijn eigen bevolking krijgt dit nauwelijks te horen. Ze hoeven normaal gesproken ook niet veel moeite te doen om het te verbergen, want als je betrapt wordt, wordt je gewoon het land uitgezet en verder niks. Dat is een soort ongeschreven wet tussen spionerende instanties. Maar ja, als de onafhankelijke onderzoeksjournalisten van de NRC er over gaan schrijven moet je als politicus zogenaamd krachtig optreden, maar niet TE krachtig, want dan krijgen je eigen spionnen in Rusland het ook moeilijk als ze betrapt worden. Daarom zijn die spionnen niet gearresteerd, maar gewoon naar Schiphol “begeleid”.

   11 likes
 3. [ Rusland is volwaardig lid van de OPCW en heeft dus geen enkele reden om de organisatie te hacken. ]
  Het zou kunnen dat ze gegevens in de OPCW computers wilden aanpassen in eigen voordeel. Maar dan nog, van te voren weten welke info de individuele werknemers van het OPCW hebben of wat de OPCW naar buiten gaat brengen is altijd handig om vast een tegenactie te kunnen plannen.

  Veel overheden in democratische landen bespioneren gewoon hun eigen nationale onafhankelijke instanties om vooraf te weten wat die gaan doen of zeggen.

  12 likes
 4. de meeste landen hebben hackers/spionnen en huurmoordenaars met inbegrip nederland.
  je wordt misselijk van dat gezeik hierover van de regering/geheime dienst.
  als je tegenwoordig niet liegt hoor je er niet meer bij.

  wie het beste kan liegen verdient het meeste.

  8 likes
 5. :adrianus-johannes.

  wil niet het toeval dat de militaire vakbond op DIE dag bakzeil haalde met hun CAO onderhandelingen van ongekende proporties zij eisten 10% meer en wel zo snel mogelijk al jaren zijn zij al in onderhandeling en staan ook op nul index loon compensatie.. de wat zij spionnen noemen waren in april al uitgezet wat een toeval (dat niet bestaat) dat op deze dag dit naar buiten komt..
  ik heb niks gehoord over de CAO onderhandelingen wel dienen de soldaten nu zelf hun extra kleding te betalen en kunnen later het bonnetje (als je dat niet zoek raakt 🙂 ) inleveren..
  mogelijk ook voor keel snoepjes om hart bang, bang of ratatatatata te roepen bij schiet oefeningen..
  wat een misleidingen in dit land zeg wil jij de grenzen verdedigen moet je dat zelf betalen.. wat doet de regiring welk het haar plicht is dan met onze belasting centen daarvoor..?.. zal echt niet in de schatkist zitten als deze door het leger bewaakt wordt.. wel moet jij je zorgen maken als deze kist door een privaat legertje bewaakt wordt 🙂 toch!
  lever mij commentaar met jou kennis ben ook niet alles wetend..
  bron dienst werkende militair uit mijn netwerk..

  wees gegroet van,
  :adrianus-johannes.

  6 likes
 6. Je kunt er wel lacherig over doen en denken dat iedereen het fake nieuws doorziet maar bij onze met holle bolle rode oogjes op hun schermpje turende landgenoten gaat dit fake nieuws er in als koek van ketellapper. Onze overheid weet drommels goed hoe ontzettend naïef de op hun schermpjes turende bevolking inmiddels is anders zou zij niet zulk doorzichtig fake nieuws verspreiden. Het fake nieuws wordt steeds brutaler en dommer als test hoever men kan gaan. Het is wel duidelijk dat men ondertussen heel, heel ver kan gaan.

  6 likes
 7. Volgens miij hoeft een hacker niet op locatie toch… en zeker niet met zijn 4en tegelijk. Oh Ja iemand moet de vuurmuur omhoog tillen…. dat zal het zijn

  2 likes
 8. Op Internet zijn heel veel Russische hackers actief. Veel van die Ransomware komt ook uit Rusland.
  Misschien is er een deal tussen de Russische Defensie ministerie en de hackers dat als de hackers iets vinden dat interessant is voor Defensie van Rusland, ze daar goed voor beloond worden.

  4 likes
 9. Ik heb geen verstand van hacken, maar ik dacht altijd dat dat gewoon ergens binnen achter een computer gebeurde. Iemand die me kan uitleggen waarom deze hackers daar aanwezig moesten zijn?

  2 likes
 10. waarom kan Kees niet UITspreken … en wordt ie steeds , langdurig onderbroken ?

  0 likes
  • Omdat Van Wolferen elke gelegenheid wil aangrijpen om zijn eigen denkbeelden te pushen. Daarvoor onderbreekt hij Van der Pijl vaak en langdurig waardoor diens verhaal niet meer goed doorkomt. Een interview was in dit geval beter geweest dan een tweegesprek.

   2 likes
 11. Zeer sterke video (SITUATION CRITICAL: End The Fed? No “Secret Plan” Required! It’s Up To YOU. By Gregory Mannarino):
  https://www.youtube.com/watch?v=Z8s6_D5IuNE

  1 likes
 12. Dit nieuws moet de blunders goed praten, die het kabinet, opzettelijk, maakt?

  1 likes
 13. Dit hack verhaal zit op het niveau van ongeveer 8 jarigen. Hoewel. Je moet natuurlijk wel mario kart uitgespeeld hebben. Niveau 9 jaar kan niet meer. Dat gaat namelijk al ver boven de pet van rutte.(zit tussen 2 en 3, zandbakniveau met luier, heb ik vernomen) Vraag me toch ieder keer weer af hoeveel ze die acteurs betalen. Overigens duurt het wel even voordat deze mensen in actie kunnen komen. Voor zover bekend hebben ze ongeveer 6 maanden nodig om de huilbuien van het lachen onder controle te krijgen. Worden na een half uur altijd met veel bombarie gearresteerd. Langer kunnen ze niet werken zonder in hun broek te plassen van het lachen.
  Het is triest, Niveau kopje luisteren tegen de muur.

  1 likes
 14. Ja rusland zal wel hacken ja…NET zoals Alle landen doen ..vooral usa.. die hebben het uitgevonden(cia fbi enz enz) ..maar de opcw hacken ? hoezo ? wat bereiken ze daar mee? dit is gewoon om de britten te redden van huh zoveelste nonsens fake nieuws? er wordt door elite gewoon een oorlog geforceerd met rusland…MENSEN WORDT WAKKER … WELK VOLK VAN WELK LAND WIL ER NOU OORLOG???? NIEMAND dus …en putin maar zwart proberen te maken ..terwijl die juist voor vrede is en geen oorlog wil beginnen …waarom zien we NOOIT putin op tv? omdat hij niet meewerkt aan al die oorlogzuchtige klote landen die met al die fake nieuws en false flag sh*t komen…en onze regering zit er diep in …nederland het slaafje van de usa …wat een scheitwereld leven we eigenlijk in zeg ..en in een wereld waar mensen (afrika azie) nog steeds geen eten of drinken hebben terwijl in andere landen de mensen alles in overvloed hebben? eerst roven ze heel het continent afrika leeg om vervolgens te vertellen hoe die mensen daar toch zijn achtergebleven..bah wat een wereld ..ik hoop dat ‘ze’ snel komen en hier even de bezem over de wereld halen …ik heb gezegd ..tot zover mogelijk :carpe diem.. nu het nog kan!

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

MH17 kan ook naar beneden zijn gehaald door Oekraïne. Aanstaand senator doet opzienbarende uitspraken

MH17 kan ook naar beneden zijn gehaald door Oekraïne. Aanstaand senator doet opzienbarende uitspraken

Tijdens het verkiezingsdebat tussen Thierry Baudet en ...

Telepathie bij mensen en dieren is 100 procent echt. Russische legerkolonel publiceert opmerkelijk artikel

Telepathie bij mensen en dieren is 100 procent echt. Russische legerkolonel publiceert opmerkelijk artikel

Het Russische ministerie van Defensie heeft onlangs ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.