Binnenland

Vermelding CO2-uitstoot op producten Albert Heijn wekt huiver: ‘Het is heel griezelig’

Help ons door dit artikel met vrienden op je social media te delen!

Albert Heijn gaat als eerste supermarktketen de CO2-uitstoot vermelden op de verpakking van producten van het eigen merk.

De supermarkt gaat de CO2-equivalent (CO2e) vermelden op 130 producten, waaronder eieren. Dat wordt langzaam maar zeker aangevuld met meer producten zoals groente en fruit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Albert Heijn wil op die manier laten zien welk product de hoogste uitstoot heeft zodat mensen een duurzamere keuze kunnen maken.

Internationale duurzaamheidsagenda

De supermarkt gaat bovendien bij recepten in de Allerhande de ingeschatte klimaatimpact vermelden, om klanten te helpen ‘klimaatbewuster te kiezen en te koken’.

Albert Heijn wil in 2030 45 procent minder CO2e uitstoten in de keten. De supermarkt werd onlangs nog op de vingers getikt door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege vage duurzaamheidsclaims.

De drijfveer is de internationale duurzaamheidsagenda, zo bevestigt Albert Heijn tegenover De Andere Krant. “Wij hebben ons hier al in 2021 aan gecommitteerd.”

SDG’s

Agenda 2030 blijkt dus opnieuw de katalysator voor een grote gedragsverandering van de bevolking, schrijft journalist David Boerstra voor de krant. “Alle instituten hebben zich verbonden aan de SDG’s, en zijn daardoor hun autonomie kwijtgeraakt.”

Op de website van Jumbo stond bijvoorbeeld: “Met onze activiteiten leveren wij een actieve bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Dit zijn de werelddoelen voor duurzame ontwikkeling waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd.”

Heel griezelig

Diverse boerenvertegenwoordigers vermoeden dat de supermarktketens hiervoor subsidie ontvangen van de overheid. Albert Heijn ging niet in op de vraag, Jumbo ontkent ‘rechtstreekse subsidie’ vanuit de overheid te krijgen voor de ingeslagen koers.

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen vindt het ‘heel griezelig’ dat bedrijven als Albert Heijn zich aan de SDG-agenda hebben gecommitteerd, ten koste van de klanten en de aandeelhouders, zo zei hij in blckbx today.

(Video verwijderd? Klik hier...)


Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 136 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

249 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ikke zelf Jeroen
ikke zelf Jeroen
1 maand geleden

boycot AH

Kiekedief
Kiekedief
1 maand geleden

Imbecielen,hoop dat AH de pottenbak opgaat .
Kom er nooit gelukkig.
Raad ik iedereen aan .

Arie N
Arie N
1 maand geleden

Gewoon niet kopen daar deze onzin dan vanzelf overwaaid en ze er mee stoppen vanwege de strop.

Margie
Margie
1 maand geleden

Weer gezeur over die rotplaneet. En een verdienmodel. Donder toch op man. Ik koop dat wat ik wil. Die planeet interesseert me geen bal.

Back to top button
249
0
We lezen graag je reactie!x