Mens en Dier

VIDEO: Een verrassend alternatief voor antibiotica

Help mee door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voordat honing werd verkocht in winkels, werd rauwe honing al duizenden jaren gebruikt tegen infecties. Maar wat is de sleutel tot de antimicrobiële eigenschappen van honing?

Onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden hebben een unieke groep van 13 melkzuurbacteriën in verse honing gevonden. Deze honing is afkomstig uit de honingmaag van bijen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De melkzuurbacteriën blijken verschillende ziekteverwekkers uit te schakelen, waaronder meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas aeruginosa en vancomycine-resistente Enterococcen (VRE). Ook werd een combinatie van verschillende melkzuurbacteriën en honing aangebracht op hardnekkige open wonden bij paarden, die hierdoor goed genazen.

Volgens de onderzoekers kunnen de melkzuurbacteriën een goed alternatief zijn voor antibiotica omdat ze de juiste antistoffen tegen schadelijke bacteriën aanmaken. Antibiotica zijn vaak enkel effectief tegen een bepaald soort bacterie of een kleine groep bacteriën.

De melkzuurbacteriën beschermen de bijen en hun honing al miljoenen jaren tegen schadelijke micro-organismen. Supermarkthoning bevat geen levende melkzuurbacteriën, waardoor veel van de unieke eigenschappen verloren zijn gegaan, aldus professor Tobias Olofsson.

De onderzoeksresultaten zijn belangrijk omdat honing in ontwikkelingslanden gemakkelijk te verkrijgen is. Daarnaast hebben westerse landen steeds meer te kampen met antibioticaresistentie.

[Lund University]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Honing van een imker is 100 % echte honing. In honing van de supermarkt zit vaak suiker bijgemengd. Koop dus honing bij een imker.

gonzo
gonzo
10 jaren geleden

Gebruik al een paar jaar propolisproducten,eveneens afkomstig van bijen, van de imker.
Word door bijen gecreeerd vanuit hars van bepaalde bomen, eveneens met, vermoed ik, zelfde toevoeging van de bijen zelf,gebruikt om hun ‘korven’ te dichten en zo bacterieen/ziektes uit de korven te houden.
Als er 1 bij ziek de korf binnen zou komen betekent dat aantasting van tienduizenden of meer.

Propolis was al bekend bij de oud-Egyptenaren en Grieken en werd voor talloze aandoeningen gebruikt vanwege zijn zeer sterke antibiotische werking.
Mijn ervaringen maken het voor mij en anderen een wondermiddel; kan zelfs psoriasis doen verdwijnen ( bij een collega gewoon uitgeprobeerd en zweert er nu bij,niets anders hielp ).
Zal misschien van persoon tot persoon verschillen.
Zul je zelf proefondervindelijk moeten ervaren waar het allemaal goed voor kan zijn.

mario
mario
10 jaren geleden

gonzo: bedoel je de druppels om in te nemen?

vladi
vladi
10 jaren geleden

manukahoning,
ga eens naar een natuurwinkel in de buurt en vraag naar de hoeveelheid (ik geloof het heet) mb’s (de werkzame stof)
er zijn potjes van 30 tot 150 euri.
misschien nog wel duurder,waarschijnlijk afhankelijk van de hoeveelheid mb’s.
ps. ‘sodium bicarbonaat (zuiveringszout) met een biologische citroen’
hardcore detox

fff

Boppie
Boppie
10 jaren geleden

Natuurlijk, gebruik vooral het voedsel van de bijen die de honing op dit moment hard nodig hebben. Ik hou het liever bij Kurkuma of Colloildaal zilver.

AN Archist
AN Archist
10 jaren geleden

Wat bij veel mensen niet bekend is, is dat honing tientallen zoniet honderden jaren (mits pure honing) zonder verderf blijft. Dit zou al een signaaltje moeten zijn, hoe gezond het is.

Patrick
Patrick
10 jaren geleden

Ik gebruik al jaren natuurzuivere honing voor mijn psoriasis en het werkt uitstekend.
Ook als je een wondje hebt kun je er een klein beetje opsmeren en dit bevordert ook het genezingsproces.

Frog
Frog
10 jaren geleden

Waarom kunnen we maar niet accepteren dat de honing de wintervoorraad is van de bijen. Het is hetzelfde als andere mensen je kasten en vriezer leeg halen. En je in november een zakje zaad geven. Dit is de voornaamste oorzaak van de bijensterfte.

Wim
Wim
10 jaren geleden

Melk en honing, ga lekker slapen.

exegese
exegese
10 jaren geleden

Rauwe bijenhoning ? Als je er geen patent op kunt krijgen, ie er geen cent aan te verdienen, zal het nooit ondersteund worden door “degelijk” uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek en is elk resultaat door gebruikmaking van het goedje bij voorbaat niet goed, puur toeval of niet bewezen. Dus weg ermee!!
Op naar de apotheek voor de chemische middelen, die zijn bewezen in orde bevonden en dus altijd beter.
Tot zover de wetenschap

Trieske
Trieske
10 jaren geleden

Ipv honing zouden ze ook bij de lege nesten de bekleding ( gatenvuller) kunnen opvangen, oftewel propolis. Ik gebruik het al jaren. Werkt enorm goed! Ik gebruik al zeker 15 jaar geen chemische antibiotica meer. Maar o.a. Propolis
Werkt super!
Propolis is een lijmachtige substantie, gemaakt door honingbijen uit knoppen, sap van planten en bomen (meestal hars), en andere botanische bronnen. Propolis wordt door bijen gebruikt om ongewenste kieren en openingen in het nest te dichten en de wanden te bekleden. De kleur van propolis varieert per bron, maar donkerbruin komt het meest voor. Rond kamertemperatuur is propolis kleverig, maar bij lagere temperaturen is het hard en broos.

Propolis was al in de Griekse oudheid bekend om zijn geneeskrachtige werking en is een krachtig anti-bioticum; het werkt bacterie- en schimmeldodend.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x