Homepagina » Innovatie » VIDEO: Deze overdekte boerderij in Japan produceert 10.000 kroppen sla per dag
VIDEO: Deze overdekte boerderij in Japan produceert 10.000 kroppen sla per dag

VIDEO: Deze overdekte boerderij in Japan produceert 10.000 kroppen sla per dag

Veel boeren weten dat zomerstormen en periodes van droogte funest kunnen zijn voor de oogst. In Japan hebben ze daar geen last meer van. De Japanse fysioloog Shigeharu Shimamura werkte in de prefectuur Miyagi in het oosten van Japan toen die in 2011 werd getroffen door een krachtige aardbeving en tsunami.

Shimamura besloot een fabriek van Sony waar halfgeleiders werden gemaakt om te vormen tot de grootste overdekte boerderij ter wereld. Speciale led-lampen zenden er licht uit van golflengtes die optimaal zijn voor plantgroei.

De boerderij, die net zo groot is als een half voetbalstadion, opende enkele dagen geleden zijn deuren. Nu al worden er 10.000 kroppen sla per dag geproduceerd. “Ik wist al hoe ik goede biologische groenten kon verbouwen en wilde die kennis combineren met hardware,” zei Shimamura.

De led-lampen vormen onderdeel van de magie op de boerderij. Shimamura kan met de verlichting de dag- en nachtcyclus nabootsen en groei versnellen. Met zijn systemen kan Shimamura kroppen sla vol vitaminen en mineralen 2,5 keer sneller produceren dan een normale boerderij. Circa de helft van de groente- en fruitoogst gaat normaal gesproken verloren, aldus het initiatief ‘Save Food’. Shimamura weet 90 procent van de oogst te behouden.

Door de temperatuur, luchtvochtigheid en irrigatie te beheersen wordt het watergebruik op de boerderij teruggedrongen tot slechts 1 procent van de hoeveelheid die benodigd is voor de buitenoogst.

Shimamura richtte in 2004 zijn bedrijf Mirai op, wat Japans is voor ‘toekomst’. Zijn led-lampen gebruiken 40 procent minder stroom dan spaarlampen. Het team achter de boerderij denkt dat overdekte boerderijen de sleutel kunnen zijn tot het oplossen van voedseltekorten in de wereld.

Er wordt inmiddels ook gewerkt aan overdekte boerderijen in Hong Kong en het Verre Oosten in Rusland.

[GE Reports]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Zonnekind schreef:

  Planten op deze manier gekweekt met alleen kunstlicht en toegevoerde chemikaliën hebben geen enkele levenskracht in zich , zijn in feite dood voedsel met een zeer lage waarde aan levensenergie voor de mens .
  Alleen langzame in de zon gerijpte groenten en fruit en op natuurlijke wijze heeft een hoge waarde aan levenslracht
  en maakt de mens gezond op een natuurlijke basis .
  Moest men de waarde ervan met de biotensor meten zou deze in een lage schaal vallen !

  12 likes
  • Freeza schreef:

   Die kassen in nederland zijn geweldig of niet? nederland heeft helemaal geen energie en vitaminen in de grond, misschien moeten ze toch maar eens een voorbeeld van nemen ipv zeuren. Alsof hier wat groeit, tja spruiten 1 seizoen.

   1 likes
  • Johannes schreef:

   Zonnekind, Ik lees nergens iets over chemicaliën? Volgens mij is dit concept gebaseerd erop dat de negatieve invloeden eruit gefilterd worden en dat daarom “beschermende” chemicaliën niet meer nodig zijn.
   Enige negatieve punt die ik mij hierin kan vinden is dat doordat de natuurlijke vijanden/weerstand(weersomstandigheden, micro-organisme, etc.) verdwijnt de resistentie van die groenten achteruit gaat. De zaadjes die voortvloeien uit deze manier van produceren zouden uiteindelijk traditioneel verbouwen niet meer aankunnen.

   1 likes
  • Daniël schreef:

   Misschien is het eens verstandig om eens de artikel te lezen i.p.v te roeptoeteren terwijl je niet eens weet wat ze te zeggen hebben. Met een normale oogst verlies je cira de helft van al de voedingsstoffen. Maar met deze methode behoud je tot wel 90% van al de voedingsstoffen 😉

   0 likes
 • Robin schreef:

  Blijkbaar is die Misomura vergeten dat planten ook de liefdevolle schijnsel van de maan nodig hebben. Hoe gaat hij dat voor elkaar krijgen?

  3 likes
  • densie schreef:

   was je de ZON ZELF vergeten? Haha… en de werking van mercuur, venus mars, jupiter en saturn…en de buitenplaneten Uranus, neptunus en pluto…allen hun werking op alles….ook de mens en dier….de kosmische harmonie….
   tsjonge zeg… jaja LED verlichting, de mens bootst GOD graag na, komt van een koude kermis thuis…wie was ook weer de middelaar…? Christ…en wie hebben het begrepen? Wat een angst hé? Maar ja, niet zo raar…met 7 miljard mensen, wel eens over nagdacht, dat als een ieder zijn volkstuintje zou doen, na achter de pc te hebben gezeten…of “luxe”voor tv….maar ja, wie wil nog met zijn handen in de Aarde werken…. de mens is echt de weg kwijt…. en niet een beetje….

   4 likes
 • Marc schreef:

  Dit is niet zo nieuw als het lijkt.
  Twee of drie jaar geleden heb ik al een documentaire hierover gezien van een Limburgs bedrijf dat dit al deed en de eerste er mee was.

  Philips ziet kansen voor LED-verlichting in stadslandbouw
  http://www.groentennieuws.nl/artikel/90412/Philips-ziet-kansen-voor-LED-verlichting-in-stadslandbouw

  Led-farming: Landbouw gaat ondergronds
  http://www.zeronaut.be/led-farming-landbouw-gaat-ondergronds/

  3 likes
 • Ricardo schreef:

  Geweldig, dit is de kant die we op moeten voor een duurzamere wereld. That a boy!

  3 likes
 • Huisheks schreef:

  Aju groente export van nederland, weer een bedrijfstak naar de knoppen geholpen. Gelukkig kan Monsanto nu niks roepen over kruisbestuiving en schade claims. Maar…. lichtpuntje ; misschien mogen zij exclusief de zaden voor deze boerderijen leveren.

  1 likes
 • Karel Lerelijer schreef:

  Maar waarom niet meteen een replicator? Geen gedoe met licht, water etc. maar in 1 keer wat je wilt!

  1 likes
 • Jan Willem schreef:

  In één woord: Geweldig!

  1 likes
 • anoniempje schreef:

  ik zou zeggen kroppen sla eruit, wiet erin.

  BTW ik kweekte 4 jaar geleden al met led op me zoldertje TBV het groene goud.
  240 x 120 cm 32planten en 1200Watt LED verlichting erop van bovenaf….(2x600Watt led)
  Vanaf de zijkant 24 stuks rode TL buizen 120cm (3hoog) speciaal voor bloei de laatste 6A7 weken erbij
  in het begin bij de stekkies(zaad levert vele malen minder op) blauwe leds van bovenaf.
  daarna meer rode en enkele oranje, gele en groene.

  heb het 2 keer gedaan…. per keer minimaal 1,2 kg…….. van led….

  alleen kelote dat die lampen zo duur zijn……. alternatief: koop het juiste spectrum leds uit china rood was 560 volgensmij en bouw er zelf 1tje, zet de leds per enkele aantallen apart geschakeld want ze gaan snel stuk! als je tenminste elektrisch bent aangelegd

  kortere groei periode en toppen die me verwachting teboven ging en ik kweekte al vanaf me 15de op me kamer thuis al……(13 jaar geleden)

  1 likes
 • pietje schreef:

  Zo slecht zonder zon en groeien maar !!!! Maar japan is ook kunstmatig toch !

  0 likes
  • Daniël schreef:

   Blijkbaar is begrijpen lezen voor heel mensen toch wel moeilijk. Als je even de moeite neemt om deze artikel goed door te nemen, dan zie juist het tegendeel. Via deze methode behoud je tot wel 90% van alle voedingsstoffen i.p.v cira 50% verlies met normale oogst.

   Wederom een uitstekende ontwikkeling wat veel belooft voor de toekomst 🙂

   0 likes
 • eNdEmiOn schreef:

  Aangezien bevolkingsgroei beperken een taboe onderwerp is blijven dit soort zaken over om iig het probleem nog wat langer te kunnen negeren (de oplossing is zo simpel gewoon mensen hoger opleiden). Op dit moment gaat ruim 40% van het de landmassa op aan landbouw. Waar steeds meer regenwoud voor moet wijken. Dit is driedimensionale landbouw. Aliens doen dit vast al millennia tenzij ze zoiets als een “replicator” hebben ontwikkeld. Best briljant echter moet je er wel de energie voor hebben. Lijkt me grootschalig wel een probleem als we zoiets wereldwijd willen toepassen en nulpunt energie opties onderdrukt blijven.

  Verder wel een beetje triest die lui die nu meteen al beginnen te roepen dat dit niet natuurlijk genoeg is. Er wordt hier gewoon op biologische wijzen verbouwd. Alleen de zonne-energie energie komt via een minder directe route bij de plant.

  0 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   En trouwens met al die vervuiling van tegenwoordig heb ik misschien wel liever groente uit zo’n geïsoleerde verbouw methode dan op “natuurlijke” wijze verbouwd.

   0 likes
  • Johannes schreef:

   Bestudeer eens de land massa voor de lol met google maps. Men verbruikt en schaad liever bestaande vruchtbare grond dan het creëert. Er zijn grote stukken grond die op het oog dood lijken (voorbeelden; gebergte Kazachstan, zuid-Argentinië, groot deel van china) met behulp van kassen gebruikt kunnen worden om groente te verbouwen.

   0 likes
 • x

  Check Also

  lockdown

  Lockdown faalt: Thuiszitters vaker besmet dan mensen met vitaal beroep

  De Franse arts en microbioloog Didier Raoult ...

  pearl harbor

  De aanval op Pearl Harbor kwam voor het Amerikaanse volk als een grote schok, maar niet voor president Roosevelt. Ontdek hier waarom

  Tijdens de geschiedenisles heeft u ongetwijfeld geleerd ...

  >