Innovatie

VIDEO: Deze overdekte boerderij in Japan produceert 10.000 kroppen sla per dag

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel boeren weten dat zomerstormen en periodes van droogte funest kunnen zijn voor de oogst. In Japan hebben ze daar geen last meer van. De Japanse fysioloog Shigeharu Shimamura werkte in de prefectuur Miyagi in het oosten van Japan toen die in 2011 werd getroffen door een krachtige aardbeving en tsunami.

Shimamura besloot een fabriek van Sony waar halfgeleiders werden gemaakt om te vormen tot de grootste overdekte boerderij ter wereld. Speciale led-lampen zenden er licht uit van golflengtes die optimaal zijn voor plantgroei.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De boerderij, die net zo groot is als een half voetbalstadion, opende enkele dagen geleden zijn deuren. Nu al worden er 10.000 kroppen sla per dag geproduceerd. “Ik wist al hoe ik goede biologische groenten kon verbouwen en wilde die kennis combineren met hardware,” zei Shimamura.

De led-lampen vormen onderdeel van de magie op de boerderij. Shimamura kan met de verlichting de dag- en nachtcyclus nabootsen en groei versnellen. Met zijn systemen kan Shimamura kroppen sla vol vitaminen en mineralen 2,5 keer sneller produceren dan een normale boerderij. Circa de helft van de groente- en fruitoogst gaat normaal gesproken verloren, aldus het initiatief ‘Save Food’. Shimamura weet 90 procent van de oogst te behouden.

Door de temperatuur, luchtvochtigheid en irrigatie te beheersen wordt het watergebruik op de boerderij teruggedrongen tot slechts 1 procent van de hoeveelheid die benodigd is voor de buitenoogst.

Shimamura richtte in 2004 zijn bedrijf Mirai op, wat Japans is voor ‘toekomst’. Zijn led-lampen gebruiken 40 procent minder stroom dan spaarlampen. Het team achter de boerderij denkt dat overdekte boerderijen de sleutel kunnen zijn tot het oplossen van voedseltekorten in de wereld.

Er wordt inmiddels ook gewerkt aan overdekte boerderijen in Hong Kong en het Verre Oosten in Rusland.

[GE Reports]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marc
Marc
9 jaren geleden

Dit is niet zo nieuw als het lijkt.
Twee of drie jaar geleden heb ik al een documentaire hierover gezien van een Limburgs bedrijf dat dit al deed en de eerste er mee was.

Philips ziet kansen voor LED-verlichting in stadslandbouw
http://www.groentennieuws.nl/artikel/90412/Philips-ziet-kansen-voor-LED-verlichting-in-stadslandbouw

Led-farming: Landbouw gaat ondergronds
http://www.zeronaut.be/led-farming-landbouw-gaat-ondergronds/

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Aju groente export van nederland, weer een bedrijfstak naar de knoppen geholpen. Gelukkig kan Monsanto nu niks roepen over kruisbestuiving en schade claims. Maar…. lichtpuntje ; misschien mogen zij exclusief de zaden voor deze boerderijen leveren.

Karel Lerelijer
Karel Lerelijer
9 jaren geleden

Maar waarom niet meteen een replicator? Geen gedoe met licht, water etc. maar in 1 keer wat je wilt!

Jan Willem
Jan Willem
9 jaren geleden

In één woord: Geweldig!

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x