Natuur en Milieu

VIDEO: Een zomer vol supermanen in aantocht

Help mee door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Gemiddeld wordt de avondhemel iedere 13 maanden en 18 dagen verlicht door een supermaan. Deze zomer doet dit fenomeen zich maar liefst drie keer voor. Een supermaan is een volle of nieuwe maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is. De naam supermaan is in 1979 gegeven door astroloog Richard Nolle.

Supermanen zijn gemiddeld tussen de 12 en 16 procent groter en 30 procent helderder dan een gemiddelde maan. Tijdens een supermaan kan het gecombineerde effect van de zon en de maan op de oceanen van de aarde toenemen. De meest indrukwekkende effecten worden gezien tijdens de maanillusie, omdat de maan een stuk groter lijkt op het moment dat hij dichter bij de horizon staat. Dit gezichtsbedrog, dat ook wel Ponzo-illusie wordt genoemd, doet zich eveneens voor bij sterrenbeelden en de zon.

De supermanen deze zomer vallen op 12 juli, 10 augustus en 9 september aanstaande. Op 10 augustus staat de maan het dichtst bij de aarde: op 356.896 kilometer.

Na 1993 bleef het verschijnsel 12 jaar lang uit, maar sindsdien kwam de supermaan vijf keer in beeld: in 2005, 2008, 2010, 2011 en 2012. Deze zomer krijgen we dus drie supermanen voorgeschoteld. De maan legt een elliptische baan af rond de aarde. De afstand tussen maan en aarde varieert daardoor tussen 363.345 en 405.500 kilometer. De toestand waarbij de maan het dichtst bij de aarde staat wordt perigeum genoemd. Als dat samenvalt met volle maan, is sprake van een supermaan.

Op internet is tussen astronomen en astrologen een verhitte discussie bezig over de supermaan. Het fenomeen wordt geregeld in verband gebracht met natuurrampen, maar wetenschappers wijzen zulke theorieën van de hand.

[Universe Today]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk001
Henk001
8 jaren geleden

Astronomen zijn echt niet in verhitte discussie met astrologen. Ze weten dat discussie zinloos is.
Je kunt uitrekenen wat het extra getijdeneffect is. Als je het gemiddelde getijdeneffect door de maan op 1 stelt dan is het getijdeneffect door de zon 0,25. Het gemiddelde verschil tussen springtij en doodtij is dus tussen 1,25 en 0,75. Door de variatie in afstand aarde-maan varieert het getijdeneffect van de maan met +/- nog eens 25%, dus dan is springtij bij een “supermaan” 1,5 in plaats van 1,25. Kortom: het extra effect is niet meer dan de helft van wat we elke maand ervaren als het verschil tussen springtij en doodtij.

De afstanden hierboven spreken elkaar ook tegen:
“Op 10 augustus staat de maan het dichtst bij de aarde: op 356.896 kilometer.”
“De afstand tussen maan en aarde varieert daardoor tussen 363.345 en 405.500 kilometer.”
De tweede zin moet zijn: …tussen 356.896 en 407.700 kilometer.

Henk001
Henk001
8 jaren geleden

Kleine correctie op bovenstaand verhaal: getijdenkracht zon is iets minder dan de helft van die van de maan, dus het verschil tussen springtij en doodtij is als tussen 1,5 en 0,5. Dus het extra effect (0,25) is minder dan een kwart van het verschil tussen spring- en doodtij.

Henk001
Henk001
8 jaren geleden

Even rekenen leert dat het extra getijde-effect van een supermaan minder dan een kwart is van het verschil tussen springtij en doodtij.
De afstanden in de tekst kloppen niet met elkaar: als de maan op 10 augustus op 356.896 km staat, kan het niet zo zijn, dat de afstand kan variëren tussen 363.345 en 405.500 km.
En astronomen en astrologen voeren hier geen verhitte discussies over

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

3
0
We lezen graag je reactie!x