Homepagina » Natuur en Milieu » VIDEO: Een zomer vol supermanen in aantocht
VIDEO: Een zomer vol supermanen in aantocht

VIDEO: Een zomer vol supermanen in aantocht

Gemiddeld wordt de avondhemel iedere 13 maanden en 18 dagen verlicht door een supermaan. Deze zomer doet dit fenomeen zich maar liefst drie keer voor. Een supermaan is een volle of nieuwe maan waarbij de afstand tot de aarde het kleinst is. De naam supermaan is in 1979 gegeven door astroloog Richard Nolle.

Supermanen zijn gemiddeld tussen de 12 en 16 procent groter en 30 procent helderder dan een gemiddelde maan. Tijdens een supermaan kan het gecombineerde effect van de zon en de maan op de oceanen van de aarde toenemen. De meest indrukwekkende effecten worden gezien tijdens de maanillusie, omdat de maan een stuk groter lijkt op het moment dat hij dichter bij de horizon staat. Dit gezichtsbedrog, dat ook wel Ponzo-illusie wordt genoemd, doet zich eveneens voor bij sterrenbeelden en de zon.

De supermanen deze zomer vallen op 12 juli, 10 augustus en 9 september aanstaande. Op 10 augustus staat de maan het dichtst bij de aarde: op 356.896 kilometer.

Na 1993 bleef het verschijnsel 12 jaar lang uit, maar sindsdien kwam de supermaan vijf keer in beeld: in 2005, 2008, 2010, 2011 en 2012. Deze zomer krijgen we dus drie supermanen voorgeschoteld. De maan legt een elliptische baan af rond de aarde. De afstand tussen maan en aarde varieert daardoor tussen 363.345 en 405.500 kilometer. De toestand waarbij de maan het dichtst bij de aarde staat wordt perigeum genoemd. Als dat samenvalt met volle maan, is sprake van een supermaan.

Op internet is tussen astronomen en astrologen een verhitte discussie bezig over de supermaan. Het fenomeen wordt geregeld in verband gebracht met natuurrampen, maar wetenschappers wijzen zulke theorieën van de hand.

[Universe Today]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Henk001 schreef:

  Astronomen zijn echt niet in verhitte discussie met astrologen. Ze weten dat discussie zinloos is.
  Je kunt uitrekenen wat het extra getijdeneffect is. Als je het gemiddelde getijdeneffect door de maan op 1 stelt dan is het getijdeneffect door de zon 0,25. Het gemiddelde verschil tussen springtij en doodtij is dus tussen 1,25 en 0,75. Door de variatie in afstand aarde-maan varieert het getijdeneffect van de maan met +/- nog eens 25%, dus dan is springtij bij een “supermaan” 1,5 in plaats van 1,25. Kortom: het extra effect is niet meer dan de helft van wat we elke maand ervaren als het verschil tussen springtij en doodtij.

  De afstanden hierboven spreken elkaar ook tegen:
  “Op 10 augustus staat de maan het dichtst bij de aarde: op 356.896 kilometer.”
  “De afstand tussen maan en aarde varieert daardoor tussen 363.345 en 405.500 kilometer.”
  De tweede zin moet zijn: …tussen 356.896 en 407.700 kilometer.

  7 likes
 • Henk001 schreef:

  Even rekenen leert dat het extra getijde-effect van een supermaan minder dan een kwart is van het verschil tussen springtij en doodtij.
  De afstanden in de tekst kloppen niet met elkaar: als de maan op 10 augustus op 356.896 km staat, kan het niet zo zijn, dat de afstand kan variëren tussen 363.345 en 405.500 km.
  En astronomen en astrologen voeren hier geen verhitte discussies over

  3 likes
 • Henk001 schreef:

  Kleine correctie op bovenstaand verhaal: getijdenkracht zon is iets minder dan de helft van die van de maan, dus het verschil tussen springtij en doodtij is als tussen 1,5 en 0,5. Dus het extra effect (0,25) is minder dan een kwart van het verschil tussen spring- en doodtij.

  2 likes
 • x

  Check Also

  klimaatverandering

  Klimaatwetenschappers komen in verzet. Waarom de apocalyptische beweringen over klimaatverandering fout zijn

  Journalisten en activisten hebben in de afgelopen ...

  Massale UFO-waarnemingen kunnen worden gelinkt aan mega-aardbevingen. Amerikaanse marinier doet opmerkelijke uitspraken

  Massale UFO-waarnemingen kunnen worden gelinkt aan mega-aardbevingen. Amerikaanse marinier doet opmerkelijke uitspraken

  UFO-waarnemingen zijn te linken aan mega-aardbevingen en andere ...

  >