Natuur en Milieu

Vier gapende gaten gevonden in het noorden van Rusland

Help mee door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het noorden van Rusland zijn vier reusachtige kraters gevonden. De mysterieuze gaten bevinden zich in hetzelfde gebied als drie andere kraters die verleden jaar op het Jamal-schiereiland zijn gevonden.

De kraters zijn vermoedelijk veroorzaakt door explosies door methaangas. Eén van de kraters, die wordt omringd door 20 kleinere gaten, ligt op slechts enkele kilometers van een grote gasraffinaderij. Volgens experts zullen binnenkort nog een dertigtal kraters worden gevonden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Wetenschappers hebben nog altijd geen idee hoe de kraters precies ontstaan. Professor Vasily Bogoyavlensky van de Russische Academie van Wetenschappen pleit voor onderzoek naar het nieuwe fenomeen. “We weten nu van het bestaan van zeven kraters in het Poolgebied,” zei hij. “Vijf bevinden zich op het Jamal-schiereiland, één in Jamalië en één in Krasnojarsk. Van vier kraters weten we precies waar ze liggen, de rest is gespot door herders.”

“Ik ben er zeker van dat er meer kraters op Jamal zijn te vinden, we moeten er alleen naar zoeken,” vervolgde hij. “Ik denk dat er nog 20 tot 30 kraters zullen worden ontdekt.”

Twee van de pas ontdekte kraters zijn veranderd in meren. Experts zijn met name geïnteresseerd in een krater die B2 is genoemd. De krater ligt op 10 kilometer van het gasveld Bovanenkovo van Gazprom.

Op oude satellietbeelden zijn geen kraters te zien, maar op nieuwe foto’s wordt een meer zichtbaar met een oppervlak van ruim 1500 vierkante meter. Bewoners van het gebied rond de kraters zeiden een lichtflits te hebben gezien. Volgens sommigen kan deze flits wijzen op een explosie van gas dat gevangen zat in de permafrost.

[Siberian Times, MailOnline]

4 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nunki
nunki
9 jaren geleden

Het voorland van Groningen.

john
john
9 jaren geleden

Nu is het wachten op een uitstekende analyse van het zeer gerespecteerde instutuut Clingendael waaruit blijkt dat Putin er achter zit en dat de dienstplicht moet worden ingevoerd.

Sparkie
Sparkie
9 jaren geleden

Dit blijft toch wel een opmerkelijk fenomeen, meestal zijn ze rond maar deze zijn weer vierkant zie ik, heel apart.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x