Gezondheid

“Ons brood bevat mensenhaar als verbetermiddel”

Help door deze informatie met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Brood, de gevaarlijkste uitvinding sinds de atoombom. Behalve asbest blijkt nu ook haar van Chinezen verwerkt te zijn in bakkersdeeg. De stof L-cysteïne (E920) uit mensenhaar dient als broodverbeteraar.

Broodverbeteraar is een hulpgrondstof die bakkers aan hun deeg toevoegen om de malsheid van hun brood te verbeteren. Aan ongeveer de helft van de broodverbeteraars wordt het aminozuur L-cysteïne toegevoegd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde onthulde dat onlangs met verborgen camera’s in Chinese fabrieken. Officieel hoort de stof uit eendenveren te komen (alsof dat wel lekker is), maar de fabrieken geven toe dat het goedkoper is om mensenhaar te gebruiken. Zo’n 80 procent van de grondstof komt bij de kapper vandaan, aldus de fabrieken.

De fabrieken halen het haar bij plaatselijke kappers, waarna het wordt gescheiden van wattenstaafjes, sigarettenpeuken en scheermesjes. Vervolgens wordt het haar gereinigd en via een aantal chemische processen verwerkt tot L-cysteïne.

"Ons brood bevat mensenhaar als verbetermiddel"

Cees Hack, de Nederlandse directeur van verbetermiddelfabriek Sonneveld, reageerde: “Mocht die aantijging al waar zijn – wat ik me overigens niet kan voorstellen – dan is het zeer onwaarschijnlijk dat het haar ook in ons brood terechtkomt.”

Dezelfde stof kan ook uit maïs gehaald worden, zegt Hack: Nederlandse producenten die L-cysteïne toevoegen aan hun broodverbeteraar, gebruiken bijna allemaal de plantaardige variant. Minder dan 10 procent verwerkt ook de dierlijke versie uit China, maar ik kan me niet voorstellen dat zij zakendoen met dit soort fabrieken.”

Hack zei direct de douane in Rotterdam te zullen bellen over een importverbod als hij lucht krijgt van dit soort praktijken. “Het gaat dan wel om een verwaarloosbaar aantal Nederlandse broden, maar als het inderdaad waar is, zou dat pure fraude zijn, te vergelijken met het paardenvleesschandaal.”

Naar aanleiding van de uitzending gaat de NeBaFa, een vereniging van fabrikanten van bakkerijgrondstoffen, checken of de leveranciers wel voldoen aan alle afspraken over de herkomst van grondstoffen.

[Keuringsdienst van Waarde]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietsnot
pietsnot
11 jaren geleden

Chinezen vreten alles wat je maar kunt bedenken en gooien niks weg,,daarom kom ik niet in een Chinees rest; in geen enkel rest; trouwens,( ik maak alles zelf) want ik weet niet wat er in zo,n keuken gebeurt.

Kalki
Kalki
11 jaren geleden

Dat zijn dus misdadige praktijken en daar moet iets aan gedaan worden.

mark
mark
11 jaren geleden

Als ik het goed begrijp denkt Cees Hack dus dat onze Chinese medemens dierlijk is??

Rick
Rick
11 jaren geleden

Ik heb die uitzending gezien, walgelijk gewoon.

Jack
Jack
11 jaren geleden

Jullie komen hier wel laat mee. De MSM had dit artikel vorige maand al.
Broodverbeteraar word hoofdzakelijk bij fabrieksbrood gebruikt. Als je brood van de warme bakker komt is de kans dat dit erin zit vrij klein.

Leo
Leo
11 jaren geleden

Wat een geleuter. Ga eerst even wat bijlezen over chemie en biochemie. L-cysteine is een van de 20 aminozuren die de basis van leven vormen (wikipedia). Ja, dat zit haren, eendeveren en nog heel andere levensweefsels. In deze vorm kan je niet meer spreken van haren, eendeveren of whatever, laat staan of je het proeft! “Of dat zo lekker is” zoals de auteur schrijft heeft net zoveel betekenis dat je in een stuk vlees proeft van een koe die een grasspriet heeft gegeten waar haar zus net overheen heeft staan pissen. Of dat zo lekker is.

Rijst
Rijst
11 jaren geleden

“Brood, de gevaarlijkste uitvinding sinds de atoombom.”

Wat een belachelijke veronderstelling! Nogal overdreven volgens mij, ook nadat ik het artikel gelezen heb.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

De gevaarlijkste uitvinding sinds de atoombom, ik dacht dat brood er al vele eeuwen eerder was….

Spijkers, laag water enz.

Elzenlander
Elzenlander
11 jaren geleden

Komen ze wel laat mee, met dat artikel, sorry hoor. Zeker verslikt in een paar mensenharen in het brood, waardoor het wat langer duurde?

Ik bak mijn brood al een tijdje zelf, er is wel eens gezegd: de beste broodverbeteraar ben je zelf. Dat zelf bakken doe ik niet alleen vanwege die broodverbeteraar, maar vanwege alle toevoegingen die er in zitten, inclusief de verbrandde mout. Voel me er een stuk beter bij, aanzienlijk minder lichamelijke klachten. Maar ik ben me ervan bewust dat er overal troep in zit.

biko
biko
11 jaren geleden

Alsof tarwe zonder toevoegingen wel gezond is. Die haren zijn nog het minst schadelijke ingredient.

barsoomx
barsoomx
11 jaren geleden

Terug naar de eigen bakker om de hoek, dan maar weer?
Hoewel, die in Transvaal vertrouw ik niet..

Anneloes
Anneloes
11 jaren geleden

Ik vroeg bij mijn plaatselijke bakker of zij deze stof ook gebruiken in hun brood. Ze gaven toe van wel….
Er is dus nergens brood te krijgen zonder dat spul erin. Daarom bakken wij thuis nu zelf brood. 🙂

Olleke75
Olleke75
11 jaren geleden

Iedereen doet wel alsof het een ramp is L-cysteine, maar het is tenminste wel een natuurproduct dat vooralsnog VOLLEDIG onschuldig is.
Kijk eerder naar de volledig aangepaste tarwe die we erin stoppen, alle suikers, alle E-nummers en dergelijke.

Toegegeven haar van Chinezen pruim ik niet, maar de mensen leggen de focus verkeerd, bekommer je om andere ingredienten in ons brood die WEL schadelijk zijn voor ons.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x