Homepagina » Bewustzijn » Wetenschappelijk bewijs dat we onszelf kunnen genezen
Wetenschappelijk bewijs dat we onszelf kunnen genezen

Wetenschappelijk bewijs dat we onszelf kunnen genezen

Veel mensen worstelen met een chronische ziekte of een vervelende aandoening. Er wordt al meer dan 50 jaar wetenschappelijk bewijs geleverd dat je jezelf kunt genezen. Aan de hand van verschillende studies en onderzoeken laat dr. Lissa Rankin zien dat we met onze gedachten ons lichaam kunnen genezen.

Uitgebreide documentatie toont aan dat het bewustzijn in zichzelf kan geloven. Patiënten die een placebo krijgen voelen zich niet alleen beter. Het zit niet alleen tussen de oren. Er zijn op deze manier bijvoorbeeld wratten verdwenen, kale mannen kregen weer haar en zweren genazen spontaan. Het tegenovergestelde blijkt ook waar te zijn: we kunnen onszelf ziek denken. Dit is het zogenoemde nocebo-effect, oftewel angst maakt ziek.

Iemand met autoriteit kan door een ongunstige diagnose te stellen een negatieve verwachting wekken. Bij onzekere mensen zal het effect nog groter zijn. Als de negatieve verwachting maar sterk genoeg geloofd wordt is het zelfs mogelijk dat iemand sterft door het nocebo-effect. Het zelfgenezend vermogen kan ernstig verzwakken door deze negatieve invloeden.

Een goed voorbeeld van het nocebo-effect was in 1999 in België, waar mensen echt ziek werden door het persbericht dat er mogelijk wat aan de hand was met Coca-Cola. Er is ook een onderzoek geweest waarbij patiënten een zoutoplossing kregen toegediend. Toen artsen zeiden dat het chemotherapie was, begonnen ze over te geven en viel hun haar uit.

Hoe kan zoiets gebeuren? In haar boek Mind Over Medicine: Scientific Proof You Can Heal Yourself gaat dr. Rankin dieper in op de wetenschap achter de invloed van positieve of negatieve gedachten en emoties op het lichaam. Het lichaam blijkt reparatiemechanismen te hebben die beschadigde eiwitten en DNA repareren, hormoonverstoringen herstellen en kankercellen doden. Patiënten voelen zich vaak machteloos omdat ze niet weten hoe ze deze natuurlijke reparatiemechanismen moeten gebruiken.

We weten allemaal wel dat stress slecht is voor het lichaam. Je hebt stress in verschillende soorten en maten: stress door eenzaamheid, werkstress, geldstress of familiestress. Stress zet een aantal knoppen om in het lichaam die worden geassocieerd met de hypothalamus-hypofyse-bijnieras en de vecht-of-vluchtreactie van het sympathisch zenuwstelsel. Met andere woorden: als je gestrest raakt door geld, je huwelijk of je baan, kan je lichaam geen onderscheid meer maken tussen bijvoorbeeld een aanstaand faillissement of een achtervolging door een leeuw.

Het lichaam kan alleen herstellen als het in een staat van fysiologische rust is. Als het lichaam denkt dat het moet vluchten voor bijvoorbeeld de leeuw, worden de reparatiemechanismen uitgeschakeld. Wat heb je immers aan het doden van ongewilde kankercellen als je op het punt staat te worden verscheurd door een leeuw? Dr. Rankin legt in onderstaande video uit hoe je gedachten kunt gebruiken om de natuurlijke reparatiemechanismen in je lichaam optimaal te gebruiken.

[Prevent Disease]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. Alles is suggestie, de medische wetenschap is ook vaak op suggestie gebaseerd. Kijk alleen maar naar de kracht van affirmatief-denken.

  16 likes
 2. Ik vind persoonlijk die TED’s ook maar een manipulatieve Vrijmetselaars organisatie.

  11 likes
 3. Ik ben hier ook van overtuigd. Ik had vroeg vaak last van een koortslip. Als ik nu een blaasje voel op komen concentreer ik me op die plaats en het gaat over. Nu al een paar jaar geen koortslip gehad.

  Volgens mij waren ze ook bezig onderzoek hierna met behulp van “iceman”, geen idee over daar al een uitkomst van is.

  9 likes
 4. Ik zou eerder zeggen dat ons denken roet in het eten gooit.

  5 likes
 5. Daar ben ik heilig van overtuigd en spreek uit ervaring, dat het beste medicijn in jezelf zit.
  De kunst is alleen de knop om te zetten en in het licht te gaan staan, in liefde en licht voor jouw zijn,
  jouw gekozen leven, jouw zielenpad.

  2 likes
 6. Super gaaf om te lezen/zien.
  Ik kan alleen zeer slecht engels dus begrijp niet alles.
  Graag zou ik hier zelf mee aan de slag gaan maar weet niet hoe.

  0 likes
 7. dit is volgend mij al lang aangetoond door het placebo-effect, als iemand een nep-medicijn krijgt, geneest deze persoon ook sneller dan iemand die dit niet krijgt… logischerwijs bewijst dit dat de overtuiging dat men zal genezen ook effectief het genezingsproces bespoedigt, en dus dat onze mentale processen dit effect beheersen

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin ...

chemotherapie

Chemotherapie kan juist leiden tot méér kanker. Dit is hoe het werkt

De behandeling tegen kanker is in de ...