Wetenschap

Brein ‘wijst negatieve gedachten af’

Help ons door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben ontdekt hoe optimisten een positieve kijk op het leven kunnen hebben, zelfs als er alle reden voor het tegenovergestelde is.

Een studie die gepubliceerd is in Nature Neuroscience suggereert dat het brein zeer goed is in het verwerken van goed nieuws over de toekomst. Dat meldt de BBC.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Sommigen negeren alles wat negatief is, zodat ze een positief wereldbeeld hebben. De auteurs van de studie zeiden dat optimisme belangrijke voordelen heeft op het gebied van onze gezondheid.

Wetenschappers van University College London (UCL) legden uit dat ongeveer 80 procent van de mensen optimist is, zelfs wanneer ze zichzelf niet zo zouden omschrijven. Ze beoordeelden 14 mensen op hun optimistische kijk en maakten tevens een hersenscan.

Elk van de deelnemers werd gevraagd hoe waarschijnlijk het volgens hen was dat ‘slechte gebeurtenissen’, zoals een scheiding of het krijgen van kanker, plaatsvinden. Daarna werd verteld hoe hoog het risico in werkelijkheid was. Aan het einde van de sessie mochten de deelnemers hun kansen opnieuw inschatten.

Er was een groot verschil in de tweede visie als het aankwam op goed nieuws of slechts nieuws zo bleek. Hoofdonderzoeker Dr. Tali Sharot stelde het risico op het krijgen van kanker bijvoorbeeld vast op 30 procent. Wanneer de participant in eerste instantie dacht dat het eigen risico 40 procent was, stelde hij of zij dat risico bij tot 31 procent. De deelnemer die eerst dacht dat zijn of haar eigen risico rond de 10 procent lag, verhoogde dat percentage later maar een heel klein beetje.

Keuze

Wanneer het ging om positief nieuws werd bij alle participanten meer activiteit gemeten in de frontale kwabben, die geassocieerd worden met het verwerken van fouten. Bij negatieve informatie werd in de frontale kwabben weinig activiteit gedetecteerd bij optimistische mensen, terwijl dit bij de minst optimistische mensen juist andersom was.

Dit suggereert dat het brein zelf bepaalt naar welk bewijs het luistert. “De boodschap dat roken dodelijk is werkt niet wanneer mensen denken dat het risico op kanker laag is. Zo’n 50 procent van de echtparen zal scheiden maar mensen denken niet dat het voor hen geldt,” aldus Dr. Sharot.

Optimisme schijnt goed te zijn voor je gezondheid. Een studie naar 100.000 vrouwen toonde aan dat optimisten minder risico lopen om hartziekten te krijgen en te overlijden.

Bron: BBC.co.uk

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x