Het Complot

Hoogleraar maakt volledig gehakt van complottheorieën in Het Financieele Dagblad

Help mee door dit artikel met kennissen op je social media te delen!

Universitair docent Bastiaan Rutjens schrijft in een opiniestuk voor het FD dat wantrouwen in de wetenschap oprukt. “Veel sceptici zien wetenschappers als deel van de bestuurlijke elite, die op grote afstand van hen staat.”

Onderzoekers breken zich het hoofd over de vraag waarom een deel van de bevolking wetenschap niet meer accepteert. Van klimaatontkenners die IPCC-rapporten negeren tot boeren die de stikstofmodellen van het RIVM in twijfel trekken. Of neem coronasceptici die zich niet lieten vaccineren, aldus Rutjens.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Hij schrijft verder: “Als iemand zich niet wil laten vaccineren omdat zij het als onnatuurlijk ziet, kun je proberen dit beeld bij te stellen. Maar voor een andere vaccinatietwijfelaar, die vaccins ziet als onderdeel van een groter complot tussen industrie en overheid, zal deze strategie niet werken.”

Niet vanwege complottheorieën

Hoogleraar Ronald Meester stelt vast dat Rutjens niet de moeite heeft genomen om te onderzoeken waar het wantrouwen op gebaseerd is. “Dat de stikstofmodellen van het RIVM nutteloos zijn, mag inmiddels gemeengoed heten: ze zijn volkomen ongeschikt om te doen wat ze zouden moeten doen,” stelt hij.

“En in je strijd tegen de vaccinsceptici val je een stroman aan. Er is alle reden om terughoudend te zijn, en er is niets, maar dan ook helemaal niets wetenschappelijks aan om de vaccins zonder enige scepsis te nemen. Het mag van mij natuurlijk, maar de meeste mensen die dat niet wilden, deden dat niet vanwege de vermeende onnatuurlijkheid ervan of vanwege complottheorieën, maar gewoon omdat ze de vaccins niet vertrouwden,” benadrukt Meester.

Meer dan terecht

Zijn wetenschap, de statistiek, laat zien dat we sinds de uitrol van de vaccins met een zeer hoge sterfte zitten, en die houdt aan tot op de dag van vandaag.

Wetenschap wordt niet meer geaccepteerd precies omdat het tegenwoordig verdacht is om niet mee te gaan in een mainstream verhaal. Mensen geloven de claims van deze wetenschap niet meer, en vaak is dat meer dan terecht, vindt hoogleraar Meester.

“Kun jij mij dan uitleggen welk beeld er nu eigenlijk bijgesteld moet worden, dat van jou of dat van mij?” vraagt hij.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 237 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

126 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
WaarvanAkte
WaarvanAkte
7 maanden geleden

Mijn respect voor deze hoogleraar.

Rose
Rose
7 maanden geleden

Omhooggevallen wetenschappers die hun loon zien stijgen en daarom de WHO Bill Gates die zelf geen wetenschapper is graag volgen. Nog blind willen zijn voor al wat rondom hen met mensen gebeurd na vaccinaties.

Jan
Jan
7 maanden geleden

Universitair docent, tja denk eens na over iets simpels, zo als wetenschappelijk aangetoond nut van het mondkapje . En spreek je daar over uit. Als je daar me klaar bent dan pas de complexere thema’s . Leren na denken doen we stap voor stap. Niet met complexe zaken die ergens over lijken te gaan maar het eigenlijk niet doen.

Mattie
Mattie
7 maanden geleden

Wordt het onderhand geen tijd dat de wetenschap de relatie tussen vaccinaties en oversterfte onderzoekt?

Back to top button
126
0
We lezen graag je reactie!x