Paranormaal

Visioenen op het sterfbed: hallucinaties of hulp van gene zijde?

Help ons door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Dr. Erlendur Haraldsson is als emeritus hoogleraar psychologie verbonden aan de Universiteit van IJsland. Hij heeft zo’n 700 artsen en verpleegkundigen gevraagd naar visioenen die patiënten op hun sterfbed hadden.

Veel mensen zagen naar eigen zeggen overleden vrienden of familieleden die zeiden dat ze klaar stonden om ze te begeleiden naar het hiernamaals. De stervende patiënten werden hier blij van en konden vervolgens hun angst voor de dood loslaten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Technisch gesproken waren het allemaal hallucinaties,” zei Haraldsson. “We definiëren hallucinaties als visioenen die niet door anderen worden gezien. Dus vanuit een technisch standpunt bekeken zijn het hallucinaties. Vanuit een ander standpunt bekeken waren ze ook zeer realistisch.”

Hulp aangeboden

De visioenen zijn realistisch omdat ze betrekking hebben op echte mensen. De visioenen zijn duidelijk, rationeel en komen verrassend sterk overeen. Haraldsson onderzocht bijna 500 terminaal zieke patiënten in Amerika en India die naar eigen zeggen hulp kregen aangeboden bij het overgaan. De patiënten herkenden de geesten en beseften niet dat het mensen waren die al waren overleden.

In eigen land vroeg Haraldsson mensen of ze al eens in contact hebben gestaan met iemand die overleden is. “Tot mijn verbazing antwoordde 31 procent van de mensen ‘ja’,” zei hij. In Europa zei een kwart van de ondervraagden contact met overledenen te hebben.

Reputatie

Hij noemde als voorbeeld een vrouw die in de keuken bezig was. Ze dacht dat er iemand voorbij liep, maar er was niemand. Plotseling rook ze een sterke alcohollucht. Haar man rook de lucht later die dag ook en vroeg of er iemand op bezoek was geweest.

Ze kwamen later tot de ontdekking dat de man van wie ze het huis hadden gekocht was verdronken op het moment dat de vrouw de vreemde ervaring had. De man was alcoholist.

Haraldsson zegt zelf een keer een geest te hebben gezien toen hij nog studeerde in Kopenhagen. “Ik wou dat er meer wetenschappers waren die hier onderzoek naar zouden willen doen. Sommige mensen willen hun vingers er niet aan branden omdat ze denken dat het hun reputatie zal beschadigen. Dat belemmert nu juist de vooruitgang.”

Boekentip: The Departed Among The Living

[Epoch Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
8 jaren geleden

ik heb enigszins mijn twijfels over diepgaand onderzoek. Je kunt het ook laten voor wat het is.
Straks is zelfs de dood geen privé aangelegenheid meer. Ik laat me graag verassen.

WouterV
WouterV
8 jaren geleden

Het is precies zoals hij het zegt het zijn hallucinaties. Onze hersens houden ons nu eenmaal graag voor de gek, en daarnaast pikt onze hersenen informatie op waar we niet bewust van zijn, maar die informatie heeft wel invloed op ons denken en waarnemingen. Daardoor kan het voorkomen dat de mens dingen waarneemt die hij niet kan verklaren. Probleem daarvan is dat mensen toch een verklaring willen hebben voor hetgeen wat is waargenomen, en afhankelijk in welke cultuur je bent opgegroeid en welke kijk je op het leven hebt vanuit die dingen probeert men dan een verklaring te vinden.

Dat het hallucinaties zijn blijkt uit het feit dat andere soort waarnemingen allemaal cultuur gebonden zijn. Zie bijvoorbeeld Maria verschijningen, je zou denken dat wanneer Maria echt de moeder was van de zoon van God dat ze ongeacht waar je woont of opgegroeid bent ze in principe aan alle mensen waar ook ter wereld zou kunnen verschijnen. Echter blijkt dat Maria verschijningen alleen maar voorkomen in culturen waar Maria een rol speelt of waar kennis van haar bestaan is. Waarom zijn de meeste Maria verschijningen in Europa en Amerika en niet of nauwelijks in China of het Midden Oosten? Precies…. omdat die weer hallucineren over andere personen die belangrijk zijn in hun religies en culturen. Het zit dus allemaal in ons hoofdje….

Haab
Haab
8 jaren geleden

Als het alleen in ons hoofd zit wil dat niet zeggen dat het niet echt is……
De liefde voor mijn naasten en overledenen zit in mijn hart en is wel degelijk echt. Zo zou je dat ook kinnen zien met zaken die in je hoofd zitten zoals jij dat noemt Wouter…

We moeten gewoon wachten tot jet tijd is om dood te gaan, dan weten we snel of dit klopt of niet. Onderzoeken heeft geen zin.

René
René
8 jaren geleden

Hallucinaties?? De onderzoeker Haraldsson heeft zelf ern keer ern geest gezien te hebben had die zeker geblowd of lsd gehad? ja want zijn collega’s moesten her wat serieuser nemen en onderzoeken dit onderzoek is met rwee vingers in de neus gedaan of geldnood. En er zij al meerdere inderzoeken geweest naar bde’s bijv. o.a de nederlandse cardioloog P van Lomnel . erg makkelijk om het af re fien als hallucineren maar wel zelf een feesr zien lekjer geloofwaardig.er zijn nog genoeg fingen re obderzoeken en te indekken maar als er niet iets rationerl cerklaart kan worden werenschaplelijk gaat het vervolgens naar het rijk der fabelen we denken dat we alkes junnen weten maar we gebruiken nog geeb 21% van onze hersencapaciteit en drnken dab overal antwoord op re hebben is ern vorm van kleplen op hebben en arrogantie. Dat onderzoek van Haraldsson. Neem ik niet eens serieus.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x