Homepagina » Paranormaal » Visioenen op het sterfbed: hallucinaties of hulp van gene zijde?
Visioenen op het sterfbed: hallucinaties of hulp van gene zijde?

Visioenen op het sterfbed: hallucinaties of hulp van gene zijde?

Dr. Erlendur Haraldsson is als emeritus hoogleraar psychologie verbonden aan de Universiteit van IJsland. Hij heeft zo’n 700 artsen en verpleegkundigen gevraagd naar visioenen die patiënten op hun sterfbed hadden.

Veel mensen zagen naar eigen zeggen overleden vrienden of familieleden die zeiden dat ze klaar stonden om ze te begeleiden naar het hiernamaals. De stervende patiënten werden hier blij van en konden vervolgens hun angst voor de dood loslaten.

“Technisch gesproken waren het allemaal hallucinaties,” zei Haraldsson. “We definiëren hallucinaties als visioenen die niet door anderen worden gezien. Dus vanuit een technisch standpunt bekeken zijn het hallucinaties. Vanuit een ander standpunt bekeken waren ze ook zeer realistisch.”

Hulp aangeboden

De visioenen zijn realistisch omdat ze betrekking hebben op echte mensen. De visioenen zijn duidelijk, rationeel en komen verrassend sterk overeen. Haraldsson onderzocht bijna 500 terminaal zieke patiënten in Amerika en India die naar eigen zeggen hulp kregen aangeboden bij het overgaan. De patiënten herkenden de geesten en beseften niet dat het mensen waren die al waren overleden.

In eigen land vroeg Haraldsson mensen of ze al eens in contact hebben gestaan met iemand die overleden is. “Tot mijn verbazing antwoordde 31 procent van de mensen ‘ja’,” zei hij. In Europa zei een kwart van de ondervraagden contact met overledenen te hebben.

Reputatie

Hij noemde als voorbeeld een vrouw die in de keuken bezig was. Ze dacht dat er iemand voorbij liep, maar er was niemand. Plotseling rook ze een sterke alcohollucht. Haar man rook de lucht later die dag ook en vroeg of er iemand op bezoek was geweest.

Ze kwamen later tot de ontdekking dat de man van wie ze het huis hadden gekocht was verdronken op het moment dat de vrouw de vreemde ervaring had. De man was alcoholist.

Haraldsson zegt zelf een keer een geest te hebben gezien toen hij nog studeerde in Kopenhagen. “Ik wou dat er meer wetenschappers waren die hier onderzoek naar zouden willen doen. Sommige mensen willen hun vingers er niet aan branden omdat ze denken dat het hun reputatie zal beschadigen. Dat belemmert nu juist de vooruitgang.”

Boekentip: The Departed Among The Living

[Epoch Times]


Vind je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Asjeblieft geen wetenschappers uitnodigen die dit fenomeen gaan onderzoeken.
  Ik werk nu 30 jaren in de verpleging en verpleeg en begeleid stervende mensen.
  En altijd kan ik de aanwezigheid voelen van hen die zijn voorgegaan. Hen die zijn voorgegaan en de aanstaande overledene
  komen ophalen en begeleiden naar de Hemelse veiligheid.
  Er zijn zat boeken over geschreven, maar die lezen de mensen niet en de wetenschap kan dit niet onderzoeken!
  Zij redeneren inderdaad rationeel. En rationele kwaliteiten hebben u eenmaal geen toegang tot het spirituele!
  Keer naar binnen in jezelf, laat het intens stil worden en neem waar! Lat het EGO los, want het staat elke vrije doorgang/ontwikkeling van het bewustzijn in de weg.! Hersenen kunnen alleen maar denken over en niet waarnemen.
  Zelfs het bewustzijn wordt niet door hersenen voortgebracht. Ook het verstand wordt niet door hersenen voortgebracht of
  ontwikkelt. Alles komt voort uit bewustzijn dat er altijd al was en er altijd zal zijn of je nu hersens hebt of niet.
  Het is echt aan de tijd om ons open te stellen voor het geestelijke, het verstand, het bewustzijn dat ons heeft voorgebracht. Hersenen hebben dat niet gekund/gedaan! Laat staan uit de bomen gesprongen apen!

  6 likes
  • toen mijn schoonvader op sterven lag voelde ik ook die aanwezigheid, de ziekenhuiskamer was warm, zat aan de zijkant op een stoel en was mijn vriend en zijn moeder ruimte aan het geven om afscheid te nemen, opeens voelde ik links van mij een ijskoude wind waaien naar rechts en toen zag ik mijn schoonvader grijpen naar waar die koude luchtstroom zich verplaatst had. pakweg 2 minuten heeft dit geduurd en toen is hij heengegaan.
   Mijn ervaring voordien was met een schoonbroer die een ongeluk gekregen had op de baan, ik kreeg een telefoon van mijn toenmalige vriend die mij zei dat ik snel naar huis moest komen omdat zijn broer een ongeluk had gehad en dat hij naar het ziekenhuis overgebracht was, toen ik richting huis spoorde, heb ik op een gegeven moment, zijn broer door de treinwagon zien lopen en nog voor mijn toenmalige vriend iets kon zeggen over de toestand van zijn broer, wist ik al dat hij was heengegaan

   4 likes
 2. ik heb enigszins mijn twijfels over diepgaand onderzoek. Je kunt het ook laten voor wat het is.
  Straks is zelfs de dood geen privé aangelegenheid meer. Ik laat me graag verassen.

  6 likes
 3. Het is precies zoals hij het zegt het zijn hallucinaties. Onze hersens houden ons nu eenmaal graag voor de gek, en daarnaast pikt onze hersenen informatie op waar we niet bewust van zijn, maar die informatie heeft wel invloed op ons denken en waarnemingen. Daardoor kan het voorkomen dat de mens dingen waarneemt die hij niet kan verklaren. Probleem daarvan is dat mensen toch een verklaring willen hebben voor hetgeen wat is waargenomen, en afhankelijk in welke cultuur je bent opgegroeid en welke kijk je op het leven hebt vanuit die dingen probeert men dan een verklaring te vinden.

  Dat het hallucinaties zijn blijkt uit het feit dat andere soort waarnemingen allemaal cultuur gebonden zijn. Zie bijvoorbeeld Maria verschijningen, je zou denken dat wanneer Maria echt de moeder was van de zoon van God dat ze ongeacht waar je woont of opgegroeid bent ze in principe aan alle mensen waar ook ter wereld zou kunnen verschijnen. Echter blijkt dat Maria verschijningen alleen maar voorkomen in culturen waar Maria een rol speelt of waar kennis van haar bestaan is. Waarom zijn de meeste Maria verschijningen in Europa en Amerika en niet of nauwelijks in China of het Midden Oosten? Precies…. omdat die weer hallucineren over andere personen die belangrijk zijn in hun religies en culturen. Het zit dus allemaal in ons hoofdje….

  6 likes
  • klinkt met de nodige logica plausible, maar is wat mij betreft ook gewoon wetenschap voorzien van allerlei aannames. Nogmaals, dit fenomeen zou gewoon met rust gelaten dienen te worden en laat mensen zien wat ze willen zien of daadwerkelijk zien. Dank voor je inzicht Wouter.

   0 likes
 4. Als het alleen in ons hoofd zit wil dat niet zeggen dat het niet echt is……
  De liefde voor mijn naasten en overledenen zit in mijn hart en is wel degelijk echt. Zo zou je dat ook kinnen zien met zaken die in je hoofd zitten zoals jij dat noemt Wouter…

  We moeten gewoon wachten tot jet tijd is om dood te gaan, dan weten we snel of dit klopt of niet. Onderzoeken heeft geen zin.

  5 likes
  • Dat klopt wat je zegt, maar dan kom je op het filosofische gedeelte aan van wat is de definitie van echt. Dat jij aangeeft dat de liefde voor naasten en overledenen in je hart zit is natuurlijk spreekwoordelijk. Want stel bijvoorbeeld jij krijgt een harttransplantatie(hopen voor je dat het nooit nodig is) dat zou dan betekenen als jou eigen hart uit je lichaam is dat ook de liefde voor die mensen verdwenen is, en dat zal natuurlijk niet zo zijn. Want feitelijk zit die liefde voor die mensen ook gewoon in je hersentjes, zoals alle emoties daarin in zitten.

   Al is het natuurlijk wel zo wat je zegt dat we er pas achter komen wanneer we dood zijn, hopen voor ons dat dat nog lang duurt.

   1 likes
 5. In veel van deze gevallen is de persoon in kwestie al een poos bezig met sterven. Het zal mij daarom niet verbazen dat het bewustzijn van deze persoon dusdanig door dit proces is veranderd dat deze dingen gaat zien en ervaren die er wellicht niet zijn, of die wij, in onze huidige staat van bewustzijn niet kunnen waarnemen. Alles zomaar bestempelen als hallucinaties vind ik erg makkelijk en typisch.

  6 likes
  • Ja, dat heb boek ik jaren geleden al eens gelezen nadat ik Pim van Lommel zag in het tv programma van Pauw en Witteman, zeer interessant te noemen, we kunnen niet alles verklaren en het feit dat we dat niet kunnen zou de mensheid wat nederiger moeten maken i.p.v. te denken dat de aarde van ons is.

   0 likes
 6. Hallucinaties?? De onderzoeker Haraldsson heeft zelf ern keer ern geest gezien te hebben had die zeker geblowd of lsd gehad? ja want zijn collega’s moesten her wat serieuser nemen en onderzoeken dit onderzoek is met rwee vingers in de neus gedaan of geldnood. En er zij al meerdere inderzoeken geweest naar bde’s bijv. o.a de nederlandse cardioloog P van Lomnel . erg makkelijk om het af re fien als hallucineren maar wel zelf een feesr zien lekjer geloofwaardig.er zijn nog genoeg fingen re obderzoeken en te indekken maar als er niet iets rationerl cerklaart kan worden werenschaplelijk gaat het vervolgens naar het rijk der fabelen we denken dat we alkes junnen weten maar we gebruiken nog geeb 21% van onze hersencapaciteit en drnken dab overal antwoord op re hebben is ern vorm van kleplen op hebben en arrogantie. Dat onderzoek van Haraldsson. Neem ik niet eens serieus.

  2 likes
 7. Sorry mijn excuus voor her slechte.typewerk

  2 likes
 8. De wetenschap zal er nooit achter kunnen komen, het gaat boven denken uit, zover kan de wetenschapper niet denken, het is tenslotte het Hoge Gebied van onze Schepper, beschrijf aan de wetenschapper het geestelijk lichaam,dat lichaam behoort tot het gebied van God, zelfs de Uittreding van Lichaam en geest kunnen hun niet door gronden, van die geestelijke kracht die van God komt, kunnen hun nooit over oordelen, ze kunnen alleen maar bedenken,tot zover hun gedachten gaan, en die zijn maar klein, je ziet wat een onzin er verteld wordt. ze raden er maar op los, ze durven zich niet te branden aan het Leven na de Dood, omdat hun de kennis er niet van hebben, omdat dat een Gave van de Schepper zelf is.de wetenschapper zegt Dood is Dood, verkeerd antwoord dus.het Leven gaat door na de aardse dood,Dood is Leven bij God,de Heere Jezus Christus,

  2 likes
 9. Mijn vader was terminaal. Hij wist dat hij snel zou sterven. Daarentegen gaven de arstsen hem nog een aantal weken. Mijn vader sprak voor dat hij heen ging over een figuur die bij zijn bed zat . Op dat moment kon hij nog niet weten dat het zo snel zou gaan. Tuurlijk was hij doodziek en was de kans groter als bij een willekeurig gezond persoon. Er zit een bepaald ziekte verloop in waarbij je niet van de een op de nadere dag het loodje legd. Het figuur kijk hem aan en wou hem meenemen zo zei hij. Hij kon niet zien of het de dood of een engel was. Twee dagen later kapten zijn darmen er mee en een dag later was hij dood. Terwijl hij zijn laatste teugen adem uit blies glimlachte hij zo nu en dan . Zijn blik stond op oneindig alsof hij verder als het hier en nu keek.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

sneeuw

Ondertussen op IJsland: 9 meter hoge huizen verdwenen onder sneeuw. Zo wordt er gereageerd

“We hebben nog nooit zoveel sneeuw gehad,” ...

De laatste IJslandse McDonald's-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

De laatste IJslandse McDonald’s-burger die zelfs na 10 jaar maar niet wil bederven. Zo ziet hij er nu uit

De laatste McDonald’s op IJsland ging in 2009 ...