Buitenland

VN: “Handelsverdrag TTIP is gevaar voor mensenrechten”

Help ons door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een hooggeplaatste VN-medewerker heeft gezegd dat de onderhandelingen over het controversiële handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, TTIP, moeten worden opgeschort. Als het verdrag er komt kunnen grote corporaties landen aanklagen via geheime rechtbanken en dat ondermijnt de mensenrechten, aldus Alfred de Zayas.

De VN-medewerker wil dat de onderhandelingen over het verdrag worden stopgezet. Andere handelsverdragen hebben ertoe geleid dat grote corporaties overheidsmaatregelen succesvol konden tegenhouden met de steun van geheime rechtbanken, aldus de Amerikaanse advocaat.

De Zayas werkt momenteel aan een rapport waarin hij de tactieken uitwerkt die multinationals toepassen. “We willen geen dystopische toekomst waarin corporaties in plaats van democratisch gekozen regeringen de lakens uitdelen. We willen geen internationale orde,” zei hij.

De speciale rapporteur voor de VN waarschuwde dat een apart rechtssysteem voor multinationals een bedreiging vormt voor de mensenrechten. De Zayas, die afgelopen maand eiste dat vakbonden, gezondheidsexperts en milieudeskundigen bij de onderhandelingen aanwezig zouden zijn, zei dat de VN tot nu toe nog weinig invloed op het debat heeft gehad. Hij hoopt dat zijn rapport daar verandering in zal brengen.

Geschillen met bedrijven hebben overheden al honderden miljoenen gekost. De Zweedse energiereus Vattenfall wil miljarden van de Duitse overheid hebben omdat die besloot uit kernenergie te stappen. In België loopt de zaak van de Chinese verzekeraar Ping An, die een miljardeninvestering kwijtraakte bij de nationalisering van Fortis. En de Franse energiegroep Veolia klaagde de Egyptische overheid aan toen zij besloot het minimumloon te verhogen.

“Er zijn al 600 van dit soort zaken geweest en de meeste daarvan zijn gewonnen door de corporaties,” zei De Zayas. “Waarom? Omdat de rechters zwaar betaalde advocaten zijn, die de ene dag voor de multinational werken en de andere dag als lobbyist, rechter of advocaat.”

[Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
huisheks
huisheks
7 jaren geleden

Oud nieuws…

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Wow… als ZELFS de VN dat zegt, dan begint het toch wel heel erg drukkend te worden!

Ronny
Ronny
7 jaren geleden

Welke mensenrechten???

JPvandenBerg
JPvandenBerg
7 jaren geleden

Democratie is ook een gevaar voor mensenrechten.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

20
0
We lezen graag je reactie!x