Financieel

Hoogleraren: “De crisis was het gevolg van geldcreatie door de banken”

Help anderen door dit met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De crisis was het gevolg van geldcreatie door de private banken. Dat schrijven hoogleraren milieukunde aan de Universiteit Utrecht Klaas van Egmond en Bert de Vries in NRC. Zij vinden dat alleen de overheid het recht moet hebben om geld te creëren.

Een aantal economen hebben gesteld dat een crisis als de huidige het gevolg is van het creëren van te veel geld door private banken. Als banken leningen en hypotheken verstrekken, brengen ze nieuw, (nog) niet bestaand geld in omloop.

Vooral na 1995 hebben Nederlandse banken op deze manier te veel geld gecreëerd. Dat heeft de spiraal van inflatie, lagere rente en hogere lonen, hypotheken en huizenprijzen in een piramidespel veranderd. Toen dat spel in 2008 eindigde sloeg de euforie om in rampspoed en moest de belastingbetaler tegen nooit eerder vertoonde bedragen de banken redden.

Onwenselijk

Van Egmond en De Vries stellen dat geldschepping door private banken onwenselijk is omdat het leidt tot instabiliteit met schadelijke gevolgen voor werknemers en werkgevers.

Als geld niet meer door belanghebbende private partijen, maar door de overheid wordt gecreëerd, is een veel betere sturing mogelijk, zo bleek uit modelstudies van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Inflatie en deflatie kunnen dan worden vermeden, spaargeld behoudt zijn waarde en de werkloosheid kan beter worden aangepakt.

Omdat er in een dergelijke situatie geen rente meer over de staatsschuld hoeft te worden betaald, kan de overheid ieder jaar tussen de 15 en 30 miljard euro besparen.

Zeer bedreigende weeffout

Van Egmond en De Vries noemen het huidige financiële systeem een fundamentele, zeer bedreigende weeffout van het westerse bestel. Politici zullen de moed moeten opbrengen om de macht van het geld weer ondergeschikt te maken aan de democratie, aldus de hoogleraren.

Meer informatie: sustainablefinancelab.nl

[NRC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
7 jaren geleden

fantastisch die hoogleraren. de ‘gewone man’ had het nooit gesnapt

eNdEmiOn
eNdEmiOn
7 jaren geleden

Politici denken het toch altijd beter te weten dan hoogleraren dus…

JC
JC
7 jaren geleden

Hup, terug naar oude systeem, private banken opheffen (kan Zalm ook een schop krijgen) en gaan we weer opnieuw beginnen. Pas dan ook even volgende zaken aan:

-Gulden terug
-Ziekenfonds terug
-Privatisering van diverse bedrijven ongedaan maken

Kan nog wel een hele lange lijst opstellen maar volgens mij liggen hier kansen voor nieuwe politieke partijen, ik zeg DOEN!!!!

wolfje
wolfje
7 jaren geleden

en ik zeg: de problemen kunnen niet opgelost worden door degenen die ze veroorzaakt hebben en dat is een citaat. welterusten

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

25
0
We lezen graag je reactie!x