Financieel

Hoogleraren: “De crisis was het gevolg van geldcreatie door de banken”

Help mee door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De crisis was het gevolg van geldcreatie door de private banken. Dat schrijven hoogleraren milieukunde aan de Universiteit Utrecht Klaas van Egmond en Bert de Vries in NRC. Zij vinden dat alleen de overheid het recht moet hebben om geld te creëren.

Een aantal economen hebben gesteld dat een crisis als de huidige het gevolg is van het creëren van te veel geld door private banken. Als banken leningen en hypotheken verstrekken, brengen ze nieuw, (nog) niet bestaand geld in omloop.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Vooral na 1995 hebben Nederlandse banken op deze manier te veel geld gecreëerd. Dat heeft de spiraal van inflatie, lagere rente en hogere lonen, hypotheken en huizenprijzen in een piramidespel veranderd. Toen dat spel in 2008 eindigde sloeg de euforie om in rampspoed en moest de belastingbetaler tegen nooit eerder vertoonde bedragen de banken redden.

Onwenselijk

Van Egmond en De Vries stellen dat geldschepping door private banken onwenselijk is omdat het leidt tot instabiliteit met schadelijke gevolgen voor werknemers en werkgevers.

Als geld niet meer door belanghebbende private partijen, maar door de overheid wordt gecreëerd, is een veel betere sturing mogelijk, zo bleek uit modelstudies van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Inflatie en deflatie kunnen dan worden vermeden, spaargeld behoudt zijn waarde en de werkloosheid kan beter worden aangepakt.

Omdat er in een dergelijke situatie geen rente meer over de staatsschuld hoeft te worden betaald, kan de overheid ieder jaar tussen de 15 en 30 miljard euro besparen.

Zeer bedreigende weeffout

Van Egmond en De Vries noemen het huidige financiële systeem een fundamentele, zeer bedreigende weeffout van het westerse bestel. Politici zullen de moed moeten opbrengen om de macht van het geld weer ondergeschikt te maken aan de democratie, aldus de hoogleraren.

Meer informatie: sustainablefinancelab.nl

[NRC]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
wolfje
wolfje
9 jaren geleden

fantastisch die hoogleraren. de ‘gewone man’ had het nooit gesnapt

eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

Politici denken het toch altijd beter te weten dan hoogleraren dus…

JC
JC
9 jaren geleden

Hup, terug naar oude systeem, private banken opheffen (kan Zalm ook een schop krijgen) en gaan we weer opnieuw beginnen. Pas dan ook even volgende zaken aan:

-Gulden terug
-Ziekenfonds terug
-Privatisering van diverse bedrijven ongedaan maken

Kan nog wel een hele lange lijst opstellen maar volgens mij liggen hier kansen voor nieuwe politieke partijen, ik zeg DOEN!!!!

wolfje
wolfje
9 jaren geleden

en ik zeg: de problemen kunnen niet opgelost worden door degenen die ze veroorzaakt hebben en dat is een citaat. welterusten

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x