Homepagina » Financieel » Hoogleraren: “De crisis was het gevolg van geldcreatie door de banken”
Hoogleraren: "De crisis was het gevolg van geldcreatie door de banken"

Hoogleraren: “De crisis was het gevolg van geldcreatie door de banken”

De crisis was het gevolg van geldcreatie door de private banken. Dat schrijven hoogleraren milieukunde aan de Universiteit Utrecht Klaas van Egmond en Bert de Vries in NRC. Zij vinden dat alleen de overheid het recht moet hebben om geld te creëren.

Een aantal economen hebben gesteld dat een crisis als de huidige het gevolg is van het creëren van te veel geld door private banken. Als banken leningen en hypotheken verstrekken, brengen ze nieuw, (nog) niet bestaand geld in omloop.

Vooral na 1995 hebben Nederlandse banken op deze manier te veel geld gecreëerd. Dat heeft de spiraal van inflatie, lagere rente en hogere lonen, hypotheken en huizenprijzen in een piramidespel veranderd. Toen dat spel in 2008 eindigde sloeg de euforie om in rampspoed en moest de belastingbetaler tegen nooit eerder vertoonde bedragen de banken redden.

Onwenselijk

Van Egmond en De Vries stellen dat geldschepping door private banken onwenselijk is omdat het leidt tot instabiliteit met schadelijke gevolgen voor werknemers en werkgevers.

Als geld niet meer door belanghebbende private partijen, maar door de overheid wordt gecreëerd, is een veel betere sturing mogelijk, zo bleek uit modelstudies van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Inflatie en deflatie kunnen dan worden vermeden, spaargeld behoudt zijn waarde en de werkloosheid kan beter worden aangepakt.

Omdat er in een dergelijke situatie geen rente meer over de staatsschuld hoeft te worden betaald, kan de overheid ieder jaar tussen de 15 en 30 miljard euro besparen.

Zeer bedreigende weeffout

Van Egmond en De Vries noemen het huidige financiële systeem een fundamentele, zeer bedreigende weeffout van het westerse bestel. Politici zullen de moed moeten opbrengen om de macht van het geld weer ondergeschikt te maken aan de democratie, aldus de hoogleraren.

Meer informatie: sustainablefinancelab.nl

[NRC]


Vind je deze informatie interessant? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

25 reacties

 1. Hup, terug naar oude systeem, private banken opheffen (kan Zalm ook een schop krijgen) en gaan we weer opnieuw beginnen. Pas dan ook even volgende zaken aan:

  -Gulden terug
  -Ziekenfonds terug
  -Privatisering van diverse bedrijven ongedaan maken

  Kan nog wel een hele lange lijst opstellen maar volgens mij liggen hier kansen voor nieuwe politieke partijen, ik zeg DOEN!!!!

  22 likes
  • Je vergeet het belangrijkste: de rente op leningen afschaffen.
   Alle rente die we betalen, bestaat namelijk alleen op papier. Het is geen echt geld, en het op deze manier ‘verdiende’ geld, gaat direct naar de portemonnee van de Rothschilds, Rockefellers, Onassissen en consorten.
   Dat is HET probleem, met die private banken.
   En het bijdrukken van geld, het manipuleren van de beurs, en bonussen natuurlijk.

   Alle leningen zouden verstrekt moeten worden, zonder rente daarvoor te rekenen.
   Dan zijn we echt al een stuk verder.
   Dat is i.i.g het eerste wat ik zou doen, als ik minister van financien was.

   11 likes
 2. fantastisch die hoogleraren. de ‘gewone man’ had het nooit gesnapt

  5 likes
  • Weg met de ECB! Weg met de Federale Reserve(in de VS)! Centrale Banken mogen niet Privaat zijn.

   11 likes
  • ‘ ….de ‘gewone man’ had het nooit gesnapt…’

   Heeft de gewone man ook wel gezocht? Onderstaande video is sinds okt 2013 niet eens 3,4 miljoen keer gekeken, ondanks dat er haarfijn in wordt uitgelegd en gevisualiseerd hoe de dieverij in mekaar steekt. Daarbij ook met NL ondertiteling, dus er is geen excuus meer om het niet te snappen. Ok, het is dan wel geen kattenfilmpje, maar mss wil je toch even kijken?

   https://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0

   0 likes
 3. De hele wereld is in 2008 bewust in een getrieerde crisis beland zodat de banken de huizen van de mensen in konden pikken.
  We hebben totaal geen democratie maar dat is de meeste wel bekend en ik ben deze corrupte wereld meer dan zat.

  10 likes
  • Alfred E. Neuman

   Niet helemaal waar, deze crisis is slecht een logisch gevolg van een eeuw lang fractional-reserve banking icm ongelimiteerde geldcreatie. Het is dan ook niet voor niks een schuldencrisis, de hele westerse wereld leeft al jaren op de pof. Dit geldt niet alleen voor banken en overheden maar ook gewoon voor Jan Modaal die een hypotheek (lees schuld) aangaat om een stapel stenen te kunnen kopen…die hypotheek is namelijk ook nieuw gecreëerd geld.

   Onze hele economie is gebaseerd op schulden, zolang er schulden worden gemaakt zal het goed gaan totdat er afgelost moet gaan worden en blijkt dat er vele malen meer schuld is dan geld of economische waarde. Dat moment was in 2007/2008 ongeveer. Nu worden er steeds minder leningen en hypotheken verstrekt (lees: steeds minder schuld gemaakt) en de economie stagneert.

   Mooi hè, dat fractional reserve banking?

   3 likes
   • Je mist het echte punt. Jij doet het nu voorkomen alsof jan modaal mede de oorzaak is door zelf leningen aan te gaan om goed te leven.

    De prijs van ieder product, of dienst, dat jij en ik kunnen kopen bestaat voor 45% uit rente. Dat betekent dat jij voor alles bijna twee keer -geheel onnodig- teveel betaalt. Dat komt niet door jan modaal maar door de financiele sector.

    De financiele sector zou moeten dienen als smeermiddel, maar heeft zichzelf opgeworpen -toegestaan door onze fijne politici- als onze zwaar parasiterende heerser. Ooit ging meer dan de helft van een bnp naar de koning. Tegenwoordig betaal je hetzelfde aan de roofridders die de koning, zoals in ons eigen geval, dan vriendelijk gedogen.

    2 likes
    • Alfred E. Neuman

     Nee dat zeg ik helemaal niet. Ik zeg slechts dat hypotheken ook nieuw gecreëerd geld zijn en dus onderdeel van het probleem. De meeste mensen weten dit niet eens dus kan ik ze moeilijk als “schuldig” bestempelen…dat wil ook trouwens ook niet.

     0 likes
     • Nee, nieuw gecreëerd geld is niet het probleem!

      Indien goed gebruikt, is het een voorschot op in de toekomst te verrichten arbeid en stimuleert het aanwas en groei. Maar nieuw gecreëerd geld moet dan onlosmakelijk verbonden zijn aan waarde, bijv arbeid en diensten. Zolang de toegenomen hoeveelheid geld in de pas loopt met de werkelijke aanwas, is er geen probleem en is ook je economie al een heel stuk verduurzaamd, by design. Echter, zet je psychopaten aan het roer die toegestaan wordt de boel zo te manouvreren als nu het geval is….

      Het probleem bestaat uit rente en meer dan ongelofelijk buitenproportionele kosten geheven door de banken. Dat is mede om doelbewust de maatschappij onder druk te zetten. Door de druk die je zo uitoefent, kun je anderen voor jou laten werken. En dan hebben we het over de sh*tklusjes én voor weinig.

      Wat wij geld noemen maar wat fiat-geld is, oftewel valuta, bepaalt uiteindelijk hoeveel ieder uur van jouw geleverde diensten waard is. De bank bepaalt dat en jij betaalt.

      Wanneer de banken normale bedragen zouden rekenen voor hun administratieve diensten, was er geen probleem.

      1 likes
    • Nou onze koning zit er ook erg warmpjes bij met aandelen in KLM shell enz. Als men nou eens een wet aanneemt dat er alleen aandelen gekocht kunnen worden van een bedrijf als je er zelf werkzaam in bent, …..gaat de economie er al heel anders uitzien en betekend t dat alexander bij KLM en shell werkzaam hoort te zijn ,hij geen tijd heeft voor t koningschap!

     0 likes
 4. en ik zeg: de problemen kunnen niet opgelost worden door degenen die ze veroorzaakt hebben en dat is een citaat. welterusten

  11 likes
 5. Politici denken het toch altijd beter te weten dan hoogleraren dus…

  4 likes
 6. Alfred E. Neuman

  Waarom denkt men dat het beter zou gaan als de overheid het recht heeft op geldcreatie? Het probleem is juist dat geldcreatie mogelijk is, vanaf het moment dat de goudstandaard werd losgelaten en daarmee de waardekoppeling aan ons geld er niet meer was is men op grote schaal nieuw geld gaan creëren wat heeft geresulteerd in inflatie. De dollar bv is sinds de oprichting van de FED in 1914 bijna 100% in waarde verminderd.

  Stop met geld creatie. Voer een waardekoppeling in (bv een goudstandaard) of maak echt klinkende munt (goud, zilver) daarmee maak je geldcreatie op grote schaal onmogelijk en je legt tevens een bodem in je inflatie aangezien het geld niet minder waard kan worden dan de intrinsieke waarde van het materiaal.

  Geldcreatie zelf is het probleem, ongeacht of het door de centrale bank of door de overheid gebeurd. Of je nou door de hond of de kat gebeten wordt.

  3 likes
  • Geldcreatie op zich is niet het probleem. Zonder waardekoppeling is het wel een probleem, maar je hoeft natuurlijk niet perse aan goud te koppelen. En bovenal zou je geen rente moeten heffen want de rente zorgt voor inflatie.

   Waar bijna iedereen zijn lening mee terugbetaald is arbeid. Op het momenet dat jij eind van de maand je arbeid, omgezet in geld, inlevert bij de bank, is weer een stukje van je kunstmatig gecreeerde schuld omgezet in echt geld. Op die manier heeft geld welozeker waarde.

   Je kunt als overheid de waarde van arbeid makkelijk koppelen aan geld. Daarmee kun je dan ook flexibel zijn, maar tevens ook corrumpeerbaar. Stel je echter goede regels hiervoor op, kun je er een goed systeem op bouwen.

   Geldcreatie is niet het probleem, rente is een probleem, en het buiten alle proporties afromen door de private financiele sector is het grootste probleem.

   0 likes
 7. Voorlopig gaat de spaarrente nog steeds omlaag en gaat de hypotheekrente inmiddels weer omhoog 🙂 Lang leve de grootbanken en de vrije markt, hahahhahaaha wat is het toch een vermakelijke wereld.

  1 likes
 8. Rasecht Berensiroop

  space scientific politics and monetary systems Exopolitics.org

  Naar een (space) staatsbestuur zonder belastingen en overheidsschulden

  Alleen de overheid het recht moet hebben om geld te creëren, wat een veel betere sturing mogelijk maken, zo bleek uit modelstudies o.a. IMF, inflatie en deflatie worden vermeden, spaargeld behoudt zijn waarde en werkloosheid kan beter worden aangepakt en geen rente meer over de staatschuld hoeft te worden betaald.
  Geldcreatie door de overheid maakt het mogelijk om zonder problemen de sociale zekerheid om te bouwen en de betaling mogelijk te maken voor het basisinkomen
  De politieke verkozenen zijn de wetgevers, die de wetgeving ten eerste moeten naleven en ze niet als eerste aan hune laars moeten lappen als het hun goed uitkomt.
  het huidige financiële systeem vormt een fundamentele, zeer bedreigende weeffout van het westerse bestel. Politici zullen de moed moeten opbrengen om de macht van het geld weer ondergeschikt te maken aan de democratie

  0 likes
  • Alfred E. Neuman

   Inflatie wordt zeker niet vermeden maar is juist een logisch gevolg van het vergoten van de geld hoeveelheid. Het duurt alleen even voor het effect merkbaar wordt, de partij die de creatie doet en het nieuwe geld in de economie injecteerd zal er niks van merken maar zodra de nieuwe hoeveelheid door de economie vloeit wordt het effect vanzelf duidelijk….namelijk inflatie omdat de hoeveelheid geld is vergoot zonder dat de waarde van de economie is toegenomen.

   0 likes
   • Totdat de verhouding van de prijs en de ‘echte’ waarde van een product zodanig misvormd is dat ook de hoeveelheid geld in de economie er niet meer toe doet.

    Zodra er in “de markt van vraag en aanbod” eigenlijk sprake is van overvloed aan productie maar deze (voorlopig nog) manipulatief schaars gehouden wordt. “We” redeneren nog wel in termen van “markt, vraag en aanbod” maar de realiteit is een geheel andere.

    1 likes
  • dat willen ze niet en dat kunnen ze niet. ze hangen als marionetten aan de touwtjes van het geld

   0 likes
 9. Vind het maar vermakelijk deze voor de overheid orakelende stropdassen, niet vermakelijk is natuurlijk dat er weer zoveel jonge mensen worden geslachtofferd om deze stropdassen te behagen.

  We hebben te maken met een overheid welke absoluut niet presteert de bevolking beliegt en bedriegt we zitten in een energie crisis we hebben te maken met chronische extreme werkloosheid en een apathische burgerbevolking en een dreiging van een grote mondiale oorlog.

  ttp://www.nu.nl/geldzaken/4049458/woningmarkt-trekt-komend-jaar-verder-aan.html

  1 likes
 10. Hoogleraren kunnen het ook mis hebben. Stel je voor dat de overheid beslist wie wel en niet krediet krijgen. Dan gaan politieke in plaats van economische overwegingen bepalen wie geld kan lenen. Dat wil je ook niet. Er is bovendien een vage scheidslijn tussen verlenen van krediet en geldschepping.

  Het volgende voorbeeld kan dit duidelijk maken. Stel dat banken geen geld mogen scheppen en alleen spaargeld mogen uitlenen dat minimaal 1 jaar vast staat. Stel dan Jan en Annemarie alleen zaken doen met elkaar. Stel dat ze beide 1000 euro op hun lopende rekening hebben staan waarmee zij hun dagelijkse zakelijke transacties afhandelen.

  Zij kunnen nu besluiten elkaar 1000 euro krediet te geven en vervolgens beide 1000 euro op een spaarrekening te zetten waarover ze rente krijgen. Vervolgens kan de bank dit uitlenen. In feite is er weinig verschil tussen deze situatie en banken die geld scheppen door geld op lopende rekeningen weer uit te lenen. Dit verbieden, zal ogenblikkelijk leiden tot schijnconstructies.

  De werkelijke oplossing ligt in een maximale rentevoet op leningen. Dit blokkeert kredietverlening met een hoog risico, en als de economie aantrekt zal de rentevoet stijgen, waardoor kredietverlening afneemt, en de economie niet oververhit raakt.

  0 likes
 11. hahaha mensen het maakt helemaal niks meer uit wat er nou ervan gaat komen met het aloude geld kwestie. het geld in het algemeen heeft altijd al in het domein fantasie gezetten en zit daar om wezens te controleren wat zij doen met hun geld en ook kunnen zij jouw besturen door middel van manipulatie van je mind! het software die je hersens aanstuurt! geld haalt wel dan de scherpe randjes eraf zodat je het beloning gevoel in je hersentjes krijgt en dus heel snel alles ff vergeet. dus ja de moglijkheid is dat alles en iedereen te koop is. wat intresant is dat ik weet dat in 2011 zie de maya kalender daarvoor. de rollenspel oftewel the game die we met zn allen speelde en nog de dag spelen is opgehouden in 2011 wat wil zeggen dat je weer jezelf mag zijn en geen rollenspel functie uit de naam van wat dan ook meer hoeft uit te dragen gewoon simpelweg jezelf zijn daar ligt jouw kracht om alles voor elkaar te lrijgen zonder poes pas dus dit zeggende geld wordt uitgespeeld door ons tijd zal het leren en ons weer samen brengen

  0 likes
 12. Ook de overheid geen geld laten creeren! Zij is een controleinstituut geworden!
  En laat ook niet meer de democratie over geld beslissen!
  Want zij is een commercieel instituut geworden.
  Trap er niet in.
  wordt zelf vrij van jou geld te laten maken door instanties die niet transparant zijn!
  Hoezo geld creeeren??!! door overheid of politiek? Dat trekt nieuwe politici aan die het niet beter met de burger voor hebben! Ik vertrouw het niet meer. Dat is wel duidelijk!
  Geldmakers?? Hoezo? En al dat goud dan en al dat platina dan dat in bezit is van hen die macht er over hebben?! Kijk zelf heel goed wat jijzelf zou willen voor jezelf en wat tevens goed is voor je medemens.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

De wereldbevolking komt massaal in opstand. Is het einde van het kapitalisme in zicht?

Op de puinhopen van de Angelsaksische afbraakpolitiek ...

De top van de piramide: slechts 4 bedrijven controleren de wereld, maar je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord

De top van de piramide: slechts 4 bedrijven controleren de wereld, maar je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord

Er zijn een aantal families die de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.