Gezondheid

Voedsel als medicijn: Ziekenhuis gebruikt biologisch eten om patiënten te helpen genezen

Help mee door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In 431 voor Christus schreef Hippocrates van Kos: “Laat uw voedsel uw medicijn zijn, en laat uw medicijn uw voedsel zijn.” Meer dan 2500 jaar later worden we platgebombardeerd met reclamespotjes over de nieuwste supermedicijnen die alles genezen. Van jongs af aan leren we dat er – ongeacht wat we eten – altijd een geneesmiddel is tegen welke aandoening dan ook, of het nu gaat om obesitas, een hoge bloeddruk of slechte cholesterol.

Het lijkt welhaast revolutionair om te denken dat we onze gezondheid kunnen beïnvloeden door anders te eten. Toch is dat precies wat een ziekenhuis in Pennsylvania nu doet. Dit jaar is het Rodale Institute samen met het St. Luke’s University Health Network een voedselprogramma voor ziekenhuizen gestart.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Het Rodale Institute is het Amerikaanse equivalent van Bionext, een organisatie die zich inzet voor biologische landbouw en voeding. Dergelijke organisaties streven ernaar burgers in aanraking te brengen met de bronnen van hun voedsel, vanuit het uitgangspunt dat deze verbinding in de industriële productieketen verloren is gegaan.

St. Luke’s beschikt over ruim 120 hectare grond, waarop al geruime tijd maïs en soja worden verbouwd. Het ziekenhuisbestuur erkende de effecten van een verse, biologische maaltijd op de gezondheid van patiënten en benaderde het Rodale Institute om over te schakelen op biologische landbouw. Het ziekenhuis wil de biologische gewassen niet alleen gebruiken voor maaltijden van patiënten, maar ook in de kantine.

Voedsel als medicijn: Ziekenhuis gebruikt biologisch eten om patiënten te genezen
Boerin Lynn Trizna (Bill Noll)

Lynn Trizna, of boerin Lynn zoals ze wordt genoemd, levert voedsel aan alle zes ziekenhuizen die deel uitmaken van het netwerk. Ze schat dat ze dit jaar ongeveer 20.000 kilo groenten zal leveren. Ze wordt betaald door het Rodale Institute en heeft drie mensen in dienst.

Het instituut hoopt binnenkort te gaan uitbreiden. Zo moet er ruimte komen voor 15 tot 20 boeren, waaronder ook nieuwe boeren die geen beschikking hebben over grond. Rodale is van mening dat dit model door elk ziekenhuis kan (en zou moeten) worden overgenomen.

Dus, voel je je even niet zo lekker? Denk dan aan de wijze woorden van Hippocrates en ga in de tuin op zoek naar een geneesmiddel.

[Ecowatch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Albert
Albert
9 jaren geleden

Het heeft me altijd hogelijk verbaasd dat in ziekenhuizen het eten zo onvoorstelbaar weinig aandacht krijgt. Er wordt niet meer dan zielloze bulk geserveerd. Fabrieks-flut-brood met likje chemische margarine en laf smakeloos beleg. De warme hap doorgekookt totdat elke voedzame stof die daarin gezeten heeft verdampt is, en dat alles geserveerd op en/of in BPA houdend plastic.
Voeding is de basis van onze gezondheid, niet meer of minder dan dat.

exegese
exegese
9 jaren geleden

@Albert, doorgaans zijn ze in ziekenhuizen niet zo zeer geïnteresseerd in gezondheid dan wel in ziekte’s, daar verdienen ze namelijk aan. Dat verdienen is ook nog eens steeds belangrijker geworden door de commercialisering van de medische zorg. Afgezien van de pure symptoombestrijding die meestal tijdelijk, en heel soms echt soelaas biedt, is het ziekenhuis de meest ongezonde plaats om te vertoeven.

Er wegblijven door gezond te leven is ook al bijna onmogelijk want we worden overstelpt met ongezonde voeding, overdosis aan ongezonde straling, gebrek aan beweging doordat gemakzucht aangemoedigd wordt, fluoride in tandpasta, zware metalen en zwaar gif in geïmpregneerd hout, overdosis suiker in ons voedsel, antibiotica in ons vlees, pesticide op ons fruit en groente, zwaar vergiftigde landbouwgrond door injecteren van mest, de lijst van ziekmakende factoren is eindeloos en je eraan onttrekken is nagenoeg onmogelijk. Resultaat : de mensheid verkankert en wordt langzaam uitgedund en de zakken goed gevuld. Niemand klaagt of is boos. Waarom veranderen ? het gaat toch prima zo ! Allemaal omdat we denken afhankelijk te zijn van medici, van politici of de goodwill van machthebbers. De werkelijkheid is andersom, de massa heeft de macht maar die beseft het niet. Dat is zooo jammer.

Peter Langelaar
Peter Langelaar
9 jaren geleden

nou 60% van de mais in transgene mais en 97% van de soya , trouwens soya en mais zijn helemaal niet zo gezond om zomaar te consumeren.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x