Homepagina » Gezondheid » Voedsel als medicijn: Ziekenhuis gebruikt biologisch eten om patiënten te helpen genezen
Voedsel als medicijn: Ziekenhuis gebruikt biologisch eten om patiënten te genezen

Voedsel als medicijn: Ziekenhuis gebruikt biologisch eten om patiënten te helpen genezen

In 431 voor Christus schreef Hippocrates van Kos: “Laat uw voedsel uw medicijn zijn, en laat uw medicijn uw voedsel zijn.” Meer dan 2500 jaar later worden we platgebombardeerd met reclamespotjes over de nieuwste supermedicijnen die alles genezen. Van jongs af aan leren we dat er – ongeacht wat we eten – altijd een geneesmiddel is tegen welke aandoening dan ook, of het nu gaat om obesitas, een hoge bloeddruk of slechte cholesterol.

Het lijkt welhaast revolutionair om te denken dat we onze gezondheid kunnen beïnvloeden door anders te eten. Toch is dat precies wat een ziekenhuis in Pennsylvania nu doet. Dit jaar is het Rodale Institute samen met het St. Luke’s University Health Network een voedselprogramma voor ziekenhuizen gestart.

Het Rodale Institute is het Amerikaanse equivalent van Bionext, een organisatie die zich inzet voor biologische landbouw en voeding. Dergelijke organisaties streven ernaar burgers in aanraking te brengen met de bronnen van hun voedsel, vanuit het uitgangspunt dat deze verbinding in de industriële productieketen verloren is gegaan.

St. Luke’s beschikt over ruim 120 hectare grond, waarop al geruime tijd maïs en soja worden verbouwd. Het ziekenhuisbestuur erkende de effecten van een verse, biologische maaltijd op de gezondheid van patiënten en benaderde het Rodale Institute om over te schakelen op biologische landbouw. Het ziekenhuis wil de biologische gewassen niet alleen gebruiken voor maaltijden van patiënten, maar ook in de kantine.

Voedsel als medicijn: Ziekenhuis gebruikt biologisch eten om patiënten te genezen

Boerin Lynn Trizna (Bill Noll)

Lynn Trizna, of boerin Lynn zoals ze wordt genoemd, levert voedsel aan alle zes ziekenhuizen die deel uitmaken van het netwerk. Ze schat dat ze dit jaar ongeveer 20.000 kilo groenten zal leveren. Ze wordt betaald door het Rodale Institute en heeft drie mensen in dienst.

Het instituut hoopt binnenkort te gaan uitbreiden. Zo moet er ruimte komen voor 15 tot 20 boeren, waaronder ook nieuwe boeren die geen beschikking hebben over grond. Rodale is van mening dat dit model door elk ziekenhuis kan (en zou moeten) worden overgenomen.

Dus, voel je je even niet zo lekker? Denk dan aan de wijze woorden van Hippocrates en ga in de tuin op zoek naar een geneesmiddel.

[Ecowatch]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • exegese schreef:

  @Albert, doorgaans zijn ze in ziekenhuizen niet zo zeer geïnteresseerd in gezondheid dan wel in ziekte’s, daar verdienen ze namelijk aan. Dat verdienen is ook nog eens steeds belangrijker geworden door de commercialisering van de medische zorg. Afgezien van de pure symptoombestrijding die meestal tijdelijk, en heel soms echt soelaas biedt, is het ziekenhuis de meest ongezonde plaats om te vertoeven.

  Er wegblijven door gezond te leven is ook al bijna onmogelijk want we worden overstelpt met ongezonde voeding, overdosis aan ongezonde straling, gebrek aan beweging doordat gemakzucht aangemoedigd wordt, fluoride in tandpasta, zware metalen en zwaar gif in geïmpregneerd hout, overdosis suiker in ons voedsel, antibiotica in ons vlees, pesticide op ons fruit en groente, zwaar vergiftigde landbouwgrond door injecteren van mest, de lijst van ziekmakende factoren is eindeloos en je eraan onttrekken is nagenoeg onmogelijk. Resultaat : de mensheid verkankert en wordt langzaam uitgedund en de zakken goed gevuld. Niemand klaagt of is boos. Waarom veranderen ? het gaat toch prima zo ! Allemaal omdat we denken afhankelijk te zijn van medici, van politici of de goodwill van machthebbers. De werkelijkheid is andersom, de massa heeft de macht maar die beseft het niet. Dat is zooo jammer.

  18 likes
  • Lilian schreef:

   Ligt eraan in welk ziekenhuis Exegese. Mijn man heeft een tijd in Leiden (LUMC) gelegen en kreeg de heerlijkste verse maaltijden. Hij mocht zelf kiezen en hij dacht in 1e instantie dat het de menukaart voor het personeel was. 🙂 Heeft zich toen tegoed gedaan aan o.a. de ossehaasjes. Hun instelling was ‘je moet ook goed eten, wil je beter worden’. Alles vers van de pers en ook niks geen magnetronvoer. Ik moet er wel bij zeggen dat hij op een speciale afdeling lag. Hij lag daarvoor eerst in Leijenburg in Den Haag en daar was het inderdaad niet veel fraais en heeft het personeel toen vriendelijk vermeld, toen hij worteltjes voorgeschoteld kreeg, dat zelfs de konijntjes jankend wegrennen en dat hij die troep niet meer moet.

   0 likes
 • Albert schreef:

  Het heeft me altijd hogelijk verbaasd dat in ziekenhuizen het eten zo onvoorstelbaar weinig aandacht krijgt. Er wordt niet meer dan zielloze bulk geserveerd. Fabrieks-flut-brood met likje chemische margarine en laf smakeloos beleg. De warme hap doorgekookt totdat elke voedzame stof die daarin gezeten heeft verdampt is, en dat alles geserveerd op en/of in BPA houdend plastic.
  Voeding is de basis van onze gezondheid, niet meer of minder dan dat.

  7 likes
 • Peter Langelaar schreef:

  nou 60% van de mais in transgene mais en 97% van de soya , trouwens soya en mais zijn helemaal niet zo gezond om zomaar te consumeren.

  0 likes
 • x

  Check Also

  zoontje

  Zoontje Tamara Elbaz belandt in ziekenhuis na verplichte vaccinatie: ‘Mijn grootste nachtmerrie kwam uit’

  Het zoontje van model en ondernemer Tamara ...

  artsen

  Waarom er minder patiënten sterven als artsen staken

  Er is onlangs een einde gemaakt aan ...

  >