Binnenland

Dit was de ‘Russische spion’ die volgens de AIVD en alle media roebels uit het Kremlin naar Baudet bracht

Help door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!

De Tweede Kamer is na het debat gisteren niks wijzer over mogelijke Russische beïnvloeding. De Kamer wilde graag opheldering van demissionair minister De Jonge, maar die moest keer op keer wijzen op de geheimhouding rond het werk van de inlichtingendiensten. Zonder namen en rugnummers is het lastig debatteren.

Aanleiding voor het debat was een waarschuwing van de Tsjechische geheime dienst BIS dat Rusland politici met geld probeert te beïnvloeden. Volgens Tsjechische media zou het gaan om Nederlandse politici en partijen, maar daar heeft de minister van de Tsjechen geen informatie over gekregen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De ogen waren al snel gericht op FVD, maar Baudet spreekt van ‘feitenvrij gepraat over roddels en insinuaties’ en was daarom niet bij het debat.

Goed zeer gedaan

De afwezigheid van FVD in het theaterdebat van gisteren heeft goed zeer gedaan bij de Unaparty, merkt data-analist Cees van den Bos op. “Het vuurpeloton stond met doorgeladen geweren voor een lege muur. Alle fracties van de Unaparty hadden een lijst met vragen aan FVD voorbereid, maar er viel niets te framen.”

Desalniettemin beweerde minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot ’s avonds bij Op1 dat beïnvloeding door Rusland in het buitenland ‘grootscheeps plaatsvindt’.


De media die Baudet, maar ook Europarlementariër Marcel de Graaff er met de haren bijsleepten, schreven vorig jaar dat de AIVD de FVD-leider heeft gewaarschuwd voor Russische beïnvloeding. De inlichtingendienst had een vrouw in de gaten gehouden die actief was binnen FVD, die geregeld bij de Russische ambassade langsging en van wie het vermoeden bestond dat ze daar contant geld ophaalde.

Drie weken voor de verkiezingen

In een artikel in de Volkskrant werd de suggestie gewekt dat FVD contant geld ontving van een Russische inlichtingenmedewerkster. Het betrof ‘een jonge vrouw uit de entourage van FVD’. De krant baseerde zich op ‘bronnen’.

Ook opmerkelijk: het artikel werd drie weken voor de verkiezingen gepubliceerd. Dit keer kwam de Russische nothingburger kort voor de Europese parlementsverkiezingen.

Het ging om Natalia Vorontsova. NRC-journalist Wilmer Heck schreef een lelijk artikel over haar en andere ‘pro-Russische activisten’ die volgens hem ‘de publieke opinie in Nederland proberen te bespelen’.

Kwaadaardig nepnieuws

Demonstreren voor ‘vrede’ op de Dam, met steun uit Rusland, kopte NRC. Daaronder in dikke rode letters ‘Pro-Ruslanddemonstraties’. Die acties, die worden georganiseerd door onder meer Vorontsova, worden aangejaagd door leden van een Russische organisatie die door Moskou wordt betaald, claimde de krant.

NRC heeft doelbewust een complottheorie verspreid met daarin kwaadaardig nepnieuws, reageerde journalist Ab Gietelink, die vaste spreker is bij de demonstraties.

Op de vraag van Flavio Pasquino of ze een Russische spion is, antwoordde ze eerder: “Ik ben gewoon een verpleegkundige, ik werk in een GGZ-instelling en ik help mensen graag.”

(Video verwijderd? Klik hier...)

Niks van waar

Ze voegde toe dat Baudet haar hart heeft veroverd vanwege zijn duiding over het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Vorontsova stemde op FVD en bezocht debatten. “Maar meer niet.”

Als bestraffing voor de Russische inval in Oekraïne zijn Russische banken afgesloten van SWIFT, dat het internationale betalingsverkeer regelt. Russen die in Nederland werken, konden plots geen betalingen meer verrichten. Vorontsova schoot ze te hulp door geld te wisselen.

Over het verhaal dat ze een Russische spion zou zijn die hem roebels zou hebben gegeven om voor het Kremlin te werken, zei ze: “Niks van waar. Ik zweer het. En wat kan Thierry hier met roebels doen? Naar de wc, of zo?”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 153 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

100 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Djennis
Djennis
17 dagen geleden

Ooit zei Gorbatsjov: wij hebben er 70 jaar over gedaan om het communisme af te schaffen, maar jullie in het Westen voeren het weer in. De man had 100% gelijk als je kijkt met wat er in Europa door het ongekozen zooitje steeds weer voorgesteld wordt en dwangmatig verplicht wordt. Alleen al de 13 of 14 krankzinnige sancties tegen Rusland hebben de economie van EU / Europa heel veel schade gebracht. De de-industrialisatie in Duitsland is al volop aan de gang, Italië gaat naar een staatsschuld van 3000 miljard. De rest van de landen volgt dan vanzelf. En als Europa naar de donder is en het volk werkloos thuis zit met een Hoge hypotheek dan komt de NWO als reddende engel tevoorschijn. En het volk zal dat accepteren, net zoals de rotprik, de komende cbdc, de gezichtsherkenning, de 15 minuten steden enz.
En de lachende derde is dan de USA. Hun plan om Europa opnieuw op de knieën te krijgen is dan wederom gelukt. Een potentiële concurrent minder. Europa zou een , samen met Rusland, een sterk continent worden. Dat mag natuurlijk nooit.
Hun plan om via de proxy oorlog in dat in en in corrupte nazi land, dat Oekriland heet, Rusland te verslaan en de grondstoffen in te pikken is gelukkig mislukt.
Maar Europa naar de donder helpen, dat gaat hen zeker lukken. De USA schoothondjes in Brussel voeren trouw de opdrachten vanuit USA uit. Arm volk dat zulke “lijders” heeft, want het gewone volk is altijd de lul. Ik ben wellicht negatief in mijn visie, maar zo zie ik het helaas wel.

JohnC
JohnC
17 dagen geleden

De FVD moet eisen dat er bewijs komt en dat alle berichten die nu verspreid worden alleen maar laster zijn. Typisch CIA en Mossad stijl ….

Thoughtful
Thoughtful
17 dagen geleden

Ik ken een dubieuze club in Davos die de nederlandse “politiek” beïnvloedt en om dat te ontdekken had ik niet eens de aivd nodig.

Roze panter
Roze panter
17 dagen geleden

Geen NRC maar Een NSB journalist dus..😂

Back to top button
100
0
We lezen graag je reactie!x