Homepagina » Gezondheid » E-nummers toch niet zo veilig als gedacht. Voedselautoriteit wil maatregelen tegen deze beruchte stof

E-nummers toch niet zo veilig als gedacht. Voedselautoriteit wil maatregelen tegen deze beruchte stof

De Europese voedselautoriteit EFSA wil dat de Europese Commissie maatregelen neemt tegen de smaakversterker glutamaat (E620-E625), waaronder de beruchte MSG (E621).

Omdat veel consumenten, met name kinderen, veel meer glutamaat binnenkrijgen dan de EFSA verantwoord acht, wil het agentschap dat de hoeveelheid in alledaags eten fors wordt verlaagd.

De EFSA publiceerde afgelopen week een uitgebreid onderzoek over de smaakversterker.

Moet omlaag

Het gehalte glutamaat in onder meer soepen, bouillon, sauzen, bakkerijproducten, vlees, kruidenmixen, specerijen en pasta’s moet omlaag, zo vindt de voedselautoriteit.

Het gaat hier om glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621-E625). MSG, oftewel mononatriumglutamaat (E621) is verreweg de beruchtste smaakversterker.

De stof wordt in verband gebracht met hoofdpijn, pijn aan de borst, hartkloppingen, hoge bloeddruk en verstoring van de bloedsuikerspiegel.

Misleiding

MSG wordt aan veel fabrieksvoedsel toegevoegd. Omdat steeds meer consumenten hier kritisch over zijn, vervangen fabrikanten E621 door bijvoorbeeld gistextract, waar ook veel glutamaat in zit.

Daardoor herkennen veel mensen het niet meer als glutamaat, een vorm van misleiding, stelt voedselwaakhond foodwatch.

Normaal gesproken gebruikt de Europese Commissie, die zich zal beraden over het nieuwe onderzoek, de adviezen van de EFSA bij het bepalen van beleid.

Vastgesteld

De EFSA heeft de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van de groep E-nummers nu vastgesteld op 30 mg per dag per kilo lichaamsgewicht.

Bij hogere doses kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, hoge bloeddruk en een verhoogd insulinegehalte.

[foodwatch]


Vond je deze info waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. E621 is de europese aanduiding voor een in de natuur voorkomende smaakversterker (soort Zout)
  bijvoorbeeld in tomaten. als je dat concentreert en er teveel van in een product stopt kan dat slecht voor je zijn.
  dat geld dus voor alles wat je in je mond stopt. (te veel is nooit goed)
  en daarom zijn fabrikanten verplicht om de hoeveelheid van toevoegingen op de verpakking te zetten.
  zodat je zelf aan de hand van de ADI kan bepalen of je jezelf of je kind niet vergiftigd. in een normale hoeveelheid kan het dus echt geen kwaad.
  maar omdat het gemene brussel er een naam aangegeven heeft, een E nummer, is het natuurlijk het grootste gif op aarde. en moeten we er ver weg van blijven, wat een onzin.

  5 likes
 2. Is voor mij allang al geen nieuwtje meer,na het eten van chips,nootjes en dingen die vol zitten met gistextract(klinkt zo gezond maar o wee!!) lig ik ‘s avonds uren wakker en voel ik mij opgefokt en onrustig,net als bij het drinken van light producten(sacharine en aspartaam),lig ik te stuiteren in mijn bed van de hardkloppingen,voor mij geen drankjes meer maar alleen bronwater,de chips etc is voor mij ook taboe!!

  10 likes
  • @zeven zuster. En wat te denken van fructosesiroop? Dit idiote goedje zit tegenwoordig standaard (om de goedkoopte?) in vele producten. Een naar middel gewonnen uit genetisch gemodificeerde mais (Monsanto). Het enige voordeel wat het heeft is dat zodra de consument weet hoe waardeloos deze zoetstof is en misschien zelfs mensen dom, depressief en aanzet tot meer eten en daardoor dik en vet maakt, men de producten waarin het is verwerkt laat liggen of veel minder ervan zal consumeren.

   Met het gevolg dat de fabrikanten i.p.v. meer minder producten verkopen en ze dus ook minder omzet generen en ze zich uiteindelijk mogen afvragen of goedkoop duurkoop is!?…

   4 likes
 3. Jeetje, da’s nou heel jammer voor mevrouw de wetenschapper die pasgeleden beweerde dat e-nrs helemaal geen kwaad konden.
  Ik denk dat zij ook de enige is die hier verbaasd over zal zijn overigens. Iedereen die verder dan 1 kan tellen had al op z’n vingers nageteld dat onnatuurlijke stoffen ellende veroorzaken in een natuurlijk systeem als ons lichaam.

  8 likes
 4. Strijdervoorvrijheid

  Ik heb het altijd al gezegd je krijgt kanker van de overheid en niet van het roken, zij die die spullen door het eten/drinken/en sigaretten roeren zijn gewoon bezig met moord met voorbedachte rade, nu ook opletten met smeren in de zon, daar zitten ook nogal wat middelen met goedkeuring van de overheid doorheen geroerd + dat je daarmee vitamine D blokt dat is juist een beschermer.

  8 likes
 5. De E-nummers op de etiketten die op ons voedsel zijn geplakt hebben een relatie tot de etiketten die op onze medicijndoosjes zijn geplakt.
  Hoe meer E je door je strot wordt geduwd hoe meer medicijnen je gaat slikken.
  Precies; van E wordt je ziek, van medicijnen al niet veel anders.
  Van E heb je het niet door, van medicijnen heb je het bijgeloof dat het je beter maakt.
  Op de enkele goede medicijnen na.

  7 likes
 6. En mensen kunnen er kaner van krijgen,zoals van veel E-nummers.
  Maar dat is nu juist de bedoeling van de top-figuren.

  6 likes
 7. Rot spul is het! Ik kan niet wachten tot het eindelijk verboden word in Biologisch voedsel!

  6 likes
 8. Lees anders dit even

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutamaat

  Ve tsin staat bij mij gewoon in het kruidenrekje (is dus de pure vorm van Mononatriumglutamaat MNG oftewel E621)

  3 likes
 9. Eet maar lekker verder, Rene !

  4 likes
 10. Tja waar moet een mens zich nu zorgen over maken? De E nummers en andere toevoegingen kunnen we nog minimaliseren , maar Gen X in het drinkwater en allerhande medicijnen wordt het toch wat zorgelijker……. Of de ebola bij Afrikaanse nieuwkomers in Italië die doorgestuurd worden in Europa……..nou we hebben zo geen oorlog nodig……….

  2 likes
 11. De voedselindustrie maakt ons ziek en de Big Pharma maakt ons NIET beter………..
  Zo houden ze elkaar in evenwicht.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

“Ik realiseerde me nooit dat deze goedgekeurde ingrediënten mensen compleet vetmesten”

We weten allemaal dat voorverpakte voeding niet ...

voedingscentrum

Dit veelgebruikte E-nummer kan darmziektes en kanker veroorzaken, maar volgens het Voedingscentrum is het veilig

Op de website van het Voedingscentrum lezen ...