
De Europese voedselautoriteit EFSA wil dat de Europese Commissie maatregelen neemt tegen de smaakversterker glutamaat (E620-E625), waaronder de beruchte MSG (E621).
Omdat veel consumenten, met name kinderen, veel meer glutamaat binnenkrijgen dan de EFSA verantwoord acht, wil het agentschap dat de hoeveelheid in alledaags eten fors wordt verlaagd.
De EFSA publiceerde afgelopen week een uitgebreid onderzoek over de smaakversterker.
Moet omlaag
Het gehalte glutamaat in onder meer soepen, bouillon, sauzen, bakkerijproducten, vlees, kruidenmixen, specerijen en pasta’s moet omlaag, zo vindt de voedselautoriteit.
Het gaat hier om glutaminezuur (E620) en glutamaten (E621-E625). MSG, oftewel mononatriumglutamaat (E621) is verreweg de beruchtste smaakversterker.
De stof wordt in verband gebracht met hoofdpijn, pijn aan de borst, hartkloppingen, hoge bloeddruk en verstoring van de bloedsuikerspiegel.
Misleiding
MSG wordt aan veel fabrieksvoedsel toegevoegd. Omdat steeds meer consumenten hier kritisch over zijn, vervangen fabrikanten E621 door bijvoorbeeld gistextract, waar ook veel glutamaat in zit.
Daardoor herkennen veel mensen het niet meer als glutamaat, een vorm van misleiding, stelt voedselwaakhond foodwatch.
Normaal gesproken gebruikt de Europese Commissie, die zich zal beraden over het nieuwe onderzoek, de adviezen van de EFSA bij het bepalen van beleid.
Vastgesteld
De EFSA heeft de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van de groep E-nummers nu vastgesteld op 30 mg per dag per kilo lichaamsgewicht.
Bij hogere doses kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn, hoge bloeddruk en een verhoogd insulinegehalte.
Jeetje, da’s nou heel jammer voor mevrouw de wetenschapper die pasgeleden beweerde dat e-nrs helemaal geen kwaad konden.
Ik denk dat zij ook de enige is die hier verbaasd over zal zijn overigens. Iedereen die verder dan 1 kan tellen had al op z’n vingers nageteld dat onnatuurlijke stoffen ellende veroorzaken in een natuurlijk systeem als ons lichaam.
En mensen kunnen er kaner van krijgen,zoals van veel E-nummers.
Maar dat is nu juist de bedoeling van de top-figuren.
Tja waar moet een mens zich nu zorgen over maken? De E nummers en andere toevoegingen kunnen we nog minimaliseren , maar Gen X in het drinkwater en allerhande medicijnen wordt het toch wat zorgelijker……. Of de ebola bij Afrikaanse nieuwkomers in Italië die doorgestuurd worden in Europa……..nou we hebben zo geen oorlog nodig……….
Is voor mij allang al geen nieuwtje meer,na het eten van chips,nootjes en dingen die vol zitten met gistextract(klinkt zo gezond maar o wee!!) lig ik ’s avonds uren wakker en voel ik mij opgefokt en onrustig,net als bij het drinken van light producten(sacharine en aspartaam),lig ik te stuiteren in mijn bed van de hardkloppingen,voor mij geen drankjes meer maar alleen bronwater,de chips etc is voor mij ook taboe!!