Binnenland

Volgens de wetenschapsredacteur van de Volkskrant hebben ‘wappies’ zich laten hersenspoelen, heeft hij gelijk?

Help ons door dit met iedereen op je social media te delen!

Lockdowns en 1,5 meter afstand waren het meest effectief tegen corona; ook mondkapjes hielpen, aldus een groot overzichtsrapport van de Royal Society, schrijft wetenschapsredacteur van de Volkskrant Maarten Keulemans op X.

Ook viroloog Marc Van Ranst verwijst naar het rapport: “Mondmaskers, afstandsmaatregelen en lockdowns bleken als pakket effectief te zijn geweest. Ze waren volgens de Royal Society broodnodig om tijd te winnen om vaccins te kunnen ontwikkelen. We hebben dat dus allemaal samen goed gedaan!”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Is dat zo?

Hersenspoelen

Er klonk veel kritiek op het rapport, waarna Keulemans zei: “Ongelooflijk eigenlijk. Hoe mensen zich hebben laten hersenspoelen. Door de patjepeeërs. De praatjesmakers. De youtubegeleerden.”

Het rapport wordt gefileerd door neuroloog Jan Bonte. De onderzoekers schrijven zelf dat hun methodologie onvermijdelijke beperkingen met zich meebracht en dat het extreem moeilijk was om de effecten van elke afzonderlijke maatregel te meten. Daarnaast was er gebruikgemaakt van routinematig verzamelde datasets die niet zijn ontworpen met het oog op post-hoc evaluatie.

“Hoe heet dit ook alweer in vaktermen, Maarten? Weet je dat? Ik wel: data-fishing expeditions. Die berucht zijn om hun onbetrouwbaarheid,” stelt Bonte.

De prullenbak in

Bovendien werden vergelijkingsgroepen niet altijd opgenomen en als ze beschikbaar waren, waren ze zelden goed gematcht.

Bonte: “Oef, Maarten. Observationeel onderzoek, en dan niet goed matchen? Dan kan het onderzoek zo de prullenbak in.” Hij benadrukt dat het overgrote deel van de observationele studies de resultaten vertekent.

Ga gewoon wat anders doen

“Ga wat anders doen, Maarten. Jij en de wetenschap, de wetenschap en jij, het wordt echt nooit wat,” zegt Bonte, die hem adviseert om bijvoorbeeld koeienkeutels in Tanzania te gaan onderzoeken. “Ga gewoon wat anders doen.”

De neuroloog krijgt bijval van Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD). Volgens hem schiet Bonte in de roos.

4.9 210 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

138 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Join de Discussion
Join de Discussion
9 maanden geleden

Kassa?

Helga
Helga
9 maanden geleden

Gewoon je eigen hersens blijven gebruiken…

Dwarsje
Dwarsje
9 maanden geleden

Weer zo’n lummel van de MSM die zich voor het karretje heeft laten spannen en met een offensiefje komt waarvan hij denkt dat dat nog zal lukken ook, zoals die Van Ranst de grootste domste schreeuwlelijk die wel even ging uitleggen hoe je het publiek moest bespelen met leugens. Hij ging er nog prat op ook. Duidelijk dat er weer wat aankomt uit de kokers van het WEF en Gates.

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
9 maanden geleden

De Volkskrant hahahahaha het vodje wat het Toeslagschandaal in de doofpot probeerde te stoppen.

Back to top button
138
0
We lezen graag je reactie!x