Binnenland

Woede om dreigende boete voor Ongehoord Nederland: ‘We leven in een heel eng land’

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social media te delen!

De NPO overweegt omroep Ongehoord Nederland een boete op te leggen na het kritische rapport van de ombudsman van de NPO van vorige week. Volgens de NPO heeft Ongehoord Nederland ‘stelselmatig de Journalistieke Code geschonden’, onder meer door ‘onjuiste informatie te verspreiden’.

De omroep mag op de beschuldiging reageren, waarna de raad van bestuur van de NPO een besluit zal nemen. Volgens de Mediawet mag maximaal 15 procent van het budget worden gekort, wat neerkomt op een half miljoen euro.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
Riekt naar onversneden censuur

Voorzitter Arnold Karskens van Ongehoord Nederland spreekt in een reactie van ‘een frontale aanval op het voortbestaan van ons als omroep en de persvrijheid in Nederland’. “Wij bestrijden de conclusies uit het rapport van de NPO-Ombudsman nadrukkelijk. Het kortwieken van ons, als een jonge omroep, maakt het verkondigen van deze andere politieke boodschap, bijvoorbeeld over het coronabeleid en het onteigenen van boeren, binnen het publieke bestel hierdoor zo goed als onmogelijk en riekt daarom naar onversneden censuur,” schrijft Karskens.

Hij krijgt veel bijval. “Het label ‘desinformatie’ als politiek wapen: een regelrechte aanval op de persvrijheid en de zoveelste bevestiging dat er voor andersdenkenden geen ruimte is in het publieke bestel,” zegt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

Bruut de mond gesnoerd

Vastgoedondernemer Erik de Vlieger reageert: “Wow. Next level.”

“Pure persbreidel,” vindt FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen, die geregeld te gast is in het programma Ongehoord Nieuws. “De enige kritische omroep wordt na een paar maanden uitzenden al bruut de mond gesnoerd. Ongehoord.”

De aanval is ingezet

Mediadirecteur van Ongehoord Nederland Peter Vlemmix stelt: “Het succes van Ongehoord Nieuws is zo groot dat de aanval is ingezet.”

“Een half miljoen boete! Omdat je niet de officiële informatie van de overheid weergeeft. We leven in een heel eng land,” twittert journalist Joost Niemoller.

Ondertussen schrijft het Commissariaat voor de Media dat het vertrouwen van Nederlanders in het reguliere nieuws is gedaald. Ook wordt het nieuws meer gemeden.

4.7 167 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

134 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Patrick
Patrick
2 jaren geleden

als die boete wordt uitgedeeld, crowdfunding actie opstarten. Betalen we met z’n allen voor vrije journalistiek!

Juan
Juan
2 jaren geleden

De vorige actie is niet gelukt, dus doen ze het zo, zonder enkel bewijs en zonder te vergelijken met eenzijdigheid van bijv Eva of de Volkskrant.

Hans van Alphen
Hans van Alphen
2 jaren geleden

Dwingelandij om te zeggen wat de overheid wil. Hugo de Jonge heeft ook hier een vinger in de pap.

Ron
Ron
2 jaren geleden

NPO is Nederlandse propaganda omroep.
NPO de slaven van de regering, karma is al in zicht.
Er zullen er veel van het toneel verdwijnen van die landverraders. Ook in de regering.

Back to top button
134
0
We lezen graag je reactie!x