Homepagina » Binnenland » Volk geeft duidelijk signaal af en stemt tegen omstreden sleepwet. De reactie van politiek Den Haag is veelzeggend
Volk geeft duidelijk signaal af en stemt tegen omstreden sleepwet. De reactie van politiek Den Haag is veelzeggend

Volk geeft duidelijk signaal af en stemt tegen omstreden sleepwet. De reactie van politiek Den Haag is veelzeggend

Het ‘nee’ bij het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel de sleepwet genoemd, kwam voor de politiek als een verrassing.

De eensgezindheid van Rutte III staat nu onder druk. Uit de uitslag blijkt dat 49,5 procent tegen heeft gestemd en maar 46,5 procent voor.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken sprak van ‘een teleurstelling’. De opiniepeilers en interne onderzoeken wezen op een ruime meerderheid voor de wet.

Kritiek

Premier Rutte en Sybrand Buma (CDA) deden kritiek op de sleepwet in het laatste debat af als ‘kolder’, ‘volstrekte onzin’ en ‘onwaar’.

Het zijn vooral hoogopgeleide jongeren uit de steden die massaal tegen hebben gestemd.

In Amsterdam werd bijvoorbeeld in groten getale tegen de sleepwet gestemd. In totaal stemden 98.628 Amsterdammers voor en 204.795 tegen (64,2 procent). In Groningen stemde zelfs 70,8 procent tegen.

Het is de laatste keer dat kiezers hun stem mogen laten horen tijdens een referendum.

Mooie afspiegeling

Het kabinet omschreef in het regeerakkoord de reden voor het afschaffen van het raadgevend referendum als ‘niet gebracht waar het kabinet op hoopte’.

Volgens Ollongren wordt het referendum niet afgeschaft omdat de uitkomst het kabinet niet bevalt. Geloof je het zelf?

Voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens zei dat er gezien de relatief hoge opkomst een hele goede, mooie afspiegeling ligt van wat Nederland vindt.

“Als je de democratie serieus neemt en de meerderheid zegt: ‘liever niet in deze vorm, pas het aan’, zou het wel heel vreemd zijn als daar geen rekening mee wordt gehouden,” zei hij.

Blijf vrij!

Edward Snowden heeft Nederland gefeliciteerd met de uitkomst van het referendum. Hij stelde dat tegenstanders het tij tegen hadden.

“Maar jullie vochten en wonnen,” tweette hij.

Snowden wees erop dat vooral jongeren in meerderheid tegenstemden. In zijn ogen verkozen ze ‘vrijheid boven angst’.

Nu het moeilijke deel: de regering dwingen om de wil van het volk te respecteren. “Blijf vrij!” aldus Snowden.Vond je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

22 reacties

 1. Zal wel weer veel gesteun komen van Rutte en uitstel op uitstel en geen beslissingen. Vervolgens wordt een woordje veranderd in het voorstel en dan zal Rutte zeggen dat “we” het zo wel willen. Vervolgens gaat het gewoon door en worden we weer belazerd door Rutte en zijn rovers bende. Hoe kan het toch, dat hij steeds weer gekozen wordt? Hij liegt en bedriegt de hele boel bij elkaar en komt er steeds mee weg. Het wordt tijd voor een frisse wind ZONDER Rutte. Ben zo klaar met die man.

  50 likes
  • Hallo @Stefanz, Ik ben er al jaren van overtuigd dat er bij de tellingen gesjoemeld wordt.
   Niet alleen in Nederland, Tijdens beelden van handmatig tellen van stemmen in het referendum over afscheiding van Schotland, werden voor stemmers doodleuk bij tegen stemmers neergelegd in het bijzijn van video opnamen.
   Handmatig tellen met onafhankelijke waarnemers zou de kwaliteit van een stem uitslag meer betrouwbaar maken.

   8 likes
  • Het is niet alleen Rutte, alle politici doen eraan mee.

   6 likes
  • Er zal wel weer een inlegvelletje gecreëerd worden en de wet gaat gewoon door.
   Het afschaffen van het referendum is niet gedaan om de kiezers niet teleur te stellen, integendeel.
   De zittende regenten stellen de kiezer iedere keer weer teleur.
   Het afschaffen wordt door de partijen met de hoofdletter D in de naam geëist, omdat het tegengas geeft aan hun verzinsels. Ze kunnen dus niet makkelijk even iets naar hun hand zetten.
   Democratie stopt op het moment dat je het rode potlood van het papier tilt.

   1 likes
 2. De reactie is zeker veelzeggend , ik hoor en lees er nauwelijks iets over!! kijk geen tv dus misschien geven zij er wel aandacht aan…..vrees dat het gewoon naar de achtergrond verdwijnt ,…. Op dit moment vind Rutte en de EU het uitzetten van de Russen belangrijker… Nederland 2 diplomaten uitgezet, bravo sukkels, want ja we moeten ons wel laten gelden…..geweldig…… Nee dan België , die doen daar niet aan mee..We hebben die hele illuminatie niet meer nodig, we gaan vanzelf ten gronde aan onze achterlijkheid ……

  26 likes
  • hoe durft onze gekozen dictator zonder bewijs russische diplomaten uit te wijzen, terwijl de spaanse- en turkse diplomaten gewoon kunnen blijven zitten.
   wanneer nu voor de tweede keer ons referendum wordt getorpedeerd,wordt het tijd de hypocriete Eu bende te verlaten.

   22 likes
 3. Raadgevend referendum..net als het referendum aangaande de Oekraïne.

  Toen werd er ook niets gedaan met onze keuze en wil.

  In Zwitserland weten ze wat referenda zijn.Bindend en dus worden zij uitgevoerd/toegepast.

  De Nederlandse en vrijwel gehele westerse ‘democratie’ is een enorme aanfluiting en een farce.
  En dan benoem ik het nog netjes.

  36 likes
  • En het referendum om bij Europa te behoren… dat was ook een nee. Toen is, zoals StefanZ aangeeft, ook een lettertje hier en daar aangepast en is dat erdoor gedrukt. Met de bijbehorende 220% inflatie.

   parafraserend (om het luchtig te houden):
   Wil je taart met poep? Nee, ah, dan wil je vlaai met poep… zie je wel. Wij luisteren naar het volk. Oh, en die vlaai… die is duurder, moet je wel ff bij betalen.

   0 likes
 4. Het word afgeschaft omdat het geen zin heeft om mensen het idee te geven dat ze iets te zeggen hebben, Die sleepwet word beslist vanaf de EU, politiek heeft ook niks te zeggen. Beter referendum voorgoed verbieden voordat mensen nog gaan nadenken en deze werkelijke reden boven water komt 😉

  5 likes
  • De EU ontbinden en verbieden dat zoiets verschrikkelijk slechts nooit meer tot stand kan komen is vele malen beter!

   21 likes
  • @ John

   Klopt, Nederland heeft alle macht al weggeven toen men de verdragen van Maastricht en Lissabon ratificeerde. Helaas zijn weinig mensen op de hoogte van de inhoud van EU verdragen/wetgeving. Het is natuurlijk ook taaie kost, maar men laat zich ook maar al te graag afleiden door de diverse afleid onderwerpen in die nep strijd tussen links vs rechts (beleid). Alles word nu onherstelbaar afgebroken zodat de EU instanties het kunnen overnemen , in dit geval gaat het om “de EU Intelligence Centre (INTCEN)”. De NSA versie van de EU.

   1 likes
 5. Politici weten al tientallen jaren dat het vertrouwen in hen, slinkt en slinkt.
  Toch gaan ze op de oude voet door en negeren ze het volk.
  Je zou toch als eenvoudig ( niet simpel) denkend mens je kunnen afvragen, waarom ze dat doen?
  Toch wordt deze vraag door Ron Freezer tijdens het wekelijks praatje met onze topper Rutte niet gesteld ook daarover kun je afvragen waarom het daar ook niet gebeurt.

  Wel er is blijkbaar iets belangrijkers dan de stem van de gewone man ( wel de stem die hen de macht verschaft).

  Ze “doen” het blijkbaar niet voor “ons”.

  Weer een eenvoudige vraag:

  Voor wie dan wel?

  In ieder geval niet voor de Russen, dat is ook duidelijk.

  Er is dus een mens, een groep mensen waar ze “het” voor “doen”
  en dat dus al tientallen ( zo niet langer) jaren.
  Plus het feit dat er een media ( MSM) bestaat die er niet in geïnteresseerd is om dit uit te zoeken.

  Waarom hebben zij een belang om dit niet willen uitzoeken, ook bij hen neemt het aantal abonnee’s af

  Als de MSM en de politiek hier geen antwoorden op kunnen of willen geven en ik stel die vragen, maakt dat mij een complotdenker of een vrije en kritische denker?

  14 likes
 6. En toch zijn we een democratie! We kiezen onze eigen dictators.

  6 likes
 7. natuurlijk luisteren ze naar het volk hahahahah he rutte.

  7 likes
 8. waarom heb je bewijs nodig, dat hoeft toch niet meer. dat maken de Heren zelf wel uit wanneer er bewijs wel of niet moet komen, zie ook mh17, wuif t bewijs maar weg, ben je gek.
  wijs maar gewoon met je vingertje naar Rusland, is lekker makkelijk.
  HELDEN,,,

  6 likes
 9. zal r wel weer doorgedrukt worden net zo als het oekrainie referendum met een inlegvel zei Rutte Ik heb dat inlegvelletje nooit gezien maar volgens mij was dat gewoon een leeg a4tje

  3 likes
 10. Blockchain/Shackles/Sheckles daar hoef je hopelijk niet lang over te denken!

  0 likes
 11. Democratie is het recht je favoriete dictator te kiezen…

  0 likes
 12. Op zoek naar het e-mail adres van de A.I.V.D. heb naar 5 Politiek partijen gemaild i.v.m. met een dreiging en niemand weet een e-mail adres van de instantie A.I.V.D genaamd.

  Weet je waar de sleepwet voor is, voornamelijk om hun eigen kliekje in de gaten te houden, bankiers, politiek, justitie, ……….. hun eigen Grafkist 🙂

  0 likes
 13. PS: Die kerel van Postbus Integriteit (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) was wel relaxed 🙂

  Leuk dat u hier aan refereert. Er zijn niet veel mensen die weten dat Maat (of welke schrijfwijze men ook hanteert) inderdaad de Vrouwe Justitia van het het Oude Egypte was. Voor mij als jurist een leuke ‘toevalligheid’. Ik ben dan ook de trotse bezitter van een scarabee met het Maat-teken.

  Met vriendelijke groet,

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

kamerlid

Kamerlid Tony van Dijck pleit voor Nexit: ‘We willen eruit, weg van de EU’

Geen cent extra naar Brussel, zo riep ...

leger

Leger ingezet bij boerenprotest in Den Haag: ‘Nederlandse regering is bang’

Verbaasde reacties op de inzet van het ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.